Je toto 6,5 ročné dieťa normálne?
Dufam, ze ma nikto neodsúdi za názov tejto diskusie, pokúsim sa v strucnosti zhrnúť, co by som chcela z danej otázky zistiť. Moj manzel ma dieta. Chlapec, ma 6,5 roka. Kedže som bezdetna, neviem porovnať jeho psychicky vývoj, mam tak trosku obavy, ci je dieta v poriadku. Pred par rokmi som robila opatrovateľku, ale iba mimi (od 0-2 r. max.) chcela by som sa spytat, ako su na tom iné deti v jeho veku - uvediem par príkladov :
Chlapec ma recovú vadu (nevie L, ani R), dost ťažko mu rozumieť, naozaj sa treba sústrediť, ked niečo rozpráva, celkovo výslovnosti je velmi zlá. Pýtala som sa, ci chodí k logopedicke, ponúkla som sa, ze ho možem voziť aj ja keby trebalo, ale vraj chodí - 1x za mesiac, co je podla mna, žalostne malo.
Ma dost veľké nedostatky, co sa týka zručnosti - snažím sa vymyslieť vždy nejaky program, ale zistila som, ze napr. nedokáže pri modelovaní vytvoriť jednoduché tvary, napr. valec a pod., nevie dobre strihat noznickami, vyfarbovat ako-tak, ale to ho moc nebaví, pri jedení je na neho hrôza pozerať - nevie si pokrajat maso (aj makkucke), ked papa polievku, trvá to skoro hodinu, lebo väčšina mu z lyzicky stecie, nevie sa poriadne vyzliecť, trvá mu to aj 10 minút. Je zvyknutý, ze ho treba sprchovat, nerád sportuje, ale co je horšie, absolútne nie je zvyknutý hrať sa vonku, stále na to brble, nechce chodiť pešo, ako ked mu povieme ze sa ide pešo tak ide, ale je z toho nešťastný... Treba ho obliekať, ked nechcem aby to trvalo 20 minút, ked niečo nespraví, vyhovára sa ze nepočul, alebo najnovšie ze "zabudol" 🙄 umyva si ruky, nevytiahne si rukávy, potom ich ma cele mokré.
Najhoršie na tom je, ze on je taky maly "ťarbáčik", proste nedá sa na neho hnevať, ale chcela by som mu pomôcť, aby bol z neho normálny zdravý živý chlapec. Snažím sa s ním veľa rozprávať, vymyslame rôzne hry, aktivity, aj ked sa z nich velmi teší, vždy to skončí tak, ze vsetko spravím za neho, lebo on proste nad tým sedí, vzdychá, nevie ako na to, na vsetko povie, ze je to tažké. Pripada mi, ako by bol veľké dieta, ktoré sa len začína učiť co a ako robit. Samozrejme, nemôžem sa vyjadrovať k tomu, ako to je u nich doma, kolko času sa mu venujú a ako s ním ten voľný čas trávia, ale asi velmi veľa efektivity tam nebude. Sme s ním pomenej, len vikendy, aj to nie všetky, ale rada by som mu nejako pomohla, mam ho velmi rada. Ako sa prosím stavať k tomu, ked povie, ze je niečo tažké a neurobí to? Podporujeme ho, stále chválime, ukazujeme a vysvetľujeme ako na to, viem ze to nie je správne, ze to vždy skončí tak, ze to spravím ja. Viete mi prosím pomôcť a vyjadrit sa aj k ostatným veciam? Dakujem pekne.
@zuzananinka dcera ma zjavne nepodstatne veci na haku. 😀 Vsak ked pojde raz na rande, predpokladam, ze na rukavy si da bacha. 😀
Mojej svagrinej syn je takmer rovnaky, najprv som myslela, ze pises o nom ci co :D ja mam dceru, ma 6,5 a on ma 6 r. a rozdiel uplne odmalicka neskutocny...moja je zive, vesele, sikovne dieta, chodi na kruzky, tancuje, maluje, cvici, a aj doma skace, vyraba, modeluje, striha, lepi, krasne aj s R rozprava od 3 rokov, inak okrem R od 2 ciste a suvisle vety...on je uplny opak. Vidavam ho takmer denne a ja mam problem niekedy rozumiet, cudzi dedukuju z kazdeho 3.slova, ktore rozumeju. Rodicia s nim na logopediu nechodia, ma to len v ramci skolky teraz. Je lenivy, nic ho nebavi, nedokaze pri jednej rozpravke sediet. Len by tukal do tabletu alebo PSP, von ak ho daju, len vsetko nici, vystraja. Kupili mu trampolinu, nasa robi takmer gymnasticke prvky a on sa potkyna sam o seba, ani skakat nevie, je to take nesikovne tarbave dietatko. Ked kreslia, moja kresli a jemu treba kreslit, lebo on nevie a nechce a mimochodom, ste asi na tom lepsie, lebo on za vsetko a to doslova za vsetko neskutocne jaci ako zmyslov zbaveny...mam este aj babatko, ale moj polrocny syn place ovel menej, nez on. Place, lebo mu nepofukaju polievku, nieco si opyta jest, dam mu na tanier a on povie, ze on to nechce a pritom sa ho 3x opytam a este aj ukazem to jedlo, no a len poviem, ze to od neho nie je pekne a uz ide domov s revom a ze uz k nam nepride. A nehovoriac o tom, ze zvysit na neho hlas je absolutne nemozne, vsetci sme hnusni, a pod. a reve a reve a reve. Vcera plakal, lebo moj polrocny syn mu vytrhol z ruky fixu :D No a ani nehovorim o tom, aky je nespolocensky, okrem mojich deti sa s inymi nebavi, v skolke ma jedneho kamosa, inak sa nehra s nikym, rodicia ho neberu na ihrisko, ked sme ho vzali nedavno do detskeho kutika (kde moja je skoro ako doma), on bol uplne hotovy, lebo tam bol prvy krat. Nebol ani na pizzi, objednaju len na doma. Ziadne detske navstevy. Proste divne...cize bud v pohode 🙂 su na tom aj horsie.
@bubulacka Co uz je v dnesnej dobe normalne? Je fakt ze dnes ma kopec deti podobne problemy, sebelepsi odbornik nie je samospasitelny, vsetko je to beh na dlhu trat a dlhe venovanie. Vlastni rodicia takychto deti su casto v podozreni ostatnych ze nerobia dost, samozrejme kazdeho to napadne, zvlast takeho ci si nenazil nielen taketo dieta ale kor ked ani ziadne ine dieta toho veku. A pritom to tak vobec nemusi este byt.
Logoped raz za mesiac je bezna prax, ak nechces vyhodit majland sa sukromne centrum, ktore nakoniec ani lepsie vysledky mat nemusi, lebo prave u takychto deti je to casto vec zrelosti ktora sa neda dohnat skokom, ani vyrazne urychlit. Casto snaha vyraznejsie nieco urychlovat moze skoncit este vacsim blokom.
Motoricka a recova opozdenost casto idu ruka v ruke. Pomalost a nezrucnost - mnohi su taki cely zivot.
Len laska a trpezlivost je casto najlepsou cestou. Viem ze to robis, ale treba este niekolkonasobne viac, vyssi level aj trpezlivosti aj vytrvalosti v tomto. Pokracuj v zapocatej ceste. Skor hladat, rozoberat a pomenovavat co mu nejde uprimne radim zamerat sa na to co mu ide, snazit sa ho v dobrom motivovat, ukazovat postupne ze aj vonku sa da hrat, ked nie je zvyknuty treba postupne, zvolit hry kde moze mat lepsi pocit z toho ze to zvlada. Dat mu ochutnat uspech, aj ked mierne nasimulovany, chvalit aj za prkotiny.
Tvoja iniciativa je fajn, ale ja na tvojom mieste by som ubrala: zda sa ti zaostaly, ale pouzivas zdrobneninky ako pri rocnom dietati (papat), snazis sa o napravu chyb, ktore urobila jeho matka (to si myslim),ale nie je to tvoje dieta....kde je jeho otec?, preco ho neberes takeho aky je? Ved sa pitvas v nom.... urcite treba navstivit psychologa, mne pride ako normalne dieta, ale s nejakou poruchou ci uz reci, pozornosti....
Nesnažím sa nikoho naprávať, viem, ze sa mi to nepodarí (ani mi to neprinalezi),lebo sme s ním máličko, na to, aby sa niečo zmenilo s ním treba pracovať denne a ja sa mu nesnažím nahradiť matku. maly sa mi nezdá zaostalý, (ospravedlňujem sa, ak to tak vyznelo), len som chcela vedieť, ci je to v poriadku u dieťaťa v jeho veku. Videla som veľa príspevkov od mamičiek, ktoré maju podobne problémy s detickami, sme pokojnejší. Dakujem za príspevky, dozvedeli sme sa vsetko podstatne. Dovidenia.
@bubulacka no ono možno tá mamina sa mu až tak nemá čas venovať, aj to je možné, alebo skôr, že mu sa snažia nahradiť a tak robia všetko za neho , to potom tiež sú tie deti také ťarbavé, lebo to urobí mamička za nich . A môže mať aj poruchu pozornosti . Skús si pozrieť syndróm ADHD alebo ADD, možno má ešte nedozretú nervovú sústavu a to chce len čas a trpezlivosť .
Niektoré deti sú proste prirodzene nešikovné , alebo ako by som to povedala , nedozreté. Tam skutočne to treba robiť len tak ako ty si začala , veľmi dlho a trpezlivo. Venuj sa mu ako doteraz, rob s ním . skús uprednostniť činnosti, ktoré má rád . Skúsiť s ním viac robiť veci zamereané na motoriku .
Inak ty to nevyriešiš, to si musí tvoj muž pozisťovať , v škole ako mu to ide , to sa môže opýtať , najlepšie skočiť za triednou , s bývalokou sa porozprávať . Logopédia aj u nás takto fungovala , že raz za mesiac, pretože tie cvičenia by sa mali doma s ním robiť , ak to doma nestíhajú , tak treba častejšie návštevy aspoň 2x za mesiac
@bubulacka Ahoj, logopedia 1x mesacne staci, ak sa cvici aj doma a este nechodi do skoly. Co sa tyka inych veci, neries to. Tym, ze rodicia neziju spolu velmi trpi a ma nechut k mnohym veciam. Doma to mozno funguje uplne inak. Nesnaz sa zmenit dieta, tym ho len postves proti sebe. On nepotrebuje tvoju pomoc, ale svojich rodicov spolu - co nema. Kazdy sa s tym vyrovnava rozne a zvlast deticky v tomto veku.
@nitranka03 jeho matka predpokladam nevie, kam skor skocit, kedze manzel je uz inde
@celasapremenim neriešime teraz stroskotane manželstvo, ale dieta. Dozvedela som sa vsetko podstatne. Dakujem.
@bubulacka necitala som odpovede a rady, ale toto je moj postoj. 1) nieje to vase dieta 2) kde je jeho otec? preco sa mu on nevenuje? preco s nim on nechodi k logopedicke kazdy tyzden, alebo aj 2x tyzdenne? nie kazde dieta je pohybovo nadane a pokial on vyrasta v tom ,ze mama ho vozi vsade autom, tak sa mu necudujte, ze nechce chodit peso. pokial je jeho denny program ten, ze je pri pc, tak sa necudujte, ze nevie preslit, modelovat, strihat a pod. vas manzel by sa mal v prvom rade porozpravat s matkou dietata = byvalou manzelkou a oni sa musia dohodnut, ze co a ako ohladne vyvoja a dalsieho napredovania dietata. moj syn bezne stoluje hodinu. proste to nedokaze za 15 minut dostat do seba, tak sedi pri stole hodinu. uz to neriesim. moj bratranec je detto, tak to je asi nejak v rodine. dietatu sa treba venovat, ale nerobit z neho babatko a jest je jest a nie papat. ved ma 6,5 roka. urcite by s nim mal otec chodit k logopedicke a taktiez by mozno nebolo na skodu navstivit detskeho psychologa. mozno ma na dieta negativny vplyv, ze mama a otec su neni spolu.
@bubulacka Poradila by som Ti hlavne sa do toho nemontovať. Vieš, nie je to Tvoje dieťa. Ten chlapec si možno pretrpel viac, ako Ty tušíš. Poznáš veci len z rozprávania predpokladám len jednej strany. A vieš či to dieťa k vám ide rado? Pre Teba je to možno ako hračka, ktorú sa snažíš si urobiť dokonalou. Čo ak ťa ten chlapec vníma ako niečo prečo jeho mama nie je s jeho otcom? Nevieš čo sa odohráva v jeho vnútri. A nesnaž sa z neho urobiť živé dieťa ako si to písala. Ak chceš urobiť to dieťa šťastným, tak rob to, čo chce ono. Nie pre každé dieťa musí byť zaujímavé hrať sa vonku s deťmi či chodiť na vychádzky. Skús sa ho radšej pochopiť a nie idealizovať podľa svojich predstáv ako by asi dieťa v jeho veku malo vyzerať. Má matku, tak ver tomu, že sa oňho stará ako vládze a vie. Ak by niečo nebolo v poriadku, tak by sa to už riešilo buď zo strany pediatra, alebo školskej psychologičky, alebo zo strany učiteliek. A logopéd stačí aj raz mesačne. Neboj sa, on je tiež odborník a každú návštevu má platenú zo zdravotnej, takže by si nenechal újsť bubáčiky.
@jabadaba tri sme. 🙂 typicky chlapec. vela veci vie, len sa mu nechce. urcite sa vie aj obliect aj najest, len sa mu nechce snazit. potom to dospeli kedze stratia trpezlivost spravia za neho. mame takeho druhacika v rodine. v skolke sa s nim pani ucitelka neparala s vsetko musel robit a vedel to. potom sme dostali cela rodina prikaz nepomahat, neobsluhovat. a uz je sikulka.
presne sko tu pisu dievcata. a aj ma niekto rad klud doma tak to treba respektovat. a nenutit sportovat a snazit sa z neho urobit zive dieta. asi sa do toho nemiesajte. a lubte ho takeho aky je.
Moje 6 rocne dieta ma tiez problem vyslovit L a logopedicka nam povedala, ze staci k nej chodit raz za mesiac, lebo najdolezitejsie je cvicit doma kazdy den. Co sa tyka obliekania, chlapci su v tomto lenivy a trva im to dlhsie, poznam zopar takych pripadov zo svojho okolia a ti chlapci pri tom su uplne normalni vo vsetkom, akurat to obliekanie im trva strasne dlho.
@bubulacka kazde dieta je ine, jedno moje je prirychle, druhe spomalene, menej samostatne a to ich ucime rovnako. Myslim ze na ten vek sa nic ,,nenormalne ,, nedeje, netreba hladat vo vsetkom to zle. Moj syn 7 rocny samostatny ale zle hovori R, dcera 10r nemala nikdy problemy s pismenkami, ale je spomalena a menej samostatna, moja 2 rocna sama papa, sama sa oblieka, je extremne samostatna, pokial tťa 10 r nie. Bola prva, chova sa inak ako jej surodenci, ktory vlastne ,,sutazia,, a predbiehaju sa , ta 10 rocna nema zaujem superit. Kazde dieta je ine, najlepsie spravite ak budete lubit, lubit. lubit
@bubulacka moja dcera ma tento tyzden 6 rokov a je na tom podobne, az na to, ze ona chce, aj behat po vonku, aj robit aj rukyvy si vyhrna, s obliekanim a vyzliekanim nema problem, aj zips zapne, len snurky este nie. a je motoricky slabsia (hlavne jemna motorika, grafomotorika) , ale my na to mame "papier"- ma neurologicku poruchu. preto ma aj odklad do skoly. navstevuje 2 specialne pedagogicky 2x do mesiaca, plus logopedicka, chyta sa rychlo. R vie, len na L ma lenivy jazyk a sykavky- ale nema zuby tak zato. ja neviem, mne to pride, ze takto by to nemalo u zdraveho dietat byt. vysetril ho psycholog a neurolog? ano, su lenivsie, ci nesikovnejsie deti ale toto je moc...ak s nim nechcu nic urobit rodicia co ty zmozes...skusat, ponukat aktivity, nevzdavat sa, povzbudzovat. idem na to dobre 😉

@zuzana76 jasne, ale ona je partnerka rodica, ten chlapec ma tak vezmime to vyhodu, ze ma tych rodicov troch. Ak sa @bubulacka snazi chlapcovu pomoct, tak to je len a len vyhoda. Kazdopadne logopedia raz za mesiac je malo, ak ma nejaku vadu reci. Ja to hodnotim podla mojho. Zazivam take, takze vidim. Nie je lenivy, len neobratny kvoli diagnoze. Co sa tyka skoly, mozu ho mat za pomalsieho, vobec ho nemusia riesit ako s nejakym problemom, zalezi aj kde je ta zakl.skola, nechcem urazit ale dakde na dedine ho mozu povazovat za lenivsieho, alebo ze sa rozbehne neskor, alebo slabsieho ziaka... Takze moze prejst aj popri uciteloch bez povsimnutia. Ja som zazila logopedicku ktora nevedela co to je dysfazia, alebo pediatricku ktora povazovala za ok ze dieta v 4 rokoch nerozprava. Takze aj odbornici nie su vzdy standardne schopni posudit. Mna zarazilo napr.to ze ak je cez stolicku nieco prevesene, nevie sa pohnut, to mi naznacuje nejake autisticke spektrum. Nemusi to byt, samozrejme, ale trosku to tam zapada. Ak je tam ta rec, motorika, a taketo zvlastnosti. Ale zase je pravda, ze ja poznam len 6rocne deti s nejakou diagnozou, nie celkom zdrave, takze aj moj pohlad je skresleny 😅