icon

Je toto dieťatko v poriadku?

laicka
15. júl 2014

V prvom rade vas chcem poprosit, aby ste ma neobvinovali odpovedami typu "nie je to tvoja starost". Viem ze asi nie ste psychologicky a ani neurologicky, ale chcem vam opisat problem mojej kamaratky, teda ona to ako problem nevidi ale ja sa uz na to nejak neviem prizerat. Takze, ma dcerku ktora ma 5 r, do skolky nechodi z dovodu, lebo vraj to podla kamosky "nevie s detmi" Opisem vam jej spravanie. Do 3 rokov nepovedala ani slovo akurat sa hystericky hadzala na zem, hryzla ludi a deti na ihrsku, kopala, trhala vlasy, stipala a to je jedno ci deti ci dospelych. Jednoducho ak sa jej nieco nepacilo nasledoval tento cirkus. Nepacilo sa jej aj to, ak jej mamka sla odstrihnut napr nitku na satkach. Dalsia vec, velmi zvlastne prejavuje lasku, radost. Napr pridem k nim na navstevu a ona ako zvieratko sa zacne obtierat o obnazenu kozu. Napr mam tricko na ramienka tak sa mi zacne suchat po ruke a bozkava mi ju tak ze ju mam uplne zaslintanu. Ako maciatko. ak jej kupim darcek ak sa jej paci zacne preafektovane prejavovat radost. T.j. zacne vrieskat ale je to skor take zavyjanie taktiez jej smiech je jednoducho iny. taky ako ked sa nasilu hlasno zasmejete a robite to asi pol minuty. Ja mam od jej utleho dectva pocit ze je autistka. Kamoska o tom nechce ani pocut. ona ju poklada za normalnu, ze je uplne v poriadku, tvrdi ze autisti neznasaju dotyk ale ona sa rada stiska a bozkava...ano je to tak v tom ma kamoska pravdu ale ako som uz vyssie spominala to prejavovanie lasky je skutocne zvlastne. Ja osobne mam deti a vidim ten rozdiel. Taktiez malokedy odpoveda na otazku. Spytam sa napr akej farby je tento poharik a ona bud nevnima, odide z miestnosti alebo sa nadalej hra s tym s cim sa hrala doteraz. Aj ked ju oslovim a nadobudne ocny kontakt, odpoveda uplne nieco ine napr Hram a s babikou, pozri aka je pekna...casto cituje cele dialogy z rozpravok, bezne mi odpoveda na nejaku otazku nejakym citatom z nejakej televiznej rozpravky ale odpoved je uplne od veci. Kamoska ju poklada za nadpriemerne inteligentnu a to ze je ina nevidi, resp nechce vidiet ja neviem..je mi z toho smutno pretoze ja si myslim ze vp oriadku nie je a ozaj sa bojim ze co bude ak pojde do skoly /do skolky ju neplanuje dat z toho dovodu ze je bitkarka /stale hryzie a stipe/. Skuste mi tak laicky povedat vas nazor a ci sa s tym da nieco robit. ja tichocko verim ze v skole ju poslu na nejake psycho vysetrenie a potom dozvieme ako na nu a konecne budeme vsetci vediet ako s nou jednat. Budem uprimna moje deti ju nemusia prave z toho dovodu ze vidia ze je ina ako ostatne deti ktore poznaju. nepaci sa im jej chovanie, jej smiech jej zvlastnost...dakujem za nazory

Strana
z2
jankatt1
15. júl 2014

Akoby som čítala o svojeje 8 ročnej susedke! Napísali ste to rovnako, ako by som to napísala aj ja v prípade, že by to neriešila sama matka. Presne z toho istého dovodu moja suseda nedávala dcéru so školky, tiež do 3-4rokov nerozprávala, správala sa ako zvieratko, keď som sa jej niečo opýtala, tak úplne odveci povedala budď somarinu a vedela odrecitovať básničku, ktorá by robila problém dospelému. Prejavy radosti, hnevu, nadšenia boli úplne /a stále sú/ ako u iných detí. Dievčatko nechodilo do školky, keď išlo do školy, nevedelo pochopiť, že to čo povie učiteľka platí. Keď deti čítajú, tak sa číta...keď sa kreslí, tak sa kreslí...keď niečo opakujú, tak sa opakuje. Ona si proste svojvoľne behala počas hodiny po škole, skrátka nechápala. Nevedela byť medzi detmi...keď bola v hlúčiku detí, tak len dezorientovane stála a nevedela "kudy-kam"...samozrejme, učiteľka ju hneď druhý týžden v 1. ročníku poslala na psycho vyšetrenie a zistili jej stredne ťažký stupen autizmu v kombinácií s nejakým syndromom. Dievčatko ďalej nemohlo byť v škole pre "normálne" detí, musí navštevovať špec. zariadenie a samozrejme, VSETCI k nej msia pristupovať INAK ako k normálnemu dieťaťu. Najdoležitejšia vec ale nakoniec, sama psychologička sa vyjadrila, že .... toto psycho vyšetrenie malo dieťa podstúpiť už najneskor v 3 rokoch, nie v 6!!!Keby ho podstúpila v 3 rokoch a išla do školky, kde by sa jej venovali tak, ako sa takémuto dieťaťu treba venovať, mohla by byť v kolektíve s normálnymi deťmi, Skrátka, rodičia to zanedbali a veľmi tým uškodili dcére. Jej správanie teraz, vo 8 rokoch mohli byť úplne iné ako je teraz. Takže by som dala Tvojej kamarátke prečítať všetky teto odpovede, lebo rozhodne dieťa v poriadku nie je!

bosoriak
15. júl 2014

@laicka nebudem ta obvinovat, ale skutocne ta do toho nic nie je. Podla toho, co pises, aj tvoja znama ma uplne iny styl pristupu k dietatu a k vychove (naschval nepisem lepsi alebo horsi, take neexistuje). Niekedy su ludia "len" ini, nezapadaju do obrazu toho, co je "normalne". A co je normalne? To, co robia vsetci, ci to, co pokladas za normalne ty? 🙂

Chapes, vsetky tie veci co si opisala mozu byt pokojne prejavom autizmu alebo inej poruchy. Ale uplne rovnako to mozu byt len prejavy inej vychovy, ineho pristupu. Ze mala plienku do 4 rokov nehovori vobec o nicom. Ze sa po vykakani natrela hovienkom este neznamena, ze ju treba vysetrit, preboha. Je to dieta, ktore ma svoje sposoby skumania. Priklad - niektore mamicky dovolia detom skakat po blate a valat sa po trave a niektore len pri tejto predstave chytaju srdcovu arytmiu. Su preto tie v blate cudne? Su nenormalne? 🙂

A takto sa daju opisat vsetky "priznaky" co pises. Trochu mi unika vyznam tejto temy. Samozvani odbornici budu samozrejme tvrdit, ze ide o autizmus a ja neviem co este, pricom ju skutocni odbornici ani len nazivo nevideli. A ani ti si casto nie su isti diagnozou. Vsetky informacie mame od teba, dokonca ani nie od matky. Ak znama nechce dat svoje dieta vysetrit, je to cisto jej sukromna vec. Jedine, co mozes urobit, je povedat jej svoj nazor a ubezpecit ju, ze pri nej budes stat ak by sa potvrdila nejaka diagnoza. A viac to nespominat, naco?

jankatt1
15. júl 2014

@laicka A nezanedbáva ju náhodou Vaša kamarátka? Nechá ju obtierať sa hovienkom, papať rukami, plienka do 4 rokov... možno by ju Vaša kamarátka mala viac učiť a nenechať ju tak, nech si robí čo chce.

jabadaba
15. júl 2014

@dupinka reagujem sice na teba, ale skor tak do plena, len nadvazujuc na tvoj prispevok - ja by som ten kolektiv zase tak velmi neprecenovala. To nie je zaruka ziadneho pokroku. Tu to vidim po doplnujucich informaciach skutocne na diagnozu, aku, to musi urcit psycholog. Ak sa pre neho ovsem matka dietata rozhodne, nutit nikoho nemozno a ostatne, ona si dieta pozna najlepsie. Ale kolektiv nie je liecbou na vsetko, velakrat skor pokazi. Staci inteligentnejsie dieta v kolektive priemernych a pokrok ide opacnym smerom. Mame odskusane, zazite. Rovnako kolektiv nerobi z cloveka tvora spolocenskejsieho. Moze mat aj opacny ucinok. Nie je totiz kolektiv ako kolektiv a prim tam najviac hra pedagog. Ak ten stoji za h...tak ten kolektiv aj podla toho vyzera. Cize, fakt, neprecenujme tu jeho prinos. Je to sice fajn, ale ziaden zazrak. Tu treba riesit ine.

maaaria3
15. júl 2014

@laicka Práve sme sa vrátili zvonku, moja najlepšia kamarátka má autistu... naviac, sama s tými to detmi pracujem.... nie je pravda, že by nemali radi kontakt, naopak, kontaktujú sa rozne, len vždy to je tak nejak bizarné, uspokojujú si tým svoje potreby, rituály, alebo tým chcô niečo získať... alebo im to skrátka robí dobre niečím... pracujem s malými deťmi momentálne a tam ma fyzicky kontaktuje každé a každé po svojom...
TO že replikuje celé vety z nejakých rozprávok a používa ich často v istých situáciach aj neadekvátne, to sú ECHOLÁLIE, typický znak autizmu... replikuje niečo, čo sa jej v tej situácii pripomenulo... máme tam jedného chlapčeka, má 5 rokov, mamička ho dala normálne do bežnej školky, kde ho po mesiaci poslali na diagnostiku s podozrením na autizmus... autizmus sa potvrdil a to úplne čistý, jadrový.... mamička to nevidela a zdá sa to až neuveriteľné, sama pracuje v zravotníctve.... no mamy sú niekedy také, nechcú to vidieť....
Inak školka je povinná rok pred zahájením školskej dochádzky tak neviem, pomaly aby to vaša kamarátka riešila...
Nedá sa robiť záver, no vyzerá to tak, že ide o autizmus

maaaria3
15. júl 2014

@bosoriak Samozrejme, nie je možné robiť žiadne závery... sama som si tým prešla s najlepšou kamarátkou a bolo a je to veľmi ťažké.... no isto, čo je vlastne norma? spoločnosť začala skatuľkovať a zrazuje tých autistov napríklad desivo veľa... ale tak, to čo opisuje pani.... to všetko napadne človeka, alebo by aspoň malo napadnúť, keď sa dieťa takto správa... aspoň si položiť tú otázku je dobré, aby sa niečo nezanedbalo... už to nie je 2 ročné dieťa... je to veľmi citlivé.... ja s autistickými deťmi pracujem a už som s nimi toľko, že mi aj to ich príde úplne normálne... a predsa, ak sa jedná o AUTISTU, teda detský autizmus, nie len o črty / tie máme všetci/ - je tam rozdiel a treba včasnú diagnostiku a pomoc vyhľadať, nezatvárať oči, pátrať...

bosoriak
15. júl 2014

@maaaria3 jasne, ale to vsetko musi robit matka, nie kamaratka. Aj pravne, aj moralne je za dieta zodpovedny len a len rodic, my ostatni mu mozme poradit, ale ak si z rad nevyberie, nie je v nasich silach to dalej riesit. Neviem, co sa da realne robit v takomto pripade - udat matku na urade, ze zanedbava dieta? To uz mi pride trochu moc. Naozaj neviem, velmi tazko je povedat kedy ide o zanedbavanie a kedy len o odlisny sposob vychovy.

maaaria3
15. júl 2014

@bosoriak Len položiť otázku mamičke takéhoto dieťaťa, či ju to nenapadlo... ak nie.... opýtajú sa jej to neskor iní... a začnú problémy, ak to dieťa problém má... paradoxne, veľakrát sú niečím špecifickí i rodičia autostických detí, aj istým sposobom výchovy....
Zložitá téma a dalo by sa o nej veľa...

precudziedeti
17. júl 2014

Pri autistických detičkách je niekedy problém v škôlke, nakoľko potrebujú svoj stereotip a niektoým veľmi vadí hluk. Je to indy vindi pri každom dieťatku. U nás v MŠ je aj dievčatko, čo mávalo EPI a celkom pekne sa začlenila medzi detičky a tak isto aj chlapec, ktorému mamičke povedali, že je asi autista. Podľa mňa nie je, len je ťažký introvert a potvrdila to aj pani psychologička, ktorá bola pozrieť na neho v MŠ. Viem to, nakľko majiteľka je moja suseda a chodím jej pomáhať s detičkami.

dejna20
18. aug 2014

Neviem co chces pocut a ako ti to pomoze ale k veci. Chlap ma sestru, co ma diagnostikovane autisticke crty, ona uz ma 21 r ale pamatam si ju od jej cca 6-7r.
Tiez sa otierala ako mača, sileny smiech takisto. Nereaguje na otazky, odpoveda mimo temu. Cituje veci co pocula davno. Akurat nie je agresivna

monicka28
20. aug 2014

@laicka podla mna autizmus ako z ucebnice.... mas rozne formy... a jej matka si ani neuvedomuje ako malej ublizuje ze to neriesi!!! Uz davno mala byt v specialnej skolke aby ju podchytili co najskor. Mala by to jednoduchsie aj matka, aj mala a aj okolie. Nepochopim....

stanlee
29. máj 2017

@moon321 detiatu antidepresiva?!! Adhd?!! Ty si daj to svinstvo!!! Adhd neexistuje. Precitaj si knihu: ,,Diagnoza Smrt,, lebo sa mi ti to ti nechxe rozoberat.

lenicka6697
4. jún 2017

@stanlee ADHD neexistuje a co je to potom? Nam pedopsychiatricka aj neurologicka so psychologickou diagnostikovali ADHD, vyraznu poruchu pozornosti, neurologicka predpisala Tiapridal pol tablety vecer, ja som kupila aj dieteticky pripravok Esprico. Chodime na viacere sedenia, maly to ma vrodene. Bala som sa tejto "diagnozy", viem, ze je v tom viacero zdravotnych problemov no ked nastali problemy v skolke...riesime to uz dlho, malemu na EEG zistili aj vyvojovu poruchu mozku, centralnej nervovej sustavy, preto ta liecba. Potrebuje do MS asistenta k sebe no zatial ho nema

Strana
z2