icon

Je toto dieťatko v poriadku?

laicka
15. júl 2014

V prvom rade vas chcem poprosit, aby ste ma neobvinovali odpovedami typu "nie je to tvoja starost". Viem ze asi nie ste psychologicky a ani neurologicky, ale chcem vam opisat problem mojej kamaratky, teda ona to ako problem nevidi ale ja sa uz na to nejak neviem prizerat. Takze, ma dcerku ktora ma 5 r, do skolky nechodi z dovodu, lebo vraj to podla kamosky "nevie s detmi" Opisem vam jej spravanie. Do 3 rokov nepovedala ani slovo akurat sa hystericky hadzala na zem, hryzla ludi a deti na ihrsku, kopala, trhala vlasy, stipala a to je jedno ci deti ci dospelych. Jednoducho ak sa jej nieco nepacilo nasledoval tento cirkus. Nepacilo sa jej aj to, ak jej mamka sla odstrihnut napr nitku na satkach. Dalsia vec, velmi zvlastne prejavuje lasku, radost. Napr pridem k nim na navstevu a ona ako zvieratko sa zacne obtierat o obnazenu kozu. Napr mam tricko na ramienka tak sa mi zacne suchat po ruke a bozkava mi ju tak ze ju mam uplne zaslintanu. Ako maciatko. ak jej kupim darcek ak sa jej paci zacne preafektovane prejavovat radost. T.j. zacne vrieskat ale je to skor take zavyjanie taktiez jej smiech je jednoducho iny. taky ako ked sa nasilu hlasno zasmejete a robite to asi pol minuty. Ja mam od jej utleho dectva pocit ze je autistka. Kamoska o tom nechce ani pocut. ona ju poklada za normalnu, ze je uplne v poriadku, tvrdi ze autisti neznasaju dotyk ale ona sa rada stiska a bozkava...ano je to tak v tom ma kamoska pravdu ale ako som uz vyssie spominala to prejavovanie lasky je skutocne zvlastne. Ja osobne mam deti a vidim ten rozdiel. Taktiez malokedy odpoveda na otazku. Spytam sa napr akej farby je tento poharik a ona bud nevnima, odide z miestnosti alebo sa nadalej hra s tym s cim sa hrala doteraz. Aj ked ju oslovim a nadobudne ocny kontakt, odpoveda uplne nieco ine napr Hram a s babikou, pozri aka je pekna...casto cituje cele dialogy z rozpravok, bezne mi odpoveda na nejaku otazku nejakym citatom z nejakej televiznej rozpravky ale odpoved je uplne od veci. Kamoska ju poklada za nadpriemerne inteligentnu a to ze je ina nevidi, resp nechce vidiet ja neviem..je mi z toho smutno pretoze ja si myslim ze vp oriadku nie je a ozaj sa bojim ze co bude ak pojde do skoly /do skolky ju neplanuje dat z toho dovodu ze je bitkarka /stale hryzie a stipe/. Skuste mi tak laicky povedat vas nazor a ci sa s tym da nieco robit. ja tichocko verim ze v skole ju poslu na nejake psycho vysetrenie a potom dozvieme ako na nu a konecne budeme vsetci vediet ako s nou jednat. Budem uprimna moje deti ju nemusia prave z toho dovodu ze vidia ze je ina ako ostatne deti ktore poznaju. nepaci sa im jej chovanie, jej smiech jej zvlastnost...dakujem za nazory

Strana
z2
bubatinko
15. júl 2014

no podla mna ma ocividne problem to dievcatko.....a matka len zatvara oci .... mam známu ktora robila to iste s jej synom a po nastupe do skoly ho poslali na psycho vysetrenie a diagnostikovali autizmus adhd a este pár diagnoz..... chlapec je nezvladnutelny v skole s nim musi pocas vyucovania sediet mama ju ako tak poslucha.. ma integrované vzdelavanie......

katy1979
15. júl 2014

no vela asi neurobis. Ono skola ju bude posielat na vysetrenia ale kym matka nebude chciet tak to bude tazke. Ignoracia rodicov je tazky oriesok. Moze ju vlacit z jednej skoly do druhej aby to nemusela riesit. Moze odmietat vysetrenia navrhovane skolou. Nevie s tym pohnut ani skola. Nadpriemerne inteligentna moze byt ale zaroven mat autizmus ci inu poruchu. Len je velka skoda ze mama si to nechce priznat a nekona a neriesi. Mohla by jej pomoct usmernit a nie to riesit kym nastupi do skoly.

moon321
15. júl 2014

To sa malo urcite uz davno riesit psychologom.ked sa tlce,sak bude mataj ona a aj decka v jej pritomnosti problem s nou v triede fungovat.ja mam maleho a od 3 r ma detske antidepresiva.ma adhd.a tiez bol zl ,atd.lieky coto pomohli

vilki
15. júl 2014

ahoj, tak laicky to nevyzerá byť úplne v poriadku, ale keď pôjde do školy na zápis, budú chcieť od nej základné veci, aj ústne, aj obrázok nakresliť a tak....vtedy si určite všimnú ak niečo nebude v poriadku, u nás si všimli nepozornosť a poslali nás na CPPPaP a aj nám zistili poruchu pozornosti....a som rada že to zistii, v škole to berú do úvahy.... ty s tým asi veľa nespravíš, musí to riešiť jej mamina.... 😒

jabadaba
15. júl 2014

hm, netrufam si vobec hodnotit cudzie deticky, ale ak mam vyjst len z tvojho opisu dietatka tak nemam z toho dobry pocit. Nezda sa mi ta malicka v uplnom poriadku. Kludne moze byt aj nadpriemerne inteligentna, plus este nejaka diagnoza. Tiez mi prve napadlo - autizmus. Ale ja viem o autizme ako takom velmi malo na to, aby som to vedela zhodnotit. No, nezda sa mi to. 😖

Deti su rozne, priemerne, podpriemerne, nadpriemerne. Od toho sa odvijaju aj ich prejavy a spravanie. Verbalny prejav detto. Rovesnici mozu byt taaaaak diametralne odlisni a vyjadrovat sa uplne inak a to je prave v zavislosti od ich inteligencie. Je uz na cloveku, aby dokazal rozlisit ci je naozaj nejaky problem alebo mu len kole oci niekto, kto prevysuje ci uz jeho alebo jeho deti. Aj to sa stava. Ludia vo vsedobecnosti neznasaju inteligentnejsich ludi, davaju najavo svoju averziu i predsudky. To neber osobne v ziadnom pripade, to len na margo takeho posudzovania a celkovej objektivity. Mne sa podla tvojho popisu dievcatko tiez nepozdava, ale kto vie.....kamaratke si naznacila a co s tym uz ona spravi, to je na nej.

veronicka1901
15. júl 2014

A aky ma to nazor zvysok kamaratkinej rodiny? Ci vychovava dcerku sama?

katkasofi
15. júl 2014

@laicka no a nemusí ju dať do predškolskej triedy v škôlke? inak aj moja staršia išla do školky ako dvojročná+2 mesiace a tiež deti hrýzla. a v škôlke sa odnaučila hrýzť, lebo pohryzla dievčatko až tak že jej tiekla krvička, učitelka ju riadne vyhrešila a od vtedy nepohrýzla nikoho....
ešte ma napadlo že keď Ti na tej malinkej tak záleží, čo keby si sa úprimne pozhovárala s jej pediatrom??? možno by Ťa pochopil,... inak sa mi nezdá jej správanie normálne, neviem.

nenullienka
15. júl 2014

@laicka no podľa opisu by to mohlo sedieť na autizmus (nejaká forma). Dieťa by malo ísť podľa zákona aspoň do predškoly, ale asi ti veľmi neporadíme. Pokiaľ jej matka to nechce vidieť tak nikto nič nespraví. Ale je čudné, že aspoň pediater nič nerieši a nikam tú malú neposlal. No hlavne držím palce aby si tá matka dala spoň povedať a dala ju do škôlky a tam by ju isto niekam odporučili.

horana
15. júl 2014

Nuz povinna dochadza to vyriesi za teba, vyvinie tlak, keby si akolkolvek tlacila ci upozornovala, akurat tak stratis kamosku a nic aj tak nedosiahnes. Ona je za nu zodpovedna, nie ty.
Psychlolozka akurat da nalepku a strci do sufliku diagnoz/y, odporuci integraciu (s asistentom), specialnu skolu ci domace vzdelavanie, pre taketo deti nejake zazracne recepty neexistuju len trapenie sa rodica, s dobrymi umyslami srsiacimi ludmi naokolo ktori poucuju jedna radost (tymto nemyslim teba, ale cele okolie ze sa k tej matke tak bude chovat, ci chce ci nie). Obvykle to nie je o terapiach, aj ked sa sucasna spolocnost na to rada hra, nevie tymto detom pomoct temer nijak, aj ked sa akoze snazia.
Uprimne: kym ta nepoziada o pomoc, akceptovala by som dany stav a bola jej nadalej kamoskou. Pre "normalne" sa prejavujucich ludi su tieto deticky testom aki dokazu byt tolerantni a reagovat na inakost nie tym ze sa ju pokusaju zmenit na svoj obraz, ale koexistovat s nou.

simca06022011
15. júl 2014

Podla mna, odhliadnuc od vsetkych moznych aj nemoznych diagnoz je najvacsi problem, ze dieta nie je v kolektive. To ze je doma umojkana s maminou/alebo niekym inym kto ju strazi ju moze kludne zabrzdit a sprava sa takto (ja mam 3,5 rocnu babu a musim poved, ze jej nedokazem poskytnut tolko stimulov a naucit ju tolko veci co robia v skolke), tiez ked sme doma tak sa hra na maciacka, je cela umrncana, olizovanie je posledny cca mesiac jej (proste je ROZMAZNANA, ale j prisne toto olizanie odmietam a hresim ju za to, ze ona nie je maciatko a hotovo a teda prestane - ked jej to niekto dovoli, neprestane)... ako nahle je v kolektive je tomu koniec. To ze sa dieta chce hrat samo a nereaguje na ostatnych, podla mna to na to presne plati... nema preco reagovat na inych, ked je inokedy sama a robi si co chce (a mozno ani nevie AKO ma reagovat). Mne to mala robila pri nastupe do jasliciek aj niekolko mesiacov, doma ked sa hra a nie su tu nijake deti tak do dnes. S bitim sa? Vela deti sa bije ked nastupia do kolektivu,a lebo zacnu sa stretavat s detmi, nezazila som, ze by sa u nas niekto s niekym nechytil.. o tom su ale ine temy a da sa to riesit. podla mna malinka by mala ist do kolektivu, ale to je na rodicoch.. podla mna cim neskor tym horsie (ved uz pojde do skoly! tam ju nebudu ucit spravat sa, rovno ju poslu k psychologovi a ten jej narube tolko diagnoz z ktorych nemusi byt vsetko pravda, kedze on nevie ako to dietatko do teraz vyrastalo a 99% veci rodic aj tak nepovie, lebo si neuvedomi ze to je dolezite)... ale to len moj laicky nazor.

petka2284
15. júl 2014

@laicka Tieto veci su veľmi ťažké riešiť bez spolupráce s rodičmi, resp. s rodičom. Dievčatko má možno ADHD, vykazuje však aj známky autizmu. Chybu už robí matka, že ju necháva tak a nedokáže jej správanie podchytiť. Veľmi ťažko sa s ňou bude pracovať vo vyššom veku. Z tvojho opisu by som sa asi priklonila k hyperaktivite, teda ADHD syndrómu. Dá sa liečiť, ale samozrejme sa ho človek nezbaví nikdy. Treba sa s tým len naučiť žiť. Každopádne ju neminie psych.vyšetrenie pred nástupom do školy. Takže tam určite psychológ odhalí problém.

mimibb
15. júl 2014

No mohol by to byt autizmus....jednemu chlapcekovi som robila asistentku v skolke...bol autista - aspergerov syndrom-nadpriemerna inteligencia.....nevedel sa s detmi hrat, cele texty z knih mi doslova odrapkal...vedel ktora kniha v kniznici je prehodena atd atd....lasku vedel tiez prejavit - tlacil si tvaricku na moje lice a tak sa on obtieral......

len skoda, ze mala nechodi do skolky....aj odtial by ju urcite poslali k psychologovi atd....Mamina zatvara pred tym oci no ked mala nastupi do skoly ak ju vobec prijmu, tak zbada.....

ematko29
15. júl 2014

Ty stým asi vela nenarobíš,ked matka nechce riešiť situaciu.Ked má dieťa 5rokov o chvýlu sa uvidí ako to snou je.Ale nejde mi do hlavy,šak musí chodiť do lekára a v 5roku ju lekár musí poslať na nejaké vyšetrenia,ved očividne nieje v poriadku ,to aj to matka ignoruje?

laicka
autor
15. júl 2014

napisala som prispevok no nejako mi zmizol. tak este raz. dakujem za nazory, este spomeniem ze mala sa narodila s apgar skore tusim 4 - 5, bola pridusena. do skolky nechodi ale s detmi je v kontakte avsak len s detmi veku 0-3 ktore jej neoponuju. ak pride do kontaktu so starsim, tak neprejde ani pat minut a bud sa uz hadze o zem, hryzie, bije alebo len reve ako nepricetna. k pediatricke chodia na preventivky a ockovania resp pocas choroby, lenze ona ked k nej ide reve od domu, pocas cesty, u pediny, az po prichod domov. proste dr ju asi bez revu este nevidela. mala je alergicka presla si testami na krv takze pedi to pripisuje tzv strachu z bieleho plasta a neriesi to. Normalne s malou tusim este ani nekomunikovala. taktiez dalsia vec je ze mala je vsetko rukami, pribor nepouziva a kamoska to neriesi, vraj ked jej takto chuti nech tak je, aspon zje...no viete si predstavit ako mala vyzera po takom jedle, cela tvar zababrana, samozrejme ruky si potom utrie do seba, do obrusu, do stolicky, potom prejde na gauc atd...stao sa ked mala tusim 4 roky ze po stolici ju vybrala z nocnika a cela sa nou namazala...kamoske to bolo smiesne...proste robi veci ktore moje deti by v zivote nenapadli. apropo plienku mala do 4 r

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
laicka
autor
15. júl 2014

@tanapeta ja som jej to uz poradila ale v inej forme, ze ozaj je asi nadp. intelig, ze by mala zajst za psychologom aby navrhol ako sa k malej chovat /boli situacie ked kamoska z nej bola zufala a plakavala mi doma na gauci ze si s nou nevie rady), na to bola odpoved ze ona nie je chora aby sla k psychologovi, ze nepotrebuje aby jej daval nejake lieky a pod...povedala som jej ze preco by mala brat lieky, ze staci aby jej dal nejake tahy ako na malu, ako s nou vychadzat...ale jednoducho nemam sa starat mala je ok a basta, potom sa so mnou mesiac nebavila s tym, ze som najmudrejsia...takze asi tak

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
prasiatko30
15. júl 2014

@laicka podla vsetkeho tvoja kamaratka aj ked je zufala s malej tak nie je schopna poziadat o pomoc ani si priznat ze by jej dietatu nieco bolo v tom pripade je to velmi tazke a prakticky nemozne pomoct - pokial si to matka neuvedomi a nebude s tym chciet nieco robit ty nezmozes nic - akurat tak stratis kamosku.

my to pripomina film - uz si nepamatam ako sa vola - o jednej dievcine co bola slepa a hluchonema - cela jej rodina ju akceptovala ako zvieratko - proste je taka a nic od nej neocakavali - ani jest poriadne, ani spravat sa poriadne - proste nic lebo vsak nevnima a nemoze sa vyjadrovat cize inteligencia=0bodov - prijali k nej jednu nany a ta s nou urobila zazraky - zrazu dievca aj ked slepe a hluchoneme sa dokazalo o seba postarat, jest priborom a naucit sa komunikovat s vonkajsim svetom - toto dievcatko tiez potrebuje aby jej stanovili limity a proste s nou v ramci svojich moznosti pracovali a vyzadovali od nej dodrziavanie urcitych noriem tak by bola k nepoznaniu - ale to si musi uvedomit jej matka pokial totak nebude tak sa mozes aj rozkrajat. 😅

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
billam
15. júl 2014

Je mi smutno z takých matiek, ktore zatvaraju oci nad chorobou vlastneho dietata...očividne ide o autizmus...

palomka
15. júl 2014

chapem matku, kazda chce aby prave jej dieta bolo zdrave, ale i ona sama musi vidiet, ze to tak nie je a mala by sa cim skor spamatat lebo ublizuje tym najviac svojej dcere a aj sebe, pretoze by sa k malej mala spravat inak ako k zdravemu dietatu, tak ako si to autista vyzaduje...a cim viac to bude odkladat, tym viac to pre nich obe bude tazsie najst si k sebe cestu, kde si budu ovela viac rozumiet 😒

lucijja
15. júl 2014

Ahojte, nechcem zakladať novú diskusiu, tak sa spýtam mamičiek tu. Tiež mám v bližšom okolí chlapčeka - 4 roky, ktorý sa podľa mňa aj ostatných z rodiny zdá divný. V prvom rade som si všimla jeho pohyby. Hoci už má 4 roky, behá tak nejako divne...také akoby bábatkovské pohyby...neviem ako to vysvetliť, ale je tak čudne naklonený dopredu, hlavou aj celým telom, akoby sa práve teraz naučil behať...Ale čo ma desí najviac je, že sa rozpráva sám so sebou pri hre...ale opakuje len to čo počuje od dospelých. Napríklad sám sebe hovorí - toto nesmieš robiť, lebo bude výprask a robí to...ako keby si to nevedel spojiť akcia-reakcia. Ale najhoršie je, že sa úplne nepríčetne smeje na všetkom. Aj na tom čo smiešne nie je. Ja napríklad poviem svojej malej že: Emka, počkaj, cez cestu počkaj na nás a on sa začne nepríčetne rehotať ako postihnutý s prepáčením. A dokáže sa smiať pekne dlho na ničom. Vidno, že úplne na silu, nikto mu nič nehovorí a on sa rehoce ako retardovaný až. Rozprával skoro a pekne, len pohybovo je taký zabrzdený no a toto jeho rehotanie sa mi nezdá. A čo som si všimla tak nikdy neprišiel sám od seba za niekým sa potúliť - ani za rodičmi. Akoby to nepotreboval. Vadia mu hlasné zvuky, keď sa na oslave deckej deti bláznia, praskajú balóny a pištia a smejú sa tak on si zapcháva uši a dostane úplne hysterický záchvat. Pritom sám je veľmi hlučný. V kľude nevydrží ani 5 minút. Myslíte, že by to mohla byť nejaká porucha alebo z toho vyrastie?

bonaqa2013
15. júl 2014

Jasné že autizmus tam bije do očí. Maminka by mala navštíviť dr. Janošikovú v Trnave - je to najlepší odborník na autizmus na Sk. Ale samozrejme može skúsiť aj iných odborníkov. Len čím skor, lebo to vyzerá že aj včera bolo neskoro.

dupinka
15. júl 2014

nemusí to byť žiadna vážna diagnóza a stačilo by len dieťa dať do kolektívu rovnako starých detí.

saurian
15. júl 2014

@laicka
to ze autisti nemaju radi dotyky a pod nie je pravda. z toho nemozes vychadzat, nie je to smerodajne.
ci to je autizmus, ako si myslis ty ci nie, to sa neda z par riadkov, to musi posudit skutocne dobry diagnostik so skusenostami.
na druhej strane ma napadlo, ze tvoja kamaratka, mamicka malej mozno aj vie co je s malou, mozno s nou uz aj niekde bola, ale je jej tazko o tom rozpravat. ak naozaj ma mala nejaku zavaznejsiu poruchu psychickeho vyvinu, pre rodica to nie je lahke. nie je lahke samemu si uvedomit ze tam problem naozaj je, odhodlat sa k odbornikovi, stravit "diagnozu", a uz vobec nie rozpravat o tom s inymi. nie kazdy to dokaze. mnoho rodicov vidi ze dietatko nie je v poriadku, ale mozno stale cakaju, ze sa nieco zmeni.....
ktovie ako to je, kazdopade ak skutocne je tam vazny problem, matka s dietatom nepracuje pod odbornym vedenim, tak cim neskor to zacne riesit, tym to moze mat horsie dopady na dieta a moznosti jeho vzdelavania, napredovania.....

labajka
15. júl 2014

ahoj, ja som v práci ako učiteľka a bola som asistentkou takého chlapčeka. Rodičia pekne spolupracujú doteraz, chlapec napreduje. keby nebolo pozotívneho prístupu rodičov, tak je chlapec stratený, určite by mu bolo ubližované od ostatných detí (vysmievanie, šikana). teraz tie deti pochopili, že sú aj také deti a prístup je veľmi pekný. tá tvoja kamoška má určite rada svoje dieťa, o tom niet pochýb, ale nemôže čakať. dcérku treba čím skôr usmerniť a doviesť na správnu cestu. podľa mňa, ked pôjde malá do školy, bude neskoro, aj ona potrebuje aký taký kolektív. je mi ľúto, že sa ty s tým zaoberáš a nie matka takého dieťaťa. tak ti držím palce, resp. malej, nech to dopadne len a len dobre, ale je to dlhá cesta .

kocko
15. júl 2014

Myslím si že je autistka. Moja má rada dotyky aj objatia. Ale len v malej miere. Presne ako by som počula moju slečnu. Tie hlášky a vety z rozprávok a filmov. Je to u nás na dennom poriadku. V prvom rade to treba riešiť. Či už psycholog alebo nejaká poradňa. Vekom to bude len horšie. Myslím tým správanie.
Nie každý autista je iný. Každá má predstavu že je to ako v tom filme RayMan, či ako sa to volalo.

valy
15. júl 2014

mozno je uplne v poriadku, len by mala ist do kolektivu. spociatku by to mozno bolo tazsie, ale po case by sa prisposobila a nebila by sa, ak je nadpriemerne inteligentna, tak sa jej to da rozumovo v piatich rokoch vysvetlit. a urcite aj pre intelekt by tam mala viac podnetov ako doma.

slavka1307
15. júl 2014

Ak Vás počúva, navrhnite jej psychológa - veď on nedáva lieky, len pomôže pochopiť čo dieťaťu je. Ja by som už dávno bola. Keď už nie s dieťaťom, tak nech zájde sama alebo aj s Vami, ak by sa bála.

prasiatko30
15. júl 2014

@valy presne tak.ono je mozne uplne vsetko - podla opisov tretich osob je naozaj zavadzajuce stanovovat diagnozy - a este k tomu vo vacsine pripadoch laikmi 😅

Strana
z2