Keď deti strážia deti
Mám taký problém. Nemám nikoho kto by mi dal pozor na deti /14/12/6/ v čase keď už nie sú v škole, škôlke. Vačšina prác je nad rámec tohto času. Mám starosť stým ako budú deti samé do večera. Možnosť ako opatrovateľka z toho platu.... to môžem ostať s nimi doma ja. Tak otázka " NECHALI BY STE 6 Ročné DIEťA 15 DNí V MESIACI NA 14 A 12 Ročné DIEťA? " Keď sa im niečo stane ja umrem a možno ma aj zavrú. Ako to to pre boha riešite? Ako dokážete ísť do práce a nemať takýto strach? Mnohé deti aj v predškolskom veku vidím vonka samé.
Tiez sa mi to zda vela, ja sama mam o 10 rokov mladsiu sestru a pomahala som, aj som ju obcas vyberala zo skolky, aj bravala von a postrazila. Ale vzdy to bolo prilezitostne, neviem si predstavit starat sa cele poobedie o surodenca. 14 rocne dieta je dieta a ma pravo na svoj program a oddych po skole. Ja by som to neriskovala a ani neurobila mojim detom.
@pohodickasrandicka
ja mám momentálne deti 10/7/2 a môj 10r, syn je maximálne zodpovedný. Zatial som ho nechala s najmenším najdlhšie cca 30min ( aj to keď malý spal ) ale vo veku 14r si to viem predstaviť určite. A ešte ak sú dvaja "velkí chlapi" nevidím problém! Nášmu ostáva doma mobil pre prípad. Ak by to malo byť na dlhšie, tak určite by som poprosila aj susedu, aby na nich dozrela. Mňa to inak čaká už o pol roka, len s tým rozdielom, že po škole ostanú sami doma 10 a 7r - asi 3 h pokial prídem z práce a s malým zo škôlky.
Dnes je iná doba. Koľkí z nás opatrovali menších súrodencov a ostávali sme sami doma už v 8-9r??? Určite nás je veeeeľa a ani mobily neboli. Ja som v 12r ostala na noc sama s detičkami (od tety ) vo veku 3,2,1 čo zahrňalo aj prebalovanie atd. Boli sme tak vychovávaní, k väčšej samostanosti a takto sa snažím viesť aj moje deti, lebo je to presne tak ako píše @mima4
@ataz to nie je o samostatnosti a zodpovednosti podla mna uz toto... ja som tiez s bratom ktory je o 5 rokov starsi (cize ja 6 a on 11) prisla o 16 zo skoly a do 18 sme boli sami, to mi pride taky interval ktory sa da este tolerovat... pohrali sme sa a napisali domace a uz boli rodicia doma... ale do 21 vecer takmer pravidelne? to je strasne vela podla mna...
aj tie 3 hodiny co ty pises pri tvojich detoch sa este daju a navyse tvoje dieta pride o skolky az s tebou, takze sa vlastne len prebavia a postaraju sami o seba...
pamatám sa, že ja ako dieťa - ešte som nechodila do školy len do MŠ, som doma bývala s bratmi sama. Bratia sú starší o takmer 10 rokov. rodičia inú možnosť nemali.
A v škole sme mali na krku kľúčiky - skoro celá trieda - 80 perc detí. Aj v tých nižších ročníkoch.
@vejula ale 14 rocni clovek nie je uz dieta... Mozno ked do piatich rokoch bol noseny a visel matke na cecku..tak moze byt..ze ma problem fungovat primerane veku a treba sa on este starat..ale ak dieta bolo vedene k zodpovednost, samostatnosti... k rodinnemu zivotu..je pre neho urcita participacia na praci doma uplne samozrejma.
Dnes vsetci chcu len vyhody..blboviny..drahe sračky...ale povinnosti, system...to uz nieee...
Poznam viacpocetne rodiny..kde je prirodzene..ze starsie deti sa staraju o mladsie...a vobec im to neuskodilo...ale jasne..ta rodina funguje ako rodina ma..tam kde chlap pride raz za mesiac na vikend... tam ani rodiny zivot nemoze fungovat..lebo chyba tam otec..muz
@vejula
@timea7 Mamicka nespecifikovala,aku presne pracu ma, z toho sompochopila, ze iba uvazuje kde sa zamestnat a vsetko su prace na smeny. Druha vec, starsi surodenci sa o mladsieho nebudu starat cely deň, ved chodia do skoly/skolky. Kazdopadne, ako matka, ktora nema doma manzela by som pracu kde nie som do 20.00 hod doma resp.nemam vecer k dietatu (tomu 6 rocnemu) dospelu osobu, takuto pracu by som ja nevzala. No do vecera, cize vybrat zo skolky cca o 16.00 a cakat do 20.00 hod na mna sami zda uplne v pohode. Navys 6 rocne dieta uz nepotrebuje non stop opateru, vie si kreslit, zahrat sa,pozriet rozpravku navacerat sa co ohreje 14 rocny a podobne.
Kebyze sajedna o to 14 a 12r spolu tak asi by som to uz riskla ked uz nic ine ale s tym6r sa treba aj zacat ucit do skoly, vytvarat mu nejake navyky studia a taketo bremeno hodit na starost 14r este s tym aby popritom omrkol aj 12r pubertaka ktorym hormony lomcuju to je uz podla
Mna az prilis. Nieco ine je ked ti raz za cas dohliadne na tych dvoch alebo zeby si chodila na nejkay kurz 2x do tyzdna na 2h poobede, pripade ides na veceru tak ich nwchas pod dohladom najstarsieho a ty si na telefone ale tie rozpisy sluzieb su dost a hodit zodpovednost za domacnost a surodencov na 14r dieta je az prilis velka - poseres mu absolutne nejake jeho vlastne sukromie
@prasiatko30 myslim, ze 14r dieta v pohode dohliadne na 6-7rocne..
kedysi to bolo dokonca normalne.
Napr. mooj partner mal 6r , bol prvak a nosil do skolky aj rano chystal svojho 3r brata! skolku mali pred domom na konci ulice... Rodicia chodili na 6 rano do prace, deti mali budik, ranajky na stole, ostatne museli zvladnut.
A podla mna to bolo lepsie, ako dnes, ked deti vozime za ruku neviem dokedy.. teda ja nie, ale vela ludi bohuzial ano...
mam 14r dceru a urcite by sa v pohode postarala o mensie dieta velmi dobre a viem, ze by nebol ziadny problem, aj keby mala trebars 12r.. Sama som sa v 13r starala o mensiu neter a ako 14-15r som segre bezne pomahala strazit dve deti ... uplne v pohode. to uz je rozumny clovek.
Ono na druhej strasne, ak sa jedna o strazenie do vecera , po skole, idealne to nie je.. dieta nema nahradzat rodiica.. ale pomahat by malo, lenze totto by uz bolo asi az moc , na ukor jeho zaujmov a volneho casu...
Lenze ak ina moznost nie je a rodina peniaze potrebuje, co ineho spravit?
Este viem o pripade, kedy jedna pani ovdovela, mala dve malicke deti (3 a 1r) a zobrala k sebe byvat mladu babu, ktora nemala rodinu a za to , ze u nej mohla zadarmo byvat a jest jej strazila deti, lebo ta zena bola zdr. sestra a chodila na 3 smeny do nemocnice, aby vsetko utiahla.. Takto byvala s rodinou dlhe roky....
a este .. moja mama vzdy spomina, ze kedysi, ked bolo bezne 6-8 deti v rodine, vacsie deti MUSELI zakonite pomahat mame, inak by sa zblaznila, nemala by ani kedy navarit, len by robila sluzku rodine a upratovacku....
takze sa starali.... dnes je doba, ze nedajbože dat dietatu nejaku povinnost ... a to nie je dobre... dnes sa len prihliada, aby detom nic nechybalo... ale ono im prave chyba potom to, ze nikdy nepocuju NIE , nemaju ziadne povinnosti a raz sa tato rozpravka skonci a oni nebudu vediet, co so svojim zivotom.
ale to uz je ina tema...
@pohodickasrandicka na kruzky ti to najmensie dovedu decka, to je najmensi problem... skor potom doma, musia nejako pochopit, ze inak sa neda. nech sa striedaju, nech to nie je stale na jednom...
@pohodickasrandicka mrkla by som na to z tohto pohladu. kebyze nemas tie starsie deti, co by si robila? musela by si sa nejako zariadit...
@katrin21 nemyslim si ze v tom rozsahu ako to opasuje zakladatelka temy je to normalne - ako som uz povedala obcasne strazenie pripadne zena ma nejaky kurz 2x do tyzdna po 2h preco nie ale aby 14r dieta dozeralo na 6r cele popoludnie alebo celu noc v podstate polku mesiaca mi vobec nepripada normalne. Kebyze su len ti dvaja najstarsi tak budis ale to 6r zavesit na krk dvom pubertakom na tak dlhe sichty mne to normalne nepripada sorry.
Ja tiez poznam pripad kde otec je mimo domu v podstate cely tyzden, matka je ucitelka, ktora vzdy musela dochadzat do vzdialenyh dedin kde robila a tie dievcata maju teraz 20,16 a 9r a ta kym boli dievcata mladsie tak ako pise zakladatelka temy - tak mala vzdy niekoho pokial nemohla byt pritomna ona - a to fakt aj len na to aby prekryli 2h medzi tym co dievcata vysli zo skoly a onq sa vratila domov a dievcata nie su ziadne retardy, ani nie su vychcane ani nic podobne ale aj ony maju a mali svoj zivot - starsia studuje na medicine - na vyborne, mladsia chce ist na nejaku inzenierku leteckej techniky ci ako sa tomu nadava a ked je treba tak jej tu mladsiu postrazia ale nie dennodenne!!!! Pre boha
@prasiatko30 ano, ved pisem, ze idealne to nie je..ale ked nema inu moznost??? co by si robila na jej mieste? ja som dala tip, co sa da spravit, niekoho k sebe zobrať byvat.. ine neviem, co by mohla spravit, ked prachy navyse nema, ani pomoc v rodine..
@katrin21 mala by si to zariadit inym sposobom, zapojit otca deti alebo najst nejaku babicku z baraku alebo okolia ktora by jej mozno pomohla pocas tych sluzieb alebo hladat robotu bez sluzieb
@prasiatko30 lahko sa hovori... v dnesnej dobre s pracou, 3 detmi sa o to tažsie hlada.... otec mozno nejavi zaujem ...
Ten nazov temy nie je moc vystizny. Ja mam medzi detmi 10 rocny rozdiel a dcera (starsia) nemala nikdy problem uz ako cca 12 rocna postrazit na par hodin maleho brata. To je vlastne aj normalny vek, ked deti zacinaju s babysittovanim. Prilezitostne postrazit mladsieho surodenca je uplne v poriadku a 12, 14 rocne deti by toho mali byt bez problemov schopne. Ale nahradit obidvoch rodicov na 2 tyzdne zo 4 to je uz fakt privela.. Tie deti potrebuju aj priestor pre seba, nie len sa venovat malemu a riadit chod domacnosti, chodia na kruzky, chcu ist von s kamaratmi, v klude sa naucit, to vobec nie je o rozmaznani deti, ci o tom, ze nie su schopne sa same o seba postarat. Moja dcera ma takmer 17, od 15 brigaduje, strazi brata, ked je treba, napriklad ho mala cez prazdniny cely tyzden na starosti, kym som neprisla z prace, ked bol muz prec, vie navarit, nakupit, porobit okolo domu, co treba, ale je to stale pre maleho surodenec a nie rodic. Nemozem na nej nechat chod domacnosti a starostlivost o brata aj ked by to dokazala, pretoze to nie je jej povinnost, ale moja.
AJ 12, 14 su stale deti a potrebuju mat doma aspon jedneho rodica, aj oni maju svoje radosti, starosti, s ktorymi sa chcu podelit s rodicmi, nie zit 15 dni v mesiaci na divoko + s velkou zodovednostou nielen za seba, ale aj mladsieho surodenca. Dost, ze nemaju doma otca, este aby aj mama chybala polovicu z mesiaca ... Ak uz sa koli peniazom rozhodli obetovat pritomnost otca v rodine, tak by to za tie peniaze aspon malo stat (i ked osobne, by mi ziadne peniaze nevyvazili pritomnost manzela/otca v rodine), ak zarobi tak malo, ze aj matka musi ist kdesi makat od rana, do neskoreho vecera, tak treba zvazit, ci nebude lepsie, ak sa otec vrati k rodine a zacne sa podielat na starostlivosti o deti a spolu so zenou vytvoria detom domov.

@janinah jo a niečo sa stane, syn zavola zachranku, tá pride domov, prvá otázka, kde mate rodičov. No mama príde až o 22. hodine.. To takto chodieva mama z práce a vy ste doma sami? Ups a už je problem na svete.