icon

Klamanie a vyjednávanie 5 ročného dieťaťa

andrejka2424
29. mar 2016

Ahojte, mám pocit,že niečo robíme vo výchove zle. Je podľa vás normálne,že 5 a pol ročný syn klame a vymýšľa si-bezdôvodne? Ide o úpne bežné veci-napr. Bol si cikať? spal si v škôlke? S kým si sa dnes hral? umyl si si ruky? Na takéto otázky a pod. zvykne klamať. Nerozumiem tomu,je možné že chorobné klamanie môže byť dedičné? (jeho biologický otec s ktorým sa už 3 roky nestýka je klamár a podvodník) Manžel je čestný,pravdovravný,rovnako aj ja. Alebo len stresujem a je to normálne,že deti nehovoria pravdu? Ešte máme s ním taký problém,že je hrozne otravný. Stále na seba upútava pozornosť,za celý deń sa mu nezatvoria ústa, všetkým skáče do reči ,ak aj zrovna nerozpráva, tak vydáva stále rôzne pazvuky , až sa veľa krá za neho hanbím, nepomáha, keď ho napomeniem. Povie, že dobre, že už nebude a o 20 sekúnd ho musím znova napomenúť. Pri hre chce byť ten čo rozhoduje, ako sa budú hrať. Teraz ho od februára preložili do triedy s jeho rovesníkmi (dovtedy bol pre nedostatok miesta s mladšími) ,tam mal kamarátov ,tu mám pocit,že zatiaľ nezapadol. Vidím ,keď ho ráno zavediem do triedy, ako znechutene niektoré deti na neho pozerajú,aj už som počula,že jeden chlapec sa sťažoval,že môj syn mu robí zle. Keď sa spýtam učiteliek, oni mi zatiaľ nič negatívne nepovedali,vraj je taký ako 90% chlapcov. Doma napr. sa sním dohodnem,že ešte dopozerá túto rozprávku a vypneme televízor a končí to tak,že aj napriek dohode vždy mrnčí a vyjednáva, že ešte chcel jednu poslednú a tak sa to opakuje pri všetkom na čom sa dohodneme. Neviem,ako ho mám naučiť,aby ma rešpektoval a aby poslúchol. jediné,čo zatiaľ používam ako trest-že mu odopriem rozprávku,alebo sladkosť.

jajka257
29. mar 2016

@gita17 ty si v poriadku???? Skus sa zamysliet nad sebou...

fuska
29. mar 2016

@gita17 Keby ju jej dieta otravovalo, asi by to nepisala na internet a neziadala o pomoc. ALe by ho dalej nenavidela, hladala na nom chyby a bola by z neho znechutena az na grcanie.

jajka257
29. mar 2016

@worker_falcon vidis, dockal si sa🙂 odporucam diskusiu spravanie 5 rocneho dievcatka, tam sa tiez dozvies vela informacii🙂

fuska
29. mar 2016

@jajka257 @worker_falcon Napr. ze neposlusnym detom sa umyvaju tvare, lebo ked neposluchaju, su spinave a nepacia sa mamam...

mima4
29. mar 2016

@worker_falcon no jasne, mozno ani "dotycny partner" este nevyzrel... 😉 treba ho nechat "prirodzene sa odstavit" od nevery 😉

niektorym ludom chyba realny zivot, realne problemy...nie to....ze sa mi pokaslal iphone

kamilkovykvet
29. mar 2016

@nyusika tak toto je vec nazoru. Vo mne zakladatelka vyvolala presne tie iste pocity, len som ich nepopisala tak trefne. A som presvedcena ze nazorova roznorodost je na prospech veci. Nech si z toho vyberie. K comu je dobre hladkat jej ego aka je dobra matka len musi pritvrdit. Mala by dostat sancu pocut aj iny nazor / postreh. Hoc aj neprijemny.

jajka257
29. mar 2016

@fuska 🙂 ale ked dam jednu na zadok som mlatiaca a fackujuca osoba🙂 🙂

nyusika
29. mar 2016

@fuska to som nahodou citala 😀 😀 😀

fuska
29. mar 2016

@jajka257 Tyranka!! 😀

fuska
29. mar 2016

@nyusika Akoze, my sa tu rehnime, ale ked som to citala, tak mi nebolo vsetko jedno. ☹

mima4
29. mar 2016

@kamilkovykvet

vies, tebe sa vobec necudujem, ze pises to co pises....

je to velmi caste, ale ludia, ktori zazili nejaky extrem, obvykle idu do opacneho extremu. u teba to bola spartanska a necitliva vychova tak teraz snazis sa vystupovat voci dietatu ako "prosiaca kamaratka", ale ked pride do skolky/skoly, nikto mu tam nebude 100 krat vysvetlovat..bude musiet prejst na rezim, realitu..vediet sa aj pokorit, aj byt ticho... aj ospravedlnit, aj prijat to, co nechce....no proste vstupi do realneho zivota...

obdobne robia aj ludia, co su z velmi biednych podmienok...a nemali ani na topanky..tak ked uz tie peniaze maju, tak zasadne iba znackove 😉

jajka257
29. mar 2016

@kamilkovykvet ale prosim ta, ake nazory, ze nechce dieta, cituj, kde to napisala!!!
Ja len jedno k tvojim slovam, klamstvo je klamstvo a budem ho nszyvat klamstvom vzdy. A nebudem predstierat, ze je to iny pohlad na svet. A ked bude mat 16, vezmete ti peniaze z penazenky, a povie, nie, ja som ich nevzal. Z jeho pohladu pravda, on ich premiestnil z tvojho vrecka do svojho, ale z tvojho klamstvo.....

nyusika
29. mar 2016

@jajka257
pripad pre socialku...vychovavas dieta bitkou - zlyhala si ako rodic, partnert, ziva bytost

ale vazne, ja moja tolerancia k telesnym trestom je takmer nulova, zdoraznujem slovo takmer,
pretoze ma zivot naucvil, ze niekedy (zdoraznujem slovo niekedy) nefunguje nic ine, ako jedna vychovna, vhodne a spravne umiestnena

jajka257
29. mar 2016

@fuska fuuuj, idem sa hanbit do kuta 🙂 🙂 🙂

gita17
29. mar 2016

@mima4 a ja jej pisem kde ten problem je - V NEJ, len si to este neuvedomila

mima4
29. mar 2016

@gita17 preco? ze spomenula bio otca?
proste si dala klasicku recnicku otazku, ci to moze byt dedicne....

keby to bolo tak ako pises, tak to tu neriesi...nehlada riesenia, sposoby....

fuska
29. mar 2016

Ja myslim, ze pomaly zo vsetkych diskusii tu na modrom koniku plynie jedno velke ponaucenie: NEZAKLADAJ DISKUSIU NA MODROM KONIKU. 😀

jajka257
29. mar 2016

@fuska vies, mna zarazalo, ze odsudzuju jednu na zadok ( 4 za cely jej zivot a fakt mi rupli nervy, inac som flegmos, zvyk zo skoly) a oni psychicky tyraju dieta, robia sa, ze super a vlastne je to horsie ako ta po zadku. Bud z neho spravia trosku, alebo nepripraveneho sebeckeho cloveka....

kamilkovykvet
29. mar 2016

@mima4 ale no. Zas tak velmi do toho nevidis, ale nevadi. Urcite sa u nas nejedna o extrem. Nemozes doslovne brat kazde slovo. Ja nevravim ze som bola tyrana, len tam chybal respekt.

gita17
29. mar 2016

@fuska vedome jej to nemusi dochadzat, ale podvedome hlada na nom chyby, ale neviem naco ti to vlastne pisem, lebo uz z tvojho pisomneho prejavu, cudneho detinskeho vyjadrovania je jasne, ze to pisem uplne zbytocne

fuska
29. mar 2016

@jajka257 Ja som to pochopila rovnako ako ty. A teda bola som "s tebou" v tej diskusii. Neviem, ci som ti nieco aj nelajkla. Mne sa ta benevolentna vychova nepaci a vidim jej vysledky vo svojom okoli. Same sebecke decka, co nevedia, ako sa maju chovat, su agresivne a neprisposobive.

jajka257
29. mar 2016

@nyusika suhlasim, ja tiez netlciem deti 🙂 mam prirodzenu autoritu, v skole fungujem hlavne pohladom alebo gestom a usmevom. A ver, ze fakt uz nebola ina moznost, len ta na zadok....

gita17
29. mar 2016

@mima4 a ja jej aj davam riesenie, zamysliet sa nad sebou a zistit, ci podvedome to dieta neodsuva, lebo ja si to myslim

fuska
29. mar 2016

@gita17 Pozor na reci, aby neprisiel tvoj tato a neurobil baci baci. 🙂

worker_falcon
29. mar 2016

@jajka257 hej, pozeral som to 😀 ale iba prvú stranu, a skončil som radšej pri tých rozumných odpovediach... fakt neskutočné. Mám pocit, že niektoré matky sú síce fyzicky vyspelé, ale rozumovo na úrovni možno 10-ročných. Nevyspelé, nedôsledné, nevedomé následkov svojich činov.

Mimochodom, rada s umývaním tváre je jedna z tých rozumnejších 😀 Aspoň bude dieťa čisté a snáď aj otužilé, ak ho umýva studenou vodou 😀

jajka257
29. mar 2016

@mima4 minule som s tebou nesuhlasila, ale dnes mas pravdu....

@fuska viem, nasla som a asi sme stara skola, milujeme a vychovavame🙂

@gita17 nie, ty sa jej snazis podsuvat, nieco, co nie je pravda....a dufas, ze sa zamysli nad vecou, ktora nie je, vyvolavas v nej neopodstatnene vycitky svedomia a snazis sa ju zahnat do kuta...

fuska
29. mar 2016

@worker_falcon Skoro taka rozumna, ako sprchovat dieta studenou vodou za to, ze sa pocikalo... 🙂

maslenka47
29. mar 2016

@andrejka2424 Co sa tyka vyjednavania a nevhodneho spravania v spolocnosti, urcite robis chybu a uz ti tu aj poradili (dodrziavat urcene pravidla, hlavne ty ich musis dodrziavat). Samozrejme to neznamena, ze treba ist cez mrtvoly kvoli pravidlam, ale dieta by malo vediet, kedy co myslis vazne.

Skolka: ak tvoje dieta ocakava, ze sa vsetci jemu prisposobia, lebo to tak funguje, tak niet divu, ze nie je v kolektive rovesnikov oblubeny. Mladsich sa mu asi dalo komandovat lahsie.

Co sa tyka toho klamania - tu je celkom mozne, ze to dieta NEROZUMIE tebou formulovanej otazke alebo ucelu, preco sa pytas a dava ti odpovede, ktore bezne v suvislosti s takou otazkou pocuje. Moj 4.5r tiez nedokaze zmysluplne odpovedat na otazku s kym sa hral, alebo co robili v skolke. Jednoducho si nejake meno vymysli (kludne aj meno zo skolky, kam uz pol roka nechodi). Vacsi uspech ma pytat sa konkretne "Hral si sa s Miskom?", "Boli ste dnes vonku?"...

"Umyl si si ruky?" "Ano" "Kedy" "Vcera" pripadne aj "Zajtra" (casove zaradenie udalsti zjavne stale tiez nic moc). Vysvetlim mu, ze teraz si ruky neumyl a dohliadnem na to, aby to spravil.

jajka257
29. mar 2016

@worker_falcon jooo🙂 len si neviem predstavit, ako to robi nie na silu🙂 🙂
K tejto metode poviem len tolko, nasa mala zacala strasne jacat, ked som ju chcela umyt, az sa zanasala, mala asi 3 roky. Potom z nej postupne vyliezlo, ze babka...tak som vyslala manzela na vyzedy a svokra hrda na svoje vysledky sa pochvalia, ze ked chytila mala chysak, strcila ju do kupelky a chrstla jej studenu vodu do tvaricky. Vysledok? Svokre som oznamila, ze este raz to spravi, tak tu vodu jej chrstnem do tvare ja, ak ju bude nieco hnevat, nech sa upokoji a nasa mala do dnes ma hysak z vody v ociach a v tvari, dokaze kvoli tomu naozaj plakat....super vychova....

andrejka2424
autor
29. mar 2016

A tak ja si myslím,že za každým dieťaťom,ktoré má problémy so správaním môže byť aj určité zlyhanie vo výchove. Teda je na chybe aj rodič. Veď každé dieťa je originál a asi som tu darmo hľadala nejaký návod. 5 jednoduchých rád ako vychovať zo svojho syna dobrého človeka. Veď to by som musela byť ja v prvom rade ja taká dokonalá a super mama,aby som mala super bezproblémové dieťa. Ale to ja nie som. Som len človek.so svojimi plusmi aj mínusmi. Zopár dobrých názorov som si tu prečítala,uvažujem, že si možno kúpim nejakú literatúru k tejto veci ktorá má zaujíma-lebo na mojom synovi mi záleží. . Mimochodom,ak máte nejakú dobrú knihu k téme výchova dieťaťa- budem rada,ak mi napíšete názov. Vďaka 🙂