Kto má umývať pokakané dieťa v škôlke?
Ahojte, dobrý deň. Riešim spor, kto má umývať pokakané dieťa v škôlke? Keď asistentka tam býva len obmedzene 1-2 krát v týždni...a tá nikdy dieťa neumyla..Vždy volajú na to pani upratovačku. Kto to má vlastne robiť? Budem vďačná za rady.
@8611 nikto. Dieťa ak nie je odplienkovane, nemá čo robit v škôlke. Ucitelka ma 20deti v triede, upratovačka upratuje, kuchárka vari.
Asistentka je pedagogicky zamestnanec, ona nemá umývať deti posraté!!!!! To neexistuje!!!!
...a mimochodom, niektoré p upratovačky majú v prac.zmluve vetu, že občasná pomoc pri starostlivosti o deti.Co sa pod tým rozumie?
@anonym_a27a25 pomôcť pri jedení,obliekaní ,dávaní spať , ale určite nie umývať dieťa
Kto ho ma umyt? Podla mna rodic. Ak sa dieta pokakava, nie je pripravene byt v skolke. chyba rodica, ze to nezabezpecil a dieta vopred nepripravil na pobyt v skolke. Ak sa to stane raz, ok, stat sa moze, ale ak je to castejsie, ja byt riaditelka, take dieta zo skolky vylucim. a nie ze sa este matka bude dotahovat, kto mal jej dieta umyt
U nas bola upratovacka vedena tiez ako asistent. Cize prebalovala atd. Ale u nas kazdy umyval deti. Co mam cakat na asistentku do 9:00? 😂
Kto ho ma umyt? Podla mna rodic. Ak sa dieta pokakava, nie je pripravene byt v skolke. chyba rodica, ze to nezabezpecil a dieta vopred nepripravil na pobyt v skolke. Ak sa to stane raz, ok, stat sa moze, ale ak je to castejsie, ja byt riaditelka, take dieta zo skolky vylucim. a nie ze sa este matka bude dotahovat, kto mal jej dieta umyt
@anonym_628d04 ten rodic pride z prace za dve hodiny umyt dieta… mozno maju triedu s detmi od 1,5 roka
Asistentka je pedagogicky zamestnanec, ona nemá umývať deti posraté!!!!! To neexistuje!!!!
@anonym_1f257c No asistentka ma prave robit toto, tiez prebalovacky, u nas napr su postihnute deti tiez a to maju 5 rokov. Je tam integracia. Toto je napln asistenta. Rovnako to, aby bola hygiena na toalete a dezinfekcia povrchov zabezpecuje asistent. Upratovacka robi len to velke upratovanie. Aspon unnas to tak vsade bolo, svagor to mal na praxi rovnako. U syna v skolke tiez rovnako. Jediny kto to nemusi je pedagog.
Podla mna dieta, co sa pokakava nema v skolke co robit. Ak sa to stane raz, tak podla mna ucitelka… ALE ano, robia to casto pani upratovacky… aj u nas. Syn sa tak prvy tyzden v skolke bal vypytat. Proste stres. A pokakal sa. Povedal mi, ze ho umyla a pomohla mu pani upratovacka. Priniesla som jej cokoladu, kedzd si nemyslim, ze je tam na to, aby umyvala okakane zadky…
Ak sa to vsak deje opakovane, tak dieta nema v skolke co robit
Toto je aká blbosť ze upratovačka ma umývať pokakane deti? Uf. Tak potom aj upratovačka v nemocnici môže dávať injekcie pacientom keď sa sestrám "nebude chcieť"?
@8611 Neviem, o čo ti presne ide, ale ak bolo dieťa obriadené, umyté a čisté, tak je asi úplne jedno, kto sa o to postaral. Hlavne tomu človeku patrí vďaka, že to spravil.
Čo sa tejto náplni práce týka, v slovenskom legislatívnom systéme je diera. Normálne by to mala robiť učiteľka, lebo ona má v náplni práce sa postarať o dieťa. V istých časoch je však na jednu triedu len jedna učiteľka a tá by nemala bez dozoru nechať ostatné deti. Čiže toto je naozaj veľký problém.
Ak je v škôlke asistentka, tak myslím, že túto činnosť by mala vykonávať ona ako pomocný pracovník.
Upratovačka má v náplni práce upratovanie priestorov, čiže umývanie pokakaného dieťaťa nie je v náplni jej práce. Ak by však mala v pracovnej zmluve klauzulu "pomáha učiteľkám pri niektorých úkonoch s deťmi - obliekanie, hygiena...", tak v tom prípade by to spadalo do jej kompetencie.
Ja si myslím, že na Slovensku by veľmi pomohlo, keby bolo v škôlkach viac učiteliek na počet detí. My sme v Nemecku a tu je teda v škôlkach oveľa viac pracovníkov ako na Slovensku. Neustále je v škôlkach na praxi aj pár učiteliek, ktoré si robia Ausbildung a praxujú tam. Čiže jedna učiteľka je naozaj len na pár detí. Tu tie učiteľky pri takýchto prípadoch tie deti aj umývajú. A v mojom okolí nepoznám škôlku, kde by mali zvlášť upratovačku. Škôlku upratujú učiteľky.
Do pozornosti dávam aj medializovaný prípad upratovačky, ktorá odmietla umývať pokakané deti:
https://www.noviny.sk/slovensko/864652-starosta...
@8611
@sovica Nedá mi nespomenúť vlastnú skúsenosť. Do škôlky som chodil spolu s mladším bratom a jedného dňa ho na hojdačke chytila nepríjemná príhoda. Dodnes sa na tom smejem, ako mu spod kraťasov vytieklo niečo hnedé na nohy a to teda v hojnom množstve, skoro až do topánok mu natieklo. Ani upratovačka, ani učiteľka...ja sám som ho musel v sprche umývať. Zvyšok času strávil v pyžame a keď pre nás prišla mama, spolu s nami dostala v igelitke aj posraté kraťasy a trenky. 😀
@anonym_a27a25 pomôcť pri jedení,obliekaní ,dávaní spať , ale určite nie umývať dieťa
@minenkaa Táto veta sa dá zneužiť v prípade upratovačiek a ak to zamestnávateľ chce ošetriť v pracovnej zmluve tak,aby upratovačka pomohla aj pri nehodách a bolo to zákonné, podpíše sa dodatok k pracovnej zmluve,kde sú vymenované povinnosti navyše, napr.aj pomoc pri hygiene detí, vrátane možných "nehôd,,
@anonym_1f257c No asistentka ma prave robit toto, tiez prebalovacky, u nas napr su postihnute deti tiez a to maju 5 rokov. Je tam integracia. Toto je napln asistenta. Rovnako to, aby bola hygiena na toalete a dezinfekcia povrchov zabezpecuje asistent. Upratovacka robi len to velke upratovanie. Aspon unnas to tak vsade bolo, svagor to mal na praxi rovnako. U syna v skolke tiez rovnako. Jediny kto to nemusi je pedagog.
@kiki68 asistent je pedagogicky zamestnanec.🫣 prebaľuje v škôlke keď tak pomocný vychovavatel, alebo osobný asistent, nie pedagogicky asistent. Pre pedagogického platia podmienky ako pre učiteľky-vzdeláva. Osobného asistenta si platí rodič/obec/mesto a nie je pedagogicky zamestnanec. Pomocný vychovavatel-toho tiež platí štát, resp pomocná profesia. Nemiestne hrušky s jablkami. Tiež som bola v MŠ pedagogicky asistent a v žiadnom prípade som neupierala deťom zadky.
po spravnosti by mali zavolat rodica a ak sa to stane dietatu opakovane tak ho podmienecne vylucit
ale z pohladu ludskosti by ho mala obriadit ucitelka
Upratovacka to nema v naplni prace
@anonym_82e27a akoze ked sa stane takato nehoda (nehovorim o pravidelnej situacii) ma sa zavolat rodic? akoze to dieta tam tak nechaju a budu cakat kym pridem? no ja neviem ale nie kazdy rodic ma 5 min od skolky pracu. to ako ho tam maju nechat hodinu v tom ci ako? ved to nemusi byt len o tom, ze dieta nie je odplienkovane, nehoda sa stane, nesadne jedlo atd. to niekedy vie riadne prekvapit aj dospelaka, nieto 3r dieta.....
Toto je aká blbosť ze upratovačka ma umývať pokakane deti? Uf. Tak potom aj upratovačka v nemocnici môže dávať injekcie pacientom keď sa sestrám "nebude chcieť"?
@bielasovicka 😁😭😁👍👍👍
V kazdej skolke mojich deti bola upratovacka az po 18.00, ked bola skolka zatvorena. Takze ani nahodou by to nebola jej starost...a z akejkolvek pozicie na to hladim, to ma urobit ucitelka....aj ked dieta odplienkovane je, nehody sa stavaju. Nikdy nebudu mat, stav, ze vsetky deti vzdy zazracne stihnu dojst na zachod....
@spachtos a kto to potom ma v náplní, nikto? Ved niekto musí mať, ale upratovačka to na 100% není.
@bielasovicka ani učiteľka
Mozno to upravuje prevadzkovy poriadok, kedze exkrement je potencialne infekcny material.
@bielasovicka ani učiteľka
@spachtos aha, takže učiteľky len pekne hrajkat sa v cistučkom, poprechádzať sa s nimi, atď, ale keď sa pokakaju tak už ruky preč od nich? Lebo to už je špinavá práca? Smutné.
@spachtos a kto to potom ma v náplní, nikto? Ved niekto musí mať, ale upratovačka to na 100% není.
@bielasovicka nikto, nepocita sa s tym
@spachtos aha, takže učiteľky len pekne hrajkat sa v cistučkom, poprechádzať sa s nimi, atď, ale keď sa pokakaju tak už ruky preč od nich? Lebo to už je špinavá práca? Smutné.
@bielasovicka dieta moze mat rozne problemy, pokial nemaju v skolkach ich zdravotnu dokumentaciu, co nemaju, tak maju ist do rizika? Nam opatruju rodicov a chceli teda vyjadrenie lekara, ze nemaju ziadnu infekcnu chorobu

Upratovacka sa nema dotykat deti,na to je tam ucitelka alebo asistent.Upratovacka ma svoju pracu.