Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?
Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.
ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?
@xlucia také jak to prvé, už je velký, porovnáva sa s dospelými, dokonca sa aj považuje za dospelého a niekedy múdrejšieho ako rodič...Všetko neguje, odporuje, taká malá puberta. Raz sa túli, vzápatí ťa može aj uraziť, lebo ty ničomu nerozumieš. Uvedomuje si svoju doležitosť... inak mám to teraz doma. Príchodom do školy sa to vytratí a potom by mala byť stredobodom vesmíru pani učitelka 🙂 😉dúfajme
Ahojky maminy.
A co tak dobré pro cca pro tříleté dítě - aktivity, případně kroužky. A co by mělo umět??? Třeba co mudra na 3leté kontrole vyžaduje, aby dítě znalo a tak.....
Jinak máme doma spíše normální dítě, neumí ani vlajky, ani počítat do 10ti, ani kreslit jako Picaso...
@sisaka super napísané...a osobne myslím,že hodne robia aj súkromné škôlky.V súčasnej dobe už strašne veľa detí chodí do súkromných,kde sú malotriedky a pomaly každé dieťa má svojho asistenta,stojí to kopec peňazí a "vychádzajú" odtiaľ neuveriteľný inteligenti.Neviem,ale poznám jednu mamičku,dcéra sa jej narodila predčasne v 7.mesiaci,bola také neduživé dieťa,malé, chudé,choré...okolo 2 rokov mávala hysterické záchvaty,trhala si vlasy,bila si hlavu o stenu a pod.Pred 3 rokom života ju dali so súkr.škôlky za 400€ mesačne.V triede bolo 6 detí a 4 "učitelia",učili sa angličtinu,čísla,písmená,mali keramický krúžok,tanečný...atd.Samozrejme v 5 rokoch vedela čítať,písať,na kreslenie až taký talent nebol,ale dalo sa 🙂 Samozrejme ešte pred dovŕšením 6 rokov nastúpila do školy,samozrejme súkromnej za 1600€ / ročne,kde má svojho asistenta,ktorý sa jej venuje celý vyučovací čas,len jej!!! Nemyslím si osobne,že by z nej bol taký zázrak nebyť solventných a ctižiadostivých rodičov.Napadol ma tento príklad,pretože,tá moja malá /už má 6 / sa síce pred rokom sama naučila abecedu /z obyčajného detského laptopu,čo si dookola púšťala/,trošku číta,ale len ked ju to baví,oveľa viac si spieva a tancuje,kresliť sa jej nechce-nemá k tomu vzťah.Ale vždy sme sa veľa rozprávali a má ohromnú slovnú zásobu a je strááášne ukecaná 🙂 A tak sme ju ešte nechali v škôlke 1 rok,a do školy pôjde až 7 ročná.Tak si myslím,ked počúvam o tej geniálnej dcére mojej známej..keby som mala navyše také prachy,tak aj moja by bola už teraz v 6 rokoch génius-v súkromnej by ju to "naučili" 🙂
@anett9 - Ja myslim ze je to skor genetika 😉 keby na to nemala ani v sukromnej skolke by to do nej nenatlacili 😉
a ked pises ze rodicia maju peniaze a su ctiziadostivi tak pravdepodobne su aj vzdelani a je pre nich priorita aj vzdelanie vlastnych deti...
ale podla mna nie je dolezite aby dieta pred skolou naucili rodicia citat pisat, pocitat ale skor tie predcitatelske, predmatematicke a graficke schopnosti - napr. trenovat ruky, jemnu motoriku, kreslit vlnovky, rozpravat pribey podla obrazkov, ucit pojmy najvacsi, najmensi, vela , malo a podobne. 😉
moja starsia dcera donedavna neznasala kreslenie a vsetky vytvarne aktivity, tiez bola take urvane dieta ako si pisala 😎
a tiez som ju zapisala na 3 kruzky - hudobny, cvicenie a montessori a za par mesiacov sa uplne zmenila - miluje kreslenie, strihanie, modelovanie, pekne spieva a rada sa hra s detmi 🙂 dost sme pracovali aj doma - kazdy den nejaka vytvarna aktivitka a teraz sa aj sama pyta ze chce malovat, strihat, modelovat 🙂
@susik77 tým som chcela naznačiť to,že je vidieť,keď sa dieťaťu profesionálne /teda v súkromnej škôlke a neskôr aj v škole/ venujú a intenzívne s ním pracujú niekoľko hodín denne.Určite má nejaké genetické predispozície,ale som presvedčená,že v bežnej škôlke kde sú v jednej triede 2 učiteľky /a väčšinu dňa de facto jedna/ a má na starosti 23-25 detí,by ani zďaleka takto nenapredovala.A ked tam strávi denne 10 hodín-lebo je to tak,rodičia pracujú-tak ten výsledok je aj vidieť.Myslím,že vo väčšine prípadov je to tak.Už som tu niekde počula výraz,alternatívna škôlka a anglická škôlka...sama sa priznám,nezaujímam sa o čo ide,ale myslím si,že v dnešnej dobe aj všetky tieto "vymoženosti" prispievajú k zrýchlenému napredovaniu detí,až tak,že to potom skutočne vyzerá ako "súťaženie" kto má šikovnejšieho potomka 😉
ja mam dom anormalne dieta ma ma 4,5roka nepozna abecedu teda konkretne pozna 4písmenka nevie napocitat do 100 ledva narata do 5 😀 ale inak ma reci jak starí chlop naposledy zabil ze on chce mat vsetky zeny sveta v svojej posteli 😀 😀 😀 😀 😀 inak s tou abecedou a pocitaním v prvej triede bude natom rovnako ako ostatne deti bezne uz ovlada basnicky ktore sa ucia druhaci na ZS
@anett9 tak toto je riadny extrem.
Ako, nehovorim ze to nemoze takto byt. Ale je to mozno tak 1 pripad zo 100? Alebo pod.
Myslis si ze za peniaze sa da kupit inteligencia? A cim viac penazi tym viac rozumu?
Na mna to posobi VIAC nez umelo. Este horsie, nez ako ked driluju rodicia deti doma.
Co z takychto deti vyrastie?
Ludia, co si budu mysliet, ze za peniaze si kupia vsetko? Rozum, zdravie, lasku, kamaratov...?
...zázrak nebyť solventných a ctižiadostivých rodičov? Bez ohladu, co to dieta chce, ci to chce ci nechce, ci ma na to predpoklady... smutne
😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕
@katecameron no a ten moj pozera na zeny v burkach v jeho oblubenom komikse Persepolis 😠 😖 .
moje deti dokial nesli do skoly tak poznali par pismen ani citat ani pocitat nevedeli vsetko sa naucili v skole a nic nestratili takze ak Tvoj syn nevie pocitat nepozna pismenka nevie napisat svoje meno netrap sa vsetko sa v prvej triede nauci oni urcite len klebetia a ak to deti nahodou vedia tak tie deti uz svoje detstvo stratili su drilovane zbytocne
@anett9 - ono to ma viac hladisk....nechcem to rozpisovat...
ale mas pravdu, ze ked sa dietatu venuju, je to vidiet a na druhej strane ked dieta nie je dostatocne inteligentne tak mozu do neho hucat abecedu cely den a nenauci sa, za tretie ak je dieta motivovane a rodicia sa mu venuju tak moze mat perfektne vysledky aj bez toho aby chodil do sukromnej skolky za stvrte ked je dieta cielavedome, inteligentne, prip. nadane tak aj ked sa mu rodicia az tak intenzivne nevenuju, najde si vlastnu cesticku a vypracuje sa 😉
@anett9 - a tie statne skolky by som nebrala ako referencny bod, tam podla mna deti skor zanedbavaju 😢
jedna ucitelka( majitelka sukromnej skolky) mi hovorila ze ucila v statnej a tam nebola sanca venovat sa detom individualne - to je skor take strazenie deti-aby sa nikomu nic nestalo ale ten rozvoj sa so sukromnymi skolkami kde je okolo 10 deti neda porovnavat. Ale samozrejme su dobre statne skolky-resp. dobri pedagogovia a zli a to iste v sukromnych skolkach.
@susik77
ja si myslim, ze se za cas dostane na stejnou uroven Statni skolka se Soukromou. A to tim, ze se vzajemne dobehnou, nekdo casem slevi, druhy zase prida...je to ted znat, protoze Soukroma se predhani a potrebuje nalakat deti - resp. rodice...
Kdyz nastoupily moje deti do soukrome skolky pred 15ti lety, tady v Italii, byl to take rozdil,...nyni uz je "deklasace" tady i tam...
Uz je to jen o penezich... ☹
A tak je to bohuzel se vsim (relativne) novym...t.j. trh - nabidka/poptavka
@irriss - ja myslim ze je to urcite mozne, poddla mna je to o financiach. Statne su teraz narvane lebo je babyboom, tak tam nie je tolko moznosti venovat sa detom individualne.
A teraz aj dost rodicov dava deti do sukromnej lebo sa do statnej proste nedostali - teda my sme na tom tak a vela znamych v okoli...
Myslim ze ked opadne ten babyboom, tak bude v skolke menej deti a ked tam bude viac mladych uciteliek tak by mohli priniest aj nove metody prace s detmi🙂
@susik77
ano..to je jedna skupina rodicu..pak je druha skupina rodicu, ktera se predhani a zapomina na dulezitost realnych "hodnot"...
t.j. hlavne , ze maji na sobe kozich, ale lednice je prazdna... 😉
tady by advokat, banker...nedal do statni skolky, skoly dite, ani kdyby musel jezdit 200km denne...☹
@bertica.h prepac, ale myslim, ze tato tema nieje pre teba, kedze tu sa mamicky bavia skor o detoch, ktore sa hraju a na ucenie bude ozaj casu este dost.. tiez mame synceka, ktory kasle na ucenie sa abecedy, vie pocitat do desat po slovensky aj anglicky, ale to sme ho ucili v ramci hry doma.. nie drvili ho, ze to musi vediet.. 🙂
@xlucia tvoje dieta je uplne normalne.. ja som tiez pred nastupom do skoly nepoznala pismenka a tu som a nic mi nechyba.. na to je skola, aby sa to vsetko deticky tam zacali ucit.. kym nechodia do skoly, tak sa maju hrat a uzivat si to este 😉 a deti, ktore su nejako nadane a proste aj ked ich to rodicia nedrvia, mozno len ich v ramci hier nieco naucia nemam nic proti, jasne, ze su sikovne, ale to neznamena, ze deti, ktore to este v predskolskom veku nevedia, ze su zaostale alebo nenormalne.. kazde dieta je individualne a dojde jeho cas, kedy bude mat samo zaujem sa veci ucit.. 🙂
@anett9 je rozdiel ak je dieta do niecoho umelo zakomponovane, aj ked zabavnou formou motivovane, ak na to nema, tak bude vediet len to, co sa tam umelo naucilo, nic viac.
Nadanie sa neda nabiflovat, nadrilovat, ani kupit, takto to jednoducho nefunguje. A ci je nejaky rodic neprirodzene a nutene nadriluje svoje dieta doma abecedou, nasobilkou alebo cimkolvek inym, alebo v skolke, ono sa to napokon ukaze, lebo taketo dieta nebude mat vysoke naroky samo na seba, jedine rodic bude mat na neho vysoke naroky, nebude samo od seba dychtit po informaciach, nie je na to proste zrele, nebude mozno mat taky bohaty slovnik, nebude mat vynijakuju pamat a pozornost, kapacity myslenia, bystrost, schopnost rozpoznat a zachytit vsetky detaily, pouzivat abstraktne pojmy, nebude mat take vyborne argumentacne schopnosti, potrebu skumat veci do hlbky (ci uz matematicku ulohu alebo hocico v beznom zivote), schopnost vidiet pricinu a nasledok, ... a je toho este vela. Takto to proste nefunuje. To sa neda ani nadrilovat ani kupit "odbornou starostlivostou" to jednoducho musi byt. Nadaneho z hocikoho neho nespravis, aj ked budes mat neviem ake tucne konto, kym na to ono same nebude mat dane predpoklady.
Aj tak by som rada poznala vysledky IQ testov, ak na nejakych vobec bola, lebo nepises presne na aku skolu chodi.

@daska58 ake druhe obd. vzoru. prosim napis o tom viac. mozno mi to pomoze pochopit niektore jeho reakcie. a kludne aj do IP ak chces