Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?
Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.
ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?
Dievčatá , tak ja vám opíšem ako u nás to bolo. Mám vysoko nadpriemerného syna.
Do dvaapol roka mal plienky, do toho istého veku nerozprával, farby ovládal ako trojročný , obdobie vzdoru neskutočne dlho.
Samozrejme že v šiestich rokoch nečítal ani nepísal,nezaujímalo ho to . Až v predškolskom veku si zaviazal šnúrky, bicyklovat začla v šiestich rokoch - úplne bežné až zaostalejšie dieťa na terajšiu dobu .
Problémy však boli s chovaním - nehral sa so spolužiakmi , odmietal robit činnosti v škôlke ako lepenie , strihanie. Fascinovali ho však stavebnice, lego, pzzle, rubiková kocka a jeho láskou bol šach.
Kvôli problémom v správaní bol odoslaný na pedopsychologické vyšetrenie, kde mu namerali opakovane dve rozdielne psychologičky vysoké iQ a doporučili do triedy medzi mimoriadne nadané deti
Preto autorku príspeku plne chápem , teraz veľa mamín chce mať nadané dieta. Nechajme deti sa vyíjať vlastným tempom , nechajme im detstvo , ak je dieta nadané, jeho nadanie sa prejaví tak či tak, a ak dieta je menej nadané tak drilom bude stále len čoraz viac frustrované a frustrované.
@hajanka - ale tady přeci nejde o to, že ti rodiče koupili svojí malé vysoké IQ, ale umožnili jí chodit do soukromé školky, kde má lepší přístup k znalostem a dovednostem, lepší péči učitelek. Nevidím na tom vůbec nic špatnýho. A tak to prostě je, že peníze otevírají možnosti. A už vůbec nemám pocit, že je ta dívčina nějak geniální, když umí v 5ti číst a psát. Já i manžel jsme to uměli taky a řekla bych, že jsme oba naprosto normální.
Podotýkám, že moji prckové nebudou chodit do soukromé školičky, ale v zásadě bych nebyla proti.
@maminuska
ja nechci zasahovat, fakt ne, protoze toho tu uz bylo napsano hodne, ale vysoke IQ jeste nic neznamena...vysoke jak?
Ja mam syna dys, dys, dys a dys..a hyperaktivni a EEG...a take mu namerili na testech vysoke IQ..je pravda, ze se byl schopen naucit ucebnici o 150ti strankach za sobotu a nedeli a v pondeli udelat z teto knihy zkousky...(bylo mu 12)..ale ani toto ho neopravnovalo zaradit se se svym vykonem do "mimoradne tridy"....
@petule246 no ved o tom hovorim, ze tym ze jej zaplatili drahu skolku/skolu a ze vie to co ju tam naucili neznamena ze je automaticky nadana, alebo genialna.
Podla mna je umelo nadrilovana, ako tie deticky co autorka temy opisuje v uvodnom prispevku.
Poviem priklad. Je rozdiel ak sa dieta nauci nasobilku naspamat ako basnicku (alebo ked ho ju niekto kto ma na neho cas nauci) a ked si vie dieta vysledok vydedukovat bez toho aby sa to niekedy doslova ucil naspamat, alebo zeby sa to vobec niekedy ucil. Rozumies?
@petule246 - s tymto sa stotoznujem 😉 aj ja som vedela v 5 citat. a bola som cielavedoma tak som sa dostala dalej aj bez venovania sa - nasi sa venovali 3 mladsim surodencom ktorym ucenie neslo.
teraz viem ze vzdelanie dolezite je tak sa detom venujem, ale nasilu ich nic neucim, oni by si hned povedali ked nieco nechcu robit 😉 tento rok chodia holky do sukromnej kvoli tomu ze mi nezobrali do statnej ale za rok dufam ze pojdu uz obidve do statnej + asi im dam aj nejake kruzky 😉
myslim si, ze jde o chybu v nazvu "normalni dite", ja toto sluvko "normalni" strasne nerada pouzivam...☹
porad se tu pletou pojmy a ty uz nekolik dni se snazis rozmotavat klubicko pojmu a nazoru..🙂
mimoradne dite ma "nadprirozene umeni porozumet" jakysi Dar z Vesmiru....a to nelze ani zdaleka srovnavat s ditetem, ktery se neco nauci "driv", protoze chtel a nebo mohl....
@xlucia tvoj syncek je ako nas.. tiez si urcuje vlastne pravidla pri hrach.. tiez chce, aby sme mu s manzelom len my kreslili, ale on sam si nechce kreslit a hneva sa, ked mu povieme, ze nech on nieco teraz nakresli.. nemusis sa tu obhajovat nikomu, ani pred inymi mamickami na ihrisku alebo kdekolvek.. ja presne chapem, co si myslela tou vedou, ktoru ti vytykala hajanka, ze ho proste nedonutis.. rozumiem ti, lebo ja svoje dieta tiez do nicoho nenutim a tiez nema este zaujem o nejake ucenie sa.. ved ma este len dva a pol roka, to ho fakt nemienim ucit, ak on sam nejavi este zaujem.. ucim ho max tak rozpravat, co sa ako vola, aby si to vedel vypytat, aj v skolke po anglicky, aj doma pri nas po slovensky alebo ked pojdeme na dovcu k babkam na slovensko, tak aby vsetko rozumel.. uz sa neobhajuj, mas normalne dieta, nedaj sa tu nijakou mamickou zneistit!!!!! 😉
@irriss Andrej má velmi vysoké IQ, nie je však v triede pre mimoriadne nadané deti , pretože tam odmietol ist lebo on medzi " kockáčmi nebude ".
Vysoké IQ ti nič nezaručuje, ani šťastnejší život , ani lepšie vzťahy s ľudmi , skôr naopak . Nezaručuje ti ani to že s apresadíš niekedy lepšie ako ten čo mal na základke štvorky.
Vysoké IQ prináša so sebou množstvo komplikácii , iný pohľad na svet, neschopnosť asertívneho chovania .......
A pokiaľ viem tak v ZA do tired pre mimoriadne nadané deti brali deti od 130 vyššie.
@petule246 @anett9 raz k nemu/nej pride clovek (ucitel a pod.), ktory mu polozi otazku ale inak nez bol nauceny (alebo naucena) a jednoducho nebude vediet odpovedat. Pretoze mu nieco bude chybat. Alebo naopak, dostane ulohu, ktora si bude vyzadovat viacero rieseni, na rozdiel od jedneho a on/ona ju nebude vediet vyriesit....
to len taky priklad.
@hajanka - no my jsme teda museli na základce násobilku sypat z rukávu a ne dedukovat 😀
a a no chápu rozdíl mezi naučeným a vrozeným IQ, ale nemyslím, že je něco špatného na tom snažit se dítě rozvíjet bez ohledu na jeho vrozené IQ (rozumně samozřejmě) třeba i v rámci drahé soukromé školky.
@maminuska predpokladam, ze predtym uz nieco muselo byt, nieco co ho prinutilo sa nad tym takto zamyslat (ze mebude medzi kockacmi?), co ho k tomu viedlo?
Pripomenulo mi to nieco a to, jedna mamicka tu raz pisala o dcerke ktora mala nastupit do prveho rocnika, pisala ze aka je ona (mamicka) z toho nervozna a ako sa toho boji.... a ze dcerka sa tiez boji a ma najvacsi strach zo znamok. Ako moze mat dieta strach zo skoly a zo znamok, ked este nezazilo skolu?
ja mam trojicky a kazde je uplne ine hoci baby su jednovajecne,nemaju rovnake zaujmy...no a napr. veru Kubko ani za toho nechce sam napr.kreslit,len chce aby mu kreslil niekto iny. Hanicka ta furt nieco cita(sama si vymysla kvazi pribehy) alebo sklada skladacky a Adelka je taky vetroplach ale pekne spieva a zapamata si text na par pocuti......zeby som sa im rozne venovala?Babam idu jazyky ako ako "niektorym mamickam na ihriskach" 🙂 a Kubko ani za to ho mi nechce pekne rozpravat,len "morseovkou" ...a napriek tomu tvrdim ze mam normalne deti aj ked veeeeeeeelmi zive a sem tam ma berie do vyvrtiek 😉
@maminuska na tom predsa nie je nic zle ani som nepovedala ze je. Ja som sa vyjadrila k tomu, ze mamicka ktora tu tento koment napisala, to chape tak, ze ked bude mat peniaze, bude aj jej dieta genialne. Bez ohladu na to, ci sa mu bude sama venovat alebo nie. Proste si zaplati niekoho kto sa bude. Ale to, ze to dietatko chodi do drahej sukromnej skoly nemusi hned znamenat ze je alebo bude nadane alebo genialne. Na toto som reagovala. Asi si ti rodicia myslia, ze peniaze a sukromna skolka z ich dietata spravia genia.
@hajanka neviem čo ho k tomu viedlo a ani som to neskumala, povedal že nie. Chodí do klasickej základnej školy s tým že učiteľ mu dáva počas hodiny matematiky podstatne viac príkladov ako bežným žiakom .
Ak si však myslíte že nadané dieťa vyniká vo všetkom tak sa mylite. Andrej napríklad diktáty píše katastrofálne , mäkčene a dĺžne mu nič nehovoria ( načo však sa to dá aj tak čítať ), úplne v pohode napíš " pišný, vôbec mu to nebije oči ), nečíta literatúru lebo to neznáša.
Matematika, fyzika je však jeho láska, už teraz má preštudovanu šiestacku učebnicu z fyziky , k tomu si prikúpil ešte nejaké knihy .
Aj medzi nadanými deťmi su značné rozdiely v ostrovoch nadanosti .
@maminuska
ale to nemusi byt znakem "mimoradnosti", ale znakem "velkeho zajmu" o dany predmet...Kazdeho neco fascinuje a jen malokdo jde a umi jit do hloubky...malokdo ma "prostor" k tomu, aby si mohl sve vedomosti rozsirit...
Ja bych rekla, ze ve Tvem pripade ma syn "omluvenku" na to, ze ostatni mu nejde, protoze matika jo...Myslim si, ze je teoreticky i prakticky podporovan v tom, ze se lepsit "nemusi"..proptoze jsou veci, ktere by ho do oci "bit mely".... 😉
p.s. v dobrem!!!
@hajanka skutočne neviem ale možno medzi staršími chlapcami ,lebo on mal kamarátov len medzi nimi a je to tak doteraz .
@irriss mať mimoriadne nadanie nie je len dar od prírody ale aj trest. Títo ľudia sa stretávaju s nepochopením , nevedia sa často zaradit do kolektívu , emocionálne správne nevedia vyhodnotit situáciu a reaguju absolutne nesprávne .......
@maminuska
i Einstein mel dvojku z chovani...
ja to nezlehcuju, ale Tve radky mi proste nejsou dukazem "mimoradnosti"..to, ze nekomu jde fyzika a matika a zlobi a nikdo si s nim nechce hrat, to jeste neznamena, ze je "nadany"...
Prijde mi, ze dostal "Diplom" na to, ze nemusi "nic", protoze je v M,F nejlepsi...
Mela bych strach videt veci jinak nez muzou byt... 😉
@irriss myslím že sa veľmi mýliš.
Nie je to v tom že by mal omluvenku , on ju nemá a preto nemá zo SJ ani jednotku . To je práve ten trest, on to vidí inak , má iné zmýšľanie a iný pohľad na vec, jemu nemôžeš povedat malo by sa to písať tak a mal by si posluchnut učiteľa a mal by si ....
Pozri ja sa tu s tebou nebudem prieť o to kam môj syn patrí , neprešiel len jedným testom , nehodnotil ho len jeden psycholog.
Ostatné mu napodiv ide 🙂 a veľmi dobre.

@hajanka
a co to rikal Lenin?? 😀 😀 😀 😀 😀 😀