Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?
Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.
ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?
A ešte niečo pre zakladateľku tejto témy - percento nadaných detí sa počas rokov mení len nepatrne, takže žiaden stres, to, že majú mamičky mimoriadne nadané dieťa je väčšinou len ich zbožným želaním 😀
@mamavera denno denne som chodila so synom do skolky, takze si myslim ze to mam dostatocne overene a presli sme niekolko skolok, vsade to iste, mozno tam kde byvas ty je to ine, mozno praktizujete nejake specialne postupy vo vasej skolke, mozno su nase skolky o nicom...
...v kazdom pripade suhlasim s tym co si napisala a to ze deti v skolkach pistia po informaciach, su vo veku kedy sa ucia velmi rychlo vedia si vela zapamatat, kdezto nasa skola a osnovy ich od ucenia dokaze tak odradit... prave preto sme s @anjelicek 26 uviedli priklad ako to chodi v zahranici, pretoze tam je to prave naopak, rovnako ako su vela veciach popredu pred nami, aj v tento system maju lepsi, prepracovanejsi, deti uz v skolkach zacinaju pomalicky hravym sposobom nabehovat na rezim ucenia a ten prechod medzi skolkou-skolkou je plynulejsi, ucenie zabavnejsie a motivujuce. Zila si niekde v zahranici? Videla si niekde vonku aby malo tolko deti odpor k skole ako u nas? Ja veru nie. Z niecoho to plynut musi. Presne z toho co pises.
@mamavera , super napísané 🙂 ináč môžem potvrdiť tvoje slová. Moja teraz nastúpila do predškolskej a konečne je v škôlke spokojná, lebo majú "vyučovanie", učia sa čítať, precvičujúv grafomotoriku, no moje dieťa je v siedmom nebi. Predpokladám, že väčšina triedy bude do konca školského roka čítať. Moja už teda začla trénovať čítanie a písanie(tlačenými) aj sama cca. pred pol rokom, ale nemyslím si, že je nadaná, len ju to baví 🙂 má čo precvičovať ešte . A ono v prvej triede sú také nároky na deti, že aj ak bude vedieť čítať, tak sa nudiť nebude... a aspoň nezačne školu stresovo, lebo bude musieť doma robiť kopu času prípravu do školy 😒
@cairka že sa precviřčuju grafomotoriku atd..to je samozrejmé u predškolákov,ale aby učitelky v MŠ učili deti čítat? 😕
natrápit sa može aj tvoja dcera,pokial nebude naučená správne čítanie,pokial bude mat itchý sklad,čítat po písmenkách atd..ja by som toto nedoporučovala.
učitelka v MŠ má inu prácu,čítat a písat deti ma učitelka v ZŠ.
Moj názor.
@bertica.h , ťažko povedať, moja sa naučila čítať sama, a či má tichý sklad, alebo číta po písmenkách netuším 😅 ona povie len slovo celé, skladá si to v hlave. A nik na nich netlačí, chcú, aby poznali písmenká, viem, že majú v triede deti, ktoré ešte nepoznajú všetky písmenká, takže asi sa najviac venujú tomu, až potom skúšajú, kto vie poskladať s písmen slovo. Presný postup ako to robia netuším, len toľko, čo mi malá pretlmočí. Ona to nazýva čítanie, reálne to asi bude naozaj len poznávanie písmen a hra s písmenami 😉
@cairka nič v zlom.naša malá s anaučila sama čítat v 4,5roku.čítala ale zle..ked som s nou išla koli predčasnému nástupu do školy do Pedagogicko-psychologickej poradne povedala mi riaditelka,že síce číta,ale tak,že s tým može mat problémy-takže sme tichý sklad zrušili a číta po slabikách a potom spája.toto su tie veci,ktoré vedia učitelia a psychologovia,rodičia ani učitelky v MS nemaju o tomto potuchy..
nám psychologička s dcerinym nadaním velmi pomohla.ako na to,čo podporovat a tak..
@bertica.h
@cairka Moj vedel cita od necelych 4 rokov a tiež mal nespravny postup pri citani-mal ten tichy sklad-teda precital si to najskor potichu a až potom vyslovil. V priebehu necelych 2m v skole už vedel citat podla predstav pani učitelky-naučil sa to bez problemov. Ja som dovtedy ani netusila,že su rozne sposoby citania. Inak maly cital aj tak pomerne rychlo no je pravda, že nasledne tempo zvysil.
A este ma napadlo, ja ked som sla do skoly som nepoznala ani jedno pismenko a nevedela som sa podpisat a aha ho - vystudovala som vysoku skolu a v zivote som sa uplatnila vcelku dobre. Takze hlavu hore!!!
@mamavera -moc se mi líbí tvůj příspěvek, mám stejný názor, vidím stejný problém - předškolní děti se při příchodu do školy těší, těší se, že se naučí číst, psát, počítat a mnoho dalších věcí...ale systém je převálcuje, nenabídne jim už to hravé objevování, ale pustupně biflování, soutěživost a cílené sbírání známek jako trofejí...Nerozvíjí dostatečně myšlení, ale nedokáže skloubit potřebu týmové práce, pohybu a učení, vlastního objevování...Kdysi jsem si myslela, že naše školství je na tom velmi dobře a úrove'n znalostí našich dětí je silně nadprůměrná a děsila mě představa alternativní školy, kde děti sedí na koberci v kruhu. a diskutují (tedy ulejvají se)...svůj názor jsem silně přehodnotila. Klasickou základní školu vidím jako systém bez překvapení, bez objevování, s nucenou disciplínou, děti jsou přetěžované množstvím úkolů a k učení získají dost brzy odpor, ta přirozená touha objevovat je zničena.
@xlucia Link nedám, lebo nemám... ale v podstate ide o to, aby deti nerobili dvojnásobnú prácu pri čítaní - teda nečítali najprv izolovanie po písmenách a potichu a až následne nahlas vyriekli celé slovo ale aby čítali hneď nahlas a hneď po slabikách, môžu byť aj predĺžené. Teda: M-A-M-A je nesprávne ale malo by byť MAA - MA. Fígeľ je v tom, že ak dieťa predlžuje slabiky, má šancu už v priebehu čítania postrehnúť ďalšie pokračovanie slova alebo vety a číta tak plynulejšie ako keby si slová najprv kúskovalo na písmená a potom až spájalo.
Neviem, či som sa vyjadrila dosť pochopiteľne, hádam niekto doplní...
@hajanka som rada, že si sa neurazila, to ani nebolo mojím cieľom, to by som si nedovolila. Je mi ľúto, že máš také skúsenosti so škôlkou, viem, že to tak na mnohých miestach je ☹ a obávam sa, že to bude ešte horšie. Mladé učiteľky po absolvovaní vysokej školy obchádzajú škôlky širokým oblúkom, taký plat, aký im ponúkajú, dostanú aj v supermarkete za vykladanie tovaru do regálov a je jednoduchšie mať zodpovednosť za konzervy ako za živé bytosti... a staršie učiteľky si povedia, že to už nejako v starých koľajách doklepú...ale som mimo tému. Maminy venujte sa svojím drobcom a ľúbte ich, to potrebujú najviac 😉 Ďakujem všetkým maminám, ktorým sa moje riadky páčili.
Mám dcérku, ktorá v 2,5r vedela rozoznať písmenká, neskôr čísla, v 5r skladala slabiky a teraz, ako 6r školáčka už dobrovoľne prečíta, čo ju VEĽMI zaujíma. Miluje, keď jej čítam. 4r syn o písmenká nejaví záujem, budí dojem JankaPeciválika, ktorý toho veľa nevie, ale keď má slinu, akúkoľvek predškolskú úlohu vyrieši. Nekreslí v pravom slova zmysle, skôr maže machule, ale dnes, keď sa hral s dcérkou na školu, kreslil vlnovky jedna radosť. A potom ich zamachulil. Proste každé dieťa je iné. Ak prvýkrát rozozná napr. Z v prvej triede, no a čo?
🙂
@blandik vystihla si to úplne presne...v škôlkach sa deti hravou formou intenzívne pripravujú na školu a veľmi sa na školu tešia...smutné že už v 5tej triede ju nemusia ani vidieť...
@mamavera cítiť z tvojho príspevku profesionalitu a nádherne kladný vzťah k deťom...pred takými klobúk dolu...vieš o čom hovoríš: podľa nových štandárd v predškolskom vzdelávaní je napríklad predčitateľská gramotnosť, čo znamená podporovať a rozvíjať záujem detí o čítanie,aj písanie...napríklad "čítajú" obrázkové texty, ukazujú si začiatočné písmená v slovách, hrajú slovné reťaze zo slov, ktoré začínajú určitým písmenom alebo začínajú tým, čím končia, píšu svoje meno...z tlačených písmen abecedy vytvárajú obrázok, a aj "píšu" listy...dokonca vytvárajú svoju knihu a podobne...deti to baví, lebo je to objavovanie a zábava...a ktoré to nebaví, venujú sa niečomu inému
@syslica presne tak by sa malo osvojovať čítanie, ako si ho opísala...volá sa to čítanie s porozumením...čiže dieťa prečíta celé slovo naraz...ako to urobiť?...dieťa číta hlásku a spoluhlásku spolu ale tak dlho to naťahuje, kým si v duchu neuvedomí ďalšiu hlásku, a vtedy to slovo je v celku...vyzerá to ako spievanie: mááááááámmmmmaaaaa...pri doteraz používanej metóde po hláskach, deti spájajú spoluhlásku a samohlásku a zas spoluhlásku a samohlásku...to je to známe M-a-m-a m-á E-m-u...pri tomto si deti uvedomujú hlásku oddelene, poprípade so spoluhláskou a kým prečítajú ďalšiu dvojicu, zabudnú, o čom bola tá predchádzajúca...a už vôbec nevedia, o čom bola veta...prváčikovia aby splnili úlohu, že prečítajú stranu rýchlo a bez chýb, naučia sa text naspamäť
@hajanka z tvojich príspevkov nepochybujem, že máš nadaného synčeka...v škôlkach nie je priestor venovať toľko pozornosti týmto deťom, koľko vyžadujú...ba často sú vnímané ako záťažové...pretože to čo ich zaujíma, k tomu vyžadujú množstvo ďalších informácií a činností a na druhej strane, k čomu vzťah nemajú, to ignorujú a ak učiteľka nemá možnosť individuálne ich zaujať tak nevedomky vyrušujú...pre tieto deti naozaj treba zariadenie s individuálnym prístupom, klasická škôlka je pre nich málo
Lehce mimo, ale prece....
😉
http://www.stream.cz/video/617749-fenomen-deti-...
@vefi89 To se ví, že se to časem projeví. Dítě který není zvyklý se jenom biflovat, ale má dobrý logický uvažování, tak nemá ve škole problémy. Dítě který je zvyklý se o dětství drilovat, tak časem přestane stačit. Já jsem se s tím sama setkala u některých svých spolužáků. Lucka umí číst už taky asi rok, možná dýl, já si to nepamatuju. Ale nikdy jsme jí do ničeho nenutili, naučila se to, protože sama chtěla a měla zájem. Ve školce měla vždycky jenom dva kroužky, a Angličtinu nikdy, protože je to nesmysl,. Pokud dítě nezvládá svůj rodný jazyk, tak hustit do něj další je to nejhorší, co člověk může udělat. Ale někteří rodiče jsou prostě hrozně ctižádostivý a život berou jako závod. Dítě by mělo bejt hlavně šťastný a spokojený. Prostě je taková doba, za nás takový možnosti výběru člověk neměl a někdy se rodiče nechaj strašně ovlivnit tím, že jiný dítě na to chodí, tak tam to svoje nacpu taky, protože by bylo divný, kdyby tam nechodilo. A je fuk jestli ho to baví nebo ne. Mně nepřijde jako divný, že umí spousta dětí číst a psát před nástupem do školy, však jinde se chodí do školy mnohem dřív jak u nás, takže pokud by to pětiletý dítě nemělo předpoklad, tak se to prostě nenaučí a určitě to ty děti nijak nepoškozuje, pokud to není navrčený.
Akorát jde o to, vybrat vhodnou školu, nedat dítě do tý nejbližší, jenom proto, že jí má za rohem, pokud by neodpovídala schopnostem dítěte. Dneska už má člověk celkem na výběr. Spíš mně v poslední době dost překvapuje, že je u dětí tolik odkladů, alespoň u nás ve školce to bylo docela vyskoý procento, Lucka jako jedna z mála šla normálně v šesti letech do školy. Představa, že by Lucka vyšla ze základky v 17ti je dost děsivá. Vím o dětech, kterým dali rodiče odklad jenom proto, že jsou třeba narození v červenci nebo srpnu, tudíž jsou od Lucky dva měsíce. 😨
@mamavera musím trošku zareagovať-a znova pripomenúť, nezovšeobecňujme, v ničom
dosť ma to už začína "baviť" ako všetci rozumejú školstvu 😅 tuším každý, kto okolo školy len prejde, chápe celému systému 😅 viem, že učíš-asi v MŠ, myslím si,lebo presne si nepísala
ALE- dosť ma zaráža veta, v ktorej opisuješ,že základná škola buduje odpor k učeniu 😕 aké nadnesené mi to príde!
treba si uvedomiť, že my učitelia sme vo veľkom zovretí reformy, ktorá, podľa mňa /a určite mnohých iných / nie je úplne v poriadku
učivo sa popresúvalo v mnohom z vyšších ročníkov do nižších a áno-aj podľa mňa mnohé,čo sa učia v praxi si ani nezapamätajú a ani nevyužijú, ale to myslím bolo v školstve vždy
a preto ten "odpor" možno /ak vôbec nejaký/ tá škola ak buduje, tak je to nepriamo-je v tom nevinne, lebo učebné osnovy a štandardy si nevymýšľame my, ale niekto "múdrejší"
učenie sa pre známky- no ja osobne nie som za známkovanie aspoň na 1.stupni ZŠ, ale sama múr hlavou neprebijem a by si sa čudovala, ale mnoho rodičov je proti slovnému hodnoteniu- vraj mu nerozumejú a viac im povie známka ako "číslo" 😕
a znova- sú kreatívni a tvoriví učitelia, ktorí vedia vzbudiť záujem žiakov a pestujú v nich aj pozitívny vzťah k predmetom, tak prosím, nehádžme znova všetkých do jedného vreca
to isté by som mohla povedaťaj ja-podľa odpozorovaných dvoch materských škôl a práce v nich /z mojej strany viac negatívnej/, ale nebudem predsa teraz písať, že MŠ sú na figu....to by som si ani nedovolila a verím,že to nie je ani pravda
takže mňa sa vždy nejakým spôsobom dotkne takáto téma a pohľady na školstvo, ktoré ale nie sú reálne
to nič v zlom, to je zas len môj názor 😉
@macamac ja som okolo školstva len neprešla, som učiteľka v MŠ, v mojej rodine sú ešte dvaja učitelia ZŠ a dve bývalé učiteľky. Že reforma nie je v poriadku - s tým absolútne súhlasím, ešte som nestretla učiteľku s iným názorom...keby aspoň pár učiteľov bolo ňou nadšených, tak nepoviem. Ja som neútočila na učiteľov, to by som si nedovolila, ale že je systém nadstavený zle, to nakoniec priznávaš aj ty. Ani som netvrdila, že sú všetky MŠ úžasné, len som ich bránila, tak ako ty brániš ZŠ. Nechcela som sa nikoho dotknúť, ale to nič nemení na mojom názore, že náš školský systém je skostnatelý a reforma urobená len preto, aby bola, aj keď dohromady nič nevyriešila. Ani som netvrdila, že neexistujú kreatívni a tvoriví učitelia, práve naopak. Možno som to písala trochu aj pod vplyvom toho, že jedna učiteľka z našej rodiny je už bývalá učiteľka. Deťmi a rodičmi milovaná, s netradičnými spôsobmi výučby, ale v kolektíve nenávidená a v podstate vyštvaná zo školy a zrejme aj zo školstva. Nemám z toho dobrý pocit, lebo svojou prácou žila. Ty nie si za známky aspoň na prvom stupni. Ty a ešte niektorí, lenže jej sa za takéto názory smiala do očí aj riaditeľka.. 😝
@mamavera ale jasné 😉 ja som to netvrdila o tebe,že si okolo školy len prešla 😉 ale na margo niektorých príspevkov 🙂
a to ako píšeš-úplný súhlas, dnes tí, ktorí chcú niečo inak-sú vysmiati z radov "vlastných" a dlho ten tlak nevydržia a potom je to presne tak,ako píšeš-bohužiaľ odídu a s nimi odchádza aj to lepšie zo školy 😒
a k tým známkam-napr. ako tehu som som učila prvákov a na schôdzi som si presadila aspoň neznámkovanie ich a výchov na 1.stupni. ale keď som sa vrátila po materskej,už to bolo inak. a ani som nepátrala,prečo.....
je to tak-musel by sa zmeniť celý systém a prísť ozajstná REFORMA, nie robená narýchlo a na kolene a zrejme tými, čo nikdy neučili a neboli v praxi 😔

@hajanka anjelicek 26 sorry, ale evidentne nemate ani ponatia o tom, co deti v materskej skole na Slovensku robia a co by mali mat zvladnute pred nastupom do skoly. Pozrite si na na googli. alebo na www.moderna skola Isced 0. lebo tu píšete niečo, čo nie je pravdou bez toho, aby ste si to overili. Som ucitelka, mam v triede bezne deti, ktoré vedia pred nastupom do skoly citat, pisat, neznamena to však automaticky, že koncia s červeným diplomom vysoku školu. Moje dlhoročné skúsenosti učiteľky, aj matky len potvrdzujú to, čo to niektoré píšete - venovať sa deťom určite áno, ale najmä im poskytovať more lásky, pocit, že vždy nájdu u rodiča oporu,ale aj zdroj informácií . vtedy, ked ich bude potrebovat dieťa, nie, ked ich chce rodič do nich natlacit. Ked má dieťa o niečo záujem, naučí s to v tom období oveľa ľahšie ako keď je to don hustené. Súhlasím s názorom že systém v našich základných školách je k ničomu. V materskej škole deti doslova pištia po nových poznatkoch, všetko sa učia formou hry, základná škola v nich buduje odpor k učeniu, učia sa pre známky, nie pre vedomosti. 85 percent z toho, čo sa učia, nebudú nikdy potrebovať. Robíme z nich živé encyklopédie, ktoré ani nevedia, čo si nahustia do hlavy a po písomke to hned zabudnú....Venujte sa svojim deťom najmä po emočnej stránke, potrebujú to. 🙂