icon

Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?

xlucia
22. sep 2011

Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.

ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?

nanulik
28. okt 2011

@xlucia nechce sa mi všetko čítať tak len budem reagovať na úvodný príspevok. podla mna je normálne že dieťa sa chce hrať. ved kedy sa bude hrať? ked bude mať 15? to by trochu divne vyzeralo.
dnes by niektoré mamičky asi chceli aby mali pomaly deti v 3 rokoch maturitu a v 6 rokoch promocie 😝

amdeis
28. okt 2011

Moj nazor je, ze deti sa ucia hrou. Teda pokial ich nejaka vec spontanne zaujima nevidim problem aby sa formou hry ucili. Moje deti poznaju skoro vsetky znacky aut. Cestou do obchodu ich zaujalo, ze kazde auto ma inu znacku a tak sa vzdy pytali a ja som im vravela ake to je auto a aj farbu. Co sa tyka pismen, ak sa spytaju odpoviem ale nevnucujem im to. Vzdy teda reagujem na ich zaujem. V tomto smere teda suhlasim aby sa dieta ucilo ak ho to bavi. Na druhej strane zasadne nesuhlasim s drezurou deti. Dieta nie je opica. Niektori rodicia v snahe mat genialne dieta to absolutne prehanaju a neuvedomuju si, ze prehnane naroky na ich dieta neskor detom sposobia psychicke problemy. Velmi mi to pripomina film Babyboom s Diane Keaton, kde sa prihlasila s dcerkou do kurzu pre prtata, kde deti ucili formou obrazov umelecke diela, vyznamne osobnosti a bolo im to na dve veci. Dieta potrebuje v prvom rade podnetne prostredie a zazemie istoty, nie drill. Vedomosti sa naucia kedykolvek pocas dospievania ci dospelosti, ale vediet premyslat, analyzovat, syntetizovat a aplikovat je to, co potrebuju, aby vedeli s vedomostami narabat.

zuzananina
28. okt 2011

@xlucia ahojte zapojim sa do diskusie poviem len tolko ja mam maleho prváka doma citat nevedel vsetky písmenka vedel napocitat do 20 a ako v školke ho zaujimalo sa hrať len. A mal spoluziaka a aj ma v triede teraz ktorý vedel už aj čítať a písať a su v škole 2 mesiace a toho chalapčeka to v škole absolutne nebaví nevie obsedieť lebo už vsetko pozná nemá sa čo učiť....Take deti by potrebovali iný prístup v škole aby sa nenudily na hodinách pokial deti co sa prišli do školy učit sa mohli na to sústrediť....

kakajka
28. okt 2011

tak tato tema ma pobavila, ale v dobrom 🙂 aj ja mam obcas pocit, ze detom uz nepatri detstvo.. ja som inak vedela citat a pisat tiez ako pat-rocna, lebo som mala starsiu sestru a vsetko som pochytila, ale ja som sa v skole straaaasne nudila a tiez som sa nenaucila ucit sa, lebo som bola zvyknuta, ze vsetko viem a ked som uz nevedela, tak sa mi ucit urcite nechcelo.. vdaka bohu som mala dobru pamat a vsetko som si zapamatala na hodine, teda aspon vacsinu a mavala som dobre znamky, ale moje deti urcite do nicoho nutit nebudem, ked sa syn na nieco sam nespyta, tak ja ho zatazovat urcite zbytocne nebudem..

mtsl
28. okt 2011

skôr by ma zaujímalo čo budú mamičky tých "nadaných" detí hovoriť o 10 - 15 rokov o svojich deťoch, lebo väčšina priemerne inteligentých detí sa v predškolskom veku učí ľahko a rýchlo hocičo čo ich zaujme, horšie je to neskôr 😀 moja segra vedela v 3 rokoch recitovať komplet Mor ho! (otec sa to učil do školy) a stejne jej to nepomohlo a nie je mozgový chirurg ani jadrový fyzik 😀
mám pocit, že rodičia svoje deti nadpriemerne pozorujú v prvých piatich rokoch života a keď nastúpia do školy a mali by sa im viac venovať, vtedy ich záujem dosť rýchlo upadá.

katerinanov
29. okt 2011

Ahoj holky, já mám brášku (4,5 let). Naučil se mluvit kolem 2,5 let. Neumíte (nebo možná umíte 🙂 ) si představit, jak mě vytáčely poznámky typu on ještě neumí mluvit?? Já jsem mluvit v roce a půl. Naučil se mluvit tak, že z ničeho nic začal říkat slova a z ničeho nic to byly věty. Dneska pusu nezavře a mluví krásně.

Pak mám ještě bratrance. Ten se naučil mluvit dříve, nikdo netvrdil, že je zaostalý jako o bráchovi. Bratranec v bráchovém věku měl sám takový ten zájem se učit číst a počítat. Do školy nastoupil s mírným předstihem, který se časem s ostatními dětmi vyrovnal. Brácha takový zájem absolutně nemá. Ale je úplně normální, velice zvídavé a soustředěné dítě, jen nečte a nepočítá. Neznamená to, že jak píše @mtsl mezi nimi bude ve škole nebo za pár let takový rozdíl a už vůbec ne, že je jedno dítě lepší než to druhé!!

katerinanov
29. okt 2011

Mám pocit, že takové matky o kterých píše zakladatelka si dělají z dětí jenom nějaké prototypy dokonalosti. Možná až za těch 10 15 let uvidí, že to k ničemu nebylo jen jim zkrátily dětství, budou se bít do hlavy.

nelicefo
29. okt 2011

Nechápem slová typu že deti týrame ak ich dáme na anglický krúžok alebo na nejaký iný 😕 😕 😕 A ako tu niektoré kočky písali je rozdiel byť prirodzene nadaný....a nie drviť do do neho.
Moja malá je predčasne narodená ale vo vývoji predbehla deti v jej veku. A to som ju neučila. Išlo to samé.A tiež nemám pocit že mám doma malého génia .
Nechápem prečo by som mala doma vychovávať tyrana 😕 Verím že ona sa mi raz poďakuje za to že som ju od malička k niečomu viedla.
P.S. je rozdiel hrať sa s detičkami na aglickom krúžku a s detmi na detskom ihrisku zasraným o psích exkrementov 😉

mirka7582
29. okt 2011

@xlucia ja som toho nazaru ked dieta nechce netreba ho nutit ,lebo sa postoji voči tomu negatívne a ked sa chce hrat prosím diata sa ma hrat 😀 my sme sa tiež neučili po anglicky školkach a iba sme sa hrali a rozvíjali to čo sme mali a človek sa učí cely život 😀 ked sa bude chcet učit a sa zaujimat o nove veci rada ho prihlasim do kružku ale vničom ho nútit nebudem 🙂

mtsl
29. okt 2011

ešte na margo tých anglických krúžkov v predškolskom veku:
pokiaľ dieťa nežije v dvojjazyčnom prostredí tak sa cudzí jazyk poriadne nenaučí aj keby ste sa rozkrájali na žabu (a to ten tvrdý dril za to nestojí) cielene a s pochopením gramatických javov sa naučí jazyk tak okolo 14 roku života - to nieje môj výmysel ale čítala som to v nejakej vedeckej štúdii dosť renomovanej. veď na ZŠ sú decká ledva schopné pochopiť gramatiku (stavbu vety, skloňovanie, časovanie a pod.) materinského jazyka. no ale kto má veľa zbytočných peňazí, len nech investuje do pár anglických pesničiek, ktorým decko aj tak nerozumie - môj sa väčšinu z nich naučil z TV JIM_JAM aj z mojim prekladom 😀
stavte sa že vaše krúžkové dieťa si jesť nevypýta po anglicky a ani keby sa stratilo v obchoďáku v anglicku mu jeho znalosť farieb a zvieratiek nepomôže 😀
no a športové krúžky - z dieťaťa invalid ľahko a rýchlo (koľko odborníkov sa bude za pár šupov venovať deckám???)

abbey1
29. okt 2011

@mtsl Nemôžem s tebou súhlasť. Pracujem s angličtinou a deťmi, nielen s nimi, už 19 rokov a viem veľmi zodpovedne prehlásiť, že i maličké deti sa vedia krásne naučiť cudzí jazyk a to bez drilu,.Sama možno usudzuješ podľa vlastných nedobrých skúseností s výukov a výsledkami. Ale je hlúposť to tak generalizovať.Asi neuveríš, ak nemáš možnosť sa osobne presvedčiť. Nie je to vôbec len o básničkách, pesničkách a u detí už vôbec nie o gramatike. Treba len skúseného pedagóga a vhodný prístup.

mtsl
29. okt 2011

a koľko je dobrých a skúsených pedagógov??? @abbey1
ak sa niekto vrátil s anglického tesca a lebo fabriky na spracovanie mäsa a spravil si kurz už je dobrý a skúsený pedagóg?

abbey1
29. okt 2011

@mtsl To som niekde povedala? Dobrého pedagóga treba hľadať, ale zopár sa ich nájde. Ja som reagovala na tvoje tvrdenie, že je zbytočné učiť cudzí jazyk tak malé deti , a že až v 14 rokoch sú schopné sa ho naučiť či pochopiť.

mtsl
29. okt 2011

no priemerné dieťa sa asi plynulo hovoriť v cudzom jazyku skôr nenaučí. (nadané na jazyky - to je niečo iné - poznám také aj osobne maďarsky so starkým, nemecky s mamou, aj -v škole no a matika za 4 😀 no ale malá sa snáď naučí aj po čínsky 😀) a jasné dvojjazyčné prostredie to tiež robí divy. takže ja netvrdím že žiadne dieťa sa nenaučí v predškolskom veku cudzí jazyk ale na krúžku AJ to typujem tak na 1 zo 100 a to som asi optimista 😀

abbey1
29. okt 2011

@mtsl Ale je ozaj pesimistické tvrdiť, že jazykové krúžky sú zbytočnosť, športové dieťaťu zasa len ublížia. Ja osobne poznám kopec zanietencov, ktorí sa deťom venujú dobrovoľnícky, alebo ozaj len za smiešne peniaze. Ja neuznávam dril a nátlak v učení, ale deti potrebujú stimul a možnosť rozvíjať svoj prirodzený záujem. To nie je o potrebe talentu. Ja nemusím mať z detí akademických maliarov, profesionálnych športovcov, či tlmočníkov. Ak však dieťa má záujem, je povinnosťou mňa rodiča, ponúknuť mu šancu zabaviť sa, či učiť sa niečo nové.

hajanka
29. okt 2011

@abbey1 vedia, krasne, bez drilu, s fantastickym prizvukom, vyslovnostou a gramatikou. Ale nie na nejakom kurze anglictiny alebo kruzku! A moze to byt aj neviem ako hrave, bez drilu. Suhlasim s @mtsl ze dieta pokial nezije v cudzojazycnom prostredi tak sa jazyk poriadne nenauci. A toto nie je moj vymysel, ani som to nevycitala niekde na nete alebo vedeckej studii, to je moja osobna skusenost 😉

hajanka
29. okt 2011

Taky kruzok alebo kurz anglictiny, nehovorim ze je zbytocny, ale je dobry tak akurat pre vyplnenie volneho casu a pre zabavu deti, urcite vsak od neho netreba cakat ze sa dieta nauci cudzi jazyk, alebo komunikovat v anglictine, nauci sa len spamati slovicka, ktore nebude vediet vediet v realnom zivote pouzit, ani reagovat pocas realnej komunikacie.

mtsl
29. okt 2011

ešte ma napadol jeden argument prečo sú deti z dvojjazyčného prostredia také úspešné a krúžkové nie. predsa 2 hodiny za týždeň na naučenie jazyka nestačia (ani 3,4,5 hodín). a veľký súhlas s @hajanka

kaja73
29. okt 2011

@mtsl nasi mali v skolke od 4 rokov anglinu každy den-a to boli pre maleho najkrajsie chvilky-okrem tych ked boli vonku 😉 mali užasnu učitelku-priamo ich triednu zo skolky ,ktora ich ucila aj anglinu a tak sa po anglicky rozpravali hocikedy v priebehu dna a to každy den -bolo to ozaj super a maly si ako 4 a pol rocny v pohode v zahranici vypytal zmzkru,alebo aj ine jedlo,vedel hovorit pomerne plynule na viac tem a to nielen on z tejto triedy. 😉 Dodnes -to ma 13 rokov- je angilna jeho oblubeny predmet.
Vobec nenam pocit ,že stracal cas a ozaj ked siel do prveho rocnika-tak vela vedel.
Nastastie aj v skole vychytil super učitelku a ta tieto deti,co prisli z tejto skolky velmi podporovala 🙂 a davala im aj ulohy navyse-proste sa snažila, aby neupadli ale prave naopak aby napredovali.
Prvych 5 rokov v skole chodil do bilingvalnej triedy-anglicko-slovenskej-takže aj nadalej super napredoval.Terza je už na 8 rocnom gymply a nadalej ma anglinu rad-a to je podstene.
Ale suhlasim s tym že 1-2 h do tyždna su o ničom -a je jedno ci ma dieta 4 ci 14 rokov-a tiež že sa vsetko odvija od pedagoga. 😉 My sme mali stastie na ozaj dobre ucitelky. 🙂

mtsl
29. okt 2011

@kaja73 ty a tvoj syn ste jedny zmála čo mali šťastie - učiteľka v škôlke čo vie perfektne AJ a ešte ju aj baví učiť deti a to isté v škole ale realita je trochu iná, kvalitných a kvalifikovaných učiteľov AJ je málo to myslím takých čo plynulo a bez problémov konverzujú v AJ a ešte ich aj baví učiť za ten smiešny plat. a o kurzoch platí zhruba to isté. jedna lastovička ešte leto nerobí.

kaja73
29. okt 2011

@mtsl stasie tu potom malo dost vela deti-kedze v triede ich bolo viac a aj dalsie deti co tuto pani ucitelku dostali po nich a ta na zakladke uči tiež strasne vela deti-takže tych stasnych je ozaj viac a ja verim tomu že aj v inych mestach ci skolach sa tykyto ludia najdu-ja hned poznam viacej dobrych angilnarov-ci už v skolke,na zakldake ci na strednej 😉 Su aj zli anglinari ,ale to su zli aj matikari,slovinari ,lekari,udržbari atd.
Ako rodic si mam možnost vyberat-ja som si vyberala-ako skolku,tak aj zakladku-podla referencii rodicov. 😉 Sli sme radsej dalej od bydliska-na druhy koniec mesta-ale tam,kde boli rodicia spokojni.

abbey1
29. okt 2011

Ale predsa žiadny normálne zmýšľajúci človek nečaká, že jeho dieťa bude po pár hodinách aj a v predškolskom veku, plynule hovoriť anglicky. Ozaj nechápem, v čom môže dobre zvolený krúžok, a je jedno či jazykový, športový..., byť dieťaťu ne škodu. A je na rodičoch, aby vybrali ten správny a vhodný. Oni najlepšie poznajú svoje dieťa a aj platia.

abbey1
29. okt 2011

@hajanka Našťastie máme iné skúsenosti.Len tu uniká pointa toho, že sa deti tak či tak cudzí jazyk učiť budú, a našou snahou má byť, aby to bolo čo najlepšie. Podľa vašich tvrdení, sa má cudzí jazyk potom učiť len dieťa z 2jazyčného prostredia? Keď to iné nikdy tak dokonale nezvládne?! Tu ide o solídne základy, lásku k jazyku....

mtsl
29. okt 2011

v ZŠ áno ale u predškoláka by asi bolo prospešnejšie pre dieťa keby sa mu venovali vlastný rodičia a rozvíjali v ňom to čo je blízke ich rodine a životnému štýlu a nie ho nastrkať do krúžkov a radšej behať za ten čas po kaderníčkach a nákupoch. veď najľahšie je uspokojiť svoje svedomie tým že zaplatím aby dal dieťaťu niekto cudzí to čo sa mne nechce - čas a základy čohokoľvek zaujímavého. hádam si takýto rodič nemyslí že úspešného športovca, hudobníka... vychoval niekto cudzí. vždy to bol na začiatku vlastný rodič. a to platí aj o cudzom jazyku.
no ale hlavne že platia, to je to zaplatiť a mať pokoj.

kaja73
29. okt 2011

@mtsl Moj mal anglinu v skolke-takže ziadny kružok 😉 a od 5 rokov hra tenis-dodnes-to je už 8 rokov- a to som do jeho takmer 9 rokov sedela na KAZDOM treningu-3-4 krat do tyždna. Plus sme hrali a hrame aj spolu raz do tyždna-cela rodina. 🙂
Ono dat dieta na kružok neznamena sa ho zbavit-aj ked aj to sa stava-zialbohu.
Ale vzdy je lepsie ak je dieta na kruzku ako same doma-ono maju niektori rodicia ozaj blbe prac.doby.
Myslim, že sa tu vobec neda zovseobecnovat. 😉
Každe dieta aj rodic su ini,každi ma ine zaluby,ine ho bavi na ine ma talent-takže ja neberiem dake jednotne uzavery na ziadnu temu a problematiku- typu ak chodi dieta na kružok-rodic je lenivy sa mu venovat,alebo ak chodi na kružok, tak rodic je mudry, lebo mu vyplna cas a niekam ho smeruje - ani jedno nemusi platit a zaroven može platit oboje. 😉
A este ma napadlo,že niektori spolužiaci zo skolky chodili na viacej kružkov,ale takmer vzdy to bolo okolo14-15h a to ostatne deti boli este v skolke-takže rodic nemal ziadnu casovu vyhodu z toho-to ju potom maju vsetci rodicia čo maju dieta v skolke klasicky na cely den-do tej 15-16h. A to je myslim vacsina deti už od tych cca 4 rokov.

hajanka
29. okt 2011

@kaja73 to je krasne ze sa to takto naucil, chcela by som si s nim pokecat 😉 lebo je velky rozdiel vediet si opytat zmrzku, jedlo, alebo pouzit inu zakladnu frazu, ale bezna komunikacia je o inom. Uz toboz komunikacia s native speaker, ta je uplne ina, tam nielenze musis dokazat pohotovo reagovat, poznat prizvuk a mat skvelu vyslovnost, zaroven rozumiet vyslovnosti (nielen si vediet prelozit), ovladat bezne hovorove frazy, nie len zakladne slovicka, ale hlavne mysliet v cudzom jazyku. Jedno naucene slovicko moze mat aj 10 roznych vyznamov ked je pouzite vroznych situaciach... jedna fraza s doslovnym prekladom moze mat uplne ale uplne iny vyznam... jedno zle vyslovene alebo zle pochopene slovicko moze zmenit cely vyznam... toto sa na kruzkoch neda naucit.

stardust
29. okt 2011

@kaja73 podla mna je dolezite este, ze sa dieta na kruzku zoznami s novymi ludmi, ved kontakty su v dnesnej dobe na nezaplatenie 🙂

hajanka
29. okt 2011

@abbey1 nie ved ja nehovorim ze sa nema ucit, ja tvrdim, ze sa to nenauci poriadne (to som pisala vyssie) a iste uznate, ze je velky rozdiel v tomto medzi dietatom zijucim v cudzojazycnom prostredi a dietatom, ktore sa uci cudzi jazyk na kruzku.

abbey1
29. okt 2011

@mtsl Asi je každá debata v tomto zbytočná.Ty máš svoj pre mňa čudesný pohľad na vec.

kaja73
29. okt 2011

@hajanka Mne nejde o to hodnotit jeho odbornu uroven 😉 ,pre mna je podstetne, že ho to bavi a ma k angline kladny vzat-to je PRVORADE-ak sa raz bude chciet anglinou živit -musi aj tak stravit určitu dobu v zahranici-to sa asi zhodmene,nie? Určite vsa nejde o strateny cas-tie hodiny angliny v skolke a skole-hlavne ked v nom vypestovali ten kladny vztah.
To by sme mohli potom ako strateny cas hodnotit aj vytvarnu vychovu,hudobnu.ak dieta nema telent-ale ak ho to bavi-talent nepotrebuje-prvorade su emocie-vo vsetkom.
Z toho sa odvija vsetko ostatne.
A ak ma raz niekto cudzie jazyky rad, nie je posdstatne na akej super urovni ich ovlada-podstatne by to bol keby siel niekoho učit. Inak je to len a len o pocitoch. 😉 a jeho schopnosit dohovorit sa v cudzej krajine a to moj syn schopny je-urcite su aj deti sikovnejsie od neho-ale to ma vobec netrapi-prečo by malo?
On je spokojny,neberie to ako dril a to je v tomto veku to hlavne.