icon

Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?

xlucia
22. sep 2011

Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.

ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?

hameeda
22. sep 2011

tych 10% myslim obrazne,,aby zasa niekto nezacal do mna vrtat,,no vyuzila som jasne citat pisat pocitat gramatiku pocty,,,,,,ale v podstate dejepis, chemiu ,fyziku, prirodopis, vlastivedu,,zdravovedu a neviem co este to mi je uplne na prd,,jasne ze koli vseobecnemu obzoru,,tiez som clovek ktory sa rad dozvie nove informacie,,ale tym som chcela povedat ze si myslim ze tie vseobecne informacie su dostacujuce,,ze ich nie je ani malo ani vela,,ak by sa predlzila skolska dochadzka co sa tam budu ucit,,viac informacii o dejinach alebo chemiu,,alebo co su deti ktore neznasaju take predmety

anjelicek26
22. sep 2011

@hameeda - Myslim, ze v Syrii je uplne iny pristup ku vzdelaniu, zodpovednosti a k tomu, co pre to dieta vzdelanie znamena, nie je to brane ako nutne zlo, ale krocik ku kariere a presne takto su deti vychovavane. Prave preto su univerzity plne a pre nic ine.

U nas mam pocit, ze chudatko dieta uz musi ist do skoly, uz sa nemoze hrajkat, neuzije si detstvo... bojim sa, ako to zvladneme, tolko povinnosti. Dnes ma tolko deti odklad skolskej dochadzky ako nikdy predtym.

hameeda
22. sep 2011

@hajanka : neviem ci to patrilo mne,,ja som nehovorila o intelektovo nadanych detoch,,hovorila som o tom celkovo,,intelektovo nadane deti predsa maju papier na to ze su nadane a mozu do skoly nastupit skor,,hovorila som obecne ze by bolo zle ak by deti chodili do skoly povedzme uz v piatich rokoch

hameeda
22. sep 2011

@anjelicek26 : no ja to skor vidim inak pretoze obycajny murar alebo elekrtikar tu zarobi to co doktor,,takze aka kariera,,skor by som to povedala ze tie decka to proste bavi,,ja tu zijem medzi nimi,,nie ako pracovnik povedzme na ambasade v zahranicnej stvrti,,spolu s nimi sa ucim,,chodim k lekarom,,rozpravam sa s obycajnymi ludmi aj tymi co su dole a aj tymi co su hore,,tu nepotrebujes mat skolu na to aby si si vybavila zivnostensky list alebo zalozila firmu,,moze to urobit kazdy kto chce,,nikto sa na vzdelanie nepyta,,tak aka kariera?

anjelicek26
22. sep 2011

@hameeda - no Slovensko je od tohto este na mile daleko.

hajanka
22. sep 2011

@hameeda s tym zaciatkom suhlasim, ale okusili sme aj ten zaver a to ze nastupil do skoly v 4 rokoch a nevidim na tom nic zle, prave naopak, ma to hrozne vela pozitiv, ako napisala @anjelicek26 na predch. stanach, to ze to dieta berie ako samozrejmost a nie ako "must" a vlastne ona to tak krasne popisala, ze si to musim asi niekde ulozit 😅
ako hovoris, u vas deticky ani do skolok nechodia, hraju sa a blaznia, to je ok, ale potom pride kruta realita a pre ne velka zivotna zmena a to prisne skolstvo a narocne ucivo. Podla mna je to hrovne velky skok pre tak maleho cloviecika, aby to pochopil a aby sa s tym vedel rychlo vyrovnat.

hameeda
22. sep 2011

@anjelicek26 : no a ked maju odklad skolskej dochadzky pochybujem ze ten odklad je viac ako rok,,a co sa stane,,nieco im akoze ujde v zivote? alebo co? nerozumiem celkom tomu? ja aby ste si nemysleli,,ja neodsudzujem sikovne deti,,moja tiez vedela pisat pismena a cislice po arabsky a po slovensky skor ako isla do skoly ale ja som sa jej venovala pretoze v mojej situacii som chcela aby to vedela pisat skor,,zasa nie v dvoch rokoch,,asi sme zacali v piatich,,som s nou sedela ucila sa,,pretoze som mala strach ze to nezvladnem ked nastupy do dvoch skol naraz,,a este k tomu som cakala babatko,,tak som ju to naucila skor,,ale aj tak si nemyslim ze by bolo dobre niejako system menit,,vsetko ma svoj cas,,,,

lizatko1009
22. sep 2011

kolko zavisti tuje naraz pohromade, tiez ako dieta 5 rocne som vedela citat, pocitat, pisat, ked som prisla do prveho rocnika chceli ma presunut do druheho 😀

hameeda
22. sep 2011

@hajanka : ale prosim ta aj ja som isla z dvora do skoly a vobec to pre mna nebola travma,,ty snad si nesla do skoly tak ako sa chodilo kedysi,,mas z toho traumu? ved je to normalne a na to je rodina aby dietatko na vstup do skoly pripravila,,moja dcera tiez nemala ziadnu travmu z toho ze nastupila do skoly a predtym do ziadnej skoly ani skolky nechodila,,a skoncila uz dva roky s vyznamenanim,,a skolu ma rada,,nasla si tam kamosky a do skoly sa stale tesi,,,myslim ze tak by to malo byt ako to aj stale bolo,,

anjelicek26
22. sep 2011

@hameeda - odklad skolskej dochadzky u septembroveho dietata znamena, ze v prvej triede uz moze mat osem rokov. A do tej istej triedy nastupi augustove 6 rocne dieta. Vies, aky je to cisto mentalne obrovsky rozdiel? Aj velkostou dietata? Vyzretostou? Ako ma ucitel porovnavat tieto dve deti medzi sebou?

maris75
22. sep 2011

@anjelicek26 Ale to vobec nie je pravda, ze sa deti v skolke nic nenaucili, len to nebola abeceda a nasobilka. Naucili sa kopec inych veci, kt. rozvijali ich schopnosti, kt. vyuziju neskor v skole. Ucenie nie je len abeceda a pocitanie.

hameeda
22. sep 2011

@anjelicek26 : ale no a co tak budu rozdielne aspon sa to maldsie nauci kamaratit zo starsimi a to starsie z mladsimi 😀

paolin
22. sep 2011

starší syn neumí číst, psát se trochu učí sám a má odklad. na angličtinou ve školce uvažujeme, je na ni šikovný, učí se odposlechem. jestli to vyjde, vyjde. jestli ne, tak nic. bude ji mít pak ve škole. spousta dětí od známých hraje hry na PC, umí si je nainstalovat..Vítek ne. a jsem za to vděčná, že jsou kluci raději v přírodě a váží si jí 🙂 je na svůj věk hodně dětský, hravý. neřeším.
mladší syn má vývojovou vadu. jásám nad tím, když řekně nějaké slovo. holt každý má priority někde jinde 😉

anjelicek26
22. sep 2011

@hameeda - ja neviem, ci je vyhodou miesat schopnostami a vekom nekompatibilne deti do jednej skupiny, ono dva roky su v tomto veku obrovsky rozdiel. A to myslim - ani pre to mladsie dieta, ani pre to starsie.

anta
22. sep 2011

Sakra a nedá mi to 😀 😀 😀 ,
holky, oznamuji všem,
mám normální dítě,
co rádo chodí ven,
skáče, vříská,
se vším tříská,
směje se a tancuje,
taky rádo maluje,
miluje ho máma,
miluje ho táta,
věnování času jemu
není pro nás ztráta 😉
kuk a neřešte to, buďme rády, že jsou zdraví 😉

paolin
22. sep 2011

@anta 😀 😀

hajanka
22. sep 2011

@hameeda ja som do skoly nesla z dvora, ale najskor som z jasli do skolky a potom do skoly (na kt. som sa velmi tesila) a veru traumu zo skoly som nakoniec mala 😀 ale nie traumu z toho skoku do skoly, ale trochu inu, najskor ako prvacka som bola ucitelkou nenavidena, lebo som mala vzdy vsetko prva hotove a potom som vystrajala a nudila sa po triede kym ostatni este pracovali, ucitelka sa mi vobec nevenovala a s takou radostou pisala poznamky ze az, a potom prisli ini ucitelia, taki kt. chceli aby sme im recitovali ucivo od A po Z do bodky a veruze som skolu nenavidela a mala z nej traumy, zo znamok, zo povinneho recitovania, z prisne bodovanych pisomiek... 😀
Je dobre ak sa dieta do skoly tesi, tak by to malo byt.
Len nie vsetci rodicia vedia dieta na ten prechod nalezite pripravit. Citam diskusie (okrem toho vidim to aj u kamaratok s detmi) s prvakmi, by si sa cudovala kolko rodicov v nich pise veci typu, boooze taka som z tej skoly nervozna (bodaj by aj dieta nebolo potom...), mam strach ako to zvladne/me (bodaj by aj dieta potom nemalo...), dcera sa najviac boji znamkovania (ako je toto vobec mozne? ze sa dieta boji znamkovania? este ani skolu neokusilo a uz sa boji? znamkovania?).... atd...

hajanka
22. sep 2011

@hameeda jeeej ale v skole ide v provom rade o vyucbu, nie o kamartsvo, na to je skolka 😉

zebra41
22. sep 2011

@xlucia moj brat sa naucil citat sam tym sposobom,ze s novinami chodil za rodicmi a pytal sa a toto je ake pismeno. Jedneho dna si precital clanok. Rodicia boli v soookuuu. Stavali dom a nemali cas sa mu moc venovat. Takze nie vzdy je to drilovanim. Na druhej strane nastupil do prvej triedy a velmi sa tam nudil a na skolu zanevrel a prestal sa ucit. Dnes nema ani maturitu.Ja ani sestra sme citat pred nastupom do skoly nevedeli. Vraj skolka je na hranie a ucit sme sa zacali v skole. A vsetci traja mame IQ nad 140 🙂
A to ci dieta vie v 5 rokoch citat a pocitat este nehovori o tom,ze je nadpriemerne inteligentne. Je vela vysoko inteligentnych deti a urcite v tomto veku necitaju.
My mame este male babatko, takze uvidime co cas prinesie 🙂 No ja budem rada ak si bude vediet povedat co chce a co nie - to je v zivote dolezitejsie ako to, ci v 5 rokoch chodi na 5 kruzkov tyzdenne. A citat sa nauci skoro kazdy 🙂

hajanka
22. sep 2011

@zebra41 presne to som pisala, to ci vie dieta citat neznamena ze je nadpriemerne inteligentne, alebo nadane. Rozdiel je hlavne v tom, ze oni sa to dokazu naucit a pochopit niekolko nasobne rychlejsie ako ostatne. To je to co sa nadrilovat neda, logika, myslenie... atd...

aduskatt
22. sep 2011

@xlucia ja mam UUUUPLNE NORMLANE dieta🙂)čitať sa naučil až v škole a nejak mu neuskodilo, že to nevedel skor....

hameeda
22. sep 2011

@hajanka : myslim ze pokial rodic nevie na skolu dieta pripravit ked ma dieta 6 rokov a uz chape a rozumie ked sa mu vysvetluje tak ako ho pripravi na tu skolu ked ma 5, alebo 4,,,,,,to zasa nie je chyba systemu ale rodica,,a vecsina z tych matiek ktore sa boja a neviem co tak su potom prekvapene ako to dieta zvladne,,,no to ze si mala travmu je mi luto,,lebo viem ake je to hnusne,,ale zasa je ovela viac deti ktory traumu nemali,,nas bolo v triede 33 a nikto z toho nemal travmu prave naopak,,boli sme na zakladnej skvely kamarati,,a tom skola tiez je,,nie len o uceni ale aj o vytvarani si vztahov,,to je pre zivot tiez velmi dolezite,,proste len si myslim ze sa netreba nikam ponahlad,,ze je to dobre tak ako to je,,,

anjelicek26
22. sep 2011

@zebra41 - nie specialne nadanie nie je o citani a pisani a ani to neni nezvycajne, ked to dieta v skolkarskom veku ovlada. Rovnako je normalne dieta, ktore to neovlada - lebo nemalo sancu sa to naucit - este nebolo v skole resp. mu to doma neukazali (toto prosim nemyslim negativne!)

zebra41
22. sep 2011

@anjelicek26 no ja som to tiez takto myslela

tinki
22. sep 2011

@zebra41 ale veď presne toto som písala asi na druhej strane..poznám slečnu, ktorá sa učila vždy na samé jednotky, ale vyliali ju z výšky, teraz nemá robotu, má depku a nevie čo zo životom..čaká na ďalší rok, aby mohla dať ďalšiu prihlášku do školy a študovať..ale len čaká...v živote úplne nanič. Bez fantázie, bez plánov do budúcnosti. Tiež ale poznám dospelého chlapa, ktorý nemá ani maturu, avšak našiel si sám takú prácu, kde dobre zarába, baví ho to. A jeho zákazníci ho niekedy oslovojú aj pán inžinier.. 😉 Má vystupovanie, je elegantný ..
Vzdelanie je potrebné, ale niekomu ani to nepomôže a naopak..

@anjelicek26 Ale nedá mi ereagovať, ty máš ale ťažké srdce na Slovensko.. 😉 čo si všímam, ty všetko čo sa týka slovenska očierňuješ... 🙂

hajanka
22. sep 2011

@hameeda ano vytvaranie si vztahov je tiez dolezite ale na prvom mieste v sklole je ten vzdelavaci proces a jeho hlavnou ulohou je vzdelavat a ucit.
6 a 8 rocny chlapec mozu byt skveli kamarati, ale co sa tyka rozumovych schopnosti mozu byt uplne inde na opacnych koncoch a to je to na co ucitelia nie su pripraveni.

"myslim ze pokial rodic nevie na skolu dieta pripravit ked ma dieta 6 rokov a uz chape a rozumie ked sa mu vysvetluje tak ako ho pripravi na tu skolu ked ma 5, alebo 4,,,,,,to zasa nie je chyba systemu ale rodica"
- len ked sa zacina v 4 rokoch tak to neni taky skok ako ked nastupi do skoly 6 rocne dieta, @anjelicek26 to uz opisovala, ze ide o tu samozrejmost a automatickost, deti sa hraju ako v skolke + sa ucia a ten prechod na len ucenie je potom taky plynuly, kdezto taky skok zo skolky alebo dvora rovno do lavic, znamkovanie, ulohy... to uz take plynule nie je. Nehovorim zase ze je to pravidlo, su deti kt. sa dokazu rychlo adaptovat. Ale predsa su aj take ktore nie. Takze v tych 4och rokoch tu pripravu a presun zabezpeci samotna skola, kdezto u nas je na to odkazany rodic, mozno aj skolka, ale osobne by som sa na skolku nespoliahala, nie vsade sa k tejto problematike stavaju tak kladno.
Este podotknem, v Anglicku je zvykom ze skolky sa nachadzaju v spolocnych budovach so skolou, su to tzv. preschool alebo nursuries. Takze aj 3 rocne deticky ktore chodia do skolky su umiestnene a maju samostatne triedy v priamo skole. A ten presun do vyssej a vyssej grade je naozaj velmi plynuly a hladky. Cim skor si vekovo dieta na nieco zvykne alebo s nicim zacne, tym viac to berie ako automaticke a ked sa k tomu pridruzi este aj vynikajuci system a modernizacia vyucovania, tak niet o com.
Kdezto take 6 rocne dieta je zvyknute len na hranie, moze byt pre neho tazsie sa nastavit na to ze zrazu sa od neho ocakava poslusnot, sustredenost, a ze musi robit nieco uplne ine nez na co bolo za tie roky zvyknute.
To je moj pohlad. Ja som okusila aj to aj to, tak porovnavam z vlastnej skusenosti.

anjelicek26
22. sep 2011

@tinki - no ano, mam tazke srdce na slovensko, lebo mi vsetucko stazuju, bojujem s nenormalnou byrokraciou, napr. 4 mesiace sa snazim zmenit si po svadbe meno a stale nie su chopny to urobit, nahanali ma kvoli blbemu scitaniu ludu napriek tomu, ze tam uz 6 rokov nezijem, ukradli nam tam dve auta, po kazdy raz schytame nejaku pokutu od policajtou stojacich na nejakom skovanom mieste, po kazdy raz ma nejaka predavacka v obchode "zly den" a je neprijemna, po kazdy raz kupim v obchode mäso, co je skazene, po kazdy raz je moja dcerka oznacena za divnu, ze po slovensky rozprava len par slov (to, ze rozprava plynule anglicky a nemecky a slovensky rozumie je jedno) - ja som za blbu matku a kazdy sa pyta a preco a to je dolezite a rodna hruda a taketo hlasky 😠

Neociernujem vsetko, ale je vela toho, mozno som momentalne aj v PMS stave a nastvata na cely svet - mozne to je 😅 Ale co sa tyka skolstva sa mi zda to anglicke na mile vzdialene tomu slovenskemu. Ja si ten tlak z detstva pamätam, pamätam si zatajovanie znamok, strasny strach z pisomok, zo zlyhania, neznamenalo to lepsi vysledok - lebo vynervovane dieta este viac chyb urobi :( Matiku som pochopila az na vyske, dovtedy blok, strach des, zle znamky...

tinki
22. sep 2011

@anjelicek26 ...je to tak...a je super, že sú miesta, kde to tak nie je..

hameeda
22. sep 2011

@hajanka : jaj moja mala sa cosi vyhrala,,neznasala sa ucit ani nic ine hra to bola jej zivot,,ona proste milovala sa hrat,,s babikami, na pc,,s kuchynkov,,na obchody,,proste sme sa cosi vyhrali,,pexeso,,karty atd,,ked som ju ucila pismenka tak to bolo pre nu skor mucenie a nie ucenie,,alebo take ze rocne obdobia,,jednoducho ju to vobec nezaujimalo,,potom nastupila do skoly rovno z domu,,ziadna skolka ani nic,,podotykam este nastupila do skoly o tri dni neskor ako ine deti lebo sme sa proste skor na SK nedostali,,lebo museli sme ju ist este prihlasit do skoly tu,,a koli tomu ze sme to vybavovali aby chodila tu externe tak to bolo trosku komplikovane, a co nastupila a bola taka stastna,,hned si nasla kamaradky,,ucenie super,,ani sa s nou netreba ucit,,len tak pokontrolujem lebo ona proste to zvladla na jednicku a este k tomu chodi kazdy pol rok na skusky tu,,pekne si vsetko preberie,,jasne este sa vo volnom case aj pohra,,ale uz ju to az tak nezaujima,,teraz prisli na rad korcule,,a chodi na tanecny,,a na klavir,,,a ze chce este na flautu ale to este zvazujeme,,,na kruzky chcela sama,,ani by ma nenapadlo jej ich ponukat alebo ju tam jednoducho zapisat,,sama prisla s tym ze chce na tanecny pretoze aj Ivanka tam chodi tak som ju zapisala,,ale vedu z toho nerobim,,bude tam chodit alebo nie to je jedno,,a klavir to iste,,,ja proste chcem mat obycajne dieta,,nechcem aby bolo nadane,,nechcem aby chodilo na 10 kruzkov a neviem co este,,chcem aby bola so mnou doma,,chcem sa s nou hrat,,,chcem proste byt s mojim obycajnym deckom,,,a je mi jedno co vedia alebo nevedia ostatne deti,,ale to ze by sme mali davat vsetci deti do skoly od 4 alebo 5 rokoch sa mi proste nepaci,,ja nechcem aby moje dieta bolo nadane alebo neviem co chcem aby bolo len obycajne,,a verim ze je este vela mamiciek ako ja,,,a preto by sa nemal prezentovat nazor ako ze deti by mali ist do skoly skor,,a ani ty ani anjelicek ste mi nedali odpovede na moje otazky ktore by ma presvedcili o tom ze sa mylim,,co ak pojde skor,,akoze v sestnastich alebo v patnasich bude mat ukoncenu strednu skolu a co potom,,alebo bude viac ucenia,,bude sa dlhsie chodit do skoly,,alebo ako?

anjelicek26
22. sep 2011

@hameeda - saska pojde v nemecku do americkej skoly v 6 rokoch a 2 mesiacoch 🙂 , kde bude mat spojenu prvu a druhu triedu - citat a pocitat bude s druhakmi, pisat a ostatne predmety s prvakmi, a v tejto skole ostane az do maturity - do 18-ky. Nic takeho, ze by skoncila skor.