icon

Kto z vás má doma NORMÁLNE dieťa?

xlucia
22. sep 2011

Dnes som bola svedkom jedneho zaujimaveho rozhovoru, a nestihala som sa divit. Bola to dost velka skupina mamiciek, ktore maju aspon jedno dieta plus minus v skolkarskom veku.
A nestihala som sa divit. Z rozhovoru vyplynulo, ze moj syn (v novembri bude mat 5) ako jediny nevie citat, a uz vobec nie plynulo, a nechodi na ziadne kruzky, nehovori po anglicky, nevie pocitat do sto a ine mat. ukony.
Niektore pismena pozna, ale o viac nejavi zaujem. vie sa tlacenym podpisat. Na kruzky v skolke chodit nechce, povedal ze sa chce radsej hrat a nahanat, tak sme ho nechali. Keby chcel, napr. citat davno vie, ale nechce, ked sme sa ho pytali, ci ho doucime ostatne pismena, odmietol.Povazujem svoje deti obe za primenane inteligentne svojmu veku, bystre a zvedave. Ale po tomto zacinam mat pocit , ze dieta ktore nie je nadpiemerne nadane je vlastne asi nenormalne. Co uz nie su bezne deti?
ked som sa nad tym tak zamyslela, tak aj u mojich znamych su deti najneskor od 4 rokov tvrdo drilovane, a vacsinou vsetky vedia citat este pred nastupom do skoly.

ake mate skusenosti? vedia vasi skolkari citat, a naucili sa to sami, alebo ich to natvrdo ucite? ci ja rozmyslam divne, ked ho nenutim?

pingu1
23. sep 2011

@xlucia vobec nemas divne dieta.. a co ked nevie? ja neznasam hentake pretekacky medzi matkami... nutia decka do vsetkeho, cez nich si splnaju svoje nesplnene sny a potom nech sa nedivia, ze decku prepne a zacne fetovat

atlaska
23. sep 2011

@anjelicek26
mas uplne skreslene "dohady" o skolach na SVK.
Su skoly kde sa neznamkuje rok,dva-lenze u nas napr. sa decka znamok od tretej triedy same dozadovali, chceli nejake hodnotenie, tahalo ich to dopredu,motivovalo.
Skolkari maju pripravu do skoly, v skole ucitelky zacinaju pomaly, nevyzaduju od deti aby 45min ticho sedeli a "pisali", aj kopa statnych skol ma v skolych koberec, sedacku aby si decka mohli ddychnut, mozu sa prvaci cez hodinu napit.......a su skoly kde je dril a kope rodicov to aj vyhovuje a aj detom, su deti a deti a podla toho sa da skola vybrat.
Kamosku mam nemku a ona doslova vyzaduje aby decka mali v skole dril, vravi ze je nato naucena s muzom s nemecka, jej decka makaju v skole a aj po skole, maju minimum casu pre seba - ja sa len cudujem,ale je to cij sposob vychovy. Ja naopak vyzadujem "zazitkove" vyucovanie, robenie projektov deti ale v skolach nie doma s rodicmi, ich prezentaciu pred celou triedou........

kammka
23. sep 2011

@trinka mně by moc zajímalo, jak se to naučila.. a proč.. tomu moc nerozumím.. aby se naučila abecedu anglicky, tak jí to někdo musel diktovat, ne?? zrovna tak počítání do 14ti. a ty státy na mapě, to se přece dítě nenaučí samo od sebe.. a kde tu mapu vidělo, to vám to doma normálně visí na zdi?? někdo to musel vyndat za účelem učení.. nezlob se, ale na tohle má dítě v tomhle věku fakt fůru času.

berenika39
23. sep 2011

@xlucia
Asi je potřeba rozdělit to trošku -jsou děti, které jsou opravdu výjimečné, a ty potřebují asi jiný než běžný přístup, určitě podporu a jen jim v tom jejich vývoji pomáhat, brát ohled na to, že mají jiné 😉 zájmy než jejich vrstevníci dneska je těch možností dost a dost. tam je to na místě- když se chce dozvídat , má to mít.
Ale pokud se budeme bavit o dětech, jako jsou ty naše, v uvozovkách normálních, pak jsem pro zlatou střední cestu. ˇÚplně nesouhlasím s tím, že dítě 3-6 let potřebuje jen lítat, jančit, hrát si a tak. V téhle době se vytváří návyky, které mu potom mohou poct se snadno vyrovnat se školou, tím myslím, že určitá "práce", krátké úseky soustředění, jsou potřeba. Tak to funguje i ve školkách, střídá se hraní a aktivita u stolečku, v klídku, tvořivá zaměstnání. Dělala jsem to tak s petrem už od cca dvou let, když měl chut, každé dopoledne jsme si spolu sedli ke stolu a "něco dělali". Má rád všelijaké ty hádací obrázky, přiřazování, tvary, barvičky, postupně si na to zvyknul a sám si o to říkal.
Ale rozhodně si nemyslím, že by bylo k něčemu dobré dítě učit písmenka jen proto, aby umělo před školou číst a psát. Když se ptá, co to je, odpovím, ale jinak ty aktivity jsou spíš o poznávání světa 😉
To, co říkají ostatní, je mi jedno. tobě to taky může být, k čemu je to dobré? Možná pro tu maminku, co se chlubí, ale dítěti to nedá nic, tebe to akorát rozhodí, tak jedním uchem sem, druhým tam.

Je opravdu škoda, když tu čtu, že na školu a trápení s ní, a biflování je času dost, až to přijde. Pokud se přistupuje už předem ke škole jako k něčemu, co bude pruda, problém a nervy, tak to tak bude. Když se dítě naučí brzo chápat, že "učení", získávání nových info a zjištování, jak se věci mají, může být zábava, že hodinka a později dopoledne je fajn strávený čas, nebudou se k tomu stavět s odporem. věřím tomu. Ale nesmí se jim předhazovat - počkej, až půjdeš do školy, to teprve začnou starosti...a tbohužel to slýchám často, i tady. A to je špatně.

trinka
23. sep 2011

@kammka abecedu som ju neučila, pri zaspavani som jej spievala. Od malička. Rozne pesnicky. a jedneho dna si to pri hre odspievala sama. Nevidim na tom nic zlé. A čo sa mapy týka- ano doma nam visí na stene- to bol nápad mojho manžela. Bola to pre nich hra. ked bola nespokojna zobral ju na ruky a ukazoval jej čo je kde. Kedže je mapa farebna tak sa jej to páčilo a ukludnila sa. Samozrejme, že ju to bavilo asi len 10 min a potom sme jej vystriedali hru. Ja si myslím, že mám uplne normalne dieťa, ktore sa bicykluje, hra na piesku a s legom tak ako ine. nepripada mi na tom nič nenormálne...

kukucg
23. sep 2011

Ahojte, necitala som celu diskusiu, ale chcela by som pridat moju skusenost. Moj syn ma 4 a pol roka. Podla mna je normalny, chodi do skolky, vie asi polku abecedy, vacsinu z toho vie aj napisat, cosi vie aj naratat aaj nejake matematicke ukony zvlada a ano, aj na mape vie cosi poukazovat. Chodi na anglictinu a tenis, lebo chce, chodi v ramci skolky, po skolke az do vecera santi na ihriskach alebo lieta na bycikli.
Moje dieta som nikdy k nicomu nenutila, ze pod sa teraz ucit pismenka, alebo hocico, ale ak o nieco prejavi zaujem tak ho podporujem, ked sa pyta tak mu odpovedam, a on si vela pamata. Napriklad pismenka sa zacal ucit tak, ze sa ma pytal co je ten napis na autobuse, potom napriklas nasiel moj diar kde bola mapa a pytal sa co to je, som mu vysvetlila, pytal sa kde byvame, kde byva babka, atd. Netreba hadzat vsetky deti a ich rodicov do jedneho vreca. Ano su taki, ktore svoje deti nutia ucit sa a potom sa pretekaju co ich deti vedia, ale ked dieta nieco vie, nezmena to automaticky ze ma takych rodicov.
Skratka kazde dieta je individualita, ma svoje temto vyvinu, ma svoje osobnostne crty, svoje zaujmy a ja som zastanca toho ze treb byt senzitivny k potrebam a zaujmom dietata a podporovat ho v tom, no v ziadnom pripade ho nenutit 😉

kammka
23. sep 2011

@trinka aha, takže ona tu abecedu pouze přezpívá?? no to je vcelku běžné. a ty státy teda poznává podle barvy tak jako moje dítě pozná kačera od kachny, berana od ovce..kohouta od slepice. tak to ano.. ale to nepovažuju za aktivní znalost.. také jí to v tomto věku k ničemu není. 😀
holt každé dítě má napapouškováno to, co je v daném prostředí běžné. moje dítě chodí s tátou krmit koně 😀

trinka
23. sep 2011

@kammka tak veru, neučíme ju plynulo písať po portugalsky... 😉

syslica
23. sep 2011

@xlucia Lucka máš úplne normálne deti a tvoj prístup je tiež správny. Ako to tu už viackrát zaznelo (napríklad v skvelých príspevkoch od hajanky), je diametrálny rozdiel medzi dieťaťom mimoriadne nadaným a to nie v tom, že vie čítať v skoršom veku, ale v akcelerácii vývoja a jeho neskutočnej túžbe po nových informáciách na jednej strane - a na druhej strane dieťaťom nadrilovaným, ktoré takto prichádza o detstvo. Vychvaľovanie rodičov si nevšímaj, je zrejme v podstate každej matky aspoň trošku si svoje dieťa idealizovať, každý z nás to občas robí, hoci aj podvedome. No deti by sa nemali porovnávať, ani súrodenci nie...
A teraz vedome poruším svoju zásadu o neporovnávaní a napíšem ti čosi o syslíkoch:
Starší je čerstvo diagnostikovaný MIN, nikdy som ho nič nedrilovala, 100 % naňho platí, čo som napísala o nadaných deťoch vyššie. Pokým som jeho diagnózu nemala čierne na bielom domnievala som sa, že je taký len vďaka podnetnému domácemu prostrediu... lebo uspokojiť jeho hlad po vedomostiach je 20 hodinová fuška denne, zapájala sa celá rodina 😀 . Nie je nijaký odľud, v podstate normálny, len s trochu divnými záujmami a reakciami, po konzultácii v PPP som ho nechala integrovať v bežnej škole, hlavne kvôli tomu, že tu má priateľov a ono vedomosti nie sú všetko - dôležité sú aj sociálne väzby. No ako píše @macamac, integrácia má svoje limity, neviem, ako to bude v reále prebiehať a je dosť možné, že na konci roka sa rozdiel medzi Jergušíkom a jeho spolužiakmi vyrovná.
Mladší syslík je absolútne štandardné pohodové bystré dieťa. Práve pri ňom som si uvedomila, o koľko bol vývoj toho staršieho zrýchlený. No v žiadnom prípade sa ho nesnažím pretvoriť na obraz staršieho brata. Obaja sú predsa jedinečné osobnosti. Hoci je detský a nenapadne mu uvažovať o zemskom jadre a klonovaní dinosaurov, niekedy, keď chystí Jergušík afekt kvôli napr. smrti muchy (Mne je jej tak ľúto... je ich ešte dosť na svete!? + krokodílie slzy) Ondrík na mňa nechápavo a veľmi dospelo pozrie: Prečo ten Jergušík zas škrieka? 😝
Výchova detí je náročný proces ale myslím si, že všetci tu na koníku sa ho snažíme zvládnuť čo najlepšie, každý podľa svojich predstáv a skúseností.

zajaciq
23. sep 2011

Povedzte mi, ze ktora matka , rodic, by sa narovinu priznala a napisala by to trebars tu, ze driluje doma svoje dieta? (recnicka otazka..)
Suhlasim s nazorom, ze na Slovensku sa deti neustale, od narodenia, len porovnavaju, vsetci trpime narcistickym nedostatkom a snazime sa projektovat na vlastne deti nase vlastne tuzby a nezrealizovane sny. Dieta je predsa zrkadlo, obraz rodica.
Myslim, ze kazdy z nas sa nie raz prichyti pri tom, ako svoje dieta chvali. Hrdost a pycha su do istej miery pekne vlastnosti, ved je to prirodzene... Avsak, nemala by nam chybat aj zdrava seba-reflexia. Preco som to dieta chcel/a ? Nechavam mu dostatocny priestor na jeho vlastnu subjektivitu - vyjadrenie svojho nazoru, chuti , tuzby ? Neprenasam (neprojektujem) na nho svoje idealy ( raz bude z teba doktor...) ? Rodicovstvo , vychova, je najtazsia socialna rola v zivote, ucime sa kazdy den, ano ucime sa my, nie len deti. Riesme viac sami seba, vlastne komplexy a zle zazitky z detstva, zo skoly.. Ked nie sme zdravi psychicky my, tak to dieta sa samo "zdravo" veru nevychova.

lizatko1009
23. sep 2011

@zajaciq mas pravdu, vzdy sa len porovnavaju a prave v ejto teme som si vsimla, ze matky deti co vedia citat, pocitat a este neviem co napisali si tu svoj nazor a matky ktroych deti to neovladaju hned sa navazaju a znova naopak, to su fora nic nove.

berenika39
23. sep 2011

@lizatko1009 no často je to nějakým skrytým komplexem, kdekdo chce mít právě to, co nemá....josu to nějaké vlastní nenaplněné touhy a přání, které se promítají do dětí, srvnávat až už s jinými dětmi nbeo s vlastní představou je špatně.

adrioska
23. sep 2011

@sisaka Dobry prispevok ohladom skolstva v Kanade a tu na SK, ale nesuhlasim uplne s Tebou, ale sa priklanam aj k nazoru @zuzana76 a @macamac aj tu na SK je chvalabohu vela ucitelov nezavisle od veku, ktori vela veci robia na vlastne triko a vo svojom volnom case. Plus by som chcela dodat, neviem ako je to na celom SK, ale v nasom meste uz niekolko skol ziskalo financne prostriedky z eurofondov na zaklade predlozenych projektov a prechadzaju "vonkajsou" aj "vnutornou" rekonstrukciou, napr. dam priklad mojej znamej dcerka je prvacka, nemaju klasicke lavice ako sme mali my, ano maju stolceky, ale take, kde kazdy sedi sam, maju aj koberce v triede a vankuse a vyucovanie prebieha formou hry, maju interaktivne tabule a pocitacove ucebne, kde ma kazdy ziak pristup, nie je len ti vyvoleni ako za nasich cias, takze aj u nas uz "reforma" zacala, len to mozno ide pomalsie, lebo nie je tych penazi tolko, ved to uznate, su toho plne televizne noviny, ale ja verim, ze budeme aj v tomto napredovat a ze vyucovanie nebude v buducnosti prebiehat takou formou ako za nasich cias (biflovacky, skusania za znamky,...atd).

zuzana76
23. sep 2011

@kammka aj nam visi mapa doma v detskej izbe namiesto obrazu, obaja s muzom sme geograficky zamerani a radi cestujeme, synovi vela rozpravame o roznych krajinach, tak aby tomu on porozumel, pozna rozne geograficke pojmy a tiez vie na mape najst mnohe krajiny, neucime ho to, ze teraz si tu sadni a ideme sa ucit, ale rozpravame sa a on si vsetko zapamata na prvy krat a castokrat nas prekvapi, ze co vsetko si pamata, ja osobne na tom nevidim nic zle, syn ma 4 roky, nikdy som ho neucila nic nutene, sam mi nosil knizky aby som mu citala, ukazoval na pismenka a tak sa ich naucil, zacalo to tym, ze na hasicksje stanici s autami mal napisane SOS Station, chcel vediet este ani nie ako 2 rocny ze co to je, tak som mu povedala ze pismenka, ked s tym prisiel uz asi x-ty krat, tak som mu povedala, toto je S, toto O, toto A a on to vsetko na druhyd en vedel uplne sam a ukazal na dlasie pismeno, ktore nepoznal,ze co je toto. Plynule rozpravalod roka a pol vo vetach, nepaci sa mi, ze z matiek deti, ktorych deti poznaju abecedu, alebo evdia citat, robite karieristicke osoby, co detom nedaju vydychnut a do nemoty do nich tlacia rozne poznatky, apropos, moj sym sa teraz krasne hra s autami. Nepisem to pre chvalu, ale preto, ze jednoducho deti su rozne, niektore deti zaujimaju rozne veci uz od utleho detstva a ine nie. nemozem mu predsa zakazovat sa pytat, ked pachti po poznatkoch a na vsetko sa pyta.

zuzana76
23. sep 2011

a este k tomu porovnavaniu, nikoho neporovnavam, nikdy, ale proste hold su ludia, ako niektore " kamosky" ktore ked zistili, ze moj maly napr v roku a pol ovladal svetky farby, tak hadam boli schopne sa urazit, tak to ma tiez stve, ja som sa snim hrala s autickami a ked som mu vravela, podaj mi to cervene, modre ...auto, tak takymto stylom sa naucil farby a poznal ich velmi skoro. Ale ma aj svoje muchy, ako kazde ine dieta, nerobim z neho genia

luky1313
23. sep 2011

ahoj, tiež chcem zareagovať na tuto temu, moja dcera tiež vie čitať aj pisať a to je prvačka, naučila sa to sama, ale neboj maš uplne normalne dieťatko, ja som zastancom toho že dieťa ma mať dectvo a nie sa niečo učiť čo ešte nemusi, na to je tu škola, dceru tiež nedavam ani na žiadne kružky, nech si radšej beha po vonku ako kedysi my a myslim že nie sme hlupe ako keby mala niekde nasilu sa učiť anglinu alebo neviem čo, neboj v živote sa ešte nauči dosť,

zvedavamt
23. sep 2011

...časom som si všimla, že tie nadanejšie detičky maju maminky,ktore sa im podstatne viacej venuju už od narodenia. Každá mama má takú možnosť, však sme všetky doma s nimi, až kým nám ich nevezme školka. Netreba sa spoliehať, že tam ich všetko naučia. Ja som Alicu neučila písať ani čítať,ona sama si to žiadala. Stačilo sa jej každý deň venovať len o trošku viacej, nad rámec bežnej opatery - jedlo,hygiena,spánok. Čítali sme jej od cca 2 mes, ako 6mes čarbala pastelkou,učila sa farby , čítali sme jej z detských časopisov, v 2r dostala detsky lexikon ... Netreba čakať , kým dieťa začne rozprávať, chodiť . Aj školy sa začali prispôsobovať tomu, že dnešné deti sú o dosť popredu ako pred 30mi rokmi. Však už v predškolskej sa učia veci, čo sme my mali až v prvej triede.
A pokial sa niektorej zdá, že má nadanejšie dieťa, nie je problém zájsť do Psychologicko/pedagogickej poradne,kde vám dieťa otestujú, či pren nie je vhodná trieda pre nadané deti, kde majú individuálne upravený učebný plán.
🙂

digysa
23. sep 2011

Baby o com sa tu handrkujete???? Kazde dieta je ine... kazde sa chce ucit nieco ine a kazde sa to nauci v inom tempe...
Ale aby rodic bol odsudzovany za to, ze vzdelava svoje deti, venuje sa im a chce aby vedeli co najviac....to ma trochu zaraza.... 😕

Aby sa deti nieco naucili a neboli z nich zadubenci, tak je uplne samozrejme, ze prvy iniciator je rodic..... ze mu ukazem mapu, alebo zacnem citat encyklopediu so zvieratami, alebo sa zacneme ucit pismenka, zajdeme do muzea,....to ma byt akoze problem?
O com je vlastne tato debata....

Ak o tom, ze matka sa v parku chvali, co jej dieta dokaze, tak moja odpoved znie...."Bud ticho a nechaj nech tvoje dieta predvedie jeho schopnosti same..."

A taky argument, ze " oooo, moje dieta sa bude v skole nudit...predsa ho nemozem naucit vsetko dopredu"....no to je dost smutne.
Ak moje dieta napreduje rychlejsie, treba aby mu ucitelka urobila individualny program.....a aby v tom "RYCHLEJSOM tempe" aj pokracoval........ Na svete je tooooolko veci, ktore sa clovek moze naucit...... a vy idete svoje deti brzdit pri vzdelavani.... vraj aby sa v skole nenudili a mali detstvo?? To je na smiech! 😀 😀 😀 😀

hajanka
23. sep 2011

@zajaciq @lizatko1009 take zdrave porovnavanie moze byt aj na nieco dobre 🙂 vela krat v cloveku umocnuje tuzbu zdokonalovat sa, ovplyvnuje motivaciu, povzbudzuje ochotu zlepsit sa a dosahovat lepsi vykon, viac to ale myslim plati pre dospelych ako pre deti. Nie je to len problem Slovenska, vsade na svete sa deti porovnavaju. Kto ste odkial nabrali ze nie? Ja to vlastne nevnimam ako problem. Problem vidim v tom, ze ku kazdemu dietatu sa nepristupuje ako individualite.
Zdravo porovnat - on nieco vie, druhy este nevie, on vedel a ten nevedel - to je podla mna v poriadku, kazdy z nas porovnava a je to normalne, dolezite je ale pochopenie toho, ze ku kazdemu z nich treba pristupovat osobitne a nie menit jedneho podla obrazu druheho. To by by sme potom po svete chodili ako klony.

digysa
23. sep 2011

@zajaciq Mas pravdu...... Napr. Vsetky dievcata by mali prestat pisat o svojich detoch 🙂 a zameriavat sa na danu diskusiu.... Hold, ale to cloveku neda napisat.... kedy ich dieta zacalo citat, pocitat, ako vynika v triede..... 😎

A ja sa priznam......drilujem syna v tenise 😉 Je to moj sen, aby sme si raz zahrali spolu zapas 😝 ( zatial sa mu to paci...takze drilujem bez ujmu na zdravi 😀 😀 😀 )

digysa
23. sep 2011

@hajanka Suhlasim, ze to zdrave porovnavanie je dobre.....ale sem to nepatri..... A pozri si 7 stran..... jedna matka sa prizna, ze dieta je "normalne" a nevie nic a druha sa pochvali, ze vie toho prilis vela, lebo chce.....

Jednoducho, keby sme to tu zredukovali na minimu tie osobne vysledky vasich deti....tak by ta diskusia vypadala inak 😒

Ja napr. nemam potrebu tu vyliat zo seba, kedy moje deti zacali chodit, citat, pisat, ratat, kreslit, venovat sa sportom......
Ak sa ma to niekto opyta, ako informativnu otazku, tak mu ju rada zodpoviem....inak si to na chrbat nedam vylepit 🙂))

hajanka
23. sep 2011

@digysa ja si myslim, ze patri, to kvoli tomu aby jedna strana pochopila druhu 🙂 ja chapem obe 😀

digysa
23. sep 2011

@hajanka Aj ja 😉

exupery
23. sep 2011

Nehnevajte sa damy,ale kazda jedna tvdite -ja nie som ta ,co porovnava,a kazda jedna sa chvalite,zrovnavate,kedy to a kedy ono,nie je to jedno...nadane,nenadane,mne staci ,ze je zdrave...na zaciatok.A,ci chodi,rozprava,rata,vie jazyky a podobne...ved je to len male dieta...vsetko sa casom nauci,skor,neskor,ale nauci.
A teraz sa mozete pustit aj do mna 😉

irriss
23. sep 2011

@exupery

Myslim si, ze tu nejde "o zdravi" ale o zdravy pristup... 😉

exupery
23. sep 2011

@irriss zdravy pristup matky...

irriss
23. sep 2011

@exupery
jak matky tak " k veci.."

arrett
23. sep 2011

@xlucia ahoj, podla mna mas uplne normalne deticky... ja budem svoje deti vychovavat rovnako, chcem aby si prezili svoje detsvo, mali modriny, rozbite kolena a plno zazitkov. Urcite ich nebudem nahanat do ucenia pokial same nebudu chciet. Ak mam povedat pravdu, lutujem tie deti, co z nich matky chcu mat geniov. Na inteligencii im to aj tak neprida... Stastne dieta je pre na nadovsetko. Nech ma vecer postiska, pobozka a zaspinka s krasnymi zazitkami zo svojho dna. Nech papa piesok, bije sa s rovesnikmi, berie hracky inym detickam, vystraja huncutstva.. to patri k detom.. nie ich ako 4 rocne mordovat.

zuzanocka11
23. sep 2011

Co je toto za otázku? "Normálne " dieta? doteraz som si myslela ze sú vsetky deti "normálne"...akurát ze jedno vie viac a druhé menej,majú rozlisné záujmy a tempo napredovania,ci?
Moj dvojrocný rozpráva dvojjazycne takmer plynule,pozná farby,vsetky znacky áut a pýta sa denne cca 800 x -co je tam napísané? 🙂 a doslo mu aj,ze 3 lentilky sú viac,ako 1,takze mu to páli v hlavicke 😀
Velmi sa tesím hlavne,ked je vysmiaty ako leco,dúfam,ze bude mat stastné detstvo,ku ktorému (podla mna ) patrí nahánat sa s kamarátmi vonku, vecer precítat knizku a mat zodpovedané vsetkých jeho cca 800 otázok 😀
a ze niektoré dvojrocné vedia viac? no a? hlavne,ze my sme zdraví a stastní.

zuzana76
23. sep 2011

@exupery ja som pisala v prikladoch, a ved sa pochval aj ty, mne osobne to nevadi, moj syn nevie napr hrat tenis, a celkovo je pohybove drevo, a co ma byt, aj ja som bola drevo, proste ide o to, ze rodic sa instinktivne venuje svojim detom viac v tom, v com je sam dobry a co ho zaujima, ja ho nemozm naucit hrat tenis, kedze to sama nehram, atd... Beriem ho takeho aky je a venujem sa mu v oblastiach, ktore ho zaujimaju a v ktorych mu ja viem pomoct a to co ho bude zaujimat a nebudem mu vediet pomoct, tak na to je urcena mimoskolska a zaujmova cinnost. Myslim,ze vacsina tu pisala v prikladoch, mne osobne to vobec nevadi, ale pisala som na margo toho,ze nie je normalne,aby dieta poznalo mapu , tak si nemsylim, ze to nie je normalne, Ja to beriem tak, ze u dietata treba rozvijat to co ho bavi a k comu inklinuje.