icon

Mám sa v škôlke ozvať?

13. sep 2022

Dieta mi nastupilo do skolky, bolo tam len par dni, potom prisla choroba a je doma. Prve dva dni som sa pytala, ci jedlo a pilo v skolke. Odpoved bola nie a nie. Tak som mu prizvukovala, nech si pyta vodu (s jedenim ma problem aj doma ale vodu vypije v pohode, ale prevazne z flase so slamkou). Podotykam, ze z pohara pit vie. Tak som na treti den poprosila ucitelku, nech castejsie nuka vodu, lebo dieta ma problem so zapchou a je sledovane aj na nefrologii (ziaden problem doteraz nebol, je tam len mala odchylka na oblickovej panvicke, ale obavam sa, ze ak bude malo pit, tak by problem mohol vzniknut).bAj vo vstupnych dotaznikoch som tento problem spominala (asi na troch papieroch sa pytali na zdr. zalezitosti) a znova slusne poprosila, nech aspon zo zaciatku, kym sa dieta hanbi popytat si vodu, aby na ten pitny rezim trosku dohliadli, ked uz teda flase maju zakazane. Dnes bolo rodicko, nebola som, som chora, isiel muz. A tam niekde medzi recou mila pani ucitelka hovorila nieco v zmysle " naucte svoje deti pit z poharika, lebo mame tu dietatko, nebudem menovat, ani mamicku tu nevidim asi, ktore ma problem s ladvinami a pije len z flase. My tu mame vodicku v slonikovej doze a mozu si ju tam cerpat ked chcu"... Ano nespomenula meno, no manzel v tom spoznal nase dieta a pravdupovediac ma to trochu nas*alo a teraz neviem, ci to mam drzat v sebe (aby si nahodou na dieta nezadasla alebo co) alebo sa ozvat a vysvetlit si to (ze asi nieco nespravne pochopila, ze nechcem aby malu nahanala a poharikom, ked tam ma x inych deti, ale nech aspon prve dni na to trosicku dohliadne, lebo nechcem aby mi dieta skoncilo na infuzkach, aby tam s nim mali problem, ked zapcha bude este horsia, nez uz je alebo co... Samozrejme posobim aj na dieta, nech sa neboji popytat si, nech sa neboji pit (stvrty den uz hlasilo, ze pilo z poharika cize asi ucitelka uz posobila trosku, alebo sa osmelilo, neviem). Neviem posudit ci som len prehnane uzkostliva alebo ma taketo nieco od nej nasrdilo pravom, ci si zakusit do jazyka ebo si to vydiskutovat este za cerstva a nenosit to v cebe.Prepacte ten roman, ale fakt neviem , ci na to kaslat, alebo sa ozvat.

lauha21
14. sep 2022

Neviem koľko máte detí v triede v škôlke, ale ak je štátna predpokladám, že zo 20? Mala si už niekedy na starosti 20 detí celý deň? Absolútne rozumiem obavám a zdravotným problémom tvojho dieťaťa a nijako ich nezlahčujem ale prosím ani ty nezľahčuj prácu učiteľky, že prvé dni pozrieť či tú vodu aj vypilo - myslím, že učiteľka vidí, že sa ide napiť berie ako že sa napilo, lebo v tom čase určite dvaja hrozne revali (lebo prvé dni v škôlke) ďalší dvaja sa bili, učiteľka sa snažila organizovať zoznamovaciu aktivitu alebo niečo iné na prelomenie ľadov (lebo prvé dni v škôlke) do toho sa stavím, že pri obede 7 detí nechce jesť z toho 6 rodičov tých detí chce, aby učiteľka dohliadala, aby určite niečo zjedli… reálne je aby pri tvojom dieťati stála a sledovala či reálne vodu aj vypilo tak 1x za deň, inak sa ho len opýta či vypilo, nemá priestor ho obsluhovať ako ty doma. Pracujem s deťmi a viem ti reálne povedať čo je kapacita jedného človeka na taký počet detí… pracovala som aj v súkromnej škôlke/jasliach kde sme boli 2 na 8 detí tam bolo reálne, že pozrieš, či dieťa dopilo vodu v pohári. Predovšetkým škôlkar musí vedieť piť z pohára veď to zvládajú už aj niektoré ročné deti, argument nie je to, že ty si pohodlná naučiť ho bežné samoobslužné funkcie ako je pitie z pohára, lebo tebe sa nechce utierať keď rozleje… každopádne pani učiteľka to takto konkrétne spomínať nemala a asi by som jej len nadhodila najbližšie, že keď ma na rodičku nevidí neznamená to, že ma má spomínať a dodala, že na pití z pohára doma pracujeme, aby sa toho dieťa nebálo

veroniq85
14. sep 2022

@akvi a prosim ta kedy ma ta ucitelka v statnej skolke riesit individualne kazdy problem s kazdym rodicom? ano ona je tam presne od toho aby dohliadala na deti a nie aby sa vybavovala s kazdym rodicom za vsetko. Ked ona bude riesit s kazdym rodicom co pride kolko jeho dieta vypilo, zjedlo, vycikalo, vykakalo... kto sa bude starat o deti? kto ich bude strazit a ked dojde k nejake nehode lebo ona len vykecava s rodicmi? ci to ma robit po pracovnej dobe? a pisala aj p. ucitelky zo skolky ze detom je takmer kazdu hodinu podavana voda

veroniq85
14. sep 2022

@akvi a este by si pozrela kde ucitelka na ZS riesi kolko deti zjedli, vypili a kolko krat boli na zachode. Samozrejme ked je prestavka predpokladam ze im pripomenie ze sa maju najest, napit a ist na WC ale urcite nestoji nad kazdym dietatom a neriesi ich individualne.

cclaudyy
14. sep 2022

No podla mňa problém v tej jednej učiteľke ja mám zatiaľ s učiteľkami mojej dcéry veľmi dobré skúsenosti.

akvi
14. sep 2022

@veroniq85 citaj s porozumením. Ja som bola učiteľka v štátnej škole a áno, dohliadala som ešte aj na tých prváčikov, či sa najedli a napili, na každého jedného a bolo mi po pár dňoch jasné, na koho treba dohliadnuť viac a na koho netreba. Pretože mne na tých deťoch záležalo. Nerob z tých uciteliek chudery, ktoré nič nestíhajú a nemôžu to, či hento. Všetko je o prístupe a o poznaní si detí, ktoré mi rodičia zveria. A áno, kľudne som rodičov vypočula každého jedného a snažila sa ho pochopiť. A ja som sa za celú moju kariéru nestretla s"náročnými" rodičmi, stretla som sa s rodičmi, ktorí potrebovali podporu a pochopenie. Aj rodič, ktorý "kope a šteká" okolo seba, je rodič, ktorý má strach alebo nenaplnené základné potreby a mojou úlohou nebolo gulat nad ním ocami, ale byť tam pre neho.

whatever1
14. sep 2022

Ucitelka moze povedat rodicom aby ucili svoje deti pit z poharika, ale hovorit im o tebe a este v tvojej nepritomnosti to bolo neprofesionalne a drze. Vyslovene ta dala za zly priklad. Tvoj muz je asi malo asertivny ze sa neozval a neobranil ta rovno na mieste. Dohliadnut na pitny rezim maju v pracovnej naplni. Inak deti dostanu pit pri ranajkach, ak idu niekam von, na obed, olovrant- to si sami nemusia pytat. To ani vtedy sa poharika nedotkne?

veroniq85
14. sep 2022

@akvi okej v poriadku. Plno uciteliek sem napisalo vlastne skusenosti ze ked su same nemaju sancu sa individualne venovat 20 detickam a este aj ich rodicom. Ale beriem si vynimka.

thoughtfulweirdo
14. sep 2022

Ja som z niektorých komentárov fakt prekvapená, do akých škôlok vaše deti chodia. Moja dcéra chodí do praobyčajnej malej štátnej, je ich v triede tuším 23 a ich učiteľky si samé všímajú, ktorému dieťaťu treba s čím trošku pomôcť, viac na neho dozrieť pri niečom. Nie že nemajú problém s prosbou rodiča, ale same od seba to proaktívne stíhajú pozorovať. A popri tom stíhajú s tými deckami toľko aktivít, že ja sa fakt cítim neschopne pri dvoch deťoch, keď mi dcéra sype, čo všetko oni robia s plnou triedou 🤭 takže ja by som takýto problém s učiteľkou opäť slušne riešila, ale v "našej" škôlke by to aj malo význam, lebo tam ten záujem o deti cítiť a vidieť.

autor
14. sep 2022

Prve tri mesiace v skolke su o adaptacii a ucitel ma tejto adaptacii napomoct (kto iny, ked on je tam jediny stlp o ktory sa moze dieta opriet). Ano aj adaptacii na nove/ine podmienky ohladom pitneho rezimu, zvyka si predovsetkym dieta (pre ucitela nic nove) a ucitel ma tej adaptacii napomoct... Kto iny? Rodic tam nie je... Nehovorim, ze ma za nou furt lietat, len zo zaciatku si to viac vsimat tak ako pise
@akvi

@whatever1 chvala bohu, ze nebola konkretna a nepovedala meno, lebo to uz by som tam bola choroba, nechoroba... No a muz uplne stratil rec po tom co pocul... Teda aj ine veci, co tam pani ucitelka riesila a vobec nesuviseli so skolkou ale s jej osobou .. no odpalila mu dekel ako sa ludovo povie, tak ani nevedel hned reagovat, tiez je to pre neho vsetko nove...

@thoughtfulweirdo tak nemozem povedat, ze by ma nevypocula, aj hovorila, ze deťom nukaju, ale naco to mala potrebu vytahovat a povedat, ze treba dieta naucit pit z poharika... Dobre myslela to vseobecne, ale vytiahla tam este flasu a ladviny.. to tam uz nemusela dodavat... Stacilo povedat, rodicia ucte svoje deti pit z poharika.... A nedodavat, ze mame tu jedno dieta, nechcem menovat, ani mamicku som tu myslim nevidela (ako keby som sa nezaujimala o svoje dieta a neprisla na prve rodicko) ktore ma problem a ladvinami a dieta pije len z flase 🤦🤦🤦

veroniq85
14. sep 2022

@thoughtfulweirdo to je tym ze je to mala statna skolka. U nas su bezne so 140 detmi. A casto aj spajane kvoli chorobnosti a aj ucitelky sa casto menia kvoli tomu. Netvrdim ze sa o deti nestaraju ale su radi ze to zvladaju a neviem si predstavit ze by som im vycitala este aj to ze nebehaju za zadkom mojmu synovi. A dokonca maju aj v skolke 2 deti so zdravot. postihnutym a tie maju individualny pristup.

maryetta
14. sep 2022

Viem ze si uz pisala ze nepotrebujes ziadne komentare ale… moje dve deti uz skolku vychodili. Menili sme 3x skolku.
Vzdy pili v skolke ako ostatne deti. Ale zase-nemaju zdrav.problemy. Co by som ja ako ucitelka urcite nepodcenovala.
Zase-urcite by som dbala o ten pitny rezim ale zase aby platilo vsetko rovnako. Bude pit z poharika-ak je taka poziadavka zo skolky.
Fakt si neviem predstavit ze kazda mamicka pride s nejakou inou poziadavkou.

Co sa navliecky tyka. To by som absolutne nepripustila. Detom je jedno pod cim spia. Prave ze si kazdy bude pamatat tu svoju navliecku a sa o nu rovnako postara ako o kadejaku vymenenu. Casto sa mi stavalo ze na tych rovnakych som vecne nieco zasivala lebo…. 🙈🙈
Ak to chceli mat jednotne mali to uviest vopred ze bude nejaky poplatok na navliecky-i ked je to scestne kupovat navliecky ktore su vlastne tvoje. Lebo predpokladam ze ak by boli majetkom skolky tak si to kupuje zriadovatel na vlastne naklady.

autor
14. sep 2022

@maryetta suhlasim so vsetkym. Ja si nechcem pretlacit flasku, vie pit z pohara, ale v novom prostredi je dieta nesmele a s tym mu mozu pomoct len oni, ze mu tu vodu zo zaciatku budu trosku pripominat, pozru ci sa naozaj napilo. Nic viac, nic menej. nie cele 3-4 roky, len teraz zo zaciatku.

lienka.7
14. sep 2022

Ozvala by som sa. Slusne by som poprosila, nech mu trosku "pomozu". Inak nechapem takéto neochotne kreatury, nie kazde dieta je hned v škôlke 100%ne. 👎👎👎

autor
14. sep 2022

@maryetta a tie obliecky bol od nich len navrh, nie prikaz, ze to tak musi byt... Ale neviem preco vobec riesia dizajn teraz, ked uz vacsina rodicov tie obliecky ma kupene... U mna to nepredstavuje financny problem, ale v niektorych rodinach pocitaju kazdy cent a toto bude zbytocny naklad navyse... A zbytocna starost a dohadovanie pre rodicov... Uz vidim ako hladko sa 22 rodicov zhodne na jednom dizajne 🤦🙈

autor
14. sep 2022

@lienka.7 👍

maryetta
14. sep 2022

Tak to ano ale myslim aspon teda u nas v skolke teda vo vsetkych skolkach pravidelne volali vsetky deti pit.
Napr uz mam skolaka a som tiez popytala pani vychovavatelku v druzine aby mu pripominala pit. A nebol problem 😉 to je najmenej co moze urobit.

maryetta
14. sep 2022

To tie navliecky to uz akoby ine problemy neboli.
Aby sme za par mesiacov nemuseli drevene polienka nosit-to len tak na odlahcenie. Az potom budu “problemy” a nie kto ma aku navliecku. Ak to mali kupit rodicia tak nech uz viac neriesia a bodka.

autor
14. sep 2022

@maryetta he he ze polienka.. no je to strasne no, asi budu v zimnych overaloch v skolke sediet... Nic no necham to teraz tak, obliecky neriesim, zodpovedaju farebne ich poziadavkam... Od pondelka pojde zasa do skolky a budeme si dalej zvykat vsetci...

janinah
14. sep 2022

Ešte si dovolím zareagovať na problem s obličkou,ide zrejme o dilataciu obličkovej panvičky,syn to mal tiež.Overte si u vášho dr,,či pri tejto dg je zvýšený prísum tekutín potrebný a žiadúci.

lienka.7
14. sep 2022

@poopsie tebe by som odporučila zmeniť zamestnanie, ked si taka empaticka voči deťom 👎👎👎
Presne pre takéto ochotne ..... su problemy v škôlkach. Si tam na to, aby si sa postarala o dieta, si. Tak sa staraj! Nie si tam dozorkyna v base, ale na to, aby si tým detom aj pomohla!!! Aby sa ľahšie zaclenili do kolektívu, zvykli si na zmenu a pod.
Potom nefrflite, ze to a to nevedia. Vy ste tam na to, aby ste ich ucili, aj keď jasne, najradšej by ste dostali 3 rocne decko, ktoré sa vie obliect, umyť, najesť, utrieť rit a pod. Aby ste nemali s ničím robotu, co? No si na omyle. A pokiaľ ta tvoja práca nebavi, nech sa paci chod makať do WV alebo Lidla a neventiluj sa na úbohých rodičoch co stále od teba niečo chcú a deti, o ktoré sa mas starať.

autor
14. sep 2022

@janinah nehovorim, ze zvyseny prijem. Ale aspon taky, ako malo doteraz a nemalo pri tom ziaden problem za cele tri roky. ked vam pride dieta s popraskanymi perami a prve co si od vas popyta, ked vyjde zo skolky je voda, tak co by ste urobili? Povedali by ste dietatu, ze si ma pytat vodu, ked je smadne a poziadali ucitela nech mu ponuka vodu a pozrie ci aj nieco vypilo... Nic viac nic menej...

jana_eyre_2
14. sep 2022

Ženy úprimne prosím.. vám je naozaj jedno či vaše dieťa v škôlke pije? 😳 No mne nie, pani učiteľky to majú v náplne práce na deti dohliadať tak aby im nič takéto nechýbalo.. u nás v škôlke majú pitný režim normálne zaradený, deti nepijú len vtedy keď idú umrieť od smädu ale im to vraví pani učiteľka.. môjmu najmladšiemu synovi nemusí, pretože ten pije aj to čo nevypije jeho (veľmi veľa pije od malička, aj sme podozrenie na cukrovku riešili) ale teda pri dcére som za normálne ľudské učiteľky ktoré vedia že deti treba upozorňovať veľmi vďačná.. veľmi ma prekvapuje že vám by nevadilo že takúto vec učiteľka nerieši.. fakt mám pocit že vo vás je zakorenené že ozvanie sa od rodica je automaticky útok.. čiže vašim riešením je nikdy nič nehovoriť.. ja už ani neviem ako toto pomenovať.. to vážne takto fungujete? Čo má vlastné pani učiteľka robiť podľa vás?

Ja som fakt vďačná za normálne pani učiteľky čo mali a majú moje deti v škôlke 🙏 normálne, ľudské, NEURAZAJUCE sa na každú blbosť..

janinah
14. sep 2022

preháňate,aj keby celý den nepilo,tak s popraskanými perami zo školky nevyjde

autor
14. sep 2022

@janinah no mozno to bolo od placu kto vie,,, mozno priznak zacinajucej choroby... No nic to nemeni na tom, ze len co sme vysli von z budovy, chcela po mne vodu 🤷

autor
14. sep 2022

Aj by som poziadala o zmazanie diskusie nech uz tu nie su zbytocne "vasne" ale v pravidlach pisu, ze anonymne temy nemazu, iba ked je vazny dovod 😑🤷

veroniq85
14. sep 2022

@jana_eyre_2 detom je urcite v skolke podavany pravidelne pitny rezim. Mnohe ucitelky tu pisali ze takmer kazdu hodinu automaticky (desiata, obed, olovrant, pri vychadzkach) a + maju pristup s poharikom kedykolvek si nabrat. Ak by to nerobili bolo by to urcite zanedbanie starostlivosti.

andrea_prestastna
14. sep 2022

@mamamasama ked ma skolka pravidlo z pohara tak z pohara . Tiez sme flasu zbalili domov. Vam by sa tiez nepacilo kebyze ako ucka riesote denne xy rodicov co vzoruju

mamickalisticka
14. sep 2022

U nás zasa učiteľky kázali doniesť vlastnú fľašku, tak mu vždy ráno urobíme čajík a domov príde s vodou čo naleje pani učiteľka.. podľa mňa máš právo byť nasrdena a riešila by som to určite... To je toho ponúknuť dieťaťu častejšie piť 🙈 by z nej neubudlo a tie komenty na tvoju adresu, otras 🙃

evica17
14. sep 2022

Tu vodu by som neriešila, prízvukuje malému nech pije, DJ mu do skrinky fľašu s vodou.
A tie obliečky,vykašli sa na to. Ma obliečky ?,má. Nebudeš kvôli tomu aby to ladilo kupovať zbytočne ďalšie a vyhadzovať za to peniaze.

miadi
14. sep 2022

Tak rovno hladaj novu skolku ked nie si spokojna. Mozno ze to ucitelka nemyslela v zlom a teba sa to hnet dotklo. Urazila ta Hlavne tym ze spomenula “ mamicka tu nie je.” Aj ked nechapem naco ta vobec spomenula.je uplne jedno ci tvoje dieta vie ci nevie pit z poharika alebo ci Niekto si mysli ze nevie a on vie no nechce atd. To su banality. Ver tomu ze ucitelky nemaju problem detom pripomenut aby pili. Nie len tomu tvojmu ale vsetkym. Nie je to ich prve rodeo. Len su tiez ludia a riesia poharik versus flasa detajli. Mal sa ozvat tvoj muz ked ta spomenula- ze mamicka je chora a Preto tam je otecko., len Asi chcel ostat anonymny. Tak ako ty pises tuto temu anonymne. Akoby to bolo nieco top secret .. prenho mas ospravedlnenie ze bol v soku .. odpalilo mu dekel.,tak sa neozval nezastal sa ta. Ked to bolo aktualne .. ale ok tu uz su vsetky temy anonymne ludia sa boja stat za svojim nazorom a urazi ich kazdy iny pohlad na vec. Nebola si tam ale chces tam nabehnut a riesit s ucitelkou ze ta spomenula/nemenovite .. naco ? Ty chces zmazat temu Lebo sa ti nepacia niektore odpovede.. Musis napisat adminovi a poziadat nech to zmaze. Ty sa bojis ze ucitelka bude zaujata voci tvojmu dietatu no ty si uz zaujata voci nej . Tak šup hladat inu skolku alebo sa snou chod tahat za slovicka vie pit z pohara nie ze nevie … ty to cele beries ako utok na teba ako matku . Este to budes mat tazke..