icon

Maródka dieťaťa v škôlke

tinnka86
22. nov 2015

Ahojte mamicky skolkarov.chcem sa opytat ci aj v skolke plati,ze ak dieta je chore treba priniest nejaky listok od lekara ze "maroduje". sme prvykrat chori a nevieme ako to funguje.dakujem za odpoved

Strana
z3
ivett1
23. nov 2015

aj u nás to bolo podobne ako napísali niektoré mamičky ...do 3 dní mohli byť doma deti bez papiera, stačilo nahlásiť telefonicky v mš - u nás- buď v jedálni, alebo u triednej učiteľky, ak sme boli doma dlhšie max do 5 dní podpisovali sme vyhlásenie o bezinfekčnosti ... po 5 dňoch, už bolo treba potvrdenie od dr., že môže ísť dieťa do kolektívu ...

gaby21
24. nov 2015

@meluela Nemyslím si že kaziš dieťaťu výchovu, ak ho občas zoberieš na výlet, pokial sa to nestane pravidlom, ale musíš uznať, že aj tie deti vškolke maju určitý program či už sa ti to páči alebo nie, a ked su rodičia, ktorí pravidelne chodia do školky 8.30 a nedaju si vysvetliť, že už jednoducho narušuju určitý proces tvorenia, to sa mi nepáči, a zase si myslím, že dieťa už aj v školke musí postupne prejsť na prísnejší režim, lebo zarzu začne povinná školská dochádzka a zistí, že musí vstávať o šietej a na presnu dobu byť s škole, nebude to trošku prenho šok? ked ZRAZU zistí, že musí nabehnuť na prísny režim školy, no neviem: Inak ja na tom nič otrokárske ani komunistické nevidím, ked učím svoje deti, že je potrebné byť niekde načas, starší chodí na kružky a musí predsa vedieť, že ten tréner tam nie je pre srandu a ked nepríde načas, je to znehodnocovanie jeho práce a to platí aj o školke.

meluela
24. nov 2015

@gaby21 dufam ze moje deti budu mat co najvacsiu volnost a autonomiu co sa tyka riadenia svojho casu, lebo to bude v buducnosti coraz vacsi luxus
a na povinnu skolsku dochadzku mam tiez svoj nazor ktory tu radsej nebudem dopodrobna rozoberat 😉 deti by sa viac naucili keby nemuseli chodit do skoly (unschooling)

gaby21
24. nov 2015

@meluela Takže v tom prípade ich neplánuješ prihlásiť na kružky, ani do tábora, pravdepodobne ani detské besiedky a iné školské aktivity nebudu mocť absolvovať, na a nakoniec do práce asi tiež chodiť nebudu. Ono by to bolo všetko pekné, čo si napísala, ale pre život absolutne nereálne, jedine, keby sme sa vrátili spat do jaskýn, alebo tak 50 rokov do zadu 😝

meluela
24. nov 2015

@gaby21 nechapeme sa, ale nevadi 😉
Ide mi o to, ze chcem deti naucit zvnutornenej zodpovednosti a slusnosti voci okoliu a zaroven kritickemu mysleniu, ale nie slepemu nasledovaniu noriem.
Aby boli schopne spolupracovat so sirsim okolim, dodrziavat vzajomne dohody a pod. ale zaroven aby v dospelosti vsetky existujuce normy, pravidla, zakony atd. konfrontovali s vyssimi principmi ktore su nadradene konkretnej historickej etape a geografickej polohe statu a v kritickych situaciach vedeli vyhodnotit co sa naozaj ma a co nie. Lebo aj dnes sa da viest velmi skaredy zivot ktory je v sulade so vsetkymi zakonnmi, nehovoriac o situacii ked sa legislativa uplne zvrhne ako v pripade totalitnych statov. S kruzkami nevidim problem, akurat si nebudem nic robit so svihnuteho trenera ktory dietatu rovnako ako kedysi mne povie ze mam kaslat na maturitu a radsej sa naplno venovat sportu a nezblaznim sa ked mu bude ucitelka hudby zakazovat akukolvek inu cinnost okrem hrania na nastroj .. lebo ono tie normy zvyknu byt niekedy aj v nesulade a ked clovek nema nadhlad, lahko sa v tom moze stratit.

zuzana76
24. nov 2015

@meluela ja ta chapem s tvojim pohladom na vzdelavanie, ale aj keby to bolo mozne, tak jeden z rodicov by nemohol chodit do prace a musel by sa naplno venovat len detom a to je zatial u nas utopia, navyse neviem ci by som ja bola schopna deti naucit vsetko co by mohli potrebovat, ide o to, ze napr ja som dobra v cudzích ajzykoch ale matiku ani nezatnem a co ak moj syn bude dobry prave z matiky a ja ho nebudem vediet viest spravnou cestou. Takze ono je to tazke, asi by som aj tak dieta zverila skole.

meluela
24. nov 2015

@zuzana76 jasne ze to nie je kompatibilne s dnesnym zivotom, da sa to len ked sa ako pises jeden rodic obetuje a bude riesit iba vzdelanie deti (a cela rodina bude zit dlhodobo z jedneho platu) a ja by som sa pre to asi v konecnom dosledku nerozhodla kebyze mam moznost aj ked si myslim ze co sa tyka vzdelanostneho rozvoja dieta by na tom bolo lepsie nez v skole. V sucasnych podmnienkach ked su vsetci rovesnici zavrety v skolach sa nedaju naucit socialne zrucnosti a to ako vychadzat so vselijakymi ludmi vratane zlych a hlupych, na toto je skolske prostredie urcite dobre si to natrenovat do dospelosti. Vratane toho ako prezit kontakt a nekompetentnou ci zakernou autoritou. Plus dnesne formy domaceho vzdelavania nemaju nic spolocne s unschoolingom, lebo aj tak musia deti doma sprtat jednotne osnovy aby spravili testy. Takze ostava len moznost nejako eliminovat skodlive vplyvy standardneho skolstva.

zuzana76
24. nov 2015

@meluela tebe v škole nejako veľmi ublížili, ja som učiteľka , isteže aj učitelia sú rôzni, ja som sa našťastie ešte so zakernym učiteľom nestretla a dúfam, že teda ani nestretnem

moni244
24. nov 2015

@meluela toto je taká utópia, že až, toto sa v reálnom živote nedá praktizovať, hlavne nie v demokratických štátoch, možno niekde v afrike, v krajinách tretieho sveta, ale tu určite nie

fidka79
Odpoveď bola odstránená
meluela
24. nov 2015

@zuzana76 ja som mala este vcelku stastie az na par individui ktore mi totalne znechutili niektore predmety, ale v okoli a rodine si toho uzili viac nez dost od znamkovania veci ktore so skolou vobec nesuvisia az po psychicke tyranie prvakov na zakladnej 😢
su aj fajn pani ucitelky, ale treba si deticky chranit pred psychopatmi a vcas zakrocit

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3