Moje dieťa pôjde rovno do predškolskej triedy
Ahojte maminky.Dcerka pojde v septembri do predskolskej.Do skolky nechodila pretoze hned ako mala 3 roky som isla s druhou dcerkou na rodicovsku dovolenku.Ako to zvladali vase deti,ktore predtym nikdy nechodili do skolky?Po akom case si na nu zvykli?Dcerka je strasne citliva a ked bude po mne tak to bude hrozne.Ja som isla rovno do skoly a prve 2 tyzdne som tam cele hodiny preplakala.Piste len tie mamnky,ktorych deti isli hned do predskolskej.Dakujem za odpovede.
@melalex Moj Milan isiel až do predškolskej a boli to galeje,deticky sa tam už poznali a on si nevedel dlho zvyknut,nechcel tam jest,samozrejme boli choroby a ked tam mal ist po chorobe -no blazninec sme mali z toho doma.preto obaja dalsi isli ako trojročný a bolo to oveľa oveľa lepšie na adaptaciu.Ale samozrejme zaleží od povahy dieťatka tak držím palce nech to zvlatnete na jednotku-obe!!!
@titkovamiriam no prave toho sa bojim ze vsetci sa tam budu poznat a ona chudatko tam bude sama sice tam budu chodit 2 deti,ktore chodia s nami na ihrisko no ale neviem...este dobre ze sa nastupuje do skolky v septembri po lete ked je s detmi vonku cele leto...no druhu dcerku uz potom urcite dam v 3 rokoch 🙂
@melalex píšem ako učiteľka v materskej škole. Nemáš možnosť ju dať do škôlky aspoň o pol roka skôr? Z mojich skúseností si naozaj najhoršie zvykajú m deti, ktoré nastupujú až do predškolskej, najmä ak ide o deti citlivé, introvertné, ktoré prídu medzi stmelený kolektív. Samozrejme sú výnimky. Ak túto možnosť nemáš, skús ju na škôlku čo najviac pripraviť. Na prechádzke choďte k materskej škole, do ktorej bude chodiť, aby videla deti, ktoré sa na dvore hrajú. Často s ňou medzi deti chodievaj - ihriská, detské kútiky, plávať....ak máš možnosť, nech zostane bez teba (ak sa to ešte nestalo) najprv polovicu dňa, celý, neskôr cez noc - u babky, tety, známych, ktorí majú deti. Fajn sú aj víkendové pobyty so známymi, ktorí majú deti. Pozri ma jedálny lístok v MŠ, ak nejedáva jedlá, ktoré im tam varia, skús ju na ne navyknúť, aby nemala stres z jedla. Nechaj ju, aby čo najviac činností robila sama - obliekanie, obúvanie, jedenie s príborom - čím viac toho bude vedieť, tým bude sebavedomejšia. Kreslite, maľujte, užívajte si jedna druhú 🙂
@melalex ved uvidiš,možno si zvykne oveľa lepšie ako si mysliš a super ked už niekoho bude poznať,my sme sa v tom roku stahovali tak sme isli do uplne noveho prostredia,ale našťastie potom škola už bola v pohode.
@melalex moja dcera nastupila do triedy starsich deti - vtedy 4 az 5-rcnych... trojrocni boli len styria... Vsetci sa tam uz poznali a len oni boli novi.... A teraz pokracuje v tej triede uz druhy rok - su vlastne predskolaci - teda na rok takmer vsetci idu do skoly a ich trieda bude vlastne akoby nova - pridaju tam predskolakov z inych tried alebo ich porozdeluju do inych tried k predskolakom... Takze nikde nie je napisane, ze musi byt jedina nova v triede....
@mamavera Okolo skolky sa chodime prechadzat chodia tam aj jej kamaratky,ona sa strasne tesila ze bude s nimi ale im vychadzaju zle roky a pojdu do predskolskej o rok neskor.Chodime sa hrat aj do centra a s detmi je rada,teraz ma mladsiu sestru strasne si ju obranuje a dokonca ju napodobnuje.Ked bola mladsia spala v noci u babky ale teraz uz nechce.Samostatna je vo vsetkom len s tym jedlom budu asi problemy pretoze odmalicka pomenej papa.
@melalex tak to je super, polovicu máte za sebou. Ale u babky ju spať nechaj, keď pôjdete napríklad na ples a pod. Daj jej nejakú svoju vec - šatku - to je fuk, aby ti ju strážila, ubezpeč ju, že ju ľúbiš, povedz, kedy sa vrátiš a odíď. Prežije aj ona aj babka. Nevadí, že papá menej, každé dieťatko má iný apetít, len aby jedla klasickú zmiešanú stravu. Skús ju spriateliť s niektorými deťmi, ktoré s ňou budú od septembra v triede.
@melalex môj syn išiel do škôlky tiež až do predškolskej zo zdravotných dôvodov. Mne sa zdá že on si zvykol rýchlo ale chodil len do obeda nikdy mi neplakal že by tam nechcel ostať vždy sa tam tešil ale učiteľky sa mi stažovali že robí deťom zle ale keď som sa pýtala jeho povedal že oni začali skôr tak neviem kde bola pravda.Potom sa stažovali že sa nevie sám obliecť zapnuť si bundu a tak nakoľko nechodil dovtedy do škôlky nemal sa to kde naučiť doma som ho vždy obliekala ja keďže bol dosť vážne chorí.Vždy keď som prišla na obed pre neho a chcela som sa opýtať aký bol dnes v škôlke učiteľky si ma ani nevšímali pili si kávičku tak som ho nakoniec po mesiaci odtiaľ zobrala nebola som spokojná a dala ho druhej škôlky kde bolo len 8 deti v triede a tam si zvykol hneď nikto sa nesťažoval že by robil ostatným detičkam zle práveže naopak ho chválili že aký je priateľský a ako sa rýchlo adaptoval. Inak bol dosť na mňa naviazaný.

@melalex Moja sla do skolky ako trojrocna a zvykla si hned od prveho dna - dokonca hned prvy den som ju nechala aj spat poobede.... a do dnesneho dna nevyronila ani jednu slzu... stale sa do skolky tesi.... Takze nemusi byt problem s adaptaciou... A ak, tak mozno par dni.... Uvidis... a drzim palce, nech si pekne zvykne.... Vacsie deti sa adaptuju rychlejsie....