icon

Môžem poslať do škôlky inšpekciu na choré deti?

petulik254
8. mar 2011

Naša malá je stále chorá odkedy chodí do škôlky!Vždy ju preliečim doma,ale do škôlky chodia stále ukašlané a soplavé deti!Neviem čo už mám robiť,hnevá ma,že malá užíva dokola lieky a do škôlky takmer nechodí!!!Zaujímalo by ma,či sa dá poslať nejaká kontrola aké deti berú do škôlky......či môžu prijímať deti s kašlom,so splíkmi a s liekmi?!!!

mircalla
11. dec 2017

@december12 Jasne, lebo surodenci roznych vekovych kategorii od 1-15 rokov ti nahradia kolektiv v skolke. nevies, o com hovoris, pretoze si nikdy deti v skolke nemala. Nemas ponatia, co vsetko deti v skolke robia a co sa ucia od uciteliek a jedno od druheho. Minimalne v skolkach mojich deti to tak bolo.
Mam jednu znamu s tymto ochranarskym pristupom. Cele rok doma, mala sla do skoly ako 6-rocna, predtym nikde nebola. Psychicky to nezvladla, po roku ju zo skoly zobrali. Samozrejme aj v skole bola zo vsetkeho vylucena rodicmi

december12
11. dec 2017

@mircalla moje dieta presne do škôlky chodilo. Ano taký kolektív dieťa potrebuje, a nie stádo rovnako nezrelých detí.
prosím ta skús so mnou absolutne nesúhlasiť, lebo aj to sa dá.

siska53
11. dec 2017

@mircalla ja som do skolky nechodila,lebo som nemohla. A vobec to nevadilo. Moja mama v skolke trpela,moja mladsia skolku neznasa,chodi 3.rok a stale s tym.nie je vyrovnana.
Vzhladom na jej povahu ju dam az ako 5,5r.do predskolskej,ale nedalo sa,musela nastupit uderom 3.r. Ona nikdy nebola spolocenska,deti nepotrebovala. Vidim velky rozdiel medzi nou a jej o kusok starsim.bratom.
Takze ja si myslim,ze skolka nie je pre kazdeho, pre niektore deti uplne by stacil posledny rok ci uz kvoli imunite alebo povahe. Deti sa velmi menia a ja napr.pri mojej povahe tazko znasam.nastup do noveho prostredia (rovnako aj mama,ktora chodila aj do jasiel),ale cim som starsia,sa to lepsi.,no zs a gympel na zaciatku,tp bolo pre mna hrozne.. A mne ani tie jasle,kam.som necely rok chodila,nepomohli.

mircalla
11. dec 2017

@december12 Stado rovnako nezrelych deti? prepac, to moze napisat len totalny primitiv. volat deti stadom. Deti su uzasne individuality, nie stado. Myslim, ze tym si povedala vsetko.

mircalla
11. dec 2017

@siska53 Ja netrvrdim, ze je pre kazdeho. Pre vacsinu deti ano. Len sa mi nechce verit, ze tych x deti, co do skolky nechodi je to z toho dovodu, ze pre ne naozaj z nejakeho dobreho dovodu nie je alebo preto, ze sa tak rozhodli mamicky, ktore ich chcu mat 6 rokov pri cecku. Uplne akceptujem fakt, ze skolka nie je vhodna pre kazde dieta

maciatkolulu
11. dec 2017

@mircalla ja ti napisem osobnu skusenost. Moja dcera bola doma skoro do sest rokov,teraz ma 20 a je tomsebavedoma mlada zena. Ja od 6 mesiacov v jasliach a dlho,predlho mi trvalo kym som bola sebavedomsia,v skole som prerevala prvy rocnik,uplne vmpohide by som ozelela cely kolektiv. Milovala som byt sama stocena v.kresle a citat si,neznasala som.doslova kolektiv.... mala som svojho naj kamarata a to bolo vsetko. Mne jasle,skolka,skola dali iba stres a skola samozrejme aj vzdelanie,ale najma stres. Za mna,teda si myslim,ze rodic vie najlepsie usudit,co je dobre pre.jeho.dieta. jedno.je drave a priam si pyta kolektiv,tak by bolo chore ho drzat doma,druhe potrebuje viac matku a klud,proste neda sa pausalizovat,co je dobre pre vsetky deti..... ja nikomu neberiem jeho nazor,ked si mysli,ze je fajn dat dieta od troch rokov do skolky alebo musi tak hold niet o.com,ale ked nemusi a to dieta ma.problem,tak proste nema davat na silu,dieta potrebuje este citit istotu matky. A polrocne dieta v.jasliach je cisty zabijak..... to babatko netusi preco je bez matky,jemu sa neda vysvetlit,mama pride poobede,prenho zmizne najvacsia istota,ktoru malo. A to je podla mna cista hroza pre kojenca.... ale niekedy sa musi ist do tej prace a jasne,dieta prezuje,ale.....

mircalla
11. dec 2017

@maciatkolulu ako som uz napisala vyssie🙂

maminuska
11. dec 2017

@mircalla ono aj v minulosti existovala škôlka...aj keď deti bývali s rodičmi v dreveniciach ..jednoducho drvivá väčšina detí potrebuje kolektív iných detí, len tu sa behalo pri husiach , okolo rieky.. taká natur skupina.
A ak sa vrátime do praveku ,aj tu sa strážili deti vzájomne sa zgrupovali do kolektívu ..za možnosťou prežitia, takže existovala aj taká praveká škôlka.

mircalla
11. dec 2017

@maminuska nemam nic proti, len uz nie je minulost. Take uz dnes je malokde, i ked to ma svoje caro

maciatkolulu
11. dec 2017

😉

maminuska
11. dec 2017

@mircalla ja viem , to je len ukážka toho že je to podľa mňa absolútne prirodzení že dieťa od určitého veku potrebuje kolektív, teda drvivá väčšina detí . Samozrejme že výnimky existujú . Škôlky boli aj v minulosti , praveké a aj tie stredoveké a dnes sú zas moderné...podstata sa nezmenila, drvivá väčšina detí potrebuje od určitého veku kolektív a nové podnety. Nestačia im súrodenci a ani rodičia.
Inak ja s tebou súhlasím .

mooonika1975
11. dec 2017

@mitinka není zákonom dane že má predškolákov chodiť do predškolskej, už dávno nie

mooonika1975
11. dec 2017

@betina1984 učiteľka sa ti poďakuje, že dávaš soplikove dieťa, z takého soplika som minule ležala tri týždne cez Vianoce, a doteraz mám problémy z toho.. my učiteľky sme happy, dnes mi tak kaslali pri spaní dve deti že čakám čo bude, mali LEN soplik, už som ich nechala samozrejme doma.

fiffinkaa
11. dec 2017

@december12 ja nikde nepíšem že som si dala 6 mesačne dieťa do jasli, ani to ze s tým súhlasím.. to je každého osobná vec, resp.otazka priorít...ja som písal a že v iných krajinách to takto funguje...ja som hovorila o slovenskom trende, vybavme si všetci predĺžene rodičaky na deti do 6 rokov zo zdravotných dôvodov.. .a uplne top a my múdre matky sedme doma za tych 200 e a este dieťa supnime do škôlky.. vsak co

maciatkolulu
11. dec 2017

@fiffinkaa tak toto je moja rec😉vsetci naokolo maju predlzene PLATENE rodicaky a co je top,TP mimo BA cela rodina a dieta v pohodicke v bratislavskej skolke na 8 hodin😃😃😃 nuz a pracujuca bratislavcanka,ktorej dieta dovrsilo tri roky a musi ist do skolky ho nema.kam dat,to je realita😎

mooonika1975
11. dec 2017

@katariang ešte nechápem, ako rodič ktorý si príde pre dieťa po celom dni , napr o piatej, kým sa dovali s nákupmi domov,je 6 , a o siedmej dieťatko frčí do postele, že za taký čas dokáže zistiť či dieťa nie je choré, či sa mu stav nezhoršil. A pod.

mooonika1975
11. dec 2017

@peneloppe môžem sa spýtať? Vy máte len alergiu? Nikdy nebýva chorý? Ako to rozlíšiť, že teraz je uz soplik nákazlivý, nie alergicky

katulienkax
11. dec 2017

Inac veru je to cele o imunite. Staršia dcéra ked zacala chodit do skolky tak bývala chora častejšie, teraz zacala chodit mladšia a zatial vymeškala tri dni dokopy a to ju nedávam so soplom ( ani ten nemáva) čiže asi naozaj ma lepšiu imunitu.a to minuly tyzden mali v triede do 10 deti max, čiže chorobnosť velka a ona ňic. Staršia za ten istý čas už stihla vymeškat niekolko týždňov.

katrinka8
12. dec 2017

@dai @vroni - no, tak my máme cez 22, a to nekúrime, pretože je teplo od susedov (asi) Ale aj tak musíme v spálni temperovať, lebo inak keď mrzne, máme okná do 1/2 úplne mokré, voda po nich steká 😢
Ale moje deti a muž sa vkuse vyzliekajú (ja jediná sa doma obliekam, mám jednak alergiu na chlad - potvrdenú a jednak mi je v zime zima 😀 ).

oddrobceka
12. dec 2017

Inak fascinuje ma, ako niektore maminy usudia, ze dieta je infekcne len na zaklade toho, ze dieta zakasle. Asi to vedia posudit este lepsie nez pediater dietata.
Manzel je alergik, pravdepodobne aj syn a viem, ako znie ich kasel, napriek tomu, ze imunologicke vysetrenia aj vytery synovi vzdy vysli na vybornu. Ja uz pohlady niektorych mamin, ked mi maly zakasle ani neriesim.
Najlepsie by bolo asi, keby sme nosili do skolky rovno zdravotne zaznamy dietata k nahliadnutiu ostatnym a aby sme zili v sterilnom prostredi a imunita sa vybuduje asi sama od seba.

lula26
12. dec 2017

@siska53 uvidí sa, koľko detí v škôlke chytí tie karpavé očká do troch dní! Ale čože! "Šup, šup do škôlky, čo ma je po iných deťoch!"

siska53
12. dec 2017

@lula26 nemusis sa bat, uz je dovtedy 5dni a nik to neschytal. Este v ten den dostala vecer uniflox a do rana mala.ocko pekne. Jej sa to prejavilo v ten den pocas skolky a ucitelka mi ani nevolala,rano som.ju odovzdavala s cistymi ockami obomi. Len ona je citliva na vietor a niekedy sa jej to tak prejavi,kedze ma zuzeny slzny kanalik,raz ho mala.prepichnuty,potom.to uz ocna nerobila.

A co som.pocula,nejake dieta tam.kaslalo,tak mam akoze stresovat,ci nahodou nedostane kasel zas nasa? No nebudem. To sa skor mozem.obavat o seba,ze nieco tam.schytam, kedze ja skor ochoriem od deti aj cudzich, ako oni odo mna.

siska53
12. dec 2017

@oddrobceka ved to..ja mam chronicku nadchu,z ktorej hocokedy kaslem kedze mi zatekaju hlieny..cize akoze ani ja by som vlastne nemala chodit do prace..

X deti hocikedy zakasle,akoze naozaj sa neda ich pri kadom.zakaslani nechat doma. Ja som tiez vhodila s alergickym kaslom do skoly,ves mi nic nebolo a citila som sa dobre,takisto aj so soplom sme chodili,ved nase babky boli pracujuce a oCr ci PN sa netolerovali nejak ani za socika podla slov mojej mamy .

miskaz
12. dec 2017

@janka196 prepáčte, ale to je zle že chodia von? Či ja by som za takú škôlku dala !
Myslite že je lepšie mat 25 deti v jednej miestnosti na 8 hodín?
Neexistuje zle počasie, len zle oblečené dieťa . Žili sme v krajine kde deti chodili von aj keď lialo a každé dieťa malo gumáky pršiplášť a dáždnik. Tá polhodinka vonku im len pomôže. Buďte za to vďačná

rajna
12. dec 2017

Podla mna by malo kazde dieta chodit do skolky. Samozrejme ak nema nejake zdravotne problemy. Moja chodi od 2 a pol. Podotykam rano plac ze ona nejde. Radosinske divadlo level profesional. Ani nestihnem odist uz sa pekne hraje. Ucitelky ju chvalia. V skolke sa deti vela naucia hlavne ako vychadzat v kolektive. Nadobudnu imunitu. Vela deti su zo zaciatku castejsie chore. Ale ved to prejde. U mna je skolka velke plus. Moja mala sa tam naucila tolko veci ze nechapem. Ma 3 roky vie abecedu vela pismen mi aj napise pocita do 20 pozna dni v tyzdni.... proste je to super je sice jedna z najmladsich ale nestrati sa. Ved aj nase mami chodili do skolok. Ja neuznavam to ze je dieta doma. Ked su potom v skole su stratene

zuzaana18
12. dec 2017

Zaujala ma tato tema, i komenty k nej. Nasa dcerka nebyvala chora takmer vobec, vonku v kazdom pocasi, ziadne extra super vrstvy oblecenia, doma tak, ze veci rovno z chladnicky, kludne aj ovocie rovno z mrazaku cez zimu, furt nic. Az prisla skolka a v nej kopec deti, ktore si tam "odlozili" horuckovite zarabajuci rodicia. Sama som ucila na skole, tak viem priblizne posudit... rano pride decko s cervenym nosom, kasle a kycha 10 krat za minutu, o tom, ze by bolo pocas dna v obraze, nemoze byt rec, decko totalne vycerpane... Ma snad skola v popise cinnosti, ze by bola liecebnym ustavom?! Casom som si plne uvedomila, co som vedela uz i predtym - nas skolsky system je jedna slepa ulicka. Nespravia to ani vynimky v podobe tych lepsich ucitelov. Takze som dala vypoved a s dcerkou sme v domacom vzdelavani. Pracujem par hodin popoludni, striedame sa s manzelom. Ked sa chce, tak sa da, je to o prioritach. Nasim "Bohom" nemusi byt zrovna "brucho", cize nejake tie materialne superistoty. Do buducna mame viziu, ktora dava zmysel, s odkladanim dietata v nejakom zariadeni, aby som mohla medzicasom zarabat, to nema nic spolocne. A tak mimochodom, dcerka je zdrava ako repa. Nepotrebuje colostrum, imunoglukan, vobec nic z toho, co uzivala pocas pobytu v skolke. Ako tu pisala jedna mamicka, je skvele, ak ma imunitny system moznost zosilniet, jeho neustale iritovanie vsak nevedie nikam. Nasa cesta nebude asi pre kazdeho, ale je to jedna z moznosti. Chapem kazdeho, kto bez druheho full time prijmu nedokaze prezit, dlhodobo snad nikto. Deti vsak vnimam aj ako investiciu, obrovsku investiciu, hodnu obrovskeho odriekania.

adrianalipko
1. jan 2018

Chcem sa zapojit do diskusie, pretoze s tym mam bohate skusenosti. Som ucitelka v skolke a mame tento isty problem. Lenze rodicia si myslia, ze je to chyba vedenia alebo nas uciteliek, nie je to tak. Osobne sa mi uz niekolkokrat stalo, ze som rano odmietla prezviat dieta od rodiciv, pretoze bolo evidentne chore (malo teple cielko, zelene sople, kasel atd.) Na druhy den mi rodic prisiel zamavat pred nosom s potvrdenim od doktorky, ze mu nic nie a muela som ho prijat, pretoze doktorka dala peciatku. Bohuzial pokial je lekar nezodpovedny a da rodicovi potvrdenie aj ked dieta vobec nevysetri, tak s tym skolka nemoze urobit nic.

zuzkamargit
1. jan 2018

@adrianalipko a ked ho posles domov aj obden a nasledne aj obden? Pripadne ak je tych pripadov vela, co tak iniciativne pozvat hygienu?

adrianalipko
1. jan 2018

@zuzkamargit hygiena neriesi par chorych deti, iba ak je epidemia a musi sa zatvorit skolka. Statna skolska inspekcia s tym tiez nic nema...je to zacarovany kruh. My sme dokonca mali aj rodicovske zdruzenie (v skolke mame cca 100 deti a rodicov prislo 15) kvoli tomu, ze davaju infekcne deti do skolky, volali sme aj tej pani doktorke, ktora dava potvrdenia ako sa jej zachce, tiez nepomohlo. Ja vas uplne chapem, ostatne deti ochoreju, my ucitelky ochorieme a este my dostaneme vynadane od takychto rodicov, ze od nas sa ich deti nakazia...Raz mi bolo dokonca od jednej mamicky povedane, ze preco by ona mala ostat doma s chorym deckom ked aj ostatne chodia soplave do skolky. Skuste prebrat iniciativu do ruk vy ako rodicia a rano stat pri pani ucitelke ked jej pride chore dieta. Ine vam neviem poradit, u nas sa to este tiez nevyriesilo.

zuzkamargit
2. jan 2018

@adrianalipko nemyslela som to v zlom, len som sa pytala, mne je nasej ucitelky osobne tiez luto, ked vidim tu jej bezmocnost a to mala psycho diagnozu v skupine, pred ktorou rodicia a riaditelka skrz tych konkretnych rodicov zatvarali oci, nie nejaky infekt.... Ja som si bezne infekty s detmi vyriesila az nepochopitelne, kedze som patrila medzi matky hundrosky, ktore mali non-stop chore dieta doma a ked teraz pozeram, ze v skolke je 6 deti a moje tam, zakazdym zdrave ☺️🙏