icon

Musí dieťa chodiť povinne posledný rok do škôlky?

6. sep 2021

Musí dieťa chodiť povinne do škôlky posledný rok? Nedá sa dieťa odhlásiť a aby šlo v septembri do školy? V prípade že má s dieťaťom kto ostať

ukulela
6. sep 2021

Mylis sa. Predskolska bola pred rokmi povinna. Potom to zrusili, teraz zasa zaviedli. A ano, ak by v skole vela chybala a neprospela by, prepadne . Mohla si ju nechat doma na domacom vzdelavani. Ale to treba vybavit a komunikovat so skolkou. Ale aj tak. Ked take dieta pride do skoly, ma fest provlem so socialnymi zrucnostami.

bona_dea
6. sep 2021

V škole budú rovnaké bacily 🤷‍♀️.Predškolská dochädza je súčasťou povinnej školskej dochádzky po novom, takže nie je o čom diskutovať. Musí tam chodiť rovnako povinne, ako sa donedávna muselo do prvého ročníka a basta. Žiadny priestor na vyjednávanie.

markaterka
6. sep 2021

U nás riaditeľka povedala, že predškolská je povinná, že neexistuje také, že budeme dávať dieťa do škôlky Halabala, jednoducho tam musí chodiť, keď je dieťa choré 5 a viac dní treba ospravedlnenie od lekára. Keď nebude chodiť normálne do škôlky, sú povinní to nahlasovať na upsvar.

mima1
6. sep 2021

Myslim ze doma sa nenauci to co v skolke. Ak mas pracu z domu neznamena ze ju pripravis do skoly tak ako v skolke. To ze vie dako kreslic ci strihat neznamena ze to naozaj vie tak ako by mala. Strihat vedel aj moj syn v 3rokoch a myslela som si ako super. Ale potrebuje to trenovat. A nejde tu len o vystrihovanie kreslenie atd. Ale tvoja vec rob ako uznas za vhodne

ivca88
6. sep 2021

Tak ju zapis do škôlky, ktorá sa ti páči, keď máš problém, že im púšťajú TV rozprávky.
My máme najsuper škôlku. Deti nonstop vzdelávajú. Každý týždeň majú tému - vesmír, zvieratká, les, dopravné ihrisko. Všetko ich učia !! Ja tie pani učiteľky zbožňujem, lebo naozaj im dávajú veľa. Stále majú prichystané pomôcky ( pri vesmíre to boli veľké planéty. Pri dopravnom ihrisku sa doslova hrali - boli tam šoféri s volantom či mamička a kočíkom, či cyklista. Vedeli ako to potom v živote funguje )..
Ja som jej mama a úprimne poviem, nemala by som na takého niečo chut,čas ani kapacity.
Dokonca tam chodí pani policajtka prednášať, alebo aj k hasičom chodia.
Deti škôlku milujú...
Ty síce dcérke môžeš dať všetko toto, ale kamarátov jej nahradiť nevieš..

autor
6. sep 2021

@klip0 chodíme medzi deti dokonca aj na tábore dennom bola a žiadny problém nebol.
@belllinka predstav si že hej ;)

autor
6. sep 2021

@ukulela x detí vyrástli BEZ a prežili to.
@bona_dea
@markaterka vy nechápete že malá chodí do kolektívu?

autor
6. sep 2021

@ivca88 malá má kamarátov

ibrunova
6. sep 2021

a to doteraz do škôlky nechodila?

markaterka
6. sep 2021

Ale chápem, ale musí chodiť do škôlky. Môže chodiť do akéhokoľvek kolektívu, ale do škôlky predškolskej triedy chodiť MUSÍ.

autor
6. sep 2021

@ibrunova nie nechodila aj tak boli škôlky otvorené halabala takže by bola doma 😀

belllinka
6. sep 2021

daj návod, ako sa to dá a neflákať pritom ani robotu, ani dieťa. Teda, poznám takých expertov, aj u nás v robote, čo sa akurát tvária, že koľko majú roboty a celý deň iba prekecajú a hovno urobia a my ostatní sa idem zodrať 🙂

ivca88
6. sep 2021

Ja ťa naozaj v istom smere chápem. Moja prvá šla do školky neskôr, až keď mala 4,5 roka, lebo som sa bála chorôb, keďže moja druhá dcérka potrebovala veľmi veľa vyšetrení v narkoze a aj operáciu a keby bola v tom čase chorá, tak by ťa operácia nemohla byť v tom plánovanom čase.

Ale len čo bolo po všetkom, tak dcérka do škôlky šla a mooooc sa jej tam páči. Chorá bola len dva krát, a aj to mala len sople. Teraz ide mať 6 rokov a ešte nikdy neuzivala antibiotiká.
Tie bacili môže chytiť kade kde..
Čo sa korone týka, to je aj môj strašiak. Nechcela by som dcérku ohroziť. Ale u nás v škôlke musia byť rodičia byt testovaní každý tyzden, alebo byť očkovaní ( keď je situácia v okrese zlá). A keď sa situácia zhoršovala, tak aj tak škôlku zatvorili. Takže tam problém nebol.
Samozrejme, obávam sa toho, čo bude v zime, ale verím tomu, že to bude dobre 🤞

Poviem ti tak, ja mám práve opačný poroblem. Dva týždne sa trápim a bojím, ako to bude s mojou druhou dcérkou. Či mi ju vôbec do škôlky zoberú, nakoľko je ZTP...
Ja by som jej tak dopriala všetkých tých kamarátov.
Naozaj nevidím problém v tom, že 5 ročne dieťa má chodiť do predškolskej triedy. Koľké mamičky sú z rôznych dôvodov nútené aby dali deti do jaslí, a predstav si , tie deti to rovnako zvládli a nič im nechýba. Ten vek predškolaka je naozaj zrely na to, aby bol v kolektíve.
Dopraj dcérke detstvo.
Nájdi škôlku čo ti vyhovuje. Poprípade sú škôlky s menším kolektivom, alebo lesné škôlky, kde sú detičky takmer stále vonku... Proste hľadaj možnosti, aby ste boli obe spokojne..

autor
6. sep 2021

@belllinka všetko sa dá keď sa chce 🙂 malá sa hrá aj sama ale hráme sa aj spolu. Ja som nerevala keď prišla korona a 8 z 10 matiek tu nariekali že decko im lezie hore krkom ... Na čo si to dieťa robili ptm 🤷

danieladeley
6. sep 2021

teraz trosku prehanas, lebo ak sa plnohodnotne venujes praci, tak sa nevenujes dietatu a ak sa 100% venujes dietatu, tak sa nevenujes plnohodnotne praci. Nemyl si venovat a stihat aj jedno aj druhe :D

bona_dea
6. sep 2021

Do kolektívu chodiť môže kam chce, ale predškolský ročník v Materskej škole je POVINNÁ ŠKOLSKÁ DOCHÁDZKA.

ajka0207
6. sep 2021

Treba si vybaviť homeschooling, nemalo by to byť zložité, ale riešiš to dosť neskoro na to že už beží školský rok.

klip0
6. sep 2021

Ale chápeš že keď ju nedáš do škôlky tak je to zanedbanie starostlivosti ?
Tak skús vybaviť individuálne vzdelávanie ale to musíš riešiť so skolkou či to je vobec možné keď už začal školský rok. Nemôžeš ju len tak nechať doma lebo si narobis problémy

ajka0207
6. sep 2021

@slecnalemonova práveže ju do škôlky dať musí (ak si nevybaví homeschooling) pretože od tohto roka posledný rok škôlky spadá do povinnej školskej dochádzky.

bona_dea
6. sep 2021

A že X detí vyrástlo bez predškolskej dochádzky a prežili? No a? Veď tu nikto netvrdí, že neprežije, ak tam nebude chodiť 😄. Ale tak, ako bude následne chodiť do skoly, musí už chodiť sem.
Jednoducho sa to mení. Keď som ja končila základnú školu bola povinná desať ročna školská dochádzka, ale nie s predškolským ročníkom, ale deväť na základnej + jeden rok na akejkoľvek strednej škole. To bolo POVINNÉ. Nemohol si soplák po skončení základky povedať, že na to kašle, veď základku má skončenú. Musel ísť ešte na rok na ktorúkoľvek strednú. Musel.
Rovnako teraz musia deti do predškolského ročníka.
Opakujem-nulový priestor na diskusiu. Ak tam chodiť nebude, bude ťa riešiť sociálka. Na to aa nachystaj.
Musia to totiž z MŠ nahlásiť, že si dieťa neplní POVINNÚ školskú dochádzku.
A či tvoje dieťa vie hento, alebo tamto, či si superhypertruper matka, ktorá sa na 350% venuje decku, robote, donácnosti...to nikoho vo veci plnenia POVINNEJ školskej dochádzky nezaujíma.

Pochopila si už snáď...

ibrunova
6. sep 2021

tak sa nečuduj, ak by si ju ani teraz nedala, tak ti bude vystrájať v škole, musí si zvyknúť a basta.

klip0
6. sep 2021

@bona_dea presne to píšem aj ja, ale autorka si asi stále myslí že má na výber a dieťa môže len tak byť doma

bluka2
6. sep 2021

No môžeš jej odhlásiť trvalý pobyt na Slovensku a vyhnúť sa tak tomu 😃 ale aj tak neboj, čoskoro škôlky možno zavrú aj tak...
Inak moja dcéra nechodila do predškolskej a na zápise do školy im to ani nenapadlo a povedali mi, ze všetko spravila super. Avšak chodila predtým od roka. Ten rok pauza so školkou, fakt si telo zrejme odvyklo od bacilov, lebo už hneď aj chorá bola.
Napriek tomu súhlasím s babami

danieladeley
6. sep 2021

ano, x deti chodilo a prezilo :D aj v tomto pripade by prezilo, len by asi matka neprezila :D aj ked sa rozkrajas na kocky, nikdy svojmu dietatu nedas VSETKO iba ty sama a cim skor pochopis, tym lepsie pre dieta, aj pre teba samu.

kikavadi
6. sep 2021

Môžete mať výuku doma. My síce nemáme ešte predškolácku, ale na rodičovskom to riaditeľka spomínala. Musíte si vybaviť domácu výuku, dieťa chodí pravidelne na preskúšanie do škôlky. Tam učiteľky že poradia, kde prípadne treba pridať vo vyuke, aby mohlo dieťa do školy.
Ale teda ja by som začleneniu dieťaťa do kolektívu nebránila.

autor
6. sep 2021

@danieladeley niekedy padám na hubu ale dá sa to 🙂

autor
6. sep 2021

@klip0 zanedbanie starostlivosti že nedám dieťa do škôlky ... To ja nepochopím čo ma škôlka so zanedbanim

klip0
6. sep 2021

Nuz chápať to nemusíš, zákony sú zákony.

autor
6. sep 2021

@ibrunova prečo by mala v škole vystrájat?

ibrunova
6. sep 2021

Proste si musí zvyknúť, je už dosť veľká na to.
Čo keď začne chodiť do školy a povie ti, že tam nechce chodiť? Zariadiš aj to?