icon

Nechali by ste syna v škôlke celý deň, keď nespáva?

juliasb
10. nov 2021

Ahojte. Syn (4r) chodí do škôlky a chodí rad. Ráno sa teší na kamarátov. Ja som doma s dcérou (1r).
Postupne syn prestal spávať v škôlke a ja som sa to dozvedela až spätne (pár týždňov). Nesťažoval sa.
Skúsila som ho budiť ráno o 5tej,nepomohlo.skusili sme chodiť peši do škôlky (30 minút) aby sa unavil, nepomohlo.

Keď sa ho opýtam, či mu vadí, že nespi tak mi povie ze Nevadí, aspoň sa môžem potichučky hrať.

Ale mne je to aj tak hrozne luto, že musí 2 hodiny ležať a pozerať na stenu, keď ja som doma. Chodím po neho 14:30 (o 14tej z domu). Rozmýšľam ho dávať len do obeda, lenže to by som musela po neho chodiť 11:30.(a z domu o 11tej). Mne dcérka zaspí okolo 10:00 alebo 10:30 a spinka do 12:30. Ja vtedy práve navarím, povysavat, upracem, pozehlim, operiem,..... Tak by som toto všetko nestihla a tiež druhá vec, synovi som sa vždy snažila venovať na 100%, chcem sa aj dcérke a to sa nedá, keď je starší doma.
Poviete si, že aká blbosť, ale aj tak ma proste trápi, že tam len tak musí 2 hodiny ležať.
Co by ste robili na mojom mieste vy, prosim?

Strana
z2
anjelicek26
10. nov 2021

Ked ti syn povedal, ze je to pre neho v poriadku, tak to moc neries. Keby sa na to stazoval - vtedy to ries...

zooeynka
10. nov 2021

@juliasb ak sa vyslovene nepyta domov tak bud rada a neries 🙂 On si oddychuje aj tym lezanim.

pribinak
10. nov 2021

Áno, veď neplače a ani nič iné sa nedeje

elizabet173
10. nov 2021

@juliasb tak v prvom rade to určite nie sú dve hodiny, ak napr. o 12,00 obedujú, kým sa najedia, poumývajú, prezlečú do pyžama, prečíta sa rozprávka, je 13,00 aj viac a o 15,00 už zase sedia za stolom s olovrantom a pred tým sa musia zase prezliecť a umyť. Ak to synovi nevadí a ty si to nedokážeš zariadiť tak, aby si po neho chodila, tak ho nechaj v škôlke. Najmä teraz cez zimu sa vláčiť hore dolu, o pol roka na jar bude dcérka staršia, bude mať zrejme už len jeden spánok poobede, aj syn bude starší, potom by som po neho chodila o tej 11,30. A ešte niečo, nesnaž sa deťom venovať na 100%, to nie je najlepšie riešenie, ak si stále pripravená im robiť animátora. Majú sa pohrať aj samé, aj sa trošku nudiť, aby boli kreatívne a vymysleli si zábavu samé. Je to pre nich veľmi dôležité

luccija
10. nov 2021

@juliasb za chvíľu dcéra podrastie a možno sa jej zmeni spánkový režim a tak by som po syna chodila.. mne sa zdá zbytočne, aby tam ležal, keď môžete byť všetci spolu
Ale moc do toho neryp, lebo Ti začne plakať, že chce ísť domov🙂alebo sprav kompromis 2,3x do týždňa ho vyber skôr a ostatné dni si pozehlis, navaris

panelacikova
10. nov 2021

áno, nechala by som.

poopsie
10. nov 2021

Syna nehaj v škôlke a buď rada, že ti nerobí cirkus... Možno je to len obdobie a zase bude spávať 🤷‍♀️moja nespi a preto aj nenávidí škôlku.. Je predškoláčka a chodíme do práce, či mám dať výpoveď radšej, nie? 🤦‍♀️

tom_i
10. nov 2021

Koľko detí tak prežilo celú škôlku. Len si tak ležká. A čo. Kým neplače nerieš.

ckatka
10. nov 2021

To si aj tak dobrá, ze 14:30.ho berieš....
Nam vyjde nášho zobrať až okolo 4 - pol 5 🤦‍♀️😂
Tiež niekedy nespí a len leží alebo počúva rozprávku, ale ved telo oddychuje aj tak. Úplne ta chápem. Tiež mám mladsieho, ktorý má svoje potreby (a aj ja mam nejaké potreby) a zladiť to.som spánkom sa nie vždy dá. Malého cez deň dávam spávať do kočíka, aby som bola mobilná, keby niečo.
Riešime to tak, že jeden deň v týždni ho vyberam na obed. Keď ideme plávať a viem ze zo.skolky by to nestihol.
Pripadne sa da dohodnúť s nejakou inou maminou, ze jeden deň v týždni vyberá deti ona a nechá ich u seba dve hodiny hrať , druhý deň ty.

elizabet173
10. nov 2021

@juliasb inak, ako to budeš riešiť, keď bude v škôlke dcérka, tiež nebude spávať a ty budeš už pracovať? No nijako, prežijete to všetci

ivik4
10. nov 2021

Ja som ako dieta za 3 r. V skolke ani jeden jediny x nespala . Moj syn nespi tiez,vobec. Keby mam pozerat na taketo somariny tak nic ine nerobim len sa prisposobujen a tocim vsetko okolo neho . No tak lezi len tak 2hodky,je tam toho...🙄 telo si oddychne aj tak trochu

kitycat
10. nov 2021

Nevadi to synovi, ani ucitelkam. Iba ty mas pocit, ze je tam zbytocne. Ja som v skolke nespala, mama chodila za tmy a bolo to fajn. Bud rada, ze aa ti tam maly prehra o to lahsie to bude s dcerkou, aj ona sa b7de, snad, tesit

moonlight1210
10. nov 2021

@juliasb nemyslim, ze tym nejak trpi. a zivot je uz obcas taky. niekedy travis cas cakanim, lebo inak sa to neda a musis byt trpezliva. neuskodi mu to, ze si takto prirodzene zvykne, ze aj taketo veci sa v zivote deju.
ty zatial stihnes, co potrebujes, a potom mas zas cas sa venovat aj synovi.

ked to teraz pre jednu malickost prekopes odspodu navrch, tak zrazu sa mozes ocitnut pod vacsim casovym tlakom, stresom, nestihanim. a zrazu nebude cas na nic poriadne, budes nervozna a to sa prenesie na vsetko.
potom ked to budes chciet nahodou vratit spat a nechavat ho radsej v skolke, uz to bude syn brat cele inak.

vydrz, kym si dcerka postupne zmeni cas spanku (cca kazde tri mesiace sa fazy spanku u dietata rozne posuvaju, zlucuju, tie denne sa skracuju, ... aspon u nas to tak bolo) a mozno potom z toho samo prirodzene vyplynie, ze budes mat cas bravat syna zo skolky prv.

0silvia0
10. nov 2021

@juliasb syn je v skolke spokojny aj ked nespi, teba z toho chyta neuroza. Neries zbytocnosti, upokoj sa, ak by si chodila do prace, toto neriesis. A ak pojdes do prace a mladsia do skolky, tiez toto riesit pri nej nebudes, lebo budes v praci.
Moje obe deti nespavali od 2 rokov, ani v skolke, ani doma ale keby som riesila taketo vycitky, dilemy, neurozy z toho, tak som dnes uz psychicky zosypana🤷‍♀️
Trocha si to v hlave zracionalizuj a ked to funguje takto, tak to neanalyzuj a nepitvi. Rozhodni sa, ze to budes riesit, ked to bude treba, ked to prestane niekomu z vas vyhovovat.

kormino
10. nov 2021

Ja mám 51 rokov,ale do škôlky som chodila 3 roky a nespala som ani jediný raz pamätám si to do dnes,ležala som a pozerala na stenu.Nič sa mi nestalo,moja dcéra bola tak isto a dokonca nás učila tá istá pani učiteľka,😃

asia83
10. nov 2021

@juliasb 🤦‍♀️🙄Nemáte problémy, tak si ich robíte? Dieťa potrebuje na obed oddych, či už spí alebo iba leží. Mám dcéru, predškoláčku v škôlke, a som so synom doma. Odkedy chodí do škôlky, ma nenapadlo riešiť či spí alebo nie. Jednoducho musí sa naučiť zvládať každú situáciu. Aj v živote to tak bude. Mimochodom, chodíme po ňu o štvrtej. Nech sa pohrá po olovrante.

cimage
10. nov 2021

Moja ma 3r a uz nespava pobede. Sme sice doma, ale bola by som rada keby si zdriemla. Vecer to na nej vidiet, ze je unavena, ale neviem ju uspat. Mozem s nou lezat aj 2hod a nic, akurat ma doskace.

juliet86
10. nov 2021

ja som v skolke nikdy nespala. zbierala som spinky z koberca lym som lezala v posteli. nemam z toho traumu

zuzuliennka1
10. nov 2021

@juliasb ak to jemu nevadi a ani ucitelkam, zbytocne by som to nehrotila

marianarem
10. nov 2021

@juliasb Ani ja som nespala v skolke a vobec mi to nevadilo, praveze to bolo fajn, nad vselicim som rozmyslala, snivala, vymyslala si v hlave rozpravky 🙂

ankaanka1977
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
11. nov 2021

@ankaanka1977 ja mám opačnú skúsenosť, drvivá väčšina 3 a 4 ročných detí zaspí, pretože vstávajú skôr, ako keď sú doma a v škôlke majú veľa aktivít, veľa pohybu. V predškolskej triede je to už len oddych, kým vypočujú rozprávku, ale aj tam niektoré deti ešte popoludňajší spánok potrebujú. Len jedno neviem, ako v bežnej MŠ zariadiť, aby sa časť detí hrala a časť spala v jednej miestnosti, keď je tam s nimi len jedna učiteľka, Vo viactriednej sa to dá zariadiť, že sa deti, ktoré spánok nepotrebujú, presunú k jednej učiteľke a ostatné zostanú v spálni s druhou, ale napr. v dvojtriedke ťažko. Nedokážem si predstaviť desať dvanásť detí, ako sa vydržia hodinu, hodinu aj pol hrať potichu bez toho, aby rušili ostatných. Okrem toho veľa škôlok má triedu na prízemí a spálňu na poschodí...Toto je večná téma, kým bude v škôlke toľko detí na jednu učiteľku, koľko je a kým tam nebudú samozrejmé asistentky, tak to bude večná téma naďalej. V súkromnej škôlke si to predstaviť viem. Čo sa týka toho jedla, keď má dieťa pravidelnú stravu a neje hocikedy pomedzi jedlá, tak väčšinou nie je s jedlom problém. Nikdy som nepodávala jedlo so stopkami v ruke, rešpektovala som, keď dieťa hladné nebolo, ale aby som pol hodinu, či hodinu po obede, keď sa najedli všetci vykladala zase obed jednému, tak to nie.

markaterka
11. nov 2021

Bože, žena načo hľadáš problémy, tam kde nie sú? Je syn spokojný? Je. Tak načo to riešiš. To, že oddychuje mu neublíži. Len ho pekne v škôlke nechaj.

jana_eyre_2
11. nov 2021

Môj má 5r, naposledy spal v škôlke pred rokom.. vždy pre neho chodím na obed, som na neplatenej rodičovskej, takže podľa správnosti by tam ani spávať nemal.. on tam ostať nechce, všetky moje deti sa v tomto veku strašné nudili počas spánku ostatných.. má strašné rád škôlku, má úžasné obe učiteľky, ale je rád že je tam len do 12tej.. poobede chvíľku pobudneme doma a ideme pešo do školy pre starších, čo je fajn prechádzka..

Ja výhodu v nespani vidím aj v tom, že deti nechytajú tak choroby za tie 4h v škôlke.. tento rok mi síce moja hypotéza nevychadza 😅

Takže rob tak ako ty uznas za vhodne.. keď by chodil na obed, tak by bol aj viac so súrodencom, čo je podľa mňa pozitívne, je to dobrý rozdiel medzi deťmi..

pragmaticka
11. nov 2021

Akože mne sa rozum zastavuje nad tými zastaralými procesmi v škôlkach na svk. Hlavne ze učiteľky majú pokoj?! Hrozne. U nás decká keď spia, tak spia, ostatne si potichu kreslia. Deti co spia si dajú matracu do tej istej hlavnej miestnosti. Z pravidla sú to tie najmenšie detičky (2,5rocne) a ten spánok im vydrží tak max pár mesiacov, max polroka. Moja mladšia v škôlke spala dokopy asi 10x. Vôbec jej to nechýbalo. Práve naopak. Keď spala na obed nikdy mi nechcela o 19-20haspat a bol cirkus do 22hod. Staršia podobne.

elizabet173
11. nov 2021

@jana_eyre_2 tvoja hypotéza naozaj nevychádza a nie len tento rok, dieťa choroby chytá alebo nechytá a je jedno, či je medzi deťmi štyri hodiny alebo osem. V oveľa tesnejšom kontakte je s nimi pri hre ako keď sú na postieľkach. Môj syn chorý v škôlke nebýval vôbec a spával tam.

elizabet173
11. nov 2021

@pragmaticka môžem sa spýtať, koľko detí je v tej triede a na koľkú hodinu ráno chodíte, respektíve, kedy ti dieťa ráno vstáva, Ja tu neobhajujem spánok detí v škôlke, sú deti, ktoré ho nepotrebujú a sú deti, ktoré ho potrebujú. A neviem si predstaviť, ako si desať, dvanásť detí, možno aj viac hodinu, hodinu aj pol potichu kreslí, najmä živší chlapci.

thoughtfulweirdo
11. nov 2021

Moja 3 ročná tam nespí, sťažuje sa na to, že jej je dlho tak ležať, ale zároveň nechce ísť domov skôr, lebo sa chce po spánku hrať 🤷🏻‍♀️ pokiaľ ti povedal, že mu to nevadí, tak mu to nevadí a nevyrábaj mu zbytočne problém 🙂

jana_eyre_2
11. nov 2021

@elizabet173 ani moja dcéra nebývala chorá - v 4roch rokoch chodila do súkromného klubu a ten býval len doobeda.. nebývala chorá ani v štátnej škôlke.. zato si všetky choroby odbija teraz na základnej.. 🤷

Mne to kedysi vravela jedna učiteľka že má lepšie skúsenosti s chorobnostou keď deti nesprávajú, tak som jej nejako prebrala názor, minulý rok mi pri najmladšom vychádzalo, kým tam spával tak pár krát ochorel.. spávať prestal a neochorel už vôbec, len sopel z alergie mal ako má celoročne, potvrdené lekárom.. (on bol zase prve tri roky života stále chory) potom zavreli škôlky a školy a bolo vybavené..

kittykat22
11. nov 2021

@juliasb nemyslim si, ze to treba riesit. Moj syn nechcel spavat v skolke a brali sme ho po obede. Ale postoj tvojho a mojho syna bol odlisny. Moje dieta povedalo ze tam nechce spat, nechce tam lezat a v strese uz stepoval ked dojedali ci nebudem meskat. Kazdy den skenoval dvere kedy uz pridem aby isiel domov. Hovoril mne, ucitelkam, detom ze on tam nebude po obede a nechce tam byt. Bolo jasne, ze ho to stresuje. Tvoj syn vypada v pohode a aj sa vyjadril ze mu to nevadi. Nevidim dovod aby si ho brala prec.

Strana
z2