icon

Nedávajte nachladnuté deti do škôlky, prosím!

22. sep 2024

MAMKY PROSÍM PRESTAŇTE DAVAT NACHLADENE DETI DO ŠKÔLKY. To, čo niektoré mamky si dovoľujú. Ráno prinesie dieťa do škôlky, kašle, 2 mamky ju slušne upozornia ešte v chodbe a ona sa usmeje, že ale veď malej nič nie je. A dá ju do tej škôlky. Nehovoriac o tom, že nakazí hneď iné deti, no som nazlostena a je to tak veľká nezodpovednosť!!! Akože nehnevajte sa ale ktoré mamy to robíte tak s tým prestaňte. Keby ste vedeli koľko zlosti mam v sebe teraz.

kulumulu123
24. sep 2024

@zuzanockamt platim

kulumulu123
24. sep 2024

@zuzanockamt len ako szco ti dovolenku ci pnku nemá kto platiť žiaľ.. Aspoň takto mi to povedali keď som si zariadovala živnosť...

zuzanockamt
24. sep 2024

@kulumulu123 Moja sestra má živnosť, odvody si platí už roky a normálne bola na PN aj OČR, platené zo SP.

mooonika1975
24. sep 2024

@pribinak no učiteľka toho spraví menej ako rodič. Aby som neustále dozorcu robila pri dverách

mooonika1975
24. sep 2024

@pink_lady najprv len sopel sa toleruje, potom aj žltý , veď nie je zelený a dieťa má alergiu predsa a pozom aj kašeľ musíme tolerovať, lebo suchý vzduch a alergie

mooonika1975
24. sep 2024

@petamich fíha, učiteľ ako lekar má zhodnotiť stav dieťaťa, 😳, a potom povie rodič, že učiteľ nie je lekar a nemá právo posúdzovat stav dieťaťa . A potom donesú potvrdenie od lekára, že je zdrave. X krat

mooonika1975
24. sep 2024

@kate_cs a učiteľ je lekar? Presne s týmto bojujem neustále, nie som lekar, teda neviem čo mu je. A blablabla

tiika
24. sep 2024

Ohľadom deti, ktoré maju so soplikm zostat doma. Moja švagriná to tak robila. Z jedného mesiaca bola malá asi 3 týždne doma, za cely rok bola asi dva mesiace v skolke. Ona bola skoro stále na OČR, s mojim bratom sa striedali, babka vypomáhala. Takto to trvalo asi dva roky. Všetci sa čudovali, že to dieťa je stále choré, furt ju babušili, boli nervózni z každého otvoreneho okna, chladnejšieho vzduchu, podlahy, chorého človeka… Tá malá bola mimo číreho soplíky, čulá, nemala teplotu, obcas jedla. Áno v priebehu toho celého obdobia mala i kratky stav, kedy fakt kaslala, mala riadnu nádchu, teplotu atď
Po týchto dvoch rokoch, sa na to cele vykašlali, začali dieta dávať do škôlky i s čírym soplom.

zuzanaete
24. sep 2024

@kulumulu123 Ano, dovolenku ti nema kto preplatit. Ale ocr a pn preplati socialna poistovna podla odvodov.

pribinak
24. sep 2024

@mooonika1975 uroczelka môže odmietnuť prijať dieťa do triedy ak dieťa vykazuje známky choroby

mooonika1975
24. sep 2024

@pribinak áno áno, to všetci poznáme a potom ho pošlem ku lekárke a donesie papier že je zdrave

petamich
24. sep 2024

@mooonika1975 ucitel nie je lekar, ucitel ale robi ranny screening a ked je dieta evidentne chore ma pravo a idealne aj povinnost ho otocit 🤷‍♀️ ak si niekto zozenie potvrdenie od lekara, tak to predsa je uz uplne ina tema (ak ho ma opravnene tak ho ma opravnene a ak nie, problem je snad aj lekar, ktory take potvrdenie vystavi), ranny a priebezny screening je relativna bezna vec, tak neviem co sa cudujeme

My mame ranny screening a jeho podmienky uvedene napr. v skolskom poriadku, takze ucitel ma pravo dieta vyradit.

petamich
24. sep 2024

@mooonika1975 nikto od teba predsa nechce, aby si dieta diagnostikovala, ma sa preverovat, ci vykazuje zjavne znamky choroby

pribinak
24. sep 2024

@mooonika1975 to je už vec lekárky, ty si si svoju povinnosť splnila

annm81
24. sep 2024

@tiika Také isté deti mám - jedno už je na ZŠ. Od jesene do jari sopeľ. Našťastie na nás nik v šatni škaredo nezazerá ani nás nenúti nosiť potvrdenia od lekárov, pretože je to v našom okolí plne akceptované. Áno, ten priesvitný sopeľ môže byť začiatkom niečoho závažnejšieho, ale tiež vôbec nemusí. Nie nadarmo poznáme slovo sopľoš, keďže je to pre deti úplné normálny stav. Napriek tomu, že deti soplia pol roka, prakticky nepoznáme vážnejšie choroby. Raz sme mali covid, raz donieslo dieťa črevnú chrípku - to samozrejme ostali doma. Čo sú všetky tie tretie, štvrté a neviem koľké choroby, čo sa tu spomínajú, vlastne ani neviem, lebo nemám žiadnu skúsenosť. Nepoznáme antibiotiká. Deti dokonca nemajú ani alergiu. Takto jednoducho reagujú na chladné počasie, a to sú pri tom mega otužilé (15°C sú schopné behať v krátkom tričku naboso).

V škôlke máme nastavené jasné pravidlá a soplíky nik nerieši. Niekto by možno čakal, že následkom toho bude škôlka plná detí so záchvatmi kašľa a horúčkami a čuduj sa svete, nič také sa nedeje.

kikushaa
24. sep 2024

Autorka, ak si tu a citas, ak lezite v ba p. biskupiciach, dnes ideme na kontrolu na plucne, ak by si nieco potrebovala priniest pis 🤗

kittykat22
24. sep 2024

@annm81 to ze ma tvoje dieta reakciu sopel na vsetko neznamena, ze nie je infekcne. Moze byt chronicky roznasas chorob. Ale ine dieta moze mat miesto sopla horucky pretoze jeho imunitna reakcia je ina. Ako prepac, ale pisat ze mas dieta so soplom v skolke od jesene do jari mi nepride normalne. Ako by bolo tebe chodit od jesene do jari so soplom do prace. Pre mna matky ako si ty niesu uplne v poriadku. Totalne sebecky pristup - moje dieta je v pohode tak nech sa vsetci ostatni pos****. Skvely pristup.

3petka
24. sep 2024

@kikushaa veď má vlastnú rodinu hádam čo sa o ňu vedia postarať????

tiika
24. sep 2024

@kittykat22 ak ma @annm81 to iste, čo moja neter či vela iných deti, teda take že mu trosku “tecie” z nosa nejaký priesvitny soplik a to po veľkú cast roka, ma byt akože 8 mesiacov z 10tich doma, matka na OČR? V ktorej práci by si ju nechali? Aj ty by si to tak riešila?

annm81
24. sep 2024

@kittykat22 Ako vravím, je to tu všeobecne akceptované, teda moje deti nie sú jediné takéto v skupine - zďaleka. Ako píšem ďalej, na počudovanie, v škôlke nie je žiadna strašná chorobnosť.

Nepoznám tu dieťa, čo by trávilo doma viac času ako v škôlke. A nie je to tým, že by všetky chodievali do škôlky v strašnom stave. Naopak, škôlka má veľmi jasne stanovené pravidlá -nepodávajú žiadne lieky, ak sa vyskytne horúčka, tráviace problémy, dieťa sa nedokáže pre chorobu plnohodnotne zapojiť do aktivít, má dusivý kašeľ, bez milosti sa okamžite volá rodičom a tí majú povinnosť prísť (tuším do 60 minút, nemám teraz pred sebou zmluvu), ak sa nedostavia, rieši to vedene, ktoré môže dieťa vylúčiŕ nadobro zo škôlky- berie sa to veľmi seriózne. Teda výsledok usoplených detí v škôlke je ten, že rodičia sú v práci, deti normálne fungujú (znova, toto je podmienka škôlky, žiadne dieťa, ktoré by dalo prednosť posteli pred pieskoviskom). Väčšina ostane pri tom priehľadnom soplíku a v nič horšie sa to nerozvinie.

terezka2911
24. sep 2024

Inak, všetky, čo by ste deti hned nechávali doma pri každom náznaku sopľa, ste si vedomé toho, že deti môžu mať takéto infekty bežne 10-11x do roka? taký zamestnávateľ snáď ani neexistuje, čo by zamestnal matku, ktorá by bola každý mesiac dva týždne na OČR
Súhlasím s @annm81

aurora33
24. sep 2024

Tak je rozdiel alergická nádcha, alebo kašeľ. Ja čo som spomínala deti, to boli fakt choré. Kašeľ ako čistá laryngitída. Oči sklené. Mater to dá do škôlky a sedí doma s mladším. To je podla mňa nechutné konanie od matky.

dory11
24. sep 2024

Polovica mamičiek si neuvedomuje to že dieťa ktoré navštevuje ms môže mať doma mladšieho súrodenca prípadne novorodenca a také obyčajné prechladnutie môže pred dieťa znamenať antibiotiká.
Ale že dieťa ktoré navštevuje ms mám alergie ktoré pri chorého sa zhoršuje aj u mojej prechladnutie jej z horší vždy alergiu keďže zvedsa lieky musíme vysadiť .+ Tým že každý kašeľ skoro koči antibiotikámi keďže ako malé bábätko mala nabech. Na zápal pľúc a každá choroba z teplotou alebo zvýšené crp znamená buď návštevu pediatra každý druhý deň alebo nemonciu .

candii
24. sep 2024

@dory11 myslím, že tým mamičkám to je úplne jedno, ktoré dieťa má aký problém a či a koho má doma s oslabenou imunitou atď ..viď komentáre v tejto diskusii. Myslia len na seba a dokonca ani na svoje dieťa nemyslia. Veď choré dieťa je v poriadku dať do škôlky 🤷🏼‍♀️ chudence deti.

annm81
24. sep 2024

@kittykat22 Ešte by som dodala, že pod povinnosť vyzdvihnúť dieťa spadajú aj prípady, kedy rodič nezdvíha telefón (niekde tu na koníku som čítala o vychcaných rodičoch, čo ignorujú telefonáty zo škôlky). Ak sa nezdvihnutie telefonátu opakuje, dieťaťu tiež hrozí vyhadzov. Rodič jednoducho musí uviesť kontakty na ktorých bude zastihnuteľný kedykoľvek

A k tvojej otázke, ako by mi bolo: každé dieťa si tým musí prejsť, niekto ľahšie, niekto ťažšie, ale izoláciou od kolektívu sa to nevyrieši - len sa predĺži interval, aký to trvá, prípadne sa problém odloži na neskôr. Môžeš dieťa držať doma až do školy a vo výsledku si tie soplíky odbije v prvom, druhom ročníku.

ada510
24. sep 2024

@lenka2232 milne info zastaralé najviac infekcny sopeľ je ten priesvitný je riedky a dobre sa tým pádom aj rozširuje v kolektíve... ak už je zelený ale žltý to už je štádium keď sa organizmus bráni voči infektom a baktériám sopeľ sa teda zasarbi a zhustne a už nieje taky nakazlivy...

macinko321
24. sep 2024

@kikushaa oni budu bud na Kramaroch alebo na Antolskej asi. Ale neozvala sa velmi dlho. Ja sa bojim toho najhorsieho. Ako pisala autorka vyysie, je to 3 mesacny predcasny rizikovy novorodenec, narodeny v 28 tyzdni, s tazkym zapalom pluc a tie pluca uz zlyhavaju. Ze uvazovali uz lekari nad tym uviest to babatko do umeleho spanku. Chcem velmi verit, ze su v poriadku. Ale z toho autorkinho ticha mam velmi zly pocit.

candii
24. sep 2024

@macinko321 nestraš 🙏🙏 verím, že dieťatku je už lepšie, bože ☹️☹️

kikushaa
24. sep 2024

@macinko321 ano mozu byt na kramaroch, 10:30 sme mali mat kontrolu v biskupiciach a tam oznam ze sa prestahovali na kramare 🥲 takze sme na limbovej. Ja pevne verim ze maly to vybojuje, predcasniatka su bojivnici najvacsi. Kamaratov maly tiez takto chytil hnusny infekt uz po prepusteni, nebola ani sezona profilaxie takze este bez synagisu. Bol na kramaroch mesiach, tlmeny ne umelej plucnej ventilacii - vybojoval to

ema234
24. sep 2024

@pink_lady presne 👍👍👍