icon

Nedávajte nachladnuté deti do škôlky, prosím!

22. sep 2024

MAMKY PROSÍM PRESTAŇTE DAVAT NACHLADENE DETI DO ŠKÔLKY. To, čo niektoré mamky si dovoľujú. Ráno prinesie dieťa do škôlky, kašle, 2 mamky ju slušne upozornia ešte v chodbe a ona sa usmeje, že ale veď malej nič nie je. A dá ju do tej škôlky. Nehovoriac o tom, že nakazí hneď iné deti, no som nazlostena a je to tak veľká nezodpovednosť!!! Akože nehnevajte sa ale ktoré mamy to robíte tak s tým prestaňte. Keby ste vedeli koľko zlosti mam v sebe teraz.

dooscoby
25. sep 2024

@beatinka lenze zena za pasom opatrovatelku nezaplati. U mna svokra nikdy nepomohla, nedocestovala a po dalsie stari rodicia starnu, maju diagnozy tak urcite im nedam strazit dieta s chripkou alebo dakej susede. Moj ako druhe dieta bol tiez non stop chory a soplavy od sestry. Tu bolo na mieste druhe dieta odhlasit zo skolky, ale staci ist vo vytahu po chorom susedovi alebo len k pediatricke zaockovat dieta, do nemocnice na kontrolu, virusy a bacile su vsade. Teraz je dolezite, aby to zostalo bez nasledkov. A mam odsledovane u syna, ze ATB brutal oslabuju imunitu. Mne pediatricka vravela, aby po dobrati bol tyzden doma, ale OCR 10 dni a co potom. A ked dobral ATB tak po tyzdni znovu chory. Pomohlo nie hned nasadit ATB na kazdu chorobz, aby sa imunita nastartovala lebo velakrat dala ATB a po tyzdni prisli vysledky na virus. Cize zbytocne zatazene telicko liekmi a znizena imunita. Bohuzial tu vacsina firiem hlavne vo vyrobe, obchod malo toleruje OCR a zeny sa boja ostat doma, aby nezostali na ulici.

dankanka
25. sep 2024

Neviem ci musis davat malu do skolky, ci je uz predskolacka, ale ja som tu svoju prvy rok na druhej materskej jechaoa s nami doma. Presne preto, aby nam domov zbytocne nenosila choroby. ale hadaj co, aj tak sme skoncili tyzden na infuzkach v nemocke tiez..

joannita
25. sep 2024

Autorka a ty ked mas chore dieta, ako to riesis? Kto je s nim doma? Ty, ci manzel? Babka?
Lebo napriklad ja nemam kde nechat chore dieta. Samozrejme ked ma horucky tak beriem ocr ale kvoli obycajnemu nachladnutiu a soplu si nemozem dovolit brat ocr, lebo to by som bola na ocr kazdy druhy tyzden a potom by sa stalo vies co? Vyhodili by ma z prace. Rovnako aj vacsinu inych zien ci muzov.
Takze ano, ja davam do skolky dieta s priesvitnym soplom a pokasliavanim a neprestanem s tym, lebo platim hypoteku a musim uzivit 2 deti. Nemozem si dovolit ostat bez prace ani na jediny den.
Ono sa to velmi lahko hovori niekomu kto ma babky poruke, alebo tolerantneho zamestnavatela, alebo je na RD, ale ver tomu, ze ked vidis soplave dieta v satni, ze ta matka ho tam nedava z vlastnej roztopaše, ale pretoze je to otazka jej financneho prezitia.

joannita
25. sep 2024

@konulka20 tvoje dieta ked ma priesvitny soplik ako to riesis? Beries vzdy ocr?

joannita
25. sep 2024

@beatinka statych rodicov jednych uz nemame a druhi su daleko a hlavne maju po 70tke, pribuznych v Ba nemame ziadnych a na opatrovatelku nemam peniaze. Ako by si to riesila v mojom pripade?

beatinka
25. sep 2024

@dooscoby vidíš, ale presne si napísala “dieťa s chrípkou”, takže vieš že jednoducho je infekčné, tak logicky ho do školky nedáš. 🤷🏻‍♀️ Môj syn má 3 roky a 4 mesiace a ešte atb nemal. Mal dvakrát kovid a asi dvakrát nejakú chrípku (predpokladám, keďže mal teploty, sopel, kašel). Všetko začínal tak, že mu iba tiekli sople. Bol čulý, hravý, žiadny náznak niečoho vážnejšieho. A horúčky prišli po 3-4 dňoch. Keby som ho dala do kolektívu, asi by mi nepoďakovali. Jeden kovid mal dokonca takmer bezpríznakový, ale uvedomujem si, že keby niekoho nakazil, ten by mohol skončiť aj v nemocnici. Tak ako dospelý. Jeden ani nevedel, že ho mal, iný naň zomrel. Moji rodičia už zomreli, pomáhali mi len s prvou dcérou, svokra má 70 rokov, plno diagnóz. Ale keď bolo treba (muž robí na zmeny), dala rúško rukavice a bola s ním, kým niekto z nás neprišiel domov. Potom si vydezinfikovala poumývala a bolo. Nikdy sa nestalo, že by ju malý nakazil. Viem, že ľudia majú rôzne osudy, že zamestnávatelia sú kadejaký, ale stále si myslím, že zdravie detí by malo byť úplne na prvom mieste.

dooscoby
25. sep 2024

Doteraz mam v usiach, ale to bolo 10 rokov dozadu, praca z domu bola v plienkach ako mi mlada sefka po skole splechla, ze mam najviac dni prace na HO, tak som jej splechla spat, ze ak je to tak vadi budem ta co ma najviac OCR a bolo ticho. Ale, ked som nastupovala sme mali 90% ludi stolove pocitace, zmena prisla az po 2 materskej a HO bol aj tak navynimku max 6 dni do mesiaca. Teraz to mam oproti tomu luxus.

amarilka26
25. sep 2024

@joannita Len blbe je to, ze ty si povies ze je to len obyc sopel, lebo Tvoje dieta je relativne OK ale druhe dieta to odpali na dva tyzdne s atb. Takze za mna nezodpovedne a nemali by take dieta ani brat do triedy. Niektore skolky to tak robia a suhlasim s tym. Niekedy staci dieta nechat zo dva dni doma je OK, ale ak sa supne zo dva dni este do skolky, tak vo vacsine pripadov potom zostava doma a je KO. NEmam rada reci typu ja ho nemam kam dat a ja potom mozem byt doma ? rozhodujes tym za druhych a to nie je fer.

beatinka
25. sep 2024

@amarilka26 presne toto sa snažím už nejakú dobu vysvetliť. Predsa nikdy nevieš, čo sa z obyčajného nachladnutia môže vyvinúť. Možno 10krát nič a na 11 skončí s vysokými horúčkami, chrípkou, angínou, čokoľvek. Každé deco je iné. Jedno odolné, iné chytí všetko.

joannita
25. sep 2024

@amarilka26 nemas rada reci typu nemam ho kam dat? 😃 No tieto reci tohto typu su ale realita 😃
Sopel nieje choroba. Ty ked mas sopel a trocha pokasliavas nejdes do roboty?
Ty ked mas chore dieta, ako to riesis?

dooscoby
25. sep 2024

@beatinka no synova pediatricka davala ATB bez odberu crp, bez vysledkov z vyterov. Bezne maval kazdy mesiac ATB. Tolkokrat ma nastvala, supla pamycon, nieco k tomu a volala o 5 dni, ze vysledky su negativne ☹ praveze on trpel nie chripka, ale dutiny a vzdy mu to udrelo do usi a oci. Teploty 39 hadam ani nemal. Furt tocil moraxelu v nose. Pomohlo vybratie mandli a choroby utli. Cize okolo 3 rokov, ked uz som mala odsledovane priznaky, ATB ostali ako poistka a cuduj sa svete hoci po 5 dnoch mierne zlepsenie, ale po tyzdni mu ten soplik a kaslik ustupoval aj bez ATB. Sice to trvalo aj 14 dni, ale nemal tak rozhasenu imunitu. Ale to bol bez teploty, ostal doma cibulovy sirup, bylinky na kasel, cistenie dutin.

amarilka26
25. sep 2024

@joannita to ze u jedneho nie je choroba neznamena ze u druheho nebude. Nie je choroba len v pripade ze je dieta alergik.

toscania
25. sep 2024

Posledný syn sa narodil 9.2.2022, celý február ostali ďalší dvaja synovia doma, aby niečo zo škôlky nedoniesli....hneď prvý deň doniesli zo škôlky covid, našťastie sme.ho prezili úplne ľahúčko, len so stolíkom a dva dni malátnosť i...avšak odvtedy imunita v prdeli a chorí sme boli stále...keď mal najmensi 12 týždňov, hneď po Veľkej noci 2022 sme skončili v nemocnici s obojstranný zápalom priedušiek a jednostrannym zápalom pľúc, zo školky to chalani nedoniesli...
Koho mám teraz obviniť alebo "zastrelit"?! Želám skoré uzdravenie 🙏💪🤞✌️

amarilka26
25. sep 2024

@beatinka Presne. Ked vidim ako mamicky este rychlo vonku davaju vysmrkat decka aby v triede vyzeralo OK tak je mi tazko. Nemam problem robit cirkus v satni a robim ho pravidelne. Nebudem sa uz parat s nezodpovednymi zenskymi. Mna to potom stoji peniaze a to v tejto tazkej dobe nie je sranda.

joannita
25. sep 2024

@amarilka26 ale odpoevdz na otazku, ty ked mas chore dieta teda soplikove, ako to riesis? Beries kaudy 2 tyzden ocr? Ci das ho babke?

amarilka26
25. sep 2024

@joannita moji rodicia a ani svokrovci nechcu uz opatrovat ked je maly chory, lebo su vzdy KO dva tyzdne, takze si to riesim sama a striedame sa s muzom. Ked ma muz poobednu, tak je s malym do 13,30 doma a ja idem skor z prace (potom musim nadrabat) a ked ma rannu, tak som doma s malym ja bud na OCR, alebo ked pride muz z prace, idem do prace ja. Takze zial, nemam nikoho kto by mi bol s malym a nikdy nedavam choreho do skolky.

joannita
25. sep 2024

@amarilka26 no mne by si len raz urobila cirkus 🙂
Este raz. Sopel nieje choroba. Na rodicku nam riaditelka sama povedala, ze samozrejme sopel respektuju.

joannita
25. sep 2024

@amarilka26 no vidis a ked je zena sama s detmi a nema poobednu ani rannu ale robi od 8 fo 16.30? Stale nechapes ze niektore (vacsina) ludi si nemoze dovolit prist o pracu a nema sa ani s kym striedat?
Bavime sa stale o priesvitnom sopli samozrejme nie o realne chorom dietati s horuckamim

amarilka26
25. sep 2024

@joannita 🙂 urobila, s kazdou robim cirkus ked vidim ze privedie chore dieta do skolky. Kazdy sopel zacina priesvitnym, takze neberiem ani to ze priesvitny je OK. Je OK len v pripade alergie. Casto prejde do zelenych, zltych a to uz je potom neskoro.

joannita
25. sep 2024

@amarilka26 ved pisem ze len raz by si urobila ten cirkus, druhy x by si do toho nesla, ver mi 😃❤️

huxy
25. sep 2024

@beatinka starí rodičia, príbuzní, opatrovateľka?
Moji starí rodičia už nežijú, obaja rodičia ešte pracujú. Žiadnych iných príbuzných tu v okolí nemám. A opatrovateľku by som si ako samoživiteľka nedokázala dovoliť, keď musím platiť hypo, účty, stravu... Moje jediné šťastie je, že dcéra je už veľká a nemusela by som s ňou v prípade choroby byť na očr (vlastne už ani nemám nárok?). Dokážem pochopiť ale také matky, ktoré s nachladnutím dajú dieťa do škôlky. Samozrejme choroby s teplotou či potrebou atb by sa mali preliečiť doma.

huxy
25. sep 2024

@amarilka26 ja nie som alergik a sople mám celoročne viac menej. Priesvitné, skôr len voda. Väčšinou po akejkoľvek aj minimálnej námahe. Takže podľa tvojej teórie by som mala byť celý rok doma, nepracovať, a v podstate skončiť na ulici... 🤦‍♀️

toscania
25. sep 2024

A ešte napíšem aktuálnu skúsenosť - 5rocny syn ,bol 7 dní v škôlke, 8 dní doma + dva víkendy v Tom s priesvitnym soplikom...tento pondelok na 13.den už šiel do škôlky, aj keď ....ťahá do seba stále, v nose buď nie je nič alebo málo čo, zrejme len opuchnutá sliznica...ráno preplach, vyjdú spinky z celej noci, večer preplach, pár spiniek, inak nič....nemal kašeľ, teplotu, nič....takto by mohol byť doma nonstop...dôvod jeho sopika môže byť aj psychicky, lebo v škôlke síce je mu super, doma sa nudí, ale je to príšerný cecok ( aj keď toto slovo nemám rada ), ale je...od mala furt nalepený na mne, ešte aj v 5.rokoch má za didky ohmatava🤦🤦🤦 a tiež ho ráno pred škôlkou dám vysmrkat, zakaždým....najstarší syn bude mať o mesiac 9 rokov - minulý rok november mal čierny kasel, odvtedy vkuse sucho kašle, nie veľa, ale kašle...tiež by si niekto mohol myslieť, že aha, chorý ...ono, najviac nás ako matky v živote naučia vlastne skúsenosti alebo aj počet detí 😉🤣🤞💪 mier a zdravie všetkým 🙏

toscania
25. sep 2024

@huxy napríklad ja smrkam počas každého tehotenstva takmer vkuse a chorá nie som....ráno suchý nos, ale že brutálne a cez deň zas smrkam....

amarilka26
25. sep 2024

@joannita netreba to rozoberat viacej, je to hlupost. Kazdopadne chore deti do skolky nepatria.

3petka
25. sep 2024

Ono to môže byt aj vzduchom v škôlke. Predsa len dieťa je na niečo zvyknuté doma a príde do iného prostredia a hneď je to katastrofa. Viem podľa mojej susedy, dcéru dala so skolky týždeň tam bola a hneď na to strašný suchý kašeľ a toto sa opakovalo nonstop dookola. Doma sa dala dokopy a následne keď išla do skolky ten istý scenár. A to mala počas celej skolky, našťastie mala dobrú prácu kde s tým zamestnávateľ nemal problém. Ako nastúpila do školy všetko toto ustúpilo.

petrahl
25. sep 2024

Ty tiez so soplom a kaslom ostáváš PN?
Toto môže napísať len ženská na materskej. Pracujúca je už zorientovaná a vie, že so soplom a kašlom sa dá ísť do škôlky normálne ako sa chodí aj do práce, aj kamkoľvek.

zuzx
25. sep 2024

@ailiba tak ja ako matka si svoje dieťa poznám. A presne viem či to je len prechladnutie alebo niečo horšie. Preto si myslím že cudzia žena nemá do toho čo kecat, ona to posúdiť nevie, rovnako ako neviem ja posúdiť to jej.

toscania
25. sep 2024

@amarilka26 a keď Ti mamička, s ktorou ideš robiť cirkus povie, ze je alergik, tak hneď pýtaš aj potvrdenie od alergologicky aby si sa naozaj presvedčila, či ako? Lebo pokiaľ viem, aj to že má decko alergiu, a preto spolu, trvá niekedy zistit polroka až rok, keďže.... nez pediater odporučí, než sa dostaneš k alergologovi, než Tí urobí testy ak si medzitým vôbec nepresvihla s deckom obdobie, kedy mu tie sople asi sa robia a z čoho presne....máš ako kôň klapky na očiach a nevidíš ani vpravo, ani vľavo....

simca06022011
25. sep 2024

kadzu chorobu som dietatu odliecila, a moje dieta ma imunitu vytrenovanu.. neviem co soplave dieta natrenuje v kolektive. OD skolky som ju nemala dlhe roky choru ani len so soplom a taketo pokusy, ze drzat chore dieta v skolke som nerobila. V skolke nemaju co chore deti robit... tu nech citaju ludia, co do prace chori nemozu, ale deti do skolky samozrejme maju chodit chore :DD