icon

Nedávajte nachladnuté deti do škôlky, prosím!

22. sep 2024

MAMKY PROSÍM PRESTAŇTE DAVAT NACHLADENE DETI DO ŠKÔLKY. To, čo niektoré mamky si dovoľujú. Ráno prinesie dieťa do škôlky, kašle, 2 mamky ju slušne upozornia ešte v chodbe a ona sa usmeje, že ale veď malej nič nie je. A dá ju do tej škôlky. Nehovoriac o tom, že nakazí hneď iné deti, no som nazlostena a je to tak veľká nezodpovednosť!!! Akože nehnevajte sa ale ktoré mamy to robíte tak s tým prestaňte. Keby ste vedeli koľko zlosti mam v sebe teraz.

vevesh
25. sep 2024

@beatinka ale ked moje dieta "len par krat kychne ci zakasle", preco by malo ostat prepana doma, ked je inac zdrave a ciperne? Kde je istota, ze tvoje dieta nakazi a tvoje naozaj ostane lezat 3 tyzdne doma? To vobec nie je o sebectve, ze len ja (ci moje dieta)... Skor treba poriesit imunitu svojho vlastneho dietata....

katkap19
25. sep 2024

Súhlasím z tebou, poprípade ak budeš už doma z predcasnatkom skús dávať dieťa len doobeda a vždy keď príde zo škôlky rob jej prepláchy nosa. Nám to pomohlo. Poprípade ak bude veľmi často chorá nechaj ju doma predsa aby ti nenosila domov bacil potom budeš to musieť znášať dvojnásobne a myslím si že to skôr ustrazis co sa týka chorôb.

mnamko
25. sep 2024

Keď som mala deti malé ( už sú dospelé) tak naša lekárka,vždy povedala Ako majú posilniť imunitu, keď ich stále nehavate doma a mala pravdu ,po čase uz neboli choré.

111anjelik111
25. sep 2024

Ináč ale my sme napr aj predškoláčku mali skoro stále doma keď sa dalo, skúste je to lepšie ako potom liečiť bábatko, učila som ju doma a aj ona nemala moc dobrú imunitu a keď v školke bolo lepšie obdobie a bola ok tak išla ale aj bábo už potom bolo vačšie takže to bolo lepšie.

annm81
25. sep 2024

Tie, čo máte pocit, že každý soplík má znamenať okamžitú izoláciu, ste predsa mali dostatočný príklad v pandémii. Stále vám to nedochádza? Boli sme všetci izolovaní, bežne neškodné virusy a baktérie sa nešírili. A potom opatrenia zrušili a polovica z vás tu vypisovala, ako sa celú jeseň a zimu neviete vyhrabať z chorôb - boli to tie isté neškodné mikroorganizmy, čo by vám pred pandémiou nespôsobili nič, alebo nanajvýš trojdňový soplík.

A k tomu máte ešte ten úsmevný fakt, že zrazu tie choroby lepšie znášali deti ako rodičia - no lebo deti v škôlkach opatrenia nedodržiavali zďaleka tak prísne ako dospelí, preto sa tam rôzne bežne neškodné veci šírili omnoho lepšie a ich imunita im, na rozdiel od nás, bola vystavená.

dooodka
25. sep 2024

@maciatkolulu ja som myslela Anglicko, nekonkretizovala som. Mohla som. Viem, že viacero mamín písalo, že tam to funguje takto. Netvrdím, že dať choré dieťa do škôlky je ok, nieje, v konečnom dôsledku ja za to platím a doslovne, moje deti boli minulý týždeň doma, sople a kašel, bez teplôt. V lekárni 50€ iba taký fukot a to som kupovala len nosné kvapky, morskú vodu, ambrobene pre istotu na inhalovanie a musela som dokúpiť konvičku, lebo som ju omylom vyhodila. Moje deti ostávajú doma, aktuálne si to môžem dovoliť, ani si neviem predstaviť ich aj len s prechladnutím dať do škôlky, nič to nemení na tom, že v zahraničí prosto choré deti do škôlky chodia a neriešia sa takéto veci. Tento príspevok je ajtak zbytočný, pretože vždy budú rodičia čo tam to choré dieťa dajú.
@maciatkolulu áno prechladnutie nieje choroba, ale deti do škôlok dávajú aj choré. Pracujem v školstve. Minulý rok prišlo dieťa so zápalom očných spojiviek, kolegyňa utekala von za otcom a ten ju zrušil, že to je alergia a odišiel, napriek tomu, že učiteľka ho konfrontovala, prosto sa otočil a išiel, nereagoval, ďalší deň dieťa v škôlke nebolo, jasné že malo zápal a takto to tu funguje. Netreba sa držať len toho čo autorka napísala, prosto rodičia dávajú do škôlky deti v stave, v ktorom majú byť doma, holý fakt.

bosorkabb
25. sep 2024

@dooodka sesternica v Anglicku má 23 detí v MŠ to sa mi fakt málo nezdá. A je úplne bežné že deti sú tam choré. Neriešia to. Je tam asistentka a v triede je ona a učiteľka. Majú tam aj integrované deti z rôznymi diagnozami.
V našej MŠ je 15 deti a jedna učiteľka, druhá prichádza o 10.

mentolka12
25. sep 2024

@maciatkolulu kiahnovu epidemiu ma skolka za sebou a to hned dali info. A skoda slov…

beatinka
25. sep 2024

@vevesh tak neviem no, ja mám dve deti a naozaj prvé dva-tri dni nachladnutia nemám doma vešteckú gulu, či je to obyčajné nachladnutie, alebo ako sa to bude vyvíjať. Nie je jednoduchšie zostať s dieťaťom dva dni doma a počkať, čo z toho? Niekedy nádcha prejde a ide sa ďalej, ale inokedy to skončí teplotami. 🤷🏻‍♀️

beatinka
25. sep 2024

@maciatkolulu zase trošku čítajme s porozumenim. Nevravim že svet je v sračkách kvôli soplom, ale kvôli sebeckosti ľudí. To za prvé…
A za druhé, ty hneď vieš, keď decku začnú tiecť sople, že je to len nachladnutie? Keď má chytené oči, ako vieš, že to nie je zápal spojiviek a podobne. 6, 7 choroba… Pozreš na dieťa a vieš, čo z toho bude?

luba28
25. sep 2024

kedze ty si doma aj tak ,,nechapes situaciu tych co pracuju,,nemoze si kazda matka sediet doma pre soplik kazde dva ci tri tyzdne ,alebo castejsie ,,ci jej ty das zo svojho ??,,

vevesh
25. sep 2024

@beatinka pri troch detoch by som len doma sedela🫣🫣a zijem v state, kde je ocr 10dni na rok na dieta🙃🙃🙃a ako szco, nemas fakticky narok na ani jeden....

oblecenie99
25. sep 2024

@annm81 My sme to mali na vlastnej koži, po Covide nám malý začal chodiť do jasličiek, potom škôlka (opäť iný kolektív detí s inou skladbou vírusov) a kým dieťa to dávalo pomerne dobre, my s mužom sme čo od neho chytili, tak sme išli odpadnúť. Aj dva týždne trvajúce choroby, aké som nezažila ani v detstve, doslova nás to hodilo do postele. Výsledok izolácie.

Uvedenú tému som riešila aj ja veľmi intenzívne, keď mi dieťa začalo chodiť do jasličiek. Tiež sme to robili štýlom tri týždne doma a do kolektívu išiel až absolútne preliečený a potom po týždni opäť doma. Kým nás to neprestalo takto baviť a vlastne sestričky v jasliach, aj pediater potvrdili, že keď už "len" dokašlieva chorobu, môže ísť do kolektívu. Kým sa neuťukal s tými vírusmi v kolektíve, tak bol častejšie chorý, ale imunitu si takto budoval.
Stane sa, že aj evidentne choré deti berú rodičia do škôlky, ale to je už zodpovednosť AJ tej škôlky. U nás takéto decká otáčajú bez milosti, stalo sa, že aj volali rodičom a neexist, že rodič si po dieťa nepríde - mestská škôlka na Slovensku.
Malé soplíky a zakašlania už neriešime ani my, do škôlky ide.

beatinka
25. sep 2024

@vevesh chápem, ale tie ostatné deti za to nemôžu, nie? Ok, pripúšťam že nie je choroba ako choroba, ale niekedy fakt človek vidí, ako deťom v šatni tečie z nosa, z očí, kašle ako starý tuberák a maminka sa tvári, že mu nič nie je, veď je čiperný. To sa mi zdá ako slabý argument. Všetci vieme, že deti aj keď sú choré, keď nemajú horúčku, idú ako v plnom zdraví. Zažila som prípad, keď takto dieťatko maminka odovzdala, zdrhla a učiteľka zmerala teplotu a 39. To bolo do 10 minút od odchodu maminky. 🤷🏻‍♀️

basska_b
25. sep 2024

Ja len tak na okraj, mne všetky deti keď sa takto ochladí, ráno zakašľajú, vysmrkajú sa a celý boží deň im nič neni. Najstaršia chodí do 1. triedy, tam nám vyslovene povedali, že malý soplík neni dôvod na absenciu a stredná nechodí do škôlky, chvalabohu, lebo aby nado mnou soptila nejaká mamička v šatni, že moje dieta zrovna zakašlalo 🙄 filter robí učiteľka, tá vidí, ktoré dieťa je malátne, nonstop mu tečie z nosa, tak to hlási rodičom. S ňou treba komunikovať.

konulka20
25. sep 2024

@autor zial tu na nazoroch vidiet sebeckost rodicov 🙁 ved co ma len priesvitne sopliky,co na tom ,ze ine dieta zareaguje inac- ze moje zalahne ,co na tom 🤦🏽‍♀️😡 vzdy je to o zodpovednosti rodicov a dalsia kapitola,ze je tam aj pani ucitelka ,ktora ma tiez "slovo " ale casto neriesi ..

blackcat8885
25. sep 2024

@maciatkolulu tak som to myslela

blackcat8885
25. sep 2024

Ja nemám očr vôbec nárok muž tiež dovolenku mam 12dni,muz má živnosť tiež pre každý sopeľ nemôžeme byť doma. Paragraf nemám žiadny. Proste mam prácu kde to nikto neuznáva a takto je to u mnohých zamestnavatelov

katulienkax
25. sep 2024

@annm81 no problem je, ze sme neboli izolovani vsetci, boli izolovane len skoly a male podniky a velke korporaty sirili chorobu dalej. Ale treba si uvedomit, ze dieta je infekcne este predtym kym ten sopel nema, cize ano neda sa do nekonecna izolovat. A je to tak na zapade chodia aj chore deti do skolok, nikto zamestnancom neda OCR len tak.

mykaellle
25. sep 2024

Ahoj autorka. Toto bude mega príspevok, dúfam, že sa k tebe dostane. Je to pre mňa dodnes veľmi citlivá a bolestivá téma, no napíšem.
2. 11. 2016 sa nám predčasne v 32+2tt narodil Lukáško. Pustili ma s ním domov 3.12.2016, strašná zima, chrípková sezóna, doma 3 a pol ročná dcérka, ktorá na druhý deň, ako sme prišli domov, ochorela. Veľmi. Možno škôlka, možno niekde vonku, netuším. Hneď ju manžel bral k svokrovcom. Medzi tým sme s bábätkom išli na pľúcne, pretože sme čakali na schválenie RSV vakcíny, v čakárni bol chlapček po zápale pľúc a kašľal. Hneď som šla s malým na chodbu, kde nikto nebol. Mala som pocit, že kde sa pohnem, všade niekto kašle, sú vírusy... skrátim to. Synčekovi nič nebolo, bol bez príznakov, no 7. 12 nám zomrel. Doma, náhle. Pitva potvrdila zápal pľúc, ktorý nabehol tak rýchlo, že sa nič nedalo robiť. (Deň predtým som volala doktorke, či by nebolo lepšie vrátiť sa do nemocnice, no vravela mi, že ho aj tak bez príznakov nehospitalizujú a že tam by mohol chytiť kadečo). Toľko drobností, toľko toho bolo, keby, čo ak?
A vieš čo? Pomohlo mi nehľadať vinníka. Teraz je tých vírusov tak veľa, že sa dá chytiť hocikde. Nás to ako rodinu veľmi stmelilo, i keď to malo fatálny koniec. Mali sme ťažké Vianoce a vždy je mi okolo Mikuláša ťažko, no potom som to otočila na vďačnosť. Za ten krátky čas, čo sme mohli byť spolu. Že som ho vôbec mohla držať v náručí, dokonca aj pár dní dojčiť. A že celkový obraz nevidím, že ten obraz vidí len Boh. A že každému z nás je naložené toľko, koľko môže uniesť. (To nás však nezbavuje samozrejme, zodpovednosti.) Prajem veľa sily. Drž sa!

mimachicha
25. sep 2024

Mrzi na cim si prechadzas. Dufam, ze babatko bude co najskor v poriadku. A mas pravdu, naozaj chore deti nepatria do kolektivu.
Len by ma teraz zaujimalo ako by si to riesila ty…Predstav si, ze si matka samozivitelka. Mas 2 deti. Jedno z nich sopli a kasle. (Nema teplotu ani dalsie ine prejavy). Nemas nikoho na strazenie, ziadne babky dedky. Das dieta do skolky alebo budes OČR? Nie kazdy zamestnavatel je tolerantny a nie kazdu pracu mozno vykonat z domu. Teraz nerypem len ma to zaujima.

vevesh
25. sep 2024

@beatinka no, u nas sa robi a robil tiez filter v skolke a ocividne chore dieta ti nepreberu (a ked nahodou aj ak by, tak ti hned volaju na otocku). A za neprebrany hovor (zalezi aj od okolnosti) a nevyzdvihnutie dietata je vyhadzov zo skolky. Papier od lekare ich nezaujima-tu sa take daco nevstavuje (teda sem-tam ano za 5-10eur za peciatki🫣). Po zaverecnej hodine odovzdavali "neprebrate deti" socialnej kuratele. V tomto sa v skolke nebavili. A v zivote mi ziadne dieta neotocili a ani ma po 10 minutach nevyvolavali, takze zhodnotenie "soplov a kaslov" mojich deti bolo adekvatne. Iba jeden jediny krat za 12 skolkarskych rokov som musela jedno dieta surne vyzdvihovat, lebo dostal horucku o 11tej a sa im zlozil pri hrani, pritom rano skakal a nic mu nebolo (a ani naznak sopla a kasla) a musel byt do 20 minut pred podavanim obedu vyzdvihnuty...

maciatkolulu
25. sep 2024

@beatinka no neviem,ale vidím,že dieťa je inak ok,nie je správne,je živé,normálne je,tak ide do škôlky,školy. Ty vieš,že má dieťa v sebe infekciu ovčích kiahní? Siedmej choroby? No nevieš a dáš do škôlky. Aj to tu proste je. To máš fakt top zamestnávateľa,keď ti toleruje za každý sopel dva,tri dni pozorovať inak zdravé decko doma. Alebo,že by si nepracovala? Nuž,treba sa na to pozrieť aj takto. Keď je niekto doma a mantu možnosť l,nech sa páči ,kľudne,pri prvom zafarbenie susni v ľavej dierke,aj tyzden doma. Inak by si chcela poznať toho zamestnávateľa,vo toto dáva pár do mesiaca. Že teda bude z toho niečo,či nie a keď hej,tak šup tri týždne,hej🙃,doma....dobre,no

dooodka
25. sep 2024

@bosorkabb okey, beriem späť, táto téma tu bola aj minulý rok, kde 2 či 3 Maminy písali ako to funguje u nich a že bývajú v anglicku, ja tam nebývam, neviem, možno nie všade sú vysoké počty, aj my predsa stále máme 1 triedky. Ale to je jedno. To s tými nízkymi počtami teda všetci odignorujte 🙂

cervenaruza123
25. sep 2024

Mne napriklad ucitelka vycitala, ze nechavam dceru casto doma, ze pokial ma len nejaky mierny soplik ci kasel, tak nemam vymyslat a mam ju dat do skolky, ze sa neda cakat, ze bude v tomto veku v zime uplne zdrava. Zial, deti si tymi chorobami aj v kolektive prejst musia a aj takym stylom si buduju imunitu. Vacsina deti je mierne nachladena prakticky cely rok okrem leta. V zime dokonca aj my kolegovia v praci sme skoro vkuse mierne niecim chyteni, nemozme byt ale stale vsetci doma, lebo jednemu tecie trochu soplik a dalsi trochu zakasle. Keby kazdy mal ostavat doma s kazdym naznakom ochorenia, by sa muselo na jesen a v zime vsetko pozatvarat a takmer nikto by nemohol pomaly ani z domu vyjst. A tie skolkarske virusy su strasne, nikdy som nebyvala chora a odkedy dcera chodi do skolky, stale od nej nieco chytim a som chora jak pes. Ona to lepsie znasa ako ja. Ale je to istym sposobom prirodzeny proces, tymi chorobami a nekonecnymi soplikmi si musia prejst, tym sa aj vybuduje imunita.

bosorkabb
25. sep 2024

@dooodka možno záleží od veku detí.
Ale tam proste neberú chorobu nejak zvláštne. Do škôlky /školy dieťa nejde ak má horúčku, hnačku pripadne infekčné ochorenia. Inak ide. Dokonca kiahne neriešia po týždni vôbec.

amarilka26
25. sep 2024

U nas este aj podpisujeme tlacivo ze dieta je zdrave kazdych 5 dni a ked pocujem ten koncert kaslania, kychania v triede, tak je mi zle. Ak to rano vidim v satni, tak rovno upozornim rodica, ale aj tak si idu svoje, ved este dneska potrebuju a zajtra uz bude dieta doma, takze parada. Ked som sa bavila s ucitelkou, tak povedala ze uz to vzdala. Ze ak aj upozorni rodica, tak dieta privedu dalsi den znova s tym, ze ved nema atb, takze mu nic nie je. Ale ze ostatni su potom aj dva tyzdne vdaka takymto doma, to uz nikoho netrapi. Uz som povedala ze teda budem pozadovat od skolky nahradu mzdy a preplatit lieky z lekarne, lebo uz ma to fakt serie. Hlavne milujem ked pride baba s druhym dietatom v kociku a supne tam chore decko. Hlavne ze ona ma doma potom klidecek.

zuzx
25. sep 2024

Tak ono je dosť rozdiel choré a choré. Nikto pricetny nedá do škôlky choré dieťa, s teplotou atď, to si predsa každá mama pozná. Ale je rozdiel nachladene dieťa, čo aj v originál príspevku sa spomína - proste zmena počasia, teplo, zrazu chladno, dieťa prechladne a má akurát tak sopel a nič iné. Nachladnute dieta- ak nemá nič ine- nemá prečo zostávať doma. A nachladene dieťa ani nikoho nenakazi, veď to nie je viróza či infekcia.

beatinka
25. sep 2024

@maciatkolulu starý rodičia, príbuzný, opatrovateľka… xy možností. Može sa hnevať a urážať kto chce ako chce, je to môj názor. 🤷🏻‍♀️ Rovnako ako mám názor na mamičky, ktoré vyhľadávajú deti s kiahňami, aby sa detičky rýchlo nakazili, nech máme pokoj. 🤦🏻‍♀️ Nikdy som dieťa ktoré prskalo, kašlalo aj keď inak bolo ok, do škôlky nedala. Nie ani tak kvôli tomu, že by nakazilo, ale aby do už možno prechladnutia nechytilo niečo ťažšie. Veď sa stačí aj tu na koňovi pozrieť na témy. Keby do škôlok nechodili choré deti, logicky by sa tu neriešilo, že sú decká po týždni choré. Niekto to tam doniesť musel a už si to len podávajú jeden od druhého tým “neškodným” zakašlaním.

ailiba
25. sep 2024

@zuzx len niekedy tazko zistis, ked dieta sopli, ci je to len prechladnutue, alebo na neho ide nieco horsie... Prve priznaky su vacsinou rovnake. Nehovoriac o tom, ze vtedy je dieta najviac infekcne.