icon

Nedávajte nachladnuté deti do škôlky, prosím!

22. sep 2024

MAMKY PROSÍM PRESTAŇTE DAVAT NACHLADENE DETI DO ŠKÔLKY. To, čo niektoré mamky si dovoľujú. Ráno prinesie dieťa do škôlky, kašle, 2 mamky ju slušne upozornia ešte v chodbe a ona sa usmeje, že ale veď malej nič nie je. A dá ju do tej škôlky. Nehovoriac o tom, že nakazí hneď iné deti, no som nazlostena a je to tak veľká nezodpovednosť!!! Akože nehnevajte sa ale ktoré mamy to robíte tak s tým prestaňte. Keby ste vedeli koľko zlosti mam v sebe teraz.

simona20201309
22. sep 2024

@pink_lady 😡 blbí ľudí taky lidi
Nech sa vám to spolu aj s tými lajkujucimi 100 násobne vráti na vašom zdraví. Prajem vam to

simona20201309
22. sep 2024

@sapetka tak si nerobte decko keď potom nemáte čas sa o neho starať

annm81
22. sep 2024

@sapetka Nie je to len o práci. Sopeľ a mierny kašeľ sú často príznaky stretu s niečím v podstate neškodným, s čím sa telo dieťaťa len musí naučiť bojovať. Vo výsledku to, že niekto necháva dieťa doma aj pri najmenšom soplíku, má za následok, že sa jeho imunita nijako netrénuje - je to rovnaké ako pri priliš sterilnom prostredí. U nás teda je akceptované sopeľ, kašeľ, mierne zvýšená teplota (neakceptuje sa horúčka, dusivý kašeľ, zapálené oči, hnačka, zvracanie a viditeľne malátne, slabé dieťa - to sa okamžite volá rodičovi a ten musí bezodkladne dieťa vyzdvihnúť, neexistuje aby nedvihal telefón alebo neprišiel). A teda nepoznám dieťa, ktoré by trávilo doma viac času ako v škôlke a to ani po nástupe do kolektívu.

lienka.7
22. sep 2024

@autorka je mi to ľúto a chápem ta.
Mne ked 2x ochorela malá od jednej a tej istej, tak jednoducho som danej matke povedala, co si o nej myslím. Detto aj učiteľke a riaditeľke. Druhý rok ma statočne ignoruje, neboj 🤣
Reálne s tým ale nič neurobíš... žiaľ. Ja si ani neviem predstaviť dat do skolky malu keď je naozaj ze chorá. Ona chce vtedy iba ležať a držať ma.

misiak7777
22. sep 2024

@simona20201309 trochu sa ukľudni😉 fakt je, že dieťa môže ešte dlho po chorobe kašľať a soplit, čistia sa mu dýchacie cesty. A už nie je infekčné
A druhý fakt je, že dieťa autorky sa nemuselo nakaziť v škôlke.

sapetka
22. sep 2024
pehavcek
22. sep 2024

Mrzi ma co preziva. Drzim palce nech to zvladnete. Ale toto naozaj neovplyvnis. Mojej znamej rovno doktorka povedala nech syna necha doma ked sa narodila dcerka. A vzdy ked zacnu choroby nechat aj syna doma aj ked je zdravy. Skolky su ulozisko bakterii a virusov. A ja nie som zastanca toho aby deti chodili do skolky chore ale je nemozne davat dieta do skolky v 100 percentnom stave.To by matky nemohli chodit do prace. Na druhej strane ked moj syn chodil do skolky tak najviac chore deti chodili do skolky tie, ktore mali mamu doma na materskej s mladsim. Odovodnenie:Nech nenakazi babatko.
Kazdy na to pozera zo svojho uhla pohladu.

autor
22. sep 2024

Ďakujem mamky za vaše názory a povzbudenia. Len som potrebovala to zo seba dostať. Zajtra ma prísť primár, či dieťatko nedáme do umelého spánku pretože mu odchádzajú pľúca. Poviem vám som hotova a na dne. Len plačem a nedokážem nič robiť. A nechcela som vôbec vyvolať hádku a neurazajte sa tu niektoré medzi sebou. Len vás prosím, nedávajte chore dieťa do škôlky 😭

stanzi
22. sep 2024

@pink_lady V niektorych krajinach chodia deti do skolky aj s teplotou preto, lebo rodicia nemaju taku moznost OCR ako u nas, ale to predsa neznamena, ze je to pre tie deti dobre 🙂 Aj dospelemu cloveku s teplotou je lepsie doma, nez v praci, takze to nebol moc stastny priklad.
Co sa tyka soplov, nuz, moja dcera ma vzdy, ale ze vzdy v prve dni choroby iba priesvitny sopel, az po 2-3 dnoch sa zmeni na farebny, ale pochybujem, ze tie prve dni nie je infekcna, prave ze naopak. Takze priesvitny sopel tiez nemusi byt vzdy ok.

gab1sol
22. sep 2024

Nikdy som do škôlky, či školy nedala choré dieťa (teda, ak nepočítam dni, kedy choroba vypukla v škôlke). Ale dcéra prekonala mononukleózu. Doktorka jej dala papier, že je v poriadku, nie je infekčná, ani nič, len bude mať ešte istý čas kašeľ. Pani učiteľka s tým nemala problém, ja som oboznámila o tom aj rodičov v triede. A aj tak sa našla matka, ktorá sa do mňa obula, že taký papier si môžem napísať aj doma. Si lekárka, že vieš zhodnotiť na prvý pohľad cudzie dieťa? Ako vieš, že práve od toho sa nakazilo? Čo ak bolo nosičom dieťa, u ktorého ešte neprepukli príznaky? Áno, choré deti chodia do škôlky/školy a samozrejme tie viditeľne choré (teplota, zápal, čokoľvek…) tam nemajú čo robiť, ale kašľajúce dieťa?

elisebah91
22. sep 2024

Autorka je mi to ľúto, budem na drobčeka myslieť dnes večer pri modlidbe...aj na teba ♥️
Dobre že si to dala zo seba von

autor
22. sep 2024

@elisebah91 ďakujeme pekne, potrebujeme to. Veľmi.

simsalabim
22. sep 2024

Je mi luto, co sa malickemu stalo. Ale ak ho bolo treba tak chranit, mozno treba zvazit, ci starsie davat do skolky… aby ste sa tomu v buducnosti vyhli.

barka1
22. sep 2024

Ženy, mali by ste rozlišovat chore a "choré" dieta. Nepoznám ženu, ktora by dala vedome do školky choré dieta, ktoré by malo lezat doma v posteli. Ale ked sa také dieta prelieci doma, trebars aj vyberie ATB a kašel pretrvava, nevidím dovod nedať ho do MS. A nie len ja, ale trebars aj nasa MUDr.

tiika
22. sep 2024

Takze ty si teraz v nemocnici s predcasniatkom a ono trpí? Či tvoja dcera, ktorá prišla chorá zo škôlky domov? Či ty, lebo toho máš naraz vela a náročné? Hneváš sa a obviňuješ preto teraz na inú mamku. To jej dieťa malo i iné príznaky ako ten kašeľ? Budeš teraz vnímať takéto situácie zrejme o dosť prísnejšie a kritickejšie.

annm81
22. sep 2024

Autorka, držím vám palce, aby ste to rýchlo zvládli, ale realita je taká, že tvoje bábo sa predsa nenakazilo v škôlke, ale od tvojho staršieho dieťaťa, že?

terry658
22. sep 2024

Tiež som sa takto hnevala ale systém nezmeniš. Nechaj staršie doma,nech ti nenosí bacile k bábätku a hotovo.

pink_lady
22. sep 2024

@simona20201309 moja zlata ja mam 15r chalana ktory je chory tolko, ze za rok ma vymeskanych takmer 400h, v piatok sme sa vratili z nemocnice a cakam co si priniesol...a nie tu chorbnost nedavam za vinu ziadnej mamicke ktora dala do skoly dieta s kaslom ci soplom...sam moj syn kasle takmer celorocne...kedze je astmatik a alergik...a vies co? 3rocny od neho takmer nikdy nechyti chorobu...Takze autorka, mne je luto ze s 3m dietatkom musis lezat v nemocnici ale ono tu chorobu (by) mohlo chytit kludne aj v obchode...Proste niektore ma imunitu lepsiu niektore horsiu...

@stanzi a toto je to, ze na jednej strane su tu diskusie, ze matky nechcu pracovat a nechavaju druhych pracova t nech robia na ich rodicaky a ocr a neviem co, su lenive zhnite, vypocitave a neviem ake a na druhej maju cerpat OCR za kazdy soplik...Tak ked sa chceme opicit po inych krajinach, opicme sa aj v tomto...

maminkadeticiek
22. sep 2024

Ty co riesis?Mas pocit ze niekoho takto ovplyvnis?Na to mas v skolke ucitelky,aby si sa spytalo preco je to a to dieta chore v skolke,preco ho ptebrali a ak nepochodis,tak riaditelka.Toto nema ziadny zmysel.Ale chapem ze na socialnych sietach je kazdy hrdina,priamo vecne riesit tak to uz je odvaha v gatiach.

autor
22. sep 2024

@simsalabim rozumiem. Dcérka je v predškolskom ročníku.
@tiika Manžel bol v škôlke riešiť situáciu. Učiteľka keď už bol nervózny priznala, že vzala dieťa do škôlky a bralo atb. Takze tak 😢

simona20201309
22. sep 2024

@famebazarik2024 ty nemáš ani paru o tom ako znie zákon. Učiteľka môže rozhodnúť že dieťa nepreberie aj pri výtoku z nosa (AKOMKOĽVEK) , kašli, a pri akomkoľvek podozrení na chorobu. A nájdu sa také škôlky kde to tak je a majú skoro stále plne počty deti. Pretože jedno takéto dieťa pošlú do hodiny domov a je kľud.
A potom sú tie ostatne.... 9 deti v triede, ved co. Lepšie že? Budujú imunitu ty kks. Hlavne tie nonstop choré už majú takú super imunitu že nedostanú teplotu ani keby mali 5.min pred smrťou. A ostatne doma vďaka tomu jednému teplotuju.
Vráti sa vam to! S úrokmi.

Autorka, vidíš... tak nakoniec majú sedieť doma zdravé deti aby neohrozovali členov rodiny.
Nejde len o to ze ty máš doma predcasniatko. Mnohí mame doma onkologických pacientov, starých ľudí, bábätka.....
Sebectvo!
Porovnávajú sa so zahraničím len s tým co im vyhovuje...

marianarem
22. sep 2024

Vies co u nas v skolke su prisni, dieta so soplom ani kaslom nezoberu. Ucitelky raz dost brutalne ochoreli od deti a odvtedy sa nejako zlakli a zaviedli nulovu toleranciu. Ked sa nieco objavi pocas dna, tak hned volaju. Je to mala skolka, tri ucitelky na max. 20 deti, takze sa to da ustriehnut. A vysledok - chorobnost mojho maleho sa nijako nezmenila. Je po par dnoch vzdy znova chory. V inkubacnej dobe nijako nezistis, ci je dieta chore a den pred ochorenim je infekcnost uz velmi vysoka. Potom su tu aj bezpriznakovi prenasaci. Momentalne mame zo 100% zdraveho kolektivu covid a nielen my, aj dalsie deti zarovno s malym ochoreli. Musel tam byt niekto bezpriznakovy proste.

simona20201309
22. sep 2024

@barka1 ja poznám. A hneď niekoľko. Aj také ktoré neriešili chorobu kým ich dieťa neskončilo na jiske.

petamich
22. sep 2024

@simona20201309 och ako radi tu zenam radime ako maju zbalit dieta a odist od muza 🙂 a co ak prave ta zena zanesie to dieta aj so zacinajucim soplom, len preto, aby ho uzivila a mohla s tym muzom nebyt, velmi cierno bielo to vidis

Ano ak mas na vyber, mas babku, mas moznost ostat doma, zaplatit opatrovatelku, pracovat z domu a dieta je naozaj chore, dieta ma ostat doma a v tom sa zhodneme, obcas skratka ale nie je situacia taka jednoducha a nie kazdy je mater ignorantka, ktora nosi do skolky dieta chore 🤷‍♀️ ale ano suhlasim aj take su

domka222
22. sep 2024

@simona20201309 to by si nemohla chodiť ani do obchodu,nákupného centra,MHD, práce. Ja som doma na RD a nakazila som si deti. Povedz mi,kde som ochorela?

lucylaw
22. sep 2024

Ja s tebou súhlasím,nikdy som nedala syna so soplom do škôlky a to z jedného základného dôvodu,to dieťa je ešte malé,nevie si samé vysmrkať nos,resp.ak aj vie,tak na to nemyslí a radšej vťahuje sople do seba..A to proste nie je v poriadku,ako sa to dieťa má takto vyliečiť? A učiteľky tam nie sú na to,aby chodili od dieťaťu k dieťaťu a každých 10 minút ich smrkali,nehovoriac o tom,ako sa to dieťa musí cítiť,keď mu nie je dobre, má plný nos,valia sa mu sople a má sa počas toho zapájať do nejakých činností a aktivít..Ale teda ako čítam,som očividne v menšine s týmto prístupom 🙈

Veľmi ma mrzí,čo s dieťatkom prežívate,držím silno palce,aby sa z toho dostalo,tiež mám predčasniatko narodené v 33+2,takže viem,čo to obnáša a čo je to za strach..

paulina291
22. sep 2024

Mne je ľúto, čo sa deje tvojmu dieťatku ale žiadny normálny zamestnávateľ nebude tolerovať človeku 50% v práci chýbať. Lebo tie škôlkarske choroby vedia byť masaker, to nie ako dospelý, že ho choroba chytí dva krát do roka. Navyše aj dospelý ak už iba dosoplieva po chorobe, tak normálne nastúpi do roboty a považuje sa za zdravého. Ale dieťa sa vysmrká v šatni a je zle.
Neviem, ak budeš finančne odkázaná na to, že aj ty musíš pracovať (ako väčšina slovenských rodín), tak sa necháš radšej vyhodiť z práce a nebudete vedieť platiť hypotéku, alebo dáš to dieťa, ktoré má úplne plno energie len sem tam smrká do škôlky? Ja som tehotná chytila ruky, nohy, ústa na mojej svadbe. Mala som kontrolovať zdravotný stav hostí? Covid ako tehotná v Kauflande. Budem sa štvať, že si idú ľudia nakúpiť jedlo?
Človek musí byť do istej miery sebec. Radšej dám dieťa s trochou sopla do škôlky, ako mňa majú vyraziť z práce a nezaplatím hypotéku. Ale hlavne, že ma bude hriať prijemný pocit na srdiečku, že iné dieťatko nedostalo sopel.
Aby si sa do mňa neobula, môj prípad toto nie je, my máme ako do budúcna poriešiť tieto choroby aj bez nejakých následov na našich prácach. Lenže ak si aj pozrieš iné diskusie, relalita je, že sa ráta každé euro.
A v dobrom- ak chceš normalnu diskusiu tak neprskaj na každú. Chápem, že si frustrovaná, ale potom sa do teba 100x viac obujú.

mamamasama
22. sep 2024

Moje deti do škôlky nechodia a hádaj čo. Aj tak máme vždy všetky škôlkarske choroby. Chodíme na výlety, do knižnice, na plaváreň, do kostola, detské ihriská, na rôzne podujatia. Je mi ľúto, že to tvoje dieťatko takto zasiahlo, ale naozaj by sa mohlo nakaziť aj vo vašich potravinách.

lucia13022023
22. sep 2024

Autorka, ja toto síce zatiaľ neriešim keďže mam ešte malé dieťa, ale viem co prežívaš. Keď mal syn asi 10 dní, skončili sme v nemocnici, skoro zomrel. Viem aké sú to muky, viem, že takto ventilujes svoj hnev, zúfalost... Je mi to veľmi veľmi ľúto a prajem vám veľa zdravia. To je to najdôležitejšie, a nech si hovorí kto chce co chce.

autor
22. sep 2024

@lucia13022023 ďakujem veľmi pekne
A mamky nehádajte sa. Prosím.