Nezobrali mi dieťa do spádovej školy - čo robiť?
Nezobrali mi dieta do spadovej skoly..vraj nedostatok miesta. Co teraz mam robit? Dakujem
Ale treba si uvedomiť že aj spádová škola má určený maximálny počet detí ktoré môžu byť v triede. Asi ani jednému rodičovi by sa nepáčilo keby malo dieťa v triede 30polužiakov. Rovnako je neefektívne z jednej triedy urobiť dve, lebo následne škole budú chýbať učitelia. Rovnako nemusí byť kapacita na voľnú triedu.....
Mne to nejde do hlavy vždy vedeli koľko detí tam majú, napr. Sídlisko. Všetko sa eviduje.
Keď som syna dala inde do školy ako mal tp musela som tam zavolať,ze tam nenastupuje.
Ja sama som chodila na poobede vyučovanie lebo to tak jeden ročník vyšlo.
Ale spadová škola musí zobrať. Dokonca tam nemusíš ísť ani na zápis.
Jednoducho by som išla na VÚC a dala si to vysvetliť. Lebo tie argumenty co tu padli sú slabé.
Okrem toho preto je zápis začiatkom roka aby riaditeľ vedel riešiť situáciu.
@6mia6 zápis bol teraz v apríli
@6mia6 ano volakedy bolo bežné aj 36detí v triede, teraz je stanovený maximálny počet miest. Preto je tam ten zriaďovateľ ktorý určí školu ktorá dieťa musí zobrať v spádovej oblasti. To isté sme teraz riešili s internistkou. V meste boli tri, jedna odišla do dôchodku a ďaľšie 2nebrali nových pacientov. Zriaďovateľ nám poslal zoznam lekárov pod ktorý patríme a keď si nikoho nenájdeme, máme im zavolať a oni nám určia niekoho kto je nás povinný prijať.
Ahojte. My sme boli minulý rok na zápis do spádovej školy vo vedľajšej dedine, všetko prebehlo v poriadku, bolo prisľúbené, že nám deti vezmú. chvíľu na to prišlo rozhodnutie že nám nevezmú ani jedno dieťa lebo pre nich už nie je žiadne miesto, že pomaly nemajú miesto ani pre svoje domáce deti a nie tie spádové. Náš pán starosta vybavil školu najbližšiu možnú, ktorá je ale až 18 kilometrov od nášho bydliska. Odkladom by sme absolútne nič neporiešili, takže deti nám tam nastúpili.
Ja som toto pri mojich detoch nemusela riesit-riesila som prave prijatie na "nespadovu", takze toto ma velmi nezaujimalo. Ale teraz som si precitala nieco o zapisoch a kopirujem:
"Škola je povinná dieťa prijať, ak má trvalé bydlisko v jej spádovej oblasti, ale je možné potomka prihlásiť do ktorejkoľvek základnej školy, aj na viac súčasne. "
Takze ja by som pisala odvolanie, pripadne by som to riesila so zriadovatelom, lebo evidentne sa niekde stala chyba.
@mogaa to je sice pochopitelne, ze je maximalny pocet, ale ked je raz podla zakona povinnost spadovej skoly, skola MUSI dieta prijat. To, ze si to riaditel neosetril skor, je jeho problem- miesto musi najst. Ako ked im teraz z mesta ponuknu miesto v Trnave, lebo vsetky skoly v Ba budu plne, tak to bude ok? A ak odmietne, tak co? Pochopim taku situacio o miesto mimo spadovej, ale tak toto je uplne mimo...
našla som: podľa § 20 ods. 6 zákona č. 245/2008 Z.z. „Riaditeľ spádovej školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode spádovej školy, a žiakov umiestnených v školskom zariadení alebo v inom zariadení na základe rozhodnutia súdu, ktorého sídlo sa nachádza v školskom obvode tejto spádovej školy, a to až do výšky maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka. Ak je počet žiakov vo veku plnenia povinnej školskej dochádzky, ktorí ju majú plniť v spádovej škole, vyšší, ako sú kapacitné možnosti spádovej školy, postupuje zriaďovateľ podľa osobitného predpisu.“
@kristina2412 čiže určí im školu najbližšie k miestu bydliska kde sú volné kapacity
@mogaa presne tak + si myslím že to nieje ani tak o riaditeľovi danej školy ale o mestskej časti. Riaditeľ ani pri najlepsej vôli nemôže vziať všetkých,keďže škola nieje nafukovacia🙄a počty žiakov v triedach nemoze prekročiť z hľadiska hygieny atď.
@kristina2412 ja by som len chcela vediet, co ked miesto nenajdu, lebo si myslim, ze autorka nebude jedina....to spalo mesto na vavrinoch doteraz??? A nehovorim o dopade na samotne dieta....
@liubov normalne spiste odvolanie voci neprijatiu a zaroven poziadajte pisomne miestnu cast ako zriadovatela spadovej skoly o moznost plnenia si zakonnej povinnosti a to povinnej skolskej dochadzky ja by som mozno aj poziadala o informaciu a potvrdenie ci vsetky prijate deti boli zo spadu a akym klucom sa urcili tie co uz nesplnili hranicu
zaroven ak vam urcia inu ako spadovu skolu su povinny vam preplacat cestovne naklady pre dieta na to ich tiez psomne upozornite
inak v ba je to pomerne casta situacia v niektorych mestskych castiach
@vevesh budú musieť nájsť...na nejakej škole zrejme otvoria o triedu naviac. Je to celé o tom ,že v BA sa stále stavajú nové a nové bytové domy a počty škôlok a škôl ostávajú rovnaké a samozrejme nezvládajú pokryť záujem 🤔
@kristina2412 to nie je novinka
@kristina2412 škola možno nie je nafukovacia ale mesto ako také, vie z matriky a evidencie obyvateľov koľko detí tam majú. Takže zaspalo tu mesto.
Ruku na srdce tebe by bolo jedno do akej školy ho "odvelia", akým kľúčom rozhodovali. Prečo Aničku odvedla zobrali a Ferka nechali napospas.
Som ročník kedy začal 9 ročnik. 2 triedy si nechali. 3 triedy rozbili po celom meste po 5 ľudí. Ale tak mali sme 14-15, aj tak by sme išli na strednú. No odvtedy sa to tu neprihodilo. A už vôbec nie s prvacikmi
@6mia6 nebolo mi to jedno a keďže som rátala s touto situáciou dávali sme prihlášky nielen na spadovu školu ale aj iné školy,ktoré sa nám pozdávali a kde je pravdepodobnosť že nas vezmú....kľúč k výberu je jasný,prednostne prijať dieťa s odloženou školskou dochádzkou,čiže deti 7 ročne,ktoré do školy ísť musia,prednosť majú deti ktorých súrodenec je na danej škole. Zisťovali pri zápise...
@6mia6
@kristina2412 presne toto riesim ja doma s kazdym prvacikom. Skola "pod oknom" a podla ulice patrime do spadovej o 5 km dalej, kedy parne cisla domov idu na skolu "pod oknom" (=100m) a neparne na spadovku (pozdravujem mestskeho planovaca😖😖)a teraz vysvetluj, ze anicka odvedla ide tam, ale ty musis ist 5km dalej na skolu, lebo...(a to nehovorim este o trabloch s cestou, kruzkami, ze par x za den musis tam a spat s dietatom a dalsimi "chutovkami")
@vevesh a potom tu niekto odsudzuje rodičov ,ktori menia dieťaťu trvalý pobyt k babkám,a kamaratom....aby mohli ísť do školy pod oknom. Sú do toho v podstate nepriamo nuteni
Napis odvolanie.Obe moje deti su silne rocniky museli otvorit namiesto troch tried otvorit aj stvrtu.Vsetky triedy su a,b,c len syn je stvrtak tak je aj decka dcera prvacka a tiez kvoli vyssiemu nastupu deti otvorili aj de triedu.Zamestnali novu ucitelku do tej deckovej triedy.V jednej triede je ich po 19
U nas v dedine je presne rovnaky problem. Spadova skola je mala, capacita nestaci. Vlastne zatial ano ale o 2 roky, ked nastupi rocnik 2015 bude to o drzku. Plus, postavili sa v dedine po okrajoch dve nove "sidliska". Cize este viac deti "pristahovalcov". A rodia sa stale nove deti. Rocniky 2015, 16, 17 a pravdepodobne aj 18 su velmi silne rocniky. Aaaaale....dedina nezaspala na vavrinoch. pripravila a pripravuje sa na tento naval dokladne. Uz vlani pristavili a skola je uz teraz takmer dvakrat taka velka. Este nie je vsetko hotove. Teraz zacali este riesit novych ucitelov. Ono u nas nehrozi aby bolo v rocnikoch 1.-4. trieda v triede viac ako 20 deti. Takze ono to treba riesit dopredu: Da sa to podla matriky a trvaleho bydlicka zistit a kalkulovat plus-minus aj roky dopredu. A samozrejme zhanat peniaze na stavbu.
@kristina2412 písala som ze u nás bola opačná situácia. Nechcela som spadovu. Starší 4 ročník ale prvaka nezobrali lebo im to vyšlo presne. Bola som rozhodnutá že vezmem aj štvrtaka. Nezabral ani súrodenec. Mali dosť svojich.
Teraz vlastne keď bude človek niekde čítať že dobrá občianska vybavenosť tak je to len očný klam. 🙄

@kristina2412 no neviem takéto veci môže riešit nespadova škola. Aj keď minulý rok som riešila ale opačne. Chcela som nespadovu školu na ktorej je aj starší syn. Riaditeľ sám hovoril (mal plno) musím počkať ci niekto neodíde inak nemá miesto. Keby sme tam mali tp musí ho zobrať. A nasledovala by ranná a poobedná. Našťastie niekto odišiel do inej školy. Trochu som čítala a všade bolo uvedené že spadová škola musí zobrať.