O 4 mesiace máme nástup do škôlky, no premýšľam nad odkladom
Dobry den,maminky.Mam syna dvaapolrocneho.Napriek tomuto kratkemu casu este sa sami nenapapame,mame plienku,nevieme sa hrat este s detmi,nerozpravame este.Akoby nebol zaujem sa ucit,neviem,ci by som mala rok pockat....Riesili ste to niektora?Vopred sa ospravedlnujem,ze o nas pisem v mnoznom cisle,viem,ze to mnohe kritizuju.Vedeli byste poradit nejaku dobru detsku psychologicku v Bratislave ci okoli?Popripade v dnajskostredskom kraji(Samorin,...)Srdecne dakujem za kazdu skusenost.
My mame dva a pol plienku nemáme od velkej noci co sa tyka inych veci ani nasa cez obed nema zaujem sama papat nerozpráva aj tak som skúsila dat ju od septembra ale bohužiaľ smetam boli dokopy 5dni kedze nas trapi soplik záleží od skolky co deti maju ovládať mne bolo povedané ze bez plienky a dudy takze dudu sme sa vzdali tyzden pred škôlkou
Tak 4 mesiace máte čo robiť, skúste sa zatiaľ zbaviť plienok, popracovať na samostatnom jedení, obliekaní, atd. Vačšina štátnych školok ti dieťa s plienkou aj tak nevezme, takže uvidíš, ako na tom budete za tie 4 mesiace. Niekedy deti začnú robiť všetko zrazu v priebehu 1-2 týždnov. To nerozprávanie by som tiež riešila u logopedičky. Môj najmladší tiež nerozprával, ked nastúpil do školky a tam sa rozrozprával, ale tiež to dlhšie trvalo. Držím palce.
Preco školka?. pani Vagacova to krasne
vysvetlila v jednom prispevku. o nic to dietatko nepride. Mojkaj si ho. uzivaj. Nebude to dlho trvat.
A preco vlastne pises v tom mnoznom cisle? Ked sa ma dieta trosku osamostatnit, je potrebné, aby mu to jeho maminka dovolila. Ako vsetko, aj toto zacina v hlave. Tvojej aj toho dietata
PoradnePoradňa: efektívne rodičovstvo a výchova detí
Je moja trojročná dcérka pripravená na škôlku?Zodpovedané
8. sep 2020
Dobrý deň,
dcérka bude mať 3 roky a pred pár dňami nastúpila prvýkrát do škôlky. Ja som doma, v novembri rodím. Dcérka sa do škôlky tešila. Je extrovert, zbožňuje deti a kolektív. Len ranné lúčenie je hrozné. Hysterický plač, lebo chce byť so mnou doma.
V našej škôlke nemajú adaptačný proces pre deti. Čakala som, že na začiatku pôjdeme spolu sa parkrát pohrať a postupne sa jej pobyt tam bude predlžovať.
Učiteľky však preberú vrieskajúce deti od rodiča a zavrú dvere. Veľmi ma to rozčuľuje a je mi to ľúto. Podľa učiteliek je to tak najlepšie. Ja o tom silne pochybujem.
Bývame na dedine a okolité škôlky to majú rovnako. Ak ju dm do mesta, nebude s deťmi z dediny.
Ako sa mám zachovať?
Mám nechať dcérku prechádzať denne výhovorkami s tým, že si zvykne?
Alebo nie je pripravená na škôlku?
Dcérke sa tam inak páči. Papá, spí, hrá sa a poobede nechce ísť domov. Ale aj tak každý deň opakuje, že tam nechce ísť a chce len mňa.
Do škôlky som ju dala preto, lebo budeme mať druhé bábo a s mužom budeme na obe deti sami. Rodičov a ani inú pomoc tu nemáme. Muž robí celé dni aj víkende, takže všetko je na mne.
Keby do škôlky nešla, tak na ihrisku by bola len s malými deťmi. Všetci jej kamaráti do škôlky chodia.
Čo nám odporúčate?
Ďakujem
Martina Vagačová
ODBORNÍK
Dobrý deň,
Vaša dcérka, sa podľa opisu vyvíja zdravým spôsobom. Vývoj dieťaťa je riadený individuálnym načasovaním a jedinečnou výbavou každého človeka. Najväčšou podporou a zdrojom inšpirácie sú bezpečné vzťahové osoby, teda rodičia. Prostredníctvom nich dieťa odzerá a učí sa rozumieť fungovaniu vo svete, ale aj sebe samému.
Preto v bezpodmienečne prijímajúcej a bezpečnej atmosfére domova má vytvorené najlepšie podmienky pre svoj rozvoj. Rovesníci sú síce zaujímaví v hre a budovaní sociálnych zručností, ale čas, ktorí s nimi reálne potrebuje stráviť môže byť saturovaní hrou vonku na ihrisku, v materskom centre.
Deti sa častokrát hrajú v tomto veku skôr vedľa seba ako spolu, keďže majú oveľa viac práce s naplnením svojich individuálnych potrieb. Škôlka ako inštitúcia s akokoľvek prijímajúcim a rešpektujúcim prístupom nie je schopná nahradiť rodiča. Nemá priestor pre individuálny prístup k napĺňaniu potrieb dieťaťa. Okrem toho, konkrétne tá vaša, žiaľ pri preberaní dcérky nevykazuje žiaden rešpekt voči nej. Správajú sa k nej neúctivo, a to je signál aj pre vás o tom aké prístupy v škôlke používajú.
Čo sa týka programu pre dcérku, ktorý ste schopná poskytnúť, nie je treba mať žiadne obavy. Je potrebné, aby bola obklopená inšpiratívnym prostredím. Najlepšími hračkami sú kreatívne materiály ako papier, nožnice, handričky. Všetko, čo ju nezabáva samé, ale ona s danými vecami tvorí na svoj spôsob. Zapájanie do vašich činností, domácich prác. Jednoducho život sám je dostatočným zdrojom možností, ktorý v tomto veku podporuje jej vývoj.
Z psychologického pohľadu, narastá počet odborníkov, ktorí sa zhodujú na 4 roku dieťaťa, čo sa týka veku vstupu do inštitúcie.
Rozhodnutie je v konečnom dôsledku na vás, spoliehajte sa na vlastnú intuíciu, keďže vy poznáte dcérku najlepšie.
Prajem príjemný deň
Prečo nenecháte vyvíjať sa svojim tempom? Niekde sa ponáhľate? Pretekáte sa s niekým? Vývinový medzník pre vstup dieťaťa do kolektívu je 3 roky.
@asia83 nejde o pretekanie,skor mam pocit,ze este ma cas...Preto sachcem poradit aj tu,kto maskusenost,aj odborne.🙂
Dakujem vsetkymzaodpovede.🙂
Naša sa odplienkovala v lete mala 2,8roka...do škôlky(súkromnej trieda detí od 2do 3rokov)chodí od 2rokov....po týždni v škôlke začala sama jedávať obedy, jednoducho videla staršie deti ako sami jedia, začala aj ona....v škôlke videla detičky ako chodia na nočník či na tie detské záchodíky ale jednoducho odplienkovala sa až na to dospela, to sa nedá ničím urýchliť...musí pochopiť nielen to čo znamená cikať ale aj že to má povedať dopredu a vedieť už ovládať močový mechúr, čiže zadržať....takže veľa detí sa naozaj dokáže odplienkovať až v období medzi 2,5-3rokmi...čo sa týka reči - tiež veľa detí začne až okolo tretieho roku....to sú veci ktoré jednoducho neurýchliš a psychológ je zatiaľ uplne zbytočný...ten sa pred tretím rokom rieši ak dieťa nemá potrebu dorozumievať sa(neukazuje, nemá potrebu dorozumieť sa posunkami alebo má príznaky autistického spektra)....4 mesiace sú dlhá doba a môže to prísť zo dňa na deň.....našu napr.ešte pred letom povedali v škôlke že skúsime odplienkovať, tak že ok....nechávali ju bez plienky, aj my doma, ale význam to nemalo žiadny, resp.povedaa že chce cikať ked sa pocikala....výsledok bol len ten že v kuse sme ju prezliekali lebo sa pocikala, dokonca necikala ani do nočníka, postupne pochopila že keď je mokrá že to je cikanie, takže sa docikala a povedala cikať......občas sa jej podarilo vycikať sa do nočníka....potom sme museli ostať v auguste týždeń len doma a zrazu to zo dňa na deň pochopila a ostala odplienkovaná cez deň a hneď aj na noc....proste zo dňa na deň to prišlo a bolo to aj bez "nehôd"....ale predtým bola cez 2mesiace cez deň bez plienky, čiže všetko pocikané...dieťa to jednoducho musí pochopiť a musí by na to "vyzreté"....čo sa týka rozprávania, v škôlke to nevadí ale musí rozumieť, s obliekaním a vyzliekaním pomôžu...
Mojho som odplienkovala mesiac pred nastupom do skolky. V skolke sa mu rozviaze jazycek. Daj ho na mesiac a uvidis.... mozno mu to prospeje a ak by sa velmi trapil tak ho vezmes prec
Moj syn síce rozpráva tak, že sa mu ústa nezavrú, plienku nemá už pár mesiacov, vie sa aj obliecť aj napapať, len to sa mu nechce- o mesiac bude mať 2,5 roka. Pôvodný plán bol, že v januári pôjde do škôlky, ale nakoľko čakáme druhé bábätko, ostane ešte so mnou doma, dám ho najskôr o rok v septembri a tiež mi príde na škôlku nepripravený- ale kvôli jeho povahe, nemá rad autority, veľmi nerád sa prispôsobuje a stále si ide svoje- chodím s ním na krúžky, medzi deti, ale proste ide si svoje. Podľa mňa ak dieťa nie je pripravené, treba to odložiť, nič im neutečie.
No dieta bude tazko jest same, hrat sa, chodit na wc a rozpravat, ked to este nevies ani ty. Deti sa ucia pozorovanim a napodobnovanim.
Prestrihni pupocnu snuru a a spravaj sa k dietatu ako k dietatu a nie babatku.
Ale ano, moze tam ist aj o neurologicky problem. V tomto veku hladaj neurologa a nie psychologa.
@amelie2017 ale aj psychológ môže pomôcť, poradí mamičke, ako ho naučiť samostatnosti
Naše dieta nastúpilo do jaslí keď malo 2 roky 2 mesiace. Ešte s plienkou. To bol február.
V lete keď mal 2,5 roka...tak nejak sam prirodzene sa odplienkovak. Nikto ho nič neucil, s manželom sme to neriešili (je urológ a tvrdí že nervové drahý ktoré riadia vyprázdňovanie dozrievajú okolo troch rokov, niekde skôr niekde neskôr, ale do troch rokov to vôbec netreba silit), proste malý zbadal v obchode slipky s obrázkom...dvakrát si ich precikal kým pochopil ze to nie je plienka ze to pretečie, a bolo. Do škôlky (štátnej) šiel v 2 rokoch 9 mesiacoch bez plienok. Dnes má skoro 4 roky a ešte sa mu občas tak raz za mesiac nehoda v noci pritrafí...nad ránom keď by potreboval cikat ale tvrdo zaspi...ale to je úplne normálne. Na matraci mame nepremokavu podložku a pyžamo sa operie.
Hlavne nestresuj a netlač ju do toho ze musí. Nechaj ju doma chodit bez plienky v nohavickach a ona to mokro spozná...ukáž jej kde sa cika...nechaj nočník na viditeľnom mieste (najlepšie ale v kúpeľni nech si cikanie spojí s kúpeľňou a nie s izbickou...).A nechaj ju tak. Sama pôjde keď bude pripravená.
Dakujem vsetkym vam za vsetky rady,vlastne skusenosti,aj tie prakticke ohladne odplienkovania.🙂Ste zlate.🙂
riesim nieco podobne doma so synom, 3r bude mat v decembri a velmi sa mi pozdava ten prispevok s odpovedou p. Vagacovej... konecne otvorili vobec tie detske centra, a uz ked som tam syna vzala prvykrat v marci, som videla, ze mu to velmi pomoze... nie je to skolka s pravidlami, na ktore este nedozrel ale zaroven je v kolektive... tak ideme dohanat tento polrok koronovy.... cely rok 2020 mam pocit ze nejak usiel pomedzi prsty 🤦🏼♀️ syn je povaha, ze kolektiv by mu veelmi prospel a ked sme na to prisli a riesili do toho mozne auti crty jednosdruhym, vsetko zavreli.. achjaj... tiez som ale zistila, ze nema zmysel dieta do niecoho tlacit, nas na odplienkovanie tiez este nedozrel, proste mu to nezopne, ze velka potreba - utekam na nocnik, wc,... ale ideme skusat nadstavec na wc, aj wc “zabka”, tak hadam
a drobec je už prijatý do škôlky?
ak ťa netlačia iné okolnosti (nástup do práce), tak s ním jednoducho ostaň doma a do škôlky pôjde o rok neskôr.. s plienkou ho nevezmú, papať by mal vedieť sám, umyť si rúčky, aktívne spolupracovať pri prezliekaní.. je toho celkom dosť na 4 mesiace a keď to od neho budeš vyžadovať všetko naraz, neviem ako zareaguje.. môj drobec má niečo cez 2,5 - je relatívne samostatný, no bez plienky začína byť až teraz.. konečne.. bola to pre nás veľmi dlhá cesta a napriek tomu, že ostatné veci zvláda a veľmi rád je s deťmi, museli sme škôlku prerušiť, kým sa neodplienkuje aj na spánok.. keďže obaja pracujeme, chodí do súkromného centra (zatiaľ do decembra), verím, že po Vianociach už nastúpi do škôlky 😉
Ak mozes, ostan s nim este doma. Rychlo Ti vyrastie, tak si ho užívaj, kym sa ešte da. Syncek nepotrebuje žiadneho psychológa, vsetko sa nauci, ked na to dozrie.
Držím palce!

napriek kratkemu casu k nastupu do skolky-pre porozumenie druhej vety.🙂