Podarí sa mi dať dieťa do škôlky v Žiline?
Ahojte mamičky, blíži sa čas na podanie prihlášok do materských škôl. Ja a asi aj mnohé z vás uvažujete,že sa vrátite do práce, ale čo robiť, keď dieťa bude mať tri roky v priebehu školského roka 2019/2020. Kapacity škôlok sú obmedzené a vo väčšine nepostačujú dopytu. Nechcú prijať mladšie deti, ale my rodičia túto situáciu musíme riešiť s ročným predstihom. Bývam v Žiline, urobila som si prieskum a pýtala som sa, či mi syna vezmú od septembra alebo aspoň od januára, vo väčšine sú odpovede jasné - nie. Čo mi poradíte, ako túto situáciu riešite vy? Zamestnávateľa nezaujíma váš problém a nie sú starí rodičia, čo by pomohli.
Stále si myslím,že toto treba riešiť.Hnevať sa na riaditeľku,lebo vzala dieťa mladšie alebo mimo poradia ti nepomôže, robí sa to a keď sa budeš sťažovať, tak ti tvoje just nevezme ani ďalší rok.
Vieš, každý rodič, ktorý je v časovej možno aj finančnej tiesni sa poteší ak mu dieťa vezmú do škôlky a určite ho netrápia výčitky pre iné deti. Je to chrapúnstvo, no on má situáciu vyriešenú. Ja nechcem nikoho obrať o miesto, preto chcem čestne skúsiť,či mi ho vezmú, ak áno budem šťastná, keď nie budem hľadať iné možnosti.
@vea28 "Vyssia berie"?! Tak u mna ako som uz napísala-zo mna totiž nikto vola robiť nebude. Mne dcerku vzali ale ti garantujem,ze ak by nie a vzali by co i len o deň mladšie dieta tak to riešim. Mna nezaujimaju nejake "cachre machre". A to mi ju nevzali prvy rok a bola som doma ale to bolo viac nez jasne nakolko je decembrova. Prečo by som mala držať usta a dat dieťa do súkromnej škôlky? Len preto lebo "vyssia berie"?😁😉
Ja len zo skúseností mojich kolegov, že kto kde hľadal páky, aby to išlo.
@vea28 ak už teraz dieťa zapíšeš ak ho aj v príslušnom roku po zápise nezoberú o rok mãš o to väčšiu šancu a tiež mi povedala riaditeľka pri zápise, že rozhoduje aj dátum podania prihlášky, ak by podali viacerí rodičia s približne rovnako starými deťmi zoberú to, ktoré malo prihlášku skôr. Takže môj syn ju tam mal týždeň pred termínom odovzdávania 🦈 je momentálne najmladší v triede.
@vea28 mozno skusit poziadat veduceho sluzobneho uradu o neplatene volno na tu dobu, kym bude v skolke, pisomne, zdovodnit, opisat problem. zalezi, ci ho schvali... u nas viem, ze su take pripady a schvalili im, tiez statna sluzba.
@vea28 no ja by som dala dieta od septembra do sukromky - a RP/prispevok na jasle by to scasti vykryl. a z platu vyrazne setrit na skolku po dovrseno trochrokov. a dalsi rok sa pokusat dostat do statnej. plat mozes mat nizky, no bude to viac, ako rodicak - a skratka sa na to pozriet tak, ze to nie su peniaze na domacnost, ale skolku.
@mishkamishka Ďakujem za informáciu, opýtam sa personalistky, či riešili tento problém a aké sú možnosti.

Pamätám si u nás v rodnom meste niekedy po roku 2000 zrušili niekoľko materských škôl lebo bolo málo detí, neskôr dokonca aj jednu základnú. Z mojej škôlky kam som chodila je teraz nákupné stredisko lebo veď to treba konzumentom najviac. Teraz im tam miesta pre deti samozrejme chýbajú, tu kde bývame mi staršieho hádam vezmú, ešte otvárali aj novú triedu pre menšie deti ako 3r a zatiaľ som nepočula že by niektoré nezobrali. Verím že to pre nikoho nie je jednoduché ak nemá to dieťa kam dať.