Poraďte zdravé desiaty pre deti v škôlke počas horúčav
Ahojte mamy malých detí hlavne v Rakúsku alebo tie, ktoré robíte deťom zdravé desiate do škôlky.
Prosím vás ako to riešite v tomto období horučav? Škôlka neposkytuje desiaty ani chladničku. Vyžadujú však len zdravú stravu. Za chlieb s nutelou a pod sa dieťaťa pýtajú, prečo má čokoládovú nátierku a kakao mu ani nedovolia vypiť.
Majú na to vôbec právo rozkazovat, čo sa smie pokiaľ nie sú schopní zabezpečiť chladenie tých desiat?
Hlúpe reči majú aj kôli vianočné a domácemu koláču.
Doma dedí neorekrmujeme sladkosťami, čokoládu u nás ťažko nájsť, keď ťa veľmi zriedka. Nepatrí to k pravidelnému pokrmu.
Alé v takýchto teplach sa mäsové a mliečne výrobky rýchlo kazia a vtedy kľudne dám aj "nezdravou" desiatu. No aké oni to nedovolia zjesť. Z ovocia sa to dieťa tiež nenáje a odmietam im dávať krekry a čipsy. To iné deti mávajú.
Ďakujem veľmi pekne za vaše postrehy skúsenosti s odpovede 🌸🩷.
@svetlonos a krekry a čipsy sú zdravá desiata? to iným deťom povolia? treba sa spýtať v škôlke čo teda jedávajú na desiatu ostatné deti.....ale môj názor je, že ak nevedia zabezpečiť desiatu sami, mali by akceptovať to čo dá rodič ....ale chladnička v škôlke musí byť
@mogaa
Vôbec nie, ale asi boli bio z DM 😁. Dnes malo jedno dievča nutelu. Učiteľka sa pýtala a mala pohotovo odpovedala, že to je aké zdravá čokoláda. Mama je psychologycka, do nej si nedovolia.
Moje dieta jedlo odpad menom nutela prvy krat asi v 9-10 rokoch. Cipsy tiez. V zivote sme nieco take doma nedrzali a nechapem, ze to niekto da malemu dietatu. Ved je tolko pestrych a zdravych jedal, co sa da dat na desiatu.
@mogaa
Vôbec nie, ale asi boli bio z DM 😁. Dnes malo jedno dievča nutelu. Učiteľka sa pýtala a mala pohotovo odpovedala, že to je aké zdravá čokoláda. Mama je psychologycka, do nej si nedovolia.
@svetlonos v takychto horucavach davam chladene uhorky, cherry paradajky, holandska paprika,nektarinky, jablka alebo melon. Na pitie studena voda (hlinikova flasa ti udrzi teplotu). Hrozno-syrove spizy. Chlieb normalne s maslom a salamou alebo s kiri, praclik suchy alebo s maslom alebo natierkovy syr a pazitka/zerucha. Jogurt s musli. Desiatu das do desiatoveho boxu a ten udrzi teplotu v taske, vsak nie je vystavene priamemu slnku.
@svetlonos a krekry a čipsy sú zdravá desiata? to iným deťom povolia? treba sa spýtať v škôlke čo teda jedávajú na desiatu ostatné deti.....ale môj názor je, že ak nevedia zabezpečiť desiatu sami, mali by akceptovať to čo dá rodič ....ale chladnička v škôlke musí byť
@mogaa neexistuje, ak das dietatu nezdravu desiatu, tak dietatu desiatu vezmu a bude o hlade....🫣🤷♀️🤷♀️🤷♀️
Kup malu chladiacu tasku, do nej chladiace medium alebo zamrznutu flasku s vodou desiata vydrzi niekolko hodin. V tomto teple nejlepsi je jogurt alebo len maslovy rozok so zeleninou, ovocie, melon..
Moja nosí ovocie,alebo zeleninu, trochu orechov. Veď raňajky má doma, a na obed je doma. Aj vo Švajčiarsku dostaneš zoznam, čo dieťa môže a nie.
Píšeš že nemôže vianočku, ani iný koláč. Tak daj rohlík s džemom, k tomu jablko. Potom piškóty a detskú výživu, toust na sladko, na slano, ovocie, zeleninu. Na tvojom mieste sa opýtam učiteliek, čo im dajú namiesto toho zakázaného, či ich nechajú o hlade
Moje dieta jedlo odpad menom nutela prvy krat asi v 9-10 rokoch. Cipsy tiez. V zivote sme nieco take doma nedrzali a nechapem, ze to niekto da malemu dietatu. Ved je tolko pestrych a zdravych jedal, co sa da dat na desiatu.
@anonym_47ff9e čo napr?
@anonym_47ff9e čo napr?
@anonym_046096 vyššie ti to ženy pekne napísali
Chladiacu tasku, ovesnu kasu, zeleninu, detsku vyživu piškoty....akoze tie kraviny v DM majú jesť....a vážene učitelky čo jedia? ja by som sa opýtala
Chladiacu tasku, ovesnu kasu, zeleninu, detsku vyživu piškoty....akoze tie kraviny v DM majú jesť....a vážene učitelky čo jedia? ja by som sa opýtala
@anonym_735199
Čokoládové tyčinky. Oni môžu 🫣!
Aká veľká má byť tá desiata? Môžu byť orechy? Ak môžu orechy, tak toastovy chlieb s arašidovym maslom na to trochu džemu, ak nemôžu džem rozpučenú jahodu k tomu ovocie, chlieb/pitta s hummus, k tomu zeleninu, chlieb s maslom a plátok tvrdého syra, k tomu zeleninu, ak môžu orechy - zmes orechov, ovocie, kocky syra, pripadne nejaké nesolené krekry. Ak len maly snack tak hummus ako dip alebo hocijaký domáci dip a k tomu nakrajana zelenina…Keď dáš
do izolačnej tašky ice pack, v pohode tam môžeš dať aj jogurt, či domáce dippy z jogurtu…
@anonym_47ff9e
Blahoželám a dávam ti imaginárnu medailu za matku desatročí s bio eko super zdravými desiatami 🥇💯✨
Som veľmi rada, že si sa aspom sem prišla pochváliť i keď sa zrovna na toto nik nepýtal!
A trošku pouvazuj, pod nutelou existuje xy variant a nie všetky sú super nezdravé, ale to by si musela čítať či som písala a nie vypichnúť len tu nutelu, všakže 😉?
@anonym_47ff9e
A inak plno kŕčov a rada žiadna. Ja zjem všetko, či humus, rôzne nátierky. Moje deti? Vyskúšajú väčšinou ale ani z ďaleká nejedia všetko. S humusom ich môžem naháňať, menší mi ako 2ricny zjedol polievku štipľavú so zázvorom napríklad. Teraz nátierky vôbec, len maslo. Starší začal špekulovať cze on neľúbi ani chleba ani maslo zrazu. Ja sa s nimi neoaram, keď nejedia, určite nedostanú ako náhradu sladkosť alebo mafiny.
Ryžový chleba neje, mozarelu s rajčinami zrazu tiež nie. Tak keď už chces diskutovať, tak konkrétne k veci trebárs u tvojho čarovného jedálnička.
Pokiaľ tvoje dieťa všetko vždy jedlo, to krásne vymýšľa desiata 🙂
@mogaa neexistuje, ak das dietatu nezdravu desiatu, tak dietatu desiatu vezmu a bude o hlade....🫣🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@vevesh
Ako myslíš, že neexistuje aby mu to nedovolili zjesť? Minule mal na poobede banán a kakao. Nebolo treba chladiť ho a povedala som si, že super v tomto počasí. Nedovolili mu ho vypiť!
Diky za predchádzajúce rady 🙂
@mogaa
Aj je, pre učiteľky, teda malo miesta. Nemajú vyhradenú pre deti a ich desiate. Dnes mi malý povedal, že od dnes už nebudú na obedy polievky, keď je tak teplo. Mali guláš a jogurt 🫤. Úplne niečo iné ako je v týždennom jedálnom lístku.
Tiež som za to, že pokiaľ nezabezpečia oni, nech držia hubinku. Lebo šikanovať decká za vianočku a koláč z domu či čokoľvek z jedla je bordel. Potom mi decko nechce jesť ďalšie veci, ktoré malo rado. A niekedy fakt mám toho dosť ako riešiť, či sa pani učiteľka nepi💩 z vianočky s džemom.
Píšeš že nemôže vianočku, ani iný koláč. Tak daj rohlík s džemom, k tomu jablko. Potom piškóty a detskú výživu, toust na sladko, na slano, ovocie, zeleninu. Na tvojom mieste sa opýtam učiteliek, čo im dajú namiesto toho zakázaného, či ich nechajú o hlade
@anonym_f5fd3c
Áno kľudne aj o hlade, veď "chýba" rodičov🫣🤯... Ešte deťom takto vsugeruju, že rodič je ten zlý a učiteľka ťa super... Už mu zobrali takto veci. Majú napísané riešený džús s vodou. Minule pumdali aj na to. A to ja dám tak deci džúsu do 0,6 DC flašky. Sirupy doma vôbec nemáme napríklad. Ani aktimel nemôžu. Netvrdím, že je to super ale raz za čas na spestrenie prečo nie? Ale to nemôžu!
@vevesh
Ako myslíš, že neexistuje aby mu to nedovolili zjesť? Minule mal na poobede banán a kakao. Nebolo treba chladiť ho a povedala som si, že super v tomto počasí. Nedovolili mu ho vypiť!
Diky za predchádzajúce rady 🙂
@svetlonos kakao je zakazane, takze sa nedivim. A ano, normalne nedovolia zjest- daju bokom a ked ide domov, daju to do tasky (takto zatial fungovala kazda skolka, v ktorej som mala deti🫣).
A este ma napadol toast- robim s kecupom a tavenym syrom/ alebo sunka, syr, horcica(malinko)/tuniak+struhany syr.
Baby ďakujem vám za dobré rady aj ohľadom tej chladiacej tašky. Ja im bežné dávam chleba, šunku, syry, vajce, uhorku, rajčiny, papriku. Z ovocia hrozno, jablko, maliny, jahody, čučoriedky, melón. Proste snažím sa prevažne fakt zdravšie veci. Občas to nahradim bielym jogurtom s müsli, orieškami, občas medom, alebo ovsenou kašou s ovocím.
No teraz poobede je už aj to narezané ovocie, zelenina koľkokrát už nejedla.
Minule menší v inelych jasliach vytiahol kamošovi z boxu nejaký keks, dal ho učiteľke otvoriť.
Tá si nevšimla, že nie je jeho, keksy otvorila a milí sa prekvapila - jej dnes má Peťko aj keksíky pozrite? A môj synator keksíky poslušne odovzdal odhalený Keks kamošov. Chcel mu len pomôcť s otvorením 😂.
Tá mi povedala, aká bola prekvapená, lebo malý máva vždy zdravé desiaty, že či som sa raz nad ním "zlutovala" a dala mu aj sladkosť 😁. Takýto rôzny prístup je v tých 7mich škôlkach - všetky patria pod mesto.
Len už ho nebaví jesť stále to isté dookola a mňa vymýšľať, keď to väčšinou donesie domov. Ďakujem ešte raz všetkým 🌺🙂
@svetlonos kakao je zakazane, takze sa nedivim. A ano, normalne nedovolia zjest- daju bokom a ked ide domov, daju to do tasky (takto zatial fungovala kazda skolka, v ktorej som mala deti🫣).
A este ma napadol toast- robim s kecupom a tavenym syrom/ alebo sunka, syr, horcica(malinko)/tuniak+struhany syr.
@vevesh
Ďakujem 🙂, hej viem. Keby mali normálne čisté mlieko, vezmem mu to ale nebolo. A keby si ho videla. On je chudý a vysoký, žiadne ako iné deti, ktoré majú už v 4 rokoch obezitu. Jedia o 14:30 a o 15:00 ide domov. Toto mal vyslovene na poobedie. Iná učiteľka mu nič nepovedala a mohol to vypiť pri nej. Dostal to 2x. No uvidím ako sa to ďalej bude vyvíjať.
@anonym_47ff9e tak to ti gratulujem ale nedufaj, že tvoje dieťa keď je mimo tvojho dozoru dodržiava tvoje domáce stravovacie návyky. Akonáhle sa deti co majú doma zakázané jest sladké a iné nezdravé potraviny ako napr. chipsy, k nim dostanú bez dozoru, veľmi rýchlo dobehnu ,,zameškané,,
@anonym_f5fd3c
Áno kľudne aj o hlade, veď "chýba" rodičov🫣🤯... Ešte deťom takto vsugeruju, že rodič je ten zlý a učiteľka ťa super... Už mu zobrali takto veci. Majú napísané riešený džús s vodou. Minule pumdali aj na to. A to ja dám tak deci džúsu do 0,6 DC flašky. Sirupy doma vôbec nemáme napríklad. Ani aktimel nemôžu. Netvrdím, že je to super ale raz za čas na spestrenie prečo nie? Ale to nemôžu!
@svetlonos nahlasila by som na socialke ze nechavaju deti hladovat. To je snad trestne aj v Rakusku.
A tiez ze nevedia zabezoecit bud stravu alebo bezoecne skladovanie prinesenych potravin. Jest poobede ovocie nakrajane rano a ponechane len tak musi byt ina smakocina.
@svetlonos nahlasila by som na socialke ze nechavaju deti hladovat. To je snad trestne aj v Rakusku.
A tiez ze nevedia zabezoecit bud stravu alebo bezoecne skladovanie prinesenych potravin. Jest poobede ovocie nakrajane rano a ponechane len tak musi byt ina smakocina.
@anonym_b63a22 co chces nahlasit na socialke? Vsak ty si zodpovedna za zdravu desiatu, ergo ty si nezabezpecila, aby malo vhodnu stravu🙄🙄🙄🙄🙄akurat tak dostanes ty opletacky, ze nedavas dietatu jest.....a na takomto "baliacom systeme" funguje skolstvo vsade v zapadnej europe, takmer nikde nie je skolka/skola povinna zabezpecit jedlo. U nas (sme severska spolkova republika) je v kazdej skolskej a nemocnicnej institucii dovazany obed baleny z belgicka (= ziadna cerstva kuchyna)...🤐
...a príde čas, keď to bude rozmrazované z Číny 🙃.
@anonym_b63a22 co chces nahlasit na socialke? Vsak ty si zodpovedna za zdravu desiatu, ergo ty si nezabezpecila, aby malo vhodnu stravu🙄🙄🙄🙄🙄akurat tak dostanes ty opletacky, ze nedavas dietatu jest.....a na takomto "baliacom systeme" funguje skolstvo vsade v zapadnej europe, takmer nikde nie je skolka/skola povinna zabezpecit jedlo. U nas (sme severska spolkova republika) je v kazdej skolskej a nemocnicnej institucii dovazany obed baleny z belgicka (= ziadna cerstva kuchyna)...🤐
@vevesh uff tak toto som vobec netusila, zlate slovenske skolstvo.
Nezabezpecia, nevedia uskladnit prinesene a este aj pindaju
@anonym_47ff9e tak to ti gratulujem ale nedufaj, že tvoje dieťa keď je mimo tvojho dozoru dodržiava tvoje domáce stravovacie návyky. Akonáhle sa deti co majú doma zakázané jest sladké a iné nezdravé potraviny ako napr. chipsy, k nim dostanú bez dozoru, veľmi rýchlo dobehnu ,,zameškané,,
@anonym_eb4f55 dieta uz aj pod mojim dozorom vyjeda sladkosti.😁 Ine je pchat do do 3-4 rocneho dietata a ine do tinedzera. V tomto veku by som ju uz ani nevedela mat pod kontrolou.
@anonym_47ff9e 😀🙏
Mne sa slowtella namiesto nutelly nezda az taky prehresok, domaci kolac bezlepkovy peceny len z makovej muky a vajec ,alebo mletych orechov a vajec plus nejake ovocie moze byt niekedy zdravsi ako biely rohlik.