icon

Potvrdený odklad a nechuť chodiť do škôlky

rolandik
3. jún 2014

Moja Emka je narodená cez prázdniny, je to ťažká povaha, čo nechce sama, neurobí. Preto sme sa s manželom rozhodli, že ju dáme o rok neskôr do školy. Všetko som vybavila a mám zo školy potvrdený odklad. V škôlke neboli veľmi nadšený mojím rozhodnutím. Považovali Emku za veľmi šikovnú a pripravenú do školy. Emka má o 3 roky staršiu sestru, ktorá ju ťahá mílovými krokmi dopredu a preto je naozaj iná ako ostatné deti.
Teraz však nastal veľký problém s chodením do škôlky. Deti sa Emke vysmievajú, že je krpec. Vysunuli ju na okraj. Teraz začali nacvičovať program na besiedku na ukončenie školského roka a ona iba sedí a pozerá sa na deti. Takže sa pridala aj učiteľka.
Deti do konca školského roka absolvujú ešte plavecký výcvik, kde Emka kvôli ekzému nejde.
Uvažujem o tom, že požiadam riaditeľku, aby Emku presunula do triedy budúcich predškolákov už teraz. Neviem však či je to dobrý nápad. Riešili ste niekto podobný problém.

Strana
z3
bibianka
21. jún 2014

@janickacrazy Ešte doplním, že (aspoň podľa dnešných pravidiel) tvoja švagriná odklad nemala, pretože je septembrová. Odklad by mala, keby sa narodila 31.8., ale už nie 1.9. To isté platí o prípravke v škôlke - sú do nej zaradené deti narodené do 31.8. Takže (podľa dnešných pravidiel) nemohla 2x absolvovať prípravku, ibaže by ju do nej so súhlasom riaditeľky rodičia dali o rok skôr s úmyslom dať dieťa do školy o rok skôr, ako je to zo zákona.

janickacrazy
21. jún 2014

@bibianka No ved jasne nepoznam presne vasu situaciu, pisem len svoju osobnu skusenost so synom. No vtedy boli asi trochu ine pravidla, svagrina 2krat opakovala predskolsku pripravu a vobec ju to nebavilo, bola z toho otravena a dodnes to vidi ako strateny cas pre nu. Takisto potom v prvej triede uz vsetko vedela dopredu, lebo mala aj starsich surodencov, od ktorych sa cosi poucila, takze prvu druhu triedu sa nudila. No tak ty vies asi najlepsie co urobis, poznas svoje deti. Len to som ti chcela povedat, ze aj ja som bola skoro na 100% presvecena ze moj syn to nezvladne a opak bol pravdou, len som sa onho bala kedze mal vazne zdravot. problemy.

rolandik
autor
30. jún 2014

Keďže moja téma bola pre vás dosť zaujímavá, napíšem ako to dopadlo. Emka bola presunutá do triedy budúcoročných predškolákov k pani učiteľke, ktorú mala v 1. triede, ku spolužiačkam ktoré z tej 1. triedy poznala, ku mladším deťom, ktoré sú ešte stale tolerantné. Emka chodila do škôlky s radosťou a teší sa, že ostáva v škôlke.
Emka absolvuje predškolskú síce 2x, ale s inými učiteľkami. Každá z nich má iný prístup k deťom a verím, že každá z nich moje dieťa obohatí o niečo iné.

renab
30. jún 2014

@rolandik som rada, že sa našlo riešenie. napriek tomu, čo ti tu písali mamičky si myslím, že ty sama najlepšie vieš, či by dcérka zvládla prvú triedu alebo by to bolo trápenie ( hoci pri dnešných nárokoch na prvákoch si myslím, že by prvú triedu zvládla väčšina detí).
moja dcéra sa narodila 31. augusta o 23,45 a tiež som jej odklad dala. teraz po rokoch ti môžem povedať, že som to nikdy neoľutovala. hoci vedela čítať v štyroch, vedela matematiku a mohla by nastúpiť rovno do druhého ročníka, nič nestratila. jednoducho nebola na školu psychicky pripravená.
syn, narodený v júli, do školy išiel normálne. u neho by som si odklad školskej dochádzky nevedela predstaviť. zvládal všetko, čo jeho staršia sestra, ale bol iný. psychologička nám odklad dochádzky dokonca pri ňom odporučila, lebo aj na zápise vôbec nerešpektoval učiteľku, všetkým tykal, pýtal sa otázky, na ktoré nevedeli odpovedať. napriek tomu som ho do školy dala. celý čas bol najmladší, najmenší, bojovali sme so šikanou, ale tiež neľutujem, že do školy šiel.
tretie dieťa je narodené v decembri. pri ňom nám odporučili skoršie zaškolenie a zas som to nerešpektovala. podľa skúseností s predošlými dvomi deťmi som vedela, že o nič nepríde, keď pôjde do školy normálne. je úplne jedno, či by sa nudil o rok skôr.
toto som ti napísala, len preto, že mám tri deti a pri každom som postupovala inak a vôbec neľutujem. takže držím palce tebe a tvojej dcérke a verím, že si ako matka urobila najlepšie, čo si vedela a že to bude pre dcérku na prospech.

ivett1
30. jún 2014

@rolandik som rada, že sa vám to podarilo vyriešiť😉 tak o rok sa stretneme v téme máme doma prváka🙂

zuzitko74
1. júl 2014

@rolandik Takže sa potvrdilo, že chyba nebola v tvojom prístupe, ako sa ti snažili niektoré dievčence naznačiť. V tolerantnom kolektíve funguje tvoje dieťa úplne v pohode a do škôlky chodí s radosťou. Som rada, že sa to tak dobre vyriešilo, prajem veľa šťastia.

babika112
14. júl 2014

A ja si pre zmenu myslím, že si urobila dobre, keďže je menšia a hlavne ty si si nebola istá. Dnes matky posielajú deti do školy s 15. timi kilami a s oslavou 6. narodenín v novembri!!! To čo sa jej robí v škôlke nemá nič spoločné s odkladom. Jednoznačne choď za učiteľkami a porzprávaj sa s nimi, čo ťa trápi a čo si nepraješ.

Strana
z3