Prázdniny u škôlkarov a neprecujúce mamičky
Čaute baby, ja len neviem lebo už som taka rozpenená… pracujem niekoľko rokov ako učiteľka v materskej škole… vždy keď prišlo k prázdninám tak samozrejme Mš prázdniny nepatria tak sme spisovái záujem rodičov …vždy boli ústretoví a podpísali že nemajú záujem a musíme si občas oddýchnuť aj my keďže to nei je ako s inými zamestnaniami že vyberiem si dovolenku vtedy kedy sa mi zachce alebo kedy potrebujem, nie tu to take neexistuje… až prišli naši noví rodičia, z hodou okolnosí od začiatku roka boli vždy zle podpísali prázdniny aby neboli aj keď mali pripomienky… a zrazu teraz pred sviatkami kedy by aj my najradšej sme trocha vypli a urobili si v domácnosti veci ktoré nam treba tak sa naši rodičia spikli a podpísali že majú záujem…podotýkam kvôli dvom dňom!!!! Štvrtok a utorok, ktorý by bol pre nás vykúpením…ALE!!! Najhoršie na tom je ,že máme veľa nepracujúcich mamičiek ktoré práve tie!!! Čo doma sedia (a to vieme pri každodenej poznámke) to práve podpísali a ešte do xichtu sa smiali že “podpisaliii smeee”…ja už naozaj niekedy nerozumiem…príde mi choré keď mi mamička v piatok povie “bože len dva dni prežiť doma” (myslela tým vikend s vlatnym dietatom)… alebo mi mamička povie ,,keby bola škôlka aj cez víkend”…dávam si taký čas otázku…prečo takí ľudia majú deti? Iní by za ne dali aj posledné a nemôžu mať a tí čo majú sa len dookola mi sťažujú ake je neposlušné a nezvládajú ho a v škôlke žiadny problém… preto milé mamičky vážte si svoje ratolesti aj napriek tomu aké je to s nimi náročné a ťažké🙏🏻 A niekedy za ten volný deň/ čas s nimi prežite s radosťou😇 (a niekedy učiteľkám dať oddych pretože my sme škola nie úschovňa)🙏🏻
@oblecenie99 jej išlo o to, že tie mmaicky čo sú fakt stále doma chceli aby im vzali deti do škôlky ešte 24.12. aspoň doobeda :D že kedy si majú upratat
@dskjhfdlkdjhl Možno Ty, lebo učíš, to vnímaš inak. Ale nájdeš tu nejednu diskusiu, kde sa už od prvých riadkov evidentne hlúpa žena pýta na to, ako sa dostať do školstva, hoci na to nemá žiadne predpoklady a nájde tú vždy mohutnú fanúšikovskú základňu.
Sú tu diskusie, kde ženy píšu, ako môže ísť absolvent akejkoľvek strednej školy rovno učiť do MŠ, veď vzdelanie si dorobí aj neskôr, diaľkovo 😂 Ako môže učiť absolvent všelijakých bizarných VŠ odborov - hlavným dôvodom je, že nikde sa nevie uplatniť, tak v školstve by to určite šlo. 😂 A momentálne je hitom posielať za asistentky do škôl ženy, ktoré pár rokov robili manuálne (alebo nerobili nikdy nič, len boli na RD) a chcú zmenu. Čo na tom, že nepomôžu učiteľovi ani žiakovi so zdravotným znevýhodnením, hlavné je, že budú o 12.00 doma a budú mať čas na domácnosť a vlastné deti.
A túto chuderu tu dnes idú zlynčovať. 😂
@heleninamama ale ja Ti rozumiem, len mam dojem, ze prave tu sa stretlo viac takych, ako ja-konzistentnych v nazoroch🙂 A bohuzial to, ze teraz uz moze ist ucit ktokolvek, to bohuzial dovoluje debilny system. A to teraz nepisem len o ucitelkach v MS.
@heleninamama este k tej "chudere"-ona sa ako chudera zachovala hned v uvodnom prispevku, takze z nej chuderu nik nemusi robit😉
@elementissa pracujem na polovičný úväzok, čiže na 50%.
Pri deťoch sa s manželom striedame.
Sú tu rôzne platené možnosti: au-pair v rodine, Denná matka (Tagesmutter), škola ponúka platené opatrovanie buď do 15.25, alebo 18.00, platí sa to podľa príjmu v rodine. Pre menšie deti sú Kita-denne centrá, kde stojí pol dňa 60, celý 120 euro. Takže pracujú tu aj ženy podľa ich finančných prostriedkov.
@elementissa veľa známych pracuje napríklad v noci, keď je manžel, partner doma s deťmi a potom spia, kým sú deti v škôlke, škole.
Pridávam foto rozpis môjho syna, škôlka bez stravy, desiatu si musia nosiť sebou, takže doma sa stravujú. Tam dostanú akurát tak vodu na pitie.
Jedine v pondelok majú aj poobede, kedy ich treba vyzdvihnúť o 12.00 a 13.45 začína škôlka zas. A to nie, že každá mama si príde kedy chce, o 12.00 sa pustia deti von a my rodičia tam stojíme ako ovečky nastúpení a berieme deti domov.
Alebo ako tu bolo spomenuté, že nemôžem ísť vtedy a vtedy, lebo druhé deti mi spinkajú 🤣🤣🤣. Mať ti ten školkarsky slovenský luxus....😍😍😍
Mňa sa tiež pýtali učiteľky, či dám malú do škôlky. Opýtala som sa, či sa hlási veľa detí, povedali tak jedna trieda sa nazbierala. Keďže už musia do práce a moje dieťa bolo od októbra do januára doma kvôli zdravotným problémom, tak som ju nahlásila tiež. Ak by povedali, že idú dve deti, tak jasné, že by som ju nechala doma, aby si oddýchli aj ony. Ja tiež napríklad pracujem aj vo štvrtok a aj utorok a síce z domu, ale plnohodnotne. T.j. začne pracovná doba, mám prestávku a končí, žiadne domáce práce atď. Ja v Tom problém nevidím vôbec žiaden. Ak nevyhovuje práca učiteľky v škôlke, treba ísť pracovať do školy, kde budete mať podobne prázdniny ako žiaci. 🤷
@luccija a škôlka je až od 4.rokov, takže dva roky. A to má vo Švajčiarsku každý okres ináč. Kamarátka býva vo vedľajšom a jej dcéra má napríklad stredy voľno, takže škôlku majú dva dni, voľno, dva dni, a víkend.
Pred deťmi som robila na plný, ale teraz nechcem aby mi deti vychovávali len inštitúcie alebo cudzie ženy. Každý to rieši ako vie. Mam aj kamarátky, čo už 4.mes.babo dali preč, a robili na 80%
@luccija len v zahraničí žena na polovičný úväzok zarobí viac ako na SK na celý, takže tam je to o inom
Ak si učiteľka, tak oslov svoju nadriadenu. Dohodnite sa. U nás sa spisuje papier, vždy pripomenie, že ženy na MD majú byť s deťmi doma. Záleží to na prístupe učiteliek. Môže byť zoznam, aký chce aj tak sú deti doma. V dedine všetky mamičky už chodia brať deti o 14,30 hod. Ak niektorá príde neskôr, tak jej to dá pocítiť. Učiteľka, ktorá tam pracuje 100 rokov a patrí pod obec má svoje pravidlá. Je rozdiel v meste a na dedine. Každá má iné pravidlá vydierania, šikanovania deti a rodičov už v MŠ. Neposkytne tlačivo na zápis do MŠ v priebehu roka. Neskutočne, ale mlyny melú pomaly ale isto. Ani jedenkrát neboli otvorené dvere v MŠ počas prázdnin, aj keď bol dostatočný záujem.
Milá autorka, ja mam dvoch synov, rozdiel presne tri roky. Keď mi starší nastupoval do škôlky, narodil sa jeho mladší brat. A vieš čo? Áno, starší aj napriek tomu, že som bola na MD s mladším, veru do škôlky chodil v takýchto prípadoch a vieš prečo? Nie preto, že som si potrebovala chodiť po kaderníctvach, kozmeticke alebo že by som chcela doma kľud, ale preto, lebo jeho mladší brat do svojho 3.5r celý svoj život prevrieskal. Keď som aj staršieho nechala párkrát takto doma, nemal v podstate žiaden program, lebo nonstop sa všetko točilo okolo jeho problémoveho mladšieho brata, bohužiaľ. Preto chodil do škôlky, lebo tam sa cez deň pekne prehral so svojimi kamarátmi, zabavil sa s nimi vonku, bol tam šťastný a ten čas strávil určite plnohodnotnejsie akoby bol doma so svojím nonstop vrieskajucim a amokujucim bratom. Našťastie mal však také pani učiteľky v škôlke, ktoré mali tu "česť" poznať jeho bračeka a žiadnej absolútne nenapadlo pozastavovat sa nad tým, prečo ako ja matka na MD im tam nechávam svoje dieťa. V prípade, že by si chcela argumentovať tým, že som bola neschopná matka, ktorá nevedela zabaviť dve deti naraz, mladší ma už 7r, ľahšie mentálne postihnutie a ešte iné dg, preto nastupuje od sept nie do normálnej, ale specialnej ZŠ..
A ja ďakujem daným pani učiteľkam, ktoré aj napriek tomu, že nemali prázdniny a "museli trčať" vo svojej práci, sa môjmu synovi venovali radi a s láskou..
@mirka17 ver mi, že sú mamičky, čo idú s mladším dieťaťom poobede von a cestou Z (!) prechádzky vyzdvihnú dieťa zavreté v MŠ. 😄
Každopádne, ja to beriem tak, že MŠ je do 16.00 a po tomto čase sú už všetky deti fuč, takže mňa to nemá čo trápiť, nenadrabam kôli nikomu. Aj okolo mňa vidím zamestnancov, čo sa rozčuľujú, že koľko detí je v MŠ a pritom je ešte 30 min do zatvorenia. Nerozumiem tomu.
To, že sú už rôzne iné veci, ktoré s tymi deťmi prežívam (dieťa veľmi naviazané na matku, so stresovymi bolesťami brucha a rôznymi problémami z toho vyplývajúcim a pod a mamička je doma) a naozaj chodí posledné a potom ide k babke, kde často aj spí... Tak mi to je, samozrejme, ľúto, pretože to dieťatko nechce nič iné, len byť s maminou a nedostane to v dostatočnej miere.
Ale aj o tom je učiteľstvo, dnes už učiteľky do výchovy neradia, majú zobrať, čo im príde a zmieriť sa s tým. Keď som povedala, že nech nekrmia dieťa, pretože nevie jesť samé a je už veľké, tak som mala pocit, že som povedala, aby ho zavraždili. 😄
No a takýchto individualít je v MŠ toľko, koľko je detí. ❤️
Mňa zaráža koľko ľudí pracujúcich v školstve má problém správne napísať slovo "kvôli" 😀
@nominativ ach bože, ten váš jednostranný pohlľad. Ja mám 5 detí, (2 x dvojičky), To je trošku iný manažment, ako s jedným dieťaťom v škôlke a s druhým na prechádzke. Ak chcem uspokojiť všetky deti, a ostať s nimi po škôlke a škole von, musia byť male deti vyspaté a kludné. Ak mi zalomia na obed o 12.00 a vstanú o 15.00 tak v škôlke som o 16.00, nevidím dôvod kočíkovať od 12.00 aby som o 15.00 bola v škôlke a potom rýchlo domov, radšej prídem o 16.00, všetci sú vyspatí, kludní, a môžem v pohode zostať aj zo staršími detmi von. Chápeš?
Ja stale nechapem. Dieta je prijate na predprimarne vzdelavanie. Rodic plati poplatky z toho vyplyvajuce. Co je ucitelku do toho, co rodic robi v case ked je dieta v MŠ? Ja som pocas oboch mojich RD pracovala z domu. Ak by som mala jedno dieta v MŠ a s druhym som doma, odkial ucitelka vie ci nepracujem pocas RD? Ja som pracovala pocas ich doobednych a poobednych spankov, ale keby je druhe dieta väcsie a nespi, tak by som pracovat nemohla. Su maminy, ktore chodia brigadovat a dieta strazi babka, dedko, sestra... Ked moje mladsie dieta chodilo do MŠ ja som pracovala z domu. Dieta som odviedla do skolky pri dome a isla som domov pracovat. Ucitelka, upratovacka, suseda, domovnicka... si v pohode mohli mysliet, ze som nezamestnana a idem domov spat alebo pozerat co ja viem serial. A ano obcas som aj vybehla do Auparku kym bolo dieta v MŠ lebo som tam vybavila banku, postu, lekaren aj potraviny. Keby ma ucitelka stretne vtedy prva myslienka moze byt "decko da do školky a ona sa ide flakat po Auparku". Takze pokial je dieta prijate na vzdelavanie v MŠ moze ucitelka max zistit zaujem ci v tom a tom case bude chodit, ale v ziadnom pripade nemoze dat rozkazom, ze ak si na MD/RD mas si nechat starsie dieta doma nakolko prd o situacii v rodine vie.
@mirka17 nechape. ani nepochopi. ani jedna z nich. ja cim dalej, tym viac som presvedcena, ze ako pre policajtov, aj pre ucitelky v MS by mali byt povinne psychotesty, lebo staci mi, co citam tu. to je jeden skvost od druheho. oni by boli najradsej, keby im deti do skolok prisli o 7.55 a odchadzali idealne hned po obednom spanku, aby tam nemali viac ako 15 deti, aspon raz mesacne chripkove prazdniny a aspon raz rocne skolku zavretu 2 mesiace kvoli covidu. lebo vsetko ich obtazuje. bezne clovek stravi 8.5hod.v praci, casto je rad,, ze do seba nahadze obed. oni su max 6hodin v praci, vzdy v teple, vypiju tolko kav a cajov, kolko sa im uraci, v klude sa naobeduju a uz len stepuju, kedy pride posledny rodic pre dieta, lebo ved skolka je do 16.30, ale jej ide 15.58 autobus a ona ho chce stihnut. ako tu bolo neraz spomenute, chcelo by to vyskysat si ine zamestnanie, aby si vazili to svoje.
@matkahelka prepáč, ale v druhej časti príspevku si ro už prehnala. Nohy v teple, kávy, obed v kľude.. To je už moc. Zjavne o tej práci nevieš nič. V niečom máš pravdu, ale toto.. Inak vieš, ako často chodia policajti na psychotesty? Tiež o tom nevieš vôbec nič.
A u nas v dedine zasa rodicia penia,ze cez prazdniny skolka zatvorena. Aj cele letne prázdniny, pritom v meste v pohode otvorene... tiez som na materskej a davam ho do tej skolky aj cez prazdniny. Lebo: od minuleho roka v nej kvoli korone a chorobam viac nebol ako bol, lebo sa v nej nauci medzi detmi viac ako pri mne a mladsom bratovi, lebo cim viac deti sa prihlasi, tym viac sa tu skolku pre obec oplati otvorit, lebo mu je lepsie medzi detmi...
@ibrunova zial viem, mam suseda policajti. a maju to teraz na zaklade poslednej tragedie menit. a o fungovani v MS tiez co-to viem, kedze pocas strednej skoly som bola v MS 2tyzdne na praxi. nikde som nepisala, ze je to jednoducha praca ani ze ju moze robit kazdy, ale ak je to taka hotova katastrofa ako tu citam, treba si hladat inu pracu a nie sa vecne stazovat. a s rukou na srdci, je nedostatok uciteliek v MS? nie je! naopak, je ich prebytok. a preco? lebo je to svojim sposobom lukrativna praca. presne pre tie nohy v teple, pevny rezim, luxusnu pracovnu dobu a luxusny pocet volnych dni. smola je, ze drviva vacsina uciteliek deti berie len ako prostriedok svojho prijmu a nemaju s nimi ziaden vztah.
tiež v mš pracujem, poviem ti, keď dieťa pride rovnako učesané dva dni, keďže som ju tak česala a vlasy dokudlené, keď pridu s oblečenim tyždnovým, keď ho nosia od 6 do 16,30, tak povedz, načo sú takým deti ??? čo z nich vyrastie ? v čom našej krajine pomôžu prospievať, keď im ti, čo ich majú ukážu, že na nich s..u....
presne,vydržať dva dni, je to hrozné, max 5ti z 25 sa o dieťa starajú, tym nemyslim, že ho umyju a obleču, ale že sa mu venujú, a každý rok je to menej a menej...
@makova333 práveže na dedine informuje upratovačka, ktorá má mylné informácie. Potom to tak vyzerá, že ak pošlete elek. prihlášku na zápis do ZŠ, tak riaditeľ školy sa pýta:" Vy ste si dali k nám prihlášku? Učiteľka mi povedala, že Vy sem nebudete chodiť"! To už je cez čiaru učiteľky, ktorá má svoje info a rodičov sa nepýta. Ak učiteľky práca nebaví, nech idú do závodu. Mimochodom v jednej škôlke neustále niečo vyberajú, že na kvetináč? a pod. Potom sa dozviem na benzínke, že na konci roka majú také párty v jacuzzi až no. Dieťa v škôlke -povinna predprimárna, druhé dieťa MD, žena sama, práve pred sviatkami je veľa ľudí v obchode a urob nákup na sviatky s dvomi deťmi. Práve vtedy ten jeden deň, kedy by mali mať MŠ otvorenú. Na dedine skôr s nepochopením.
@mooonika1975 to neverím, že 25 detí príde o 6 hod. ? To musíš byť hroznom stave!!!
@mooonika1975 ani ja neverim, ze niekto chodi na 6, mam skusenosti s 2 skolkami, my sme nosili deti medzi 7:30 -8, a nasi tam boli zvacsa prvi, a poobede okolo 16, tam zase boli uz len moje deti, vzdy som sa cudovala, ze ako to robia ini, ze nosia deti neskoro a vyberaju skoro
@mooonika1975 a to gro deti vo vasej MŠ je taketo alebo ide o jeden mozno dva pripady? "keď dieťa pride rovnako učesané dva dni, keďže som ju tak česala a vlasy dokudlené, keď pridu s oblečenim tyždnovým, keď ho nosia od 6 do 16,30" Ja to tipujem skor na ojedinele pripady. Kazdopadne, nikomu neprinalezi hodnotit ci niekto ma alebo nema mat deti. Ak mas podozrenie na tyranie a/alebo zanedbavanie dietat, treba to riesit s kompetentnymi uradmi. Ak nie, netreba to hodnotit, lebo nevies, co sa stalo a ako funguje rodina.

@heleninamama No, ja myslim, ze mnohe z tych, ktore sme sa tu vyjadrili negativne, sa rovnako negativne staviame aj k tomu, aby kazda isla na ucitelstvo😉