icon

Prečo školné v škôlke porástlo?

levany81
13. apr 2021

Ahojte maminy, aj vám porástli poplatky v škôlkach, dieťa nastúpilo po troch mesiacoch do škôlky a hneď papier že mesačný poplatok stúpol o 100%, čo mi príde trochu scestné na dobu kedy poberáme očr, alebo sme doma na 80%. Chcem sa voči tomu ohradiť a vedieť dôvod a niesom sama mamina v tej škôlke co stým nesúhlasí. Viete mi s tým niekto poradiť?

Strana
z2
maciatkolulu
13. apr 2021

Dievčatá, ved ja som to hovorila, skončia sa kadejaké príspevky a bum, bude sa zirat ako zverí v lese. Véd aj ta škôlka musí sama seba zachrániť, všetky inštitúcie, obchody, služby, keďže nedostávajú dostatočne dotácie. Ci si myslíte, že reálne sa nemuselo nič platiť, keď bolo zatvorené? Fakt? Podľa mňa inak aj v zmluvách je zachytené pripadne zvyšovanie a tak. Ale čudovať sa, že prečo sa ceny zvyšujú je podľa mňa až smiešne. Teraz len príde pocoronova realita. A tie ocr, čo neboli opodstatnené a iné, pre mňa almuzny, boli chvíľkové, realita nastupuje... Ja sa ani nečudujem zamestnávateľom a iným, lebo toľko zneužívania, čo bolo na sk, sa len tak nevidí, najkrajší príklad bolo leto... Tak vela zdaru!

maciatkolulu
13. apr 2021

@heleninamama som rada, že nie som jediná, ktorá to tak vníma, ja som stále hovorila, že príde smútok, potom, čo sa ľudia vytesovali z kadejakých príspevkov, ktoré sa reálne mali dávať iba tam, kde boli potrebné a nie ako to bolo na sk... Smutné, ale realita je tu

maciatkolulu
13. apr 2021

@levany81 reálne sa ideš bit po tomto co škôlky sú radi, že sú, že ideš platiť 20neur?!? Za trojročné dieťa??? Ja, že z nejakých 200 na 400.... No nemám slov. Predpokladám, že v štátnej škôlke si to riaditeľka nevymyslela, lebo chce príspevok na dovolenku, sa divím, že škôlky vôbec žijú, klobúk dole pred všetkými riaditeľka mi a učiteľka mi, lebo teda v tejto situácii riešiť 10eur...

sara07
13. apr 2021

@maciatkolulu škôlky vôbec žiju
nemali žiadne náklady ale platby mali,nikto tu nerieši riaditelku ale zriadovatela
mesto ma na iné kraviny doslova tak má aj na deti a škôlky a ide o princíp
prečo by si to mali zase vyžrat len rodičia deti

maciatkolulu
13. apr 2021

@sara07 vyzerajú si to všetci, aj tí, čo nebrali kadejaké dávky... A mali náklady, tomu ver, že mali, aj mesto malo náklady, neviem, či vieš a poznáš, čo všetko má "na krku" mesto, ale fakt ver tomu, že nevyzerajú si to len rodičia deti...je to krátkozraké

levany81
autor
13. apr 2021

@maciatkolulu ty trúba ide o odôvodnenie, aký klobúk dole?? Pred kým? klobúk dole pred všetkými mamami co museli zostať z prace doma na 55%, nikto ani riaditeľka mi nepovedala dovod že prečo to išlo hore, mam snáď právo vedieť ze prečo, lebo na šprtačky v nose obec love dostane a na deti sa rodič posklada, haló tam 10e tam 20e,tam 30e a kde skončím??

heleninamama
13. apr 2021

@sara07 Vždy, keď nárastu nejaké príspevky, štát druhou rukou zvýši poplatky. Zvýšili rodičáky - a to poriadne, tak zvýšia poplatky na deti, teda škôlky. My platíme 20 eur v štátnej škôlke tuším tretí rok, predtým bolo 17.
Rovnako sa zdvihol príspevok na ZRPŠ, stravné už 2x za posledné roky... Sledujem to, lebo mám v tej škôlke tretie dieťa za sebou.
A tiež nám nikdy nič nevracali, ale na požiadanie predložila riaditeľka vyúčtovanie. Časť príspevkov ZRPŠ šlo na debilné dezinfekcie, jednorazové utierky... Ale zas mesto nechalo celú škôlku vymaľovať - triedy, jedáleň, schody, v lete vyčistili pieskoviská, vymenili piesok... Závisí vždy aj od toho, aká je schopná riaditeľka a čo vybaví. A ak je schopný rodič, nešomre na internete, ale slušne sa pýta.
Nevadia mi poplatky, ak idú na rozumnú vec, lebo moje decko tam trávi celé dni. A viem porovnať, že už pred 9 rokmi som platila 280 + stravu v súkromnej škôlke. A platila som študentke 20 eur na deň, takže 20 eur mesacne sa mi nezdá likvidačná suma. Tie ešte len prídu, ako dieťa porastie, s tým treba rátať.

sara07
13. apr 2021

@maciatkolulu ja ti poviem zakaždým ked som s bráškom tak nadava na mesto ale na vyzdobu, vianočne stanky pre duchov , kupalisko ktoré nikto nechce na to prachy su
žiadne chudatko mesto
zober si dan za psa, vycaluješ 50€ mestu a zdochol pes mesto pre psa ani majitela nepohne prstom
aké náklady, vadí ti listie pohrab si, vadia suche konare opil si, vadi ti sucha trava pohrab si, vadi ti zase nevyneseny maly kôš pri chodníku , vynes si ho atd
žiadne chudatko mesto a štát , hospodarit nevedia ani jedno,
však kolko je tendrov a rôznych vypisov a kadejakych veci čo ani ludia nechcu to čo chystaju nestoja o to ale nie nasilu dobrovolne lebo to je občianska vybavenost
chceš ihrisko postav si ho

levany81
autor
13. apr 2021

@sara07 súhlasím, na nezmysly mesto aj obec vedia nájsť financie, na to podstatne sa zabúda

sara07
13. apr 2021

@heleninamama keby si platila štátu len poplatky chacha to beriem
ale zabudaš že platíš dane snad za všetko čo sa len dá
zabudaš že platíš odvody a nie malé
zabudaš že platíš dph a clo za všetko čo kupuješ
zdá sa ti stále že ako neodvadzaš málo penazi štátu ktory ti tam hodí ohlodanu kost a ty máš držat hubu a krok a ručičky bozkávat že ti láskavo hodil
som sa teraz fakt skutočne pobavila
ty sa vyznáš v páske kolko mesačne z tvojej práce ti sthnu a kolko vycaluje zamestnavatel lenže on si to sám sebe nezoberie, ty mu to musíš zase vyrobit

heleninamama
13. apr 2021

@sara07 Je teda platím fakt všetko, ale problém je hlbší. Je to sprostý solidárny systém tohto štátu, fakt, že sa síce hráme na kapitalizmus, ale pritom lenivých a parazitov nenecháme pokapať, ale platíme im zdravotnú starostlivosť, školstvo, sociálne dávky, proste všetko... Dokonca im odpúšťame dlhy... A nehovorím len o cigánoch, ale aj o bielych, o alkoholikoch, bezdomovcoch, aj o ženách, ktoré rodia len kvôli prispevkom, o ľuďoch, ktorí nechcú a nebudú nikdy pracovať a idú systémom PN-aj keď mi nič nie je, OČR, invalidné dôchodky, taký príspevok, onaký príspevok... Denne to je aj tu. A ešte to mnohí ľudia považujú za správne a radia im, ako odrbávať systém.
A práve na toho doplácane všetci, aj tí pracujúci a platiaci dane a všetky možné odvody: že mnohí chcú a mnohí žiaľ, musia byť nútene humánny lebo tak je nastavený systém.
A keď stát nemá na fungovanie, skasíruje zas len tých normálnych a prerozdelí všetkým. A zas to nestačí a koleso sa točí.
Stačilo by zmeniť systém na zásluhový a prečistilo by sa to tu... Kruté, ale jediné riešenie. Lenže to je nereálne, lebo to by bolo vraj neľudské.
Aj teraz čakám, že ma zlynčujú rôzne humanistky, veriace a pod.

maciatkolulu
13. apr 2021

@levany81 ty trúba, ide o to, že keď každá jedna rodina vkuse niečo chce, jedna chce bio pomazánka, druhej sa zadá veľa za škôlku 20 eur sobstravou a tak, ty trúba, že klobúk dole... V každej jednej republike ostávali deti doma s matkami, pozri sa, kde dávali ocr pndemicku, bohaté Slovensko a kde ešte? Prečo sa to zneužívalo?? Prečo si otec bral na decko ocr a nie jeden a pritom matka doma na rodičovskej?? Ktorá krajina ma, mala túto možnosť? Ja nepoznám takú, v AT, musia obaja rodičia pracovať, aby mali decko v škôlke, sklle, alebo výnimky, žiadne, že matka doma a otec bere ocr, lebo sa "boji", ale na dovce sa spolu nebáli a potom bum 20 eur je veľa na mesiac za škôlku. Véd to je smiešne.

levany81
autor
14. apr 2021

@maciatkolulu nikomu do hrnca nevidis, že prečo si ich brali, ja som musela, a ver mi pri hypotéke nie malej co mame to bolo dobre pod čiaru.

sara07
14. apr 2021

@heleninamama toto tu nikdy nebude, na toto by mala cez to odvodové kolečko jedine gule sas
ale nikdy to tu neprejde nie je vôla slovensko si vždy voli alfa samca vodcu čo sa po čase ukaže že aj tak hrabe pod seba a svoje záujmy, matovič rieši svoje presvedčenie a až potom hrabe jediny rozdiel
ale vraviet že je chudatko štat alebo zriadovatel neberiem
nech sa oškrtaju niektoré veci nemusí byt veniec za 1000 ale kytica za 50 ked sa kladie, atd vydavky sa daju zoškrtat ked sa chce, vianočna vyzdoba pre koho sviet celu noc ? dá sa vždy niečo okresat mesto to vie ale čo urobí mesto zdvihne poplatky lebo škrtat je nepopulárne

Strana
z2