icon

Prítomnosť chorých detí v škôlke

lara1128
15. mar 2017

Ahojte, chcela by som sa informovať, ak by mi vedel niekto poradiť na koho sa obrátiť ak škôlku sústavne navštevujú choré deti a ich rodičia sú zaslepení. Môj syn je stále chorý kvoli tomu a už mám toho plné zuby. Rada by som vedela na koho sa môžem obrátiť, aby daný problém riešil. Učiteľka je "bezradná" pretože rodič prinesie dieťa do škôlky usoplené , choré ale s papierom od lekára, že môže škôlku navštevovať. Teda učiteľka to dieťa nemôže vrátiť rodičovi hoci je sama presvedčená že dieťa tak uplne zdravé nieje. Prosím poraďte mi . Ďakujem

papricka33
16. mar 2017

@siska53 aj ja to mám 😕

terezka1947
16. mar 2017

@lara1128 toto je tema tem.....a nikdy sa nevyriesi
je to o mamickach a na mamickach-bohuzila
a ucitelky?
co mozu?

mataaa1979
16. mar 2017

@marcah ale sak sterilne prostredie nikto nevyzaduje,len nech tam matky nedavaju chore deti.A ako hovorim imunita podla mna dozrieva vekom dietata.Ja mam doma skolkara a aj mladsie dieta a vzdy,podotykam vzdy,ked dostane sopel starsi,za 4 dni je chora aj mladsia.Tak nech mi nikto nehovori,ze tie soplajuce decka v skolke nie su infekcne

guiseppinka
16. mar 2017

Mne to ide tiez na nervy... v novembri priedusky, december crevna chripka, januar priedusky, februar priedusky s podozrenin na zapal pluc. Jrozil na pobyt v nemocnici, ale dr skonstatovala, ze je cula a vesela a okrem toho ze kaslala na nej nebolo nic vidno. Cize podla tohto klica bx som ju mohla dat kludne do skolky... bola doma 3tt. Od minuleho pondelka je v skolke zase a 1 decko ma otrasny kasel taky fakt prieduskovy... ked som to pocula v pondelok, tak mi az zke prislo... dnrs je 16.3. A moje decko v noci totalne zachripnute, ale teraz jej vlastne nic nie... ibcas zakasle... vlastne mohla ist do skolky... ale nechala som ju doma

sardinka336
16. mar 2017

A sak čo? Klin sa klinom vybíja! Ja vidiet v školke usoplené, chrchlajuce decko a moje je napr. so soplom, no len by mi učitelka alebo niekto niečo povedal!!! A taky škrek tam narobím, že sa školka otrase v zakladoch. Lenze to je tak, my nadávame tu na internete, pri pive v krčme a doma na gauči. A ked pride na lamanie chleba a treba sa ozvať, tak kazdá je ticho, lebo chce byt za dobrú, nechce sa s nikým pohádat - res. ist do stretu. Tak potom je to tak ako to je.

naja94
16. mar 2017

Ja som asi zlá mater, ale ja som akosi priprodzene očakávala, že po nástupe do škôlky sa chorobnosť mojich detí zvýši... Aj tak bolo... Nastúpila som do práce v septembri s 55 dňami dovolenky (toľko sa mi nazbieralo po 2 materských) a do dnešného dňa som si prečerpala 42 dní... takže ja som s nimi zostala doma, keď boli chorí... Ale akosi nemám potrebu zúriť, že moje deti boli nakazené inými deťmi... Neviem, asi som divná....

guiseppinka
16. mar 2017

@naja94 tiez som ratala so zvysenou chorobnostou. Ale aby mi dieta bolo od 9.1. do 16.3. v skolke presne 26!!! dni je trochu malo. S takou vysokou chorobnostou som naozaj nepocitala...

naja94
16. mar 2017

@guiseppinka
Každé dieťa kolektív zvláda inak... A áno, sú aj deti, ktoré sú prvý rok viac doma ako v škôlke, ale aj u tých sa chorobnosť postupne začne znižovať... Proste tak to je...

alenka7777
16. mar 2017

@siska53 prosim ta,trosku od veci,ale ake oleje vam pomahaju pri nadche?dik

lubi40
16. mar 2017

@charlie1980 Ako som pisala v prvom prispevku, viem, ze je to neprijemne, hlavne ak to u dietata konci v jednom kuse atb. Na druhej strane, ale kazdy jeden clovek ma nejake bakterie alebo virus na sebe, cize kazdy jeden je nosicom a ked su deti v blizskom kontakte, tak si to podavaju. Rodic to logicky schyta od dietata. Ked moj syn nastupil do ajsli, tak tiez bol sem tam chory a ja kedze som bola s nim, tak som to chytila. lekar vtedy vravel, ze to bude takto, kym nepojde do skoly, kde je toho kontaktu ovela menej.

Svoj nazor nezmenim. Verim, ze je to otravne, ale na druhej strane a k dieta potrebuje nonstop atb, tak je mozno problem v jeho imunite, alebo mozno lekarka predpisuje atb ako na beziacom pase (co je tiez na svk bezny jav).
Ako som pisala, tu, kde zijeme sa sople a kasel neriesia. A cuduj sa svete zijeme a maly bol chory 1x/rok tak ze potreboval atb. Teplota mu sem-tam vybehne, ale nie je to uz nijako tragicke.
Stale si myslim, ze ludia na svk a v cechach su na sople precitliveli. Proste sme si zykli byt velmi chulostivi. Deti babusime akoby sme zili na sibiri a potom sa cudujeme, ze ked ich ofukne tak su chore. No a to najlepsie ideme hned s kazdou nadchou k lekarovi a ten hned atb a potom za cudujeme, ze mame nizku imunitu.
Ako som pisala, ked ma dieta nadchu alebo sople alebo kasel netvrdim, ze to dieta je zdrave, ale tu sa skor ide o to, ci je natolko chore, ze musi byt vylucene z kolektivu.

siska53
16. mar 2017

@alenka7777 napr.eukalyptus aleb pepermint - natierat spodky noh a za usan a zatylok,plus inhalacia bud tychto alebo su aj ine urcene na infekcie dychacich ciest.

simca06022011
16. mar 2017

no ja som teraz bola u zastupujucej dr a tá hneď že atb, bez vyšetrenia bez odberu vyteru. Lebo horúčka 3 dni, som vylestila oči na ňu, tak že aspoň výter z hrdla urobíme... To som už nrdiskutovala, sestričke som nakázal aj z nosa a čo a ako... Recept som zobrala a čakala na vysledky, jasné zdvayb by boli zbytočné lebo na tie bol rezistentny.... Naša dr už napr neberie do úvahy ani výter, hej hej je tam baktéria, ako sa dieťa cíti ? Dobre ok, tak môže ísť do škôlky? Je to správne? Nie je a jednoznačne som proti takémuto prístupu, dieťa si preliecim rovnako aj nás doma .. lebo inak by sme si dávali pneumokoka hore dole doma všetci. Čiže rovnako je to podľa mňa s papierom od lekárky, aj dieťaťu čo nemá čo v kolektive robiť dá lekár papier lebo mama chce ;) a bodka. Potom sú deti čo jedia atb 5x do roka, rezistuju nám tu baktérie... A sú také čo to prenášajú a je im to fuk, buď nevedia alebo nevadi že im tečie z nosa... Dovolí si tvrdiť že alergický kašeľ a sopel nemá každý a tu čo ho majú alergie informujú o tom škôlku. Inak moje dieťa malo číry sopel, skoro žiadny a rezistenciu pneumokoka v nose, tak aké sople SU infekčné/neinfekcne? Teplotu sme dostali skoro az o tyzden. Do 7 dní sme ležali všetci doma, keby som ju poslala do škôlky koľko deti by ochorelo??

sisaka
16. mar 2017

Mna zaraza, ze tu pisete, ze ste očakávali chorobnosť dieťaťa. To je podľa mna chyba. Viem, ze veľa ľudí nie je duchovne založených ale aj v Biblii je kopec múdrych výrokov uz len začiatok Na začiatku bolo slovo (myšlienka), pros a dostaneš... Ja očakávam absolútne zdravie a nič len zdravie pre moju rodinu a to aj dostávam. Tiež si nespomínam, ze by moje deti niekedy ochoreli jeden od druhého, alebo žeby sme my s mužom od deti dostali nejaké nachladnutie a to dodržiavame vsetci iba štandardnú hygienu, nič nepreháňame a najmladší je malé prasiatko. Vsetci mame dostatočnú imunitu na to, aby sme sa nenakazili. Vírusy su samozrejme náročnejšie, ale tam je tiež človek zväčša oslabený, ked ho dostane. Ja som mala chrípku naposledy pred 20 rokmi, muž si ani nespomína a deti este v zivote a to ma dcéra uz 18. Niekde bude problem ak je dieta stále choré, ale druhých by som za to nevinila, treba sa pozrieť do vlastnej rodiny a na všetky 3 roviny - duchovne, duševne, fyzické.

marcah
16. mar 2017

@alenka7777 aj my puzivame Eukalyptus, aj jedlu sibirsku - ako pise Alenka, tiez natierame aj na chodidla - vacsinou to vtieram do tymianoveho kremu + na hrudnik, vpredu vzadu.... U nas to dost zabera - a do nosa striekam vincentku namiesanu s kvalitnym tea tree olejom - idealne proti zelenym soplom

charlie1980
16. mar 2017

Baby, ja som mala tiez nervy, davala som C-cko vo zvysenych davkach, fitku pomohlo. Nasadila som colostrum + Aloe gel, odvtedy su deti zdrave. Tiez mi to uz liezlo na nervy, Ze boli od nov-feb vkuse chore.

maciatkolulu
16. mar 2017

@meusicka jeeej, vsi sa zaradujju medzi infekcne ochorenie v rakusku 😅 ako rozumiem ako to myslis, ale teda vsi nie su chorobaaaa a porovnavat ich s kaslom a osypkami je humorne, pre niekoho obycajny sopel a kasel nic nie je a niekomu to moze sposobit zapal priedusiek, osobu s oslabenejsou imunitou atd.... veeeelmi diskutabilna tema. Za mna sa ani dospely clovek neciti fajn s nadchodu a silnym kaslom a skor by ostal doma v pokoji keby sa dalo.... u dietata, ktore castokrat este nevie ani same smrkat, nuz moj trojrocny nevie, to je dost neprijemne a urcite aj pre ucitelky, dieta s tecucimi soplami a prskajuce okolo seba je urcite vyhra. Ale teda pokial matka je v praci a s dietatom naozaj nema kto zostat, tak co sa da robit, ale teda ak matka ma moznost byt doma, alebo teda niekto, tak si myslim, ze je urcite lepsie nechat dieta doma a tie kraviny okolo toho, ze dieta si musi prejst chorobami, je upna kravina, moje velke si ziadnymi chorobami nemuseli prejst a boli zdrave, starsia isla do skolky ako patrocna a mladsia trojrocna, okrem ovcich kiahni a beznych soplikov, co boli VZDY doma nic desne a neodbijali si to v skole. Je to najma individualne podla mna s tymi chorobami, jeden si poprska tri dni a dalsi skonci dusiaci sa v nemocnici na atb.... necudujem sa niektorym matkam

lenkamartinkova
16. mar 2017

Prosím učiteľov ZŠ 1. stupňa a učiteľov MŠ, rodičov, ktorych deti mali/ maju odloženu povinnu školsku dochádzku; o vyplnenie dotazníka k mojej diplomovej práci.
dotazníky sú anonymné
ďakujem

učiteľ MŠ
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.asp...

učiteľ ZŠ

rodičia

meusicka
17. mar 2017

@maciatkolulu mas pravdu, hovorime o detoch, ktore su fakt chore, ja deti nikdy do skolky nepustam ked sa necitia dobre. ale ked uz je choroba na ustupe tak do skolky idu. kasel moze trvat aj nejake 3-4 tyzdne a vtedy si neviem predstavit ani mamku na SVK, ze by tolko bola s dietatom doma. pokial si to nemoze dovolit. a ano uplny suhlas, ked je zena doma, tak ano, ma si chore dieta doma nechat. ja svoje tiez nechavam ked je to potrebne. ale zase na druhej strane, ked je zima a cloveku spusti z nosa uz len preto, ze do skolky siel peso, potom vojde do tepla, a utriem dietatu nos, tak to neznamena ze to dieta je chore. pisem to na margo toho, ze niektore maminky tu pisali, ze sa detom utieraju sople v satni pred vstupom do triedy. treba aj rozlisovat.

a ano vsi sa povazuju za infekcne ochorenie 😀 tiez mi to prislo divne....

sense
17. mar 2017

@sisaka nie som duchovne zalozena. Ale mozno preto ze dom to necakala sa to nestalo....myslim ta chorobnost....alebo ozaj dobra imunita

sticker
mandarinka34
17. mar 2017

Keby len sople a kasel,to v irsku nikto nic neriesi a deti s kiahnami som uz videla v skolke este stastie ze moj maly ich mal ked sme boli na sk u babky inak by ma kleplo.pokial nema horucky tak je dieta zdrave😀 podla nich

meusicka
17. mar 2017

@mandarinka34 my sme iny 😀 na SVK sa clovek aj normalne pooblieka a ja ked tu v AT vidim v novembry pobehovat v platenkach, bez ponoziek, driek holy, tak len oci ocim. ja na sebe kabat a oni este v softschell bunde. nechapacka. a aj deti len tak nalahko. no ale ako sa vravi, iny kraj, iny mrav. plati to aj v posudzovani chorob a pod.

guiseppinka
17. mar 2017

@meusicka jo suhlasim... to je uplne tu v rakusku naopak... vonku mrazy a suseda ide s malym deckom okolo roka sa sankovat a maly ma na hlave kapucnu z tenkej mikiny... ma skoro slahlo. A o 2 dni na to sme sa stretli a cudovala sa, ze maly jej ma zase teploty... no isto to nebude z tej kapucnicky pri -15°

sassannka
17. mar 2017

@naja94 Ale prosím Ťa. Ja Ti tu teraz môžem 10 ďalších linkov tvrdiacich opak a oveľa z lepšieho zdroja, vrátane definície zdravia z WHO (vygoogli si, čo to je).

http://babetko.rodinka.sk/vychovavame/opatrovan...

http://najmama.aktuality.sk/clanok/237385/mili-...

http://www.tvnoviny.sk/domace/1775060_vynimocna...

a v neposlednom rade:
http://slovanet.sk/uvzsr/forum/viewtopic.php?t=...

Lebo už fakt netuším, ako je možné, že dospelé ženy nedokážu pochopiť, že baktérie a vírusy sa prenášajú kvapôčkovou infekciou, teda práve tým kašlaním a sopľami...

sense
17. mar 2017

@sassannka lenze to sa to dieta nemusi nakazit vzdy len v skolke, kolko uchrchlanych ludi mas v obchode, na ulici atd...a nie su tolen deti... minule som bola na ihrisku s dcerou a bola tam asi babka zrejme s detmi a to mensie sopel po bradu, ta jej ho aspon utierala, minule vo vlaku otec s chlapcom zeleny sopel mu do ust tiekol a otec si tukal do telefonu....

sassannka
17. mar 2017

@sense Ženy, vy si tu fakt myslíte, že som padnutá na hlavu? Môj malý už mal 2x moraxellu, ja s manželom máme výtery negatívne. Chodí do jasiel, kde sa olizuje s inými deťmi (áno, olizuje, pusinkujú sa tam, aj samé učiteľky to priznali a aj ho vidím, čo robí doma sám sebe v zrkadle). Ono by to bolo OK, viem, že je kontaktný a stále je to lepšie, ako keby sa s tými deťmi mlátil. Ale ja ho môžem dať fakt nadadmo preliečovať 10 dňovými ATB, keď Sofinka (napr.) má maminku, ktorá nerieši, že jej dcéra má sople, lebo však sople nie sú choroba a čo na tom, že keď si Sofinka utrie soplík po bradičku ručičkou a ochytá všetky hračky, tak ich po nej pochytá polka jaslí... A maminka ju k doktorovi nevezme, lebo však ona chodí do práce a nepoletí snáď s každým soplom...
Okrem iného, bežné vírusy a aj väčšina baktérii nie je schopných prežiť bez hostiteľa dlhší čas, na svoj život potrebujú médium, telesnú teplotu, nefunguje to tak, že si dieťa ráno kýchne na preliezku a druhé dieťa tam od neho poobede chytí rinovírus...
Ale keď druhé dieťa kýchne rinovírus priamo na iné, vtedy sa kvapôčky dostanú do dýchacích ciest...

sense
17. mar 2017

@sassannka no staci ked si to dieta na ihrisku kychne pri tvojom dietati a je to , takisto v obchode ked vidi clovek tie kosiky tak je to na grc a este mamicky strkaju detom rozky do ruky... aj tam sa bakterie a virusy roznasaju...nie vzdy to musi byt ta skolka, takisto nosicom moze byt aj navonok zdravo vyzerajuci jedinec... ani o tom nevies.... moj muz nemal ziadne priznaky a pred x rokmi uz ani neviem preco mu robili kompletny rozbor krvy a prisli na to ze mal plucne chlamydie a ani nekychal, ani nekaslal, ani nic...a bohvie ako dlho ich tam mal

sense
17. mar 2017

@sassannka a niktonenapisal ze si padnuta na hlavu

alenka7777
17. mar 2017

@sense ale vacsinou je to v skolke. moja starsia nebola chora, kym nenastupila do skolky. mala max. nejaky soplik, ktory jej za par dni presiel.

katarina644
17. mar 2017

ak ti dieta zacalo chodit do skolky, musi si aj nacerpat imunitu. my sme takto boli chori zo skolky tri roky. tiez sme boli na prasky. teraz dcera chodi do skoly, prvy rocnik bola velmi chora, teraz je to coraz lepsie. syn prvy krat v skolke, ale je to celkom fajn. musis si tym prejst. nic ti neostava.