Prítomnosť chorých detí v škôlke
Ahojte, chcela by som sa informovať, ak by mi vedel niekto poradiť na koho sa obrátiť ak škôlku sústavne navštevujú choré deti a ich rodičia sú zaslepení. Môj syn je stále chorý kvoli tomu a už mám toho plné zuby. Rada by som vedela na koho sa môžem obrátiť, aby daný problém riešil. Učiteľka je "bezradná" pretože rodič prinesie dieťa do škôlky usoplené , choré ale s papierom od lekára, že môže škôlku navštevovať. Teda učiteľka to dieťa nemôže vrátiť rodičovi hoci je sama presvedčená že dieťa tak uplne zdravé nieje. Prosím poraďte mi . Ďakujem
@moni244 😅😅😅 Prisamvacku, ja taketo sople nepoznam. A ani mojim detom netecu sople bez priciny. Ale poznam take deti, co im rodicia stale sople utieraju, cire, okrem alergie si inu pricinu neviem predstavit.
@sassannka chapes ze tvoj problem je ze pokladas za chore aj dieta ktore chore nie je? Mozes mavat zakonom akym chces pokial lekarka povie ze je zdrave tak je zdrave...
Ako vies ze tvoje dieta sa nenakazilo v obchode, vonku, doma - mozno aj ty si prenasac a nevies o tom - mozno preto su tvoje deti tak casto chore...
@charlie1980 cire sople nemusi byt alergia trošku prechladnes tak ti tečú ked ides s tepla do zimi, ale choroba to nie je, nachladnutie sa neprenáša.
@dai Nemá deti, mám dieťa.
Myslím, že diskusia sa netýka detí, ktoré majú potvrdenia od lekára o neinfekčnosti, prípadne odoznievania ochorenia, alebo sa mýlim? Skôr rieši zlyhávanie ranného filtra, cez ktorý by dieťa s príznakmi ochorenia a bez potvrdenia od lekára ani nemalo prejsť...
Nie som padnutá na hlavu, mám dokonca aj zdravotnícke vzdelanie a keď ráno vidím kašľajúce a smrkajúce dieťa, ktoré odovzdáva do škôlky zachrípnutá matka a moje dieťa je 3 dni na to choré tiež, asi nebudem predpokladať, že ochorelo v obchode...
Viď citát priamo zo stránky RÚVZ k tejto téme:
"podľa § 24 ods. 9 písm. a/ zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež určeného pre deti predškolského veku (vo Vašom prípade ide o materskú školu) povinný zabezpečiť, aby skutočnosť, či zdravotný stav dieťaťa umožňuje jeho prijatie do zariadenia, zisťovala každý deň zodpovedná osoba pred prijatím dieťaťa do zariadenia. Podľa písm. b/ citovaného ustanovenia zákona je prevádzkovateľ takéhoto zariadenia tiež povinný zabezpečiť, aby osoba zodpovedná za každodenné prijímanie detí do zariadenia prijala dieťa podozrivé z ochorenia iba na základe vyšetrenia jeho zdravotného stavu ošetrujúcim lekárom.
Ak dieťa prejavuje známky ochorenia, musí byť vyšetrené lekárom a až na základe potvrdenia od lekára môže byť prijaté do kolektívu detí v materskej škole.
S riešením Vašej problematiky sa môžete obrátiť na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý vykonáva štátny zdravotný dozor v zmysle § 54 citovaného zákona v zariadeniach pre deti a mládež.
Pracovníci príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru kontrolujú aj plnenie povinností zodpovednej osoby v materskej škole, medzi ktoré patrí aj zisťovanie zdravotného stavu dieťaťa."
Odpoveď pripravila p. MUDr. Jana Hamade, PhD. - Odbor hygieny detí a mládeže, ÚVZ SR
@alenkay7 Prechladnutie spôsobuje v jedincovi premnoženie vírusov či baktérii a premnožené patogény sú 100% prenosné pre okolie.
Stačí viac googlovať, alebo aspoň nešíriť dezinformácie, keď už sa nerozumiem problematike.
@sassannka tak ja som tu pisala ako som bola zo strany skolky - lepsie povedane matiek popotahovana kvoli zelenym soplom mojho dietata - pritom som neustale opakovala slova mojej pediatricky aj orl ze moje dieta je zdrave len hold kazde nachladnutie sa u neho takto prejavuje kedze ma obrovsku mandlu - asi 3x ma obratili pre potvrdenie od lekarky pokial s ttm dali pokoj - od niektorych mamiciek som si aj tak vypocula ze moje dieta je zodpovedne za choroby ich deti... zaujimave ze potom ako mojmu synovi sople prestali ( hned ako sme dali vybrat mandlu) ich deti aj nadalej chorlave boli... neviem ako stare je tvoje dieta ale u nas od tych 4roch rokov je chorobnost fakt velmi nizka a pritom to s tymi soplami je u nas relativne volne... jasne ze chore dieta do skolky nepatri - moj maly mal nejaku crevnu virozu - iste ze ho nedam do skolky - jedna vec ze bol cely chudiatko zubozeby, druha viem ako sa taketo nieco lahko rozsiri - zle mu bolo 4 dni, zostali sme doma tyzden kvoli diete... ale proste ked vidim ze dietatu nic nie je len ma sople v obdobi kedy ma sople kazdy tak to neriesim...
@dai Ale veď to je v poriadku. Ja reagujem na situácie, kedy je fakt dieťa choré. Stretávame sa v prezliekárni, poznám trochu tie deti a keď dievčatko, ktoré obyčajne šteboce ako lastovička len sedí sklesnuto bez slova, ledva rozprávajúca mamina k nej pribalí sirup na kašeľ, uteká do práce a moje dieťa, ktoré bolo tri týždne doma, lebo ATB 10 dňové + odporučený týždeň na rekonvalescenciu je po 4 dňoch choré znova a ja s ním ostávam opäť poctivo doma, tak to už je vážne k zúfalstvu... 😢
@sassannka tvoj je este malinky ak si doma a on takto reaguje tak je istotne lepsie ho nechat doma a nedavat ho do skolky cim je starsi tym to bude lepsie co sa tyka chorob
@loginexistuje Aj to tak plánujem spraviť, keď sa narodí druhé bábo, minimálne v sezóne ostane doma. Keby s ním vždy ochorelo aj ono, tak by ma asi švihlo ☹
ja som asi divna, ale ja tento stav, co tu takmer vsetci opisuju, nepoznam. ze dieta ma sople, kasle, ale inak mu nic nie je. moje dieta je bud chore a teda ma tie sople a kasle, vtedy ho do skolky nedavam, lebo by sa tam len trapilo. alebo je uplne zdrave, kedy za cely den ani raz nesmrkame, ani raz nezakasle.
@sassannka citaj s porozumenim ty. Ziadna z nas nedava evidentne chore dieta do skolky. Ale vzdy bolo bezne,ze so slabym soplom ci kaslom alergickeho povodu alebo vyslovene s kaslom 4x denne sucho zakasle, sa deti do skolky bezne davali.
Pisala som ti,hladaj pricinu,preco je to tak u tvojho dietata,lebo to nie je normalne,aby bolo tak casto chore. Niekde ta pricina je! Pisala som ti moje odporucania i odporucania inych.
Malej som.sopel vyriesila.terae behom 4 dni. Den prvy- pridem po nu,cerveny nos od vysuchania - biely soplik. Natriem olejmi,inhalujeme. Rano jedno zasmrkanie, poobede po nu,nos uz nie je cerveny, trosku sopel obcas je. Priesvitny,ziadne zelenace. Nadalej natierame,inhalujeme. Dalsi den uz po nadche ani stopy. Pomohli oleje.
Nasa mava plnis nos,lebo ma vacsiu nosnu mandlu,chodievame na orl,kde jej to sleduju,kedze jej zvykne jej tiect krv z nosa,ako prevenciu davame taky olej do nosa alebo masticku.
Dalsia rada,co nam odporucila dr.avsade pisu- zvhlcovat nosnu sliznicu sprejom z morskou vodou viackrat denne, bacily nemaj taku sancu sa tolko mnozit.
A moj osobny nazor je taky,ze idealne je,a dieta nastupi do kolektivu neskor a kebyze mam doma babo,tak to starsie do skolky nechodi,jedine ak by bolo predskolakom,tak na pol dna.
Ale rob ako myslis,namiesto obvinovania rodicov by si mala riesit to,preco je tak chore,tak prehnane chore oproti ostatnym detom.
@alenka7777 Nic si z toho nerob, aj ja to len tak poznam....ale to bude asi v tom, ze kazdy si inak vysvetluje "trochu sopla" a "trochu kasla". Moj syn ked jediny raz zakasle v noci, uz viem, ako to skonci. Nepisem o zabehnuti, ale o zakaslani. A teda ani ja nepoznam nic take ako "neskodny sopel a kasel". Vzdy ostal doma. Zato, ked som isla do skolky pre neho, decka skaredo kaslali a sople mali aj za usami.
Ja chapem na druhej strane aj pracujuce matky....no v tom pripade sa len ospravedlnuju, co je normalne/nenormalne miesto toho aby riesili chore deti, tak si to zliznu este matky deti, ktore su vraj nachylne. No nie, üravda je taka, ze akonahle vidia v skolke, ze deti su chore, treba ich poslat domov.
Dcera mava celu zimu zadne nadchy, furt od zaciatku kurenia do konca kurenia....
Takze chrapot, bublotanie a kasel. Kazdy tyzden som chodila k dr. Nech sa na nu kukne a neh mi da v pripade ze nieje infekcna papier do skolky,len som to nosila ucitelkam. A ak mala nejaka mudra mater reci tam som ju poslala za ucitelkou.
Ma 8 r. A stale je zima rovnaka.
Mne to bolo fuk ja som chodila k dr. Dobrovolne nech viem a nech som kryta. V skole je to o nieco lepsie,menej kuria a aj viac sa vetra predsa len su tie decka uz vacsie. Ale ako sa zatepli polistirenom vlhkost vzduchuklesa a tym su v rite sliznice. A ak do toho kuria ako besny o to horsie.
Ja v zime nekurim, doma mame 19-20 stupnou,inac by uz chrapcala a aj ja, manzel dal raz radiátor v noci na 5 a rano som kazde zmurknutie pocula,som myslela ze ho zabijem.
Nastastie uz je po vykurovacej 😂 jupiii
@siska53 Ja vôbec netuším, o čom stále rozprávaš... Ak ty nie si matka, ktorá dáva svoje choré dieťa do škôlky, tak o Tebe táto diskusia ani príspevky v nej nie sú... My sa bavíme o chorých deťoch v škôlke... A s dovolením, nechaj na moju pediatričku, ktorá je veľmi svedomitá, aby posúdila, či môj syn má bežné detské ochorenia a či nie... A písala som už viackrát, čo asi nečítaš, že moje dieťa nie je prehnane choré oproti ostatným deťom, že rozdiel je ten, že ja si to svoje nechám týždeň doma a podaktoré deti sa veselo liečia v kolektíve, čím neveselo rozširujú okruh chorobnosti...
Rady ako liečiť soplík nepotrebujem, rovnako som písala o tom, že mám zdravotnícke vzdelanie a nie som teda ani blbá, aby som nerozoznala choré dieťa od zdravého a alergickú nádchu od tej, ktorá vznikla patogénom...
akoze nechapem tieto vyjadrenia, ze sople a kasle nie su choroba....ked vidim, ze decku zacina tiect sopel a kycha 20x za den, tak je jasne, ze si ho necham doma, lebo tym kychanim a smrkanim tam nakazi dalsich 20 deti. A je to iba ciry soplik. A kazde dieta zvlada sopel inak. Niekomu prejde za par dni ale su aj take deti, co hned chytia zapal ucha alebo oka - co je v nasom pripade. Hned ako mu zacne sopel, tak sa mu zapali ocko. A neznasam hentie reci o budovani imunity, soplami a kaslami sa imunita nebuduje, imunita dozrieva ako dieta rastie, ale neznamena to, ze cim viacej soplov a kaslov nachyta tym lepsie.
@charlie1980 ešte je jedna. Tzv. Vazomotoricka nádcha. Nie je to alergia, ale nie je ani nakazliva. Väčšinou je to reakcia na zmenu teplôt prostredia a zmenu klímy, vlhkosti. Môže sa prejaviť opuchom sliznice (upchatý nos) alebo zatekanie hlienov a následne kašľom z nich
Ako opisuje @slunce3
@papricka33 Nie, nie...nepresvedcis ma, pretoze tie deti hnusne kaslali a sople mali po bradu. Deti uz boli viditelne vystipane z vlhcenych utierok.
No ale.....skolku sme zmenili, teraz uz chodi 5 tyzdnov v kuse, cize pripisujem to vedeniu tejto skolky, nie imunite mojho dietata. Pretoze takymto sposobom by sme asi skoncili na imunologii. Konecne som spokojna.
@papricka33 tak to mam asi aj ja.
@sassannka lenze ty sa stale rozculujes,ze my posielame chore deti do skolky,ked napiseme, ze so slabym soplom a kaslom ano..
A teda pokial ja viem,tak ucitelka nesmie dietatu podavat ziadne lieky,dokonca ani sprej na zvlhcenie do nosa a to ani v sukromnej skolke (pytala som sa,ci mu daju,lebo sme dostali odporucenie 3x denne striekat stale bez ohladu na obdobie ako prevenciu ochorenia hornych dychacich ciest,kedze len nastupoval do kolektivu). Tak to fakt neviem,kam chodite,ze ucitelky podavaju lieky..
prispejem - nasa mala v tomto obdobi 80% sopli a je zahuhnana. len priesvitne, jemne zlte, zas priesvitne. dr. vravela ze to je ok kym nie je zelene ci ine tazkosti. tak som taku dala aj do skolky, aj na lyziarsky. pytam sa riaditelky, ci mala moc nesoplila. a ona ze jak soplila? akonahle deti vybehli na svah, sople ustupili. lebo kurenie a suchy vzduch sposobuje vysusovanie a drazdenie sliznice a telo sa brani tym cim vie, zvlhcuje soplikmi. takze podla mna tiez nejde vzdy o chorobu a nie je sopel ako sopel. neinfekcne sople su u deti uplne bezne. ved odkial asi boli nazvy sopliak, soplana. a preco sa tak hovorilo len detom? nerobme pre vsetko paniku. treba zdravy rozum a posudzovat nie globalne ale individualne
@mataaa1979 mas pravdu v tom, ze nejde o mnozstvo nachytanych soplov. ale to ani nikto netvrdi. Ale nikto ma nepresvedci ze imunita sa lepsie buduje v sterilnom prostredi. a aj o tom je tato debata - vyzadovat od skolky sterilne prostredie pre moje dieta alebo akceptovat nesterilne a verit ze to pomoze dietatu pri budovani imunity ... ??
Absolútny súhlas... Nie sú sople ako sople, nie je kašeľ ako kašeľ... A tvrdí to aj väčšina pediatrov, ale niektorým mamičkám to jednoducho nevysvetlíš...
Určite nie je sopel ako sopel. Nejaké bezné priesvitné sople nie su problémom, nerobím vedu ani ked nejake dieta sem tam pokašle, aj ked nemusi zrovna chrchlat rovno na mna. Osobne by sa mi tiez nepáčilo kebyze pride evidentne choré dieta do kolektivu - zelené sople, červené oči, nechutenstvo a unava..... a to ze rodič pribalí lieky...no...ehm...sila no.
Kazdopadne ked uz deti začnu chodit do školy, tak sople uz nadobro prestanete riešiť a dieta nechate doma len v pripade, ze ,,umiera,, kedze dobiehat učivo nie je nič moc. Občas sa na škole vyskytnú vši, pred rokom bol oznam o čiernom kašli...skratka čo? Nechate dieta doma? No nenecháte, pridáte vitamíny a modlíte sa aby ziadnu pliagu nechytilo...
@marcah Niektore zvladnu. Ktore zvladnut chcu. Vyssie som spomenula- pred 2 tyzdnami boli v skolke dve deti (Moj syn a Este jedno dieta) z 12 deti. Pred mojimi ocami upozornili otecka, nech idu k lekarovi, Ze dieta nema sopliky "zo zubov" Ako sa to On snazil odobrit.
dokola tie iste temy, odpoved je jasna. prestante si vsimat cudzie deti, vsimajte si tie svoje. Ak dieta ochorie zakazdym, ak okolo neho prejde niekto s nadchou tak ma problem. Tiez som z tych zahranicnych, kde sa sople druhych deti a uz vonkoncom ich farba neriesia a decka v pohode funguju a nikto nehysterci ani neostava 3 tyzdne z mesiaca s deckami doma. Kym dieta nema teplotu, nie je viditelne chore, malatne a nema nieco nakazlive, tak ho ucitelky zoberu, syn stravil 3 roky v takejto skolke, kde bezne chodili usoplene, ukaslane deti a chory bol prvy rok 4x, potom si zvykol a odvtedy uz nebol chory 6 rokov. NIkdy nedoniesol nic nakazlive, ani vsi, ani kiahne (tu sa ockuje, takze sance su minimalne) Nejake prechladnutie bez teploty, bolesti celeho tela a pod. nepovazujem za chorobu, ktoru treba vylezat v posteli, moje decka ak mali nadchu vzdy v pohode fungovali, ale to je o otuzilosti, schopnosti tela zabojovat a zvladnut prechladnutie bez toho, aby bol z toho hned zapal priedusiek a pod. - imunitu si ale nikto nevybuduje sterilnym prostredim a ATB 10 x do roka.
No a mna zas vytaca to, ze ked si teda aj necham dieta zo skolky doma, lebo aby nenakazilo, tak musim aj tak na konci ist uz so zdravym dietatom k doktorke pre papier, ze je zdrave, lebo zakon kaze, ze ucitelky musia mat papier o bezinfekcnosti dietata pri nastupe po absencii dlhsej ako 5 dni.
Mam prvaka v skole, druhacku v skolke a 18-mesacneho drobca. Tato zima bola nastriedacku zakaslana a trochu aj usoplena, ale skolak mal smolu - kym som na nom naozaj nevidela vazne prejavy, sedel v skole. Skolkarka v predposlednom tyzdni pred vianocami uz kaslala dost, ale ucitelky v skolke nas prosili aby sme ich dali do skolky kym sa da, lebo uz to vyzeralo, ze budu musiet zrusit aj vianocnu besiedku.... ten den bola nasa mala posledny v skolke, potom uz tahala snuru doma a nastupovala do skolky az v januari. A krpec? Nakoniec skoncil aj on na antibiotikach, ale v podstate vsetci odolavali takmer mesiac...
U nas je prve stadium, ze skola, skolka funguje normalne, len sa zvysi bombardovanie imunity. Ked uz vidim, ze sa to preklapa ku chorobe, ostavaju doma a liecime par dni ako vieme. No a ked sa este zhorsia, tak nasleduje doktorka.
Cez vianoce zas nasa doktorka skonstatovala, ze "Nie je to pekne" ked pocuvala kasel najstarsieho, tak som jej povedala, ze preto sme prisli... ona vidi moje deti az ked uz je to skarede... Antibiotika mali tento rok starsi dvaja 2x, ten najmensi teraz na vianoce prvy krat v zivote.
Ked sa narodil, dost som sa bala ako to ustojime, ci nebude od starsich chytat choroby, ale uplne ho to obchadzalo.. .teda len kiahne si od nich pozical 🙂
A teda najstarsi ma zazracnu imunitu, nakolko bol 2,4 kg predcasniatko 🙂 Ale do skolky siel az ako predskolak aj to len na pol dna, dcerka je tiez v skolke len na pol dna a aj najmladsi ked by siel o dva-tri roky do skolky, tak pojde len na pol dna.
Ale viem, ze mnohe maminy tuto moznost volby nemaju a deti musia do skolky na cely den a obcas aj skor ako v troch rokoch.

@charlie1980 no napr.ja mam celu zimu, uz na jesen, ked klesne teplota pod 15 stupnov sopel, pri prechode z von dnu, alebo pri dlhsom pobyte, podla niektorych,by som mala byt furt doma na PN