Problém s 2,5 ročným dieťaťom
Som ucitelka v MS a mam problem s 2,5-rocnym dietatom. Chodi do skolky asi mesiac a vkuse vkuse reve. Ked pisem, ze reve, myslim to doslova - ziadne slzy, len hystericky skrekot a rev. A to cely den. Sme z neho vsetci vycerpani a na nervy - ucitelky aj deti v triede. Rano rev, ranajky rev, prechadzka rev, obed rev, spanok rev, odchadza domov rev. Viete si predstavit tie edukacne aktivity, ked sa snazim deti nieco naucit a do toho mam ako sprievod hystericky skrekot. Absolutne neposlucha, mozme mu 1000x povedat, nepocuvne. Nema respekt pred nijakou autoritou, ked mu dohovarame, to je ako hrach na stenu. Deti sa s nim nechcu hrat, ani sa im nedivim. Najlepsim riesenim by bolo prerusenie dochadzky alebo dochadzanie na pol dna. To mi je jasne. Lenze to by musela byt spätna väzba a ochota aj zo strany rodicov a to nie je. Maminka sa vzdy straaaasne cuduje, ako je to mozneee, ona to nechape. 😠 Riesit to zjavne nechce, aj ked tu moznost ma. Plus su to sponzori a to asi hovori za vsetko... 🙄 Proste cele zle. Len mi prosim nepiste, ze ked to neviem zvladat, nemam ucit v skolke. Mam okrem neho 21 inych deti a ti ma nedokazu za cely den vysat z energie tak, ako on za 10 minut. Poradte mi nejake finty a triky. Kladna motivacia ani odmeny nezaberaju.
@fajnova hmm a tusite aky ma na rev dovod? moja dcerka sla do skolky jednotriedky ako dvojrocna, vsetky deti starsie a zistila, ze ked zereve, vsetci jej vsetko daju. ked idu spat a ona spusti rev, pani ucitelka ju rychlo zoberie na ruky, aby ostatne deti nepobudila... proste revov manipulovala so vsetkymi naokolo. chcelo to cas a trpezlivost, este stale nie je ideal, ale... aj doma aj v skolke sme sa jej snazili nevyhoviet, ked revala. bud ignoracia, alebo rovno som jej povedala, ze bude este horsie, ze nie som zvedava na jej divadlo alebo som ju odniesla do izby, ze nech si reve tam. v skolke tusim robili podobne - oddelili od deti a rev si kolko chces. silne nervy prajem 🙂
@fajnova mozno by este ani nemal byt v skolke ked ma len 2,5 roka, ale ako sama pises su to sponzori ....a to je vlastne to, co sa tu v dnesnej dobe rata....ale ako ti pomoct, kym sa unervujes??, mozno si ho az tak nevsimat, skor len pozorovat, aby si pri tom reve neublizil, mozno ho to prestane bavit...
@fajnova chudáčik 😢 že nevšímať si ho :( asi reve práve preto, že sa necíti dobre, potrebuje ešte pozornosť..čo že sú rodičia sponzori, ja by som sa s nimi porozprávala, že malý zrejme nie je ešte zrelý na školku, na celý den byť od mamy...ja som svoju nechala revať max 15 minút. sedela som na parkovisku a ked neprestala, išla som pre nu.. to tej matke nevadí? a prvé dni som sedela hodinu v triede s nou..postupne sme to predlžovali, kým ma sama nepustila domov. no a mala už 3.5 roka...ja neviem , ved školka nie je úschovňa... 😠
Nemozete rodicom odporucit navstevu detského psychológa, ktory by zas odporucil odklad skolky aspon o pol roka? Aj ked neviem, ci s takymto pristupom to odporucanie nebudu mat hlboko v pazi...Taketo spravanie zjavne nie je normalne. Co na to riaditelka?
@fajnova ak dieťa nie je možné ničím zaujať, pobyt v škôlke si pretrpí, tak je lepšie ho nechať doma, jednoducho škôlka pre neho je v tomto období to najhoršie možné riešenie. Je úplne jedno, či plače za mamou, alebo plače preto, že nedokáže prijať to, že učiteľkina pozornosť sa delí medzi všetky deti. alebo mu vadí pravidelný denný režim a pod. Ostatné deti tým dosť trpia, vždy sú prvé dni v septembri ťažké, ešte aj v ďalších mesiacoch nie je ničím nezvyčajným, že sa nové deti rozplačú, ale ak preplače celý pobyt v škôlke, tak sa divím jeho rodičom, že im to je jedno. Podľa toho, čo píšeš, mu zrejme vadí, že by mal robiť to, čo iné deti, rešpektovať určité pravidlá, ale dieťa za to nemôže. Dochádzanie na po dňa podľa mňa nič nerieši, počas všetkých ranných aktivít nebude v triede pohoda, ale krik. Zrejme od riaditeľky podporu žiadnu očakávať nemusíš, ak rodičia škôlku sponzorujú 😝 😝 😝 😝 , tak by som veľmi aktívne podporovala ostatných rodičov v tom, aby bolo zvolané rodičovské, nech im tam pani riaditeľka vysvetlí, ako mieni situáciu riešiť. Toho dieťaťa mi je v podstate veľmi ľúto, ale trpia všetky deti v triede. Ak nie je ani po mesiaci badať žiadne zlepšenie, zrejme nebude problém zo strany tvojej a tvojej kolegyne, možno to dieťa potrebuje iný, špeciálny prístup, ale nijako mu nepomôže ani matka ani riaditeľka tým, že budú strkať hlavu do piesku.
@fajnova čítala som v inej téme, že si začínajúca učiteľka, možno by stálo za to spýtať sa skúsenejšej kolegyne, ako by pristupovala k tomuto dieťaťu ona. Ťažko radiť takto na diaľku, možno keby si opísala presnejšie nejakú konkrétnu situáciu - príde ráno do škôlky, plače už pri vstupe do triedy? Má záujem sa hrať s hračkami, alebo vyžaduje tvoju stálu pozornosť, napr. držanie za ruku a pod.? Neplače vtedy, ak je nejaká zmena - ide sa von, na obed, zmenu činnosti maličké deti zvládajú ťažko. Nepýtala si sa matky, s čím sa doma rád hrá, čo ho zaujíma? Niektoré deti majú obdobie, že frčia na dinosauroch, vláčikoch....pomohlo by ti to veľmi. Ubližuje deťom, alebo sa s ním nechcú hrať len preto, že je hlučný a stále kričí? Podarilo sa ti ho niekedy začleniť do hry medzi deti, alebo sa radšej hrá s tebou, prípadne sám? Pre 2,5 ročného drobca by nemala byť učiteľka autoritou, ale partnerom pri hrách, niekým, kto mu pomôže v každej situácii - či mu nejde rozopnúť bunda, alebo poskladať stavebnica. niekto, kto ho pritúli a pomojká ako mama.
som sokovana ze to tu zenu co sa nazyva matka netrapi.........ja som urobila vsetko preto aby mali neplakali........
@fajnova podla mna je priciny zjavna, ze do skolky nechce chodit, resp. ho tam odlozili... dieta v jeho veku nechape ze musi atd...plus podla reakcii matky to beriem tak, ze ho do tej skolky doslova odlozili hned ako sa dalo...ja by som pozvala matku, tak aby ju nevidel nech sa nenapadko pride pozriet co robi jej dieta....ale podla mna tu siahodlhejsi problem ako skolka, mozno sa nieco deje doma alebo tak, o tom ma hlavne presvedcuje pristup matky, ved jej nemoze byt lahostajne, ze toto jej dieta robi....akurat si chuda zaraba na nejake neurozy v starsom veku....
Určite nechať doma. Ak reve bez slz, to nie je smutok za mamou ale manipulacia okolia a pochyjem, že mama o tom nič neviem. Podla mna velmi dobre vie, preto ho tam nechala lebo vie, že nie je smutný ale zlostný.
Nám tiež malý plakal pri nástupe do školky a týžden asi v kuse, ale so slzami a bol vyslovene neštatný.
Teraz už plače iba rano a ked sa zavru dvere je ticho, ked prenho prídem, krásne sa hra a to som sa bala, že sa nezačlení, čiže myslím si že to nie je normálne a podla mna to musí zle posobit aj na tie ostatné deti.
Tažko povedat či obdobie vzdoru. Aj naš ma vzor ale iba doma. V školke poslucha, ide s davom.
Vela síl prajem !
@jeennyv bohužiaľ, nájdu sa "matky", ktorým je srdečne jedno, ako sa ich dieťa cíti, nedovolím si napísať, že toto je jedna z nich, ale keby si robila v škôlke, tak by si sa nečudovala ničomu, ani tomu, že vonku je 38 stupňov v tieni a pre dieťa príde mama, ktorá má ešte mokré plavky pod šatami, hádam sa s ním nebude naťahovať na kúpalisku....dieťa je v škôlke pravidelne do piatej, mama pravidelne v kaviarničke na námestí do 16,50. Ako učiteľku ma to samozrejme nemá čo zaujímať, ako mame mi je z toho nanič. Úplne chápem, že aj žena, matka potrebuje vypnúť, vypadnúť bez detí, oddýchnuť si, radím to tu v každej druhej téme. Maminám, ktoré deti dali do škôlky na pol dňa a naháňajú sa na obed po ne s mladším súrodencom, alebo letia do škôlky hneď po olovrante a potom hodinu čakajú, lebo dieťa odmieta ísť domov, sama radím, nech si v kľude nakúpia, dajú kávičku, že sa o ich deti postaráme. Ale je mi ťažko keď pravidelne sú tie isté deti odkladané do škôlky, aby s nimi nebola oštara, sú tam od otvorenia do zatvorenia MŠ, cez všetky prázdniny, oni to vnímajú, bohužiaľ....
@jeennyv aj aby sa nepovedalo, svokrovci kúpili byt, tak nech nejaké vnúča majú, tí sa aspoň oň zaujímajú. Alebo si týmto spôsobom zabezpečia pohodlný život, ak je partner tak o dvadsať rokov starší a veľmi dobre zabezpečený, alebo si týmto spôsobom k sebe pritiahnu chlapa, nie vždy to síce vyjde, ale za pokus im to zrejme stojí. Raz robila jedna mamička v škôlke ródeo, ako si dovolíme mať škôlku otvorenú 23.12. iba do obeda, kedy si ona má napiecť. Podotýkam, že nepracovala. Tak som sa jej spýtala, ako jej môžem pomôcť, či potrebuje napiecť, alebo dieťa postrážiť. Síce som zariskovala, že budem aj piecť aj strážiť, ale čo už. Ale sme mimo tému.
Dobrý den, chcem pridať aj môj názor resp skúsenosť. Tiež som roky(15) robila s deťmi a na každého zaberá nieco iné. Treba urcite ako tu uz písali prist nato kedy place( ci vkuse od rana len co vojde do dverí, ci je to kvôli tomu, ze sa musi deliť o pozornosť atd .....) a ked nič ,žiadne rady nezaberu skúste napr. natočiť si ho na mobil ako robi scénu a ukázať mu to( neviem ci to je v škôlke dovolené) . Stačí aj bez videa(iba hlas)Ja som mala na začiatku roka problém s obdobím vzdoru u svojej 2rocnej dcéry a nam nezaberalo nič, ani silne objatia, ani rozhovor, vyhadzanie všetkých hračiek, proste nič. Ked chytila amok bol koniec☹. Tak som si ju nahrala na telefon a bolo. Po každej scéne ked sa ukludnila, som jej ukázala ako sa správala, ako som bola z toho smutná , ze namiesto toho sme mohli robiť iné aktivity atd a stačilo asi trikrát jej to ukázať a odvtedy mame pokoj.
@fajnova Mala by si to riešiť s riaditeľkou, u nás v školke bolo podobné dieťa, v kuse ziapalo, ale riaditeľka rozhodla, že bude chodiť len na 2 hodiny denne, pokým si nezvykne. Jeho matka s tým súhlasila, chodila prenho o 10:00 ráno. Ten chlapec bol dosť rozmaznaný, nebol proste pripravený na školku ešte, visel na matke každé ráno a doslovne ho museli od nej trhať. Riaditeľka povedala, že ak sa to do 3 mes. nezlepší, tak ho zo školky vylúčia. Ako to nakoniec dopadlo neviem, lebo my sme sa presťahovali a menili sme školku.
ja som tiez matkou uvrestaneho dietata ktore plalakalo cele 2 roky v jasliach chodil tam od 14 mesiacov a potom ako 3 rocny bol v skolke tietz prvy polrok iba plakal(uplne amoky ),ucitelky mi zavolali ked si snim naozaj nedali rady aj o 9.30 h ,(talo sa zo asi 5x za 2 roky)na striedacku sme isli pre vybrali ho a dalsi den sme ho znova oddniesli ja alebo mm,tu v zahranici nehrozi materska 3 roky ,a vsetky deti su iba na doobedie do 13h ,tu niejeuz ako 3,5 rocny si konecne zvykol a je rad v skolke ,v triede boli 20 deti pomiesanych od 3 do 6 rokov ale ucitelka mi ani raz nedala najavo ze ho ho mame odtial zobrat prave naopak nas povzbudzovali ze mame vydrzat ze uz prichadzaju,ako ho zaujat,jemu zadavali ulohy ako prestiet pre deti na desiatu ,zapinat umyvacku riadov,nenutili ho na aktivity iba co on chcel,pevne nervy presli sme si tym
@katinka71 Chúda dieťa, prečo si mu nenašla radšej opatrovateľku? To si ho nechala 2 roky plakať? To už je fakt extrém. Moj starší plakával v školke prvé 3 mesiace, ale len dokým som neodišla zo školky a aj to už som rozmýšľala, či ho tam mám nechať.
@janickacrazy to by bolo to iste tam by plakal tiez a este by sme sa neboli doplatili a zadarmo tiez sa neda tu sediet doma hlavne v zahranici ked niej ziadna starka to je realita zivota,ale po 13 h uz bol snami doma
Obdivujem všetky učitelky v jasliach, škôlkach. Je to veľmi náročná práca. A to nemožte dať decku ani na zadok lebo nie je vaše. Mne napríklad jedna z dvojičiek nespí celý deň a neviem čo robiť..skáču mi obidve od rána do večera, škriekajú, bijú sa o každú vec a pritom stále sa im venujem, a vymyslam aktivity. Niekedy som v koncoch ale viem ze mať pauzu aspon 3 dni je nesplniteľné želanie. Sú tak živé že ak by ich niekto varoval môže sa niečo stať. Svokra obcas povaruje aj celý deň ale pracuje a tiež potrebuje oddych. Myslím že 22mes. decko by mohlo spať aspon hodinu denne..ak nie tak ma opravte, želam pekný den 😉
@dasenka26 nemusíš obdivovať učiteľky, každá práca má svoje plusy aj mínusy, dať na zadok so nikdy nedala ani svojmu, nemala som chuť dať na zadok v škôlke deťom, ale ich rodičom občas áno 😉A dvojičky máme v rodine, radšej celú moju triedu, ako dvojičky, tiež boli také, že sme si pri nich nesadli....
my máme s našou tiež problém, ale je to asi moja chyba...2,5 roka bola prevažne somnou...neprespávala nikde, nevidela som dôvod niekam ju dávať, ani na celý deň som ju neodkladala, proste sme šli k babkám spolu, občas bola pár hodín sama...a zrazu prišiel nástup do jaslí teraz v 2,5 roku a katastrofa...asi pre obe...proste ona je maminka, maminka, maminka a reve strašne...ale bola som odhodlaná, že predsa všetky revú, to zvládneme...po prvom dni veľmi ochorela a začala som riešiť, či mi toto za to stojí...nastúpila som do práce, čiže niekde som ju musela dať...zatiaľ je u švagrinej a problém má aj s tým...keď tam ideme, plače, ale potom je už dobre...niekedy má horší deň, niekedy lepší....ale skôr sa mi naskytá otázka, či fakt tie naše deti nerozmaznávame príliš. Čo robili naše mamy, keď nás museli ročných, dvoj ročných odkladať kôli práci do jaslí, či vtedy deti nerevali..ale proste nebola iná možnosť..v čom sú dnešné deti iné..teraz si nevieme ani predstaviť dieťa nechať samé v nemocnici...kedysi to inak nebolo...a to už je aké náročné prostredie pre dieťa, celé dni tam tráviť, nik sa s ním nebabre...a rodičia museli byť v práci..veď by mi srdce puklo od žiaľu...ale teraz sa toľko kalkuluje, kedy dieťa je pripravené, alebo nieje...podla mna moja tak skoro nebude, ale raz tam bude musieť ísť a zvykať si...u niekoho je to ľahká cesta, u niekoho veľmi náročná, ale myslím si, že nakoniec je každe dieťa schopné si privyknúť...veď koľko rodičov môže byť doma na rodičovskej? do koľkých rokov dieťaťa? ved pre takúto úzkosť dieťaťa aj matky by sme koľké čakali kým rovno do školy nepôjde...ja neviem, sama som dosť citlivá matka, ale myslím si, že je taká doba, že deckám chceme len vyhovieť a potom to takto vyzerá...už sa snažím ísť inou cestou a skúšať dcérku naučiť že plač jej nepomôže, ak raz musí maminka pracovať, tak musí, nič sa jej nerobí, všetci ju maju radi a maminka príde...ešte to ani z daleka nieje dobre ,ale verím, že bude
@nikusssik dnešné deti ani nie sú iné, reagujú len na to, že sú iní ich rodičia, najmä matky. Sama píšeš, že sa dcéra od teba 2,5 roka nepohla, prečo? Píšeš, že si nevidela dôvod, nevidela, alebo nechcela vidieť? Práve preto, aby si dieťaťu uľahčila vstup do kolektívu, ktorému sa skôr či neskôr nevyhne.Pozri do tém o svokrách - maminy sú na nervy z toho, že by malo ich dieťa prespať u svokry a ona by mu dala jesť niečo iné ako biopotraviny....čo už vôbec nechápem, je téma - dovolíte svoje svokre, aby brala na ruky vaše dieťa? 😝 😝 😝 😝 Neviem či je to tým, že má kopa žien len jedno dieťa, málo ich má tri a viac, alebo je to dobou, ale maminy sa snažia držať svoje dieťa držať pomaly pod skleneným zvonom a potom keď dieťa spod neho vyberú , tak sú v nemom úžase, že sa okamžite neprispôsobí zmenenej situácii. Pred rokmi bolo úplne bežné, že deti išli prespať k babke, babky ho strážili, sem tam suseda, úplne bežne sa stretávalo s ďalšími deťmi v rodine, kde sa jeho mama všemožne nesnažila, aby mu všetci vo všetkom a vždy vyhoveli. Teda nejde o to, že niekto treskol polročné dieťa do jaslí a neriešil, ako sa tam cíti (jasné že boli a sú aj také matky, ale je ich málo) ale o to - umožniť dieťaťu, aby zažilo viacnásobné odlúčenie od matky ešte skôr, ako pôjde do kolektívu. Často tu čítam - môže ho uspať iba ja, nevydrží ani pri manželovi, tri roky som nikde nebola, večer by ma malý hľadal, bol by celý bez seba, že nie som doma....toto si nevymysleli deti, ale ich rodičia, v drvivej väčšine matky. A to ešte nespomínam tie, ktoré sa na dieťa nezdravo upnú, nedovolia ani manželovi, aby ho okúpal, zobral na prechádzku. Ako má to dieťa reagovať, ak je šupnuté k neznámej učiteľke do neznámeho prostredia, k neznámym deťom
Podľa mňa ho tam akoby odkladajú. Tiež máme v susedstve dievčatko ma dva roky uz ale ked bola mala tak si viete predstaviť ako susedia vidi sa kocik tak sa chce človek pozrieť ... tak raz spi potom hento ptm tamto. Ta mala chodila k nasej susede kt ma šesťdesiat a do ďalšej teda len k starým ľuďom ... Keď sa trz človek k nej ozve tak už krivi ústami akoby chcela plakat. Pritom normálne ako s detmi sa opytame ako sa ma ako sa vola atď ked bola v kočíku trošku väčšia tak sa človek ozval a rev. . Tto iste plati aj pre staršiu ta uz do prvého chodí.
Možno to je dietati a možno je to tým ze nasa nemala ano týždeň a skoro cela ulica sa ku nej ozvala a chodime von casto ale ma dva no skoro tri mesiace a ktokoľvek sa k nej ozve tak úsmev a grimasy ... .
@miriam11 mňa hlavne napadlo, že ak je matka sponzorom školy, tak by pre ňu nemal byť problém zaplatiť opatrovateľku, ak už nechce o prácu prísť. Deti v tomto veku často potrebujú väzbu na jednu osobu, ľahšie si zvyknú na opatrovateľku, ako na dve učiteľky a kopu detí. Určite by mi ako mame nebolo jedno, že moje dieťa celé dni v škôlke preplače, nech je to už z akéhokolvek dôvodu.
@janulik2008 je to o dietati. Mama dve prva, ako hovorís, ked sa jej niekto prihovoril usmev, zakývala, nemala problé. Mladsia uplny opak, chodíme na výlety, navstevy a od malička nikto sa nesie dotknut, nieto prihovorit, vyvadza, krici. Jediný s kým nema problím su deti, tie ju moze stiskat, bozkavat, to jej nevadi. Ma 20 mesiacov a stale je to rovnaké. Kedze mame starsiu tak sme dost medzi ludmi, mame vela znamych s ronako starými detmi, susedov a aj na ludi s ktorými sa stretava raz týždenne, mesacne stale reaguje rovnako. Uz sa "tesim" na skolku.

svokra (tiez ucitelka v MS) minule spominala, ze na jedneho chlapca, co sa posluchania tyka, zabralo to, ze mu hovorili veci naopak - napr. my ideme sa prezliekat, ale ty sa neopovaz prezliect, ideme cvicit, ale ty nebudes s nami a podobne. ale co sa revu tyka, to teda neviem 🙂 to akoze vladze cely den? a povie, ze preco reve?