Problém s hygienou v materskej škôlke
Ahojte. Môj syn má 3 roky (teraz v decembri mal) a od novembra chodí do škôlky. Zatiaľ stále len na pol dňa, nechcú ho vziať na celý deň. Od 2 rokov je bez plienok a vie sa vypýtať na WC, vie sa sám najesť, napiť. S dopomocou sa vie vyzliecť / obliecť, je tichý, nekonfliktný, nikdy sa nebije, má trochu problémy s rečou, takže moc nerozpráva (čo intenzívne riešime na logopédií) a trošičku horšiu motoriku (no podľa doktorky v rámci normy), ale aj tak chodíme rehabilitovať (na vlastnú žiadosť). Vychovávateľky v škôlke sa nám sťažujú, že pri obliekaní potrebuje pomoc, že mu musia aj na záchode asistovať (majú síce malé záchody, ale on naň nedočiahne) a po schodoch potrebuje chytiť za ruku (normálne chodí sám a drží sa zábradlia, asi tam zábradlie nemajú). Niekedy ho musia aj viackrát zavolať alebo vziať za ruku, keď sa niekam ide, vraj sám nenasleduje deti (doma s ním cvičím všetko možné, ale nácvik zapájania sa do činností ostatných detí fakt nemám ako cvičiť, keďže doma nemám škôlku a syn je jedináčik...takže naozaj neviem, čo im mám odpovedať, keď mi denne vytýkajú - "nezapája sa, robte s ním niečo". Videla som ho, že sa hrá aj s deťmi, alebo si pri nich skladá kocky, ale skrátka sám od seba sa nezapojí, no aj my s manželom sme ako deti boli introverti, za starého režimu to v štátnej škôlke nikomu nevadilo...). Počula som, že v ostatných škôlkach je bežné, že prváčikom pomáhajú (s WC, s obliekaním...)...trochu som bola sklamaná, ale chápem, že nie všade to tolerujú (tu majú 10 deti v triede a necelá polovica je v synovom veku, ostatní sú starší, sme z Bratislavy). Kvôli tomuto môže syn chodiť len na doobedia (a aj tak často počúvam ponosy) a nemôžem sa zamestnať, hoci už nemám materskú. Chápem však, že práca vychovávateľa nie je ľahká a uvedomujem si, že môj syn je mierne pozadu, občas nevníma, možno nechápe (hoci podľa doktorov je v norme), no vidím, že je asi trošku iný... Vadí mi však iná vec a rada by som sa poradila s niekým, kto má skúsenosť s prácou v MŠ - každý deň chodím so synom ráno i večer v škôlke na wc a každý deň vidím, že všetky záchody sú nespláchnuté a ocikané (deti nedočiahnu na splachovač a chlapci musia cikať postojačky, keďže väčšina detí nedočiahne na misu, takže je to tam ocikané), deti si častokrát ruky utrú do rovnakého uteráka ako ostatné (keďže vyžadujú, aby chodili sami cikať, hygiena na záchodoch je príšerná) a hoci každý polrok odovzdávajú všetci rodičia niekoľko pumpičkových nádob s mydlom (rátala som, že vychádza 1 na 1 týždeň, čiže každý týždeň by sa dalo dávať nové mydlo, určite ich teda majú dosť), každý jeden deň (už 3 mesiace od začiatku novembra) je tam tá istá nádobka na mydlo so zriedenou mydlovou vodou na dne nádobky). Trochu zriedenej mydlovej vody na dne nádoby už tri mesiace (chodím na to wc so synom každý jeden deň ráno i poobede). Kam teda miznú všetky tie mydlá, ktoré odovzdávame? Kľudne by som odovzdávala i viac, len aby sa dodržiavala hygiena. Moja otázka teda je - je to vporiadku (ocikané nespláchnuté záchody celý deň a trošku veľmi zriedenej mydlovej vody na dne nádoby už tri mesiace)??? Bojím sa na to opýtať vychovávateliek, aby za to neboli na syna ešte horšie alebo aby nás za to nevylúčili (samozrejme dôvod by bol, že syn vyžaduje pomoc s wc a nie je teda samostatný...takto nám ho tam držia aspoň toho pol dňa). Vopred vďaka za každý názor.
Rada znie:vymenit skolku,poobvolavat okolite skokky a pozistivat aj za cenu ze by si drobca mala furikovat cez pol mesta. Je to drobatko pomoct potrebuje. Je to normalne a ked ta motorika je slabsia tak o to viac potrebuje povzbudenie od uciteliek. Neries so psychologom zatial nic. Podla mna je to sikovny chlapcek ktory v dobrom kolektive s dobrymi ucitelkami dokaze rychlo napredovat. Mam 4 rocneho a viem o com pisem. Fakt ho tam nenechavaj. Bozinku kde sme to dospeli ze mamina sa ma obavat ozvat aby ucitelky nezasadli na dietatko ☹ a to som ucka tiez.
otrasna skolka
Tiež by som uvažovala nad zmenou škôlky... toto mi nepríde ako štandardný postup... syn ked začal chodiť do škôlky mal presne 3 roky a bol v triede s detmi ktoré ešte nedovršili 3 roky a s 3 ročnými... bežne učitelky asistovali pri jedení, na wcku to veru neviem, lebo syn bol v tomto veľmi samostatný, sám sa schytil a šiel na wcko aj tam aj doma... ale uplakané detičky bežne nosili na rukách, pomocný personál a učitelky pomáhali pri obliekaní ... nemyslím, že psycholog by niečo pomohol, skôr by som riešila prístup učitelky
ked som este ucila, mala som 24 deti od 3 do 6 rokov, cca 4 hodiny som s nimi bola sama, cez obed sme boli dve a potom opat zostala kolegyna sama a naopak. tym mensim sme normalne pomahali obliekat vyzliect na von aj do pyzamiek a z pyzamiek po spanku, mali sme aj dvoch premotivovanych predskolakov, ktori vedeli tym mensim, teda nam pomoct :D
Veci, ktore riesia tvoje ucitelky, nechapem. pomoct so zachodom a s obliekanim bolo pre mna tak samozrejme, ze ma ani nenapadlo nad tym rozmyslat. je pravda ze to zdrzovalo ale tak je na nas uciteloch, aby sme si zmanazovali cas. neporiadok na vecku, no zdviha sa mi zaludok. nasa upratovacka chodila trikrat do dna (rano, obed, olovrant) a vzdy poutierala a posplachovala (akoze moj nevlastny osemrocny syn splachne jedenkrat z troch, su to deti boze moj a moj muz ho aspon naucil po sebe toaletakom utriet misu, no ci to praktizoval aj v skolke, to neviem). ked sme isli "zborovo" na vecko, vzdy sme ucitelky splachli, kde deti nedociahli, toaletakom utreli kvapky z misy a o zvysok sa postarala ucitelka. no to s tym mydlom normalne neverim 😲, aj ked obavam sa, ze nepridete na to, kde to mizne.
vymenila by som skolku, alebo porozpravala sa s riaditelkou, ak maju ucitelky aspon trochu rozumu, uvedomia sa. Ak vas bude viac rodicov, o to lepsie.
Myslim ze tvoj syn je uplne normalne trojrocne dieta, ktore ma svoju povahu a osobnost, tak ako kazdy jeden jeho spoluziak. ze sa nechce hrat s detmi?? nech ho teda motivuju ak im to vadi, hlavne ale nenutia, ale to mam taky pocit, ze to by bolo asi pre nich viac roboty.
Otras pristup!!!! Ja som robila v skolke a mala som ani nie 2 -rocne deturence,ktore nerozpravali,chodili samé ale musela som im este pomahat lebo niekedy ich pomotkalo . Ked sme isli na wc pomohla som im aj ich posadit na zachod aj ich obliect,pomoct pri papani a kopec inych aktivit. Robila som to s laskou a bola to pre mna samozrejmost. !
no moje deti sice chodili do sukromnej skolky, ale so vsetkym im pomahli
3 rocne dieta predsa nemoze vsetko samo robiteste je predsa le moc male. nemyslim si ze ty si divna, skor je ucitelka uz vyhorena.
Tiez som ucila v BA v skolke a ako bolo pisane vyssie,mali sme 24 trojrocnych deti a bud doobeda alebo poobede som s nimi bola uplne sama...Ked chodili hufne na zachod (pred jedlom alebo predtym,ako sme isli von),tak sa splachli zachody az ked boli vsetci vycikani,nie pojednom,to je logicke.Ale ked bol niekto medzitym,tak sme isli po nom splachnut....A to mydlo nechapem,no....Nam potom namontovali davkovac,lebo to obyc.pumpickove mydlo by bolo proste vsade 😁 Deti si taz dva najdu nejaku zabavu 😂😉
@ruan 🙂 prestúpiť môže kedykoľvek, to kde ti povedali, že sa to v strede roka nedá??? Ako asi postupujú rodičia čo sa v strede roka presťahujú napr. z Košíc do BA? to im deti do školky, školy nechodia? či ich vozia každý deň? ( trošku preháňam, lebo sa divím odkiaľ máš info že to nejde)
WC - odfoť a so žiadosťou o preskúmanie, pošli na zriadovateľa, plus hygienu.
k tomu dočiahne, nedočiahne...neviem fakt čo to tam máte za toalety - ale moja nastúpila do štátnej škôlky ako 2r. niečo- vždy bola od všetkých o číslo menšia 🙂 takže výškovo na rok a pol cca bola a na wc dočiahla vyskočiť aj sama.
mydlo - ráno zbalím do kabelky a vyložím ho tam - učiteľke len oznámim, doniesla som vám mydlo 🙂
@katarinamarkova Tak nie vsade sa da len tak prestupit v strede roka, vacsinou su skolky dost preplnene a nam sa presne stala ta situacia, co si opisala, prestahovali sme sa v strede roka a dieta mi do skolky nezobrali, proste mali plny stav a smola. Musela som ho vozit 30km do mesta, kde chodil predtym do skolky. Do skoly zobrat musia, do skolky nie.
@janickacrazy ..........ešte neviem ako, uprostred roka sa nedá prestúpiť do inej štátnej, keď už bol raz prijatý .........
- reagujem na túto vetu mamičky
netvrdím že je to super ľahké, ale hovorím, že to ide.
🙂
Napr. U nás to iste s tým obliekaním 😩 A stále počúvam to iste dookola a že 3r sa už musia sami obliekať a podobne keci. A na nástenke samé nariadenia nedávajte deťom 5 palcové rukavice ak si sami nevedia ich natiahnuť na ruku. A koľko krát prídem po neho tak na naopak ponožky alebo tieklo lebo sa sám oblieka. Ako ja beriem nech sa učia ale ich aj skontrolujem. Raz prídem a pozerám čo máš okolo pása? A oblečené ešte kraťasy čo mal ako pyžamo ešte v sep. Tepláky a dva trička lebo nevedel si to dať dole. Sak nám bolo povedané že mame deťom prevracať pyžama a veci tak ako majú byt a nie naruby lebo ony im to nebudú prevracať. A stále to iste mi mame 18 deti a ako to mame stíhať. Ako ja tiež chápem ale Sak ich učím idu spat tak im ukážem dajake triky čo a ako sa vyzlieka. Dúfam že dajako prežijeme a už ročnú dcéru budem učiť čo Má robiť aby nemala problém 🤓🤠
@ruan len v dobrom ti odpisujem, vaz si svoje dieta viac ako skolku, je ri darom najvacim a ze je je jedinacina ik je v niecom plus a v niecom minus. Podla toho co opisujes ja prezivam pri prvom synovi ma dva roky z tri mesiace, plienky ma stale papa obcas sam a neprzlieka sa ani nahodou O🙂 je perfekny pri stretnutiach s inymi detmi je ozaj ematicki. A druhy syn ma len rok tak obkukava od brata. O slkole prwmyslam..ale este mam dva roky cas, az pototom poviem ake to bole pre nas.
@merlinmurovic no toto som nepochopila a prečítala som to tri krit
@ruan potom co si napisala, ti viem s urcitostou povedat, ze tie mydla koncia akurat v rukach uciteliek a ineho personalu, zial je to hnus, ale byva to tak..a co aa tyka uciteliek atd, tvoje dieta nie je ine ako ostatne v jeho veku, prosto stale su to malicke deti a potrebuju pomoc...sama tu vidis, ze su ucitelky a ucitelky...drzim palce a urcite zmen skolku..
Uff, tazko sa to cita...
Syn ma 4 roky a v I.tr. je ich 19 ci 20 na 1 ucitelku. Maju asi 2 ci 3 deti, ktore mali len teraz v decembri 3 roky a maly mi hovoril, ze ucitelkam pomahaju ich obliekat. Zachody maju ciste, nedociahnu sice na splachovace, ale zrejme to priebezne kontroluju ako ucitelky, tak aj upratovacky. Na kazdom umyvadle je originalne mydlo s pumpickou, kazde dieta ma vlastny uteracik, do ktoreho sa utiera...
Drzim palce, aby sa ti to podarilo vyriesit k tvojej a synovej spokojnosti: four_leaf_clover:
Ahoj.. mydlá,toaletné papiere a starostlivosť o toalety má na starosti upratovačka. Takže skús sa opýtať upratovačky.Učiteľka v MŠ sa má venovať deťom. A nemá mať problém ani s dieťaťom, ktorému ide niečo iným tempom.
@ruan vobec tymto smerom ani neuvazuj. Niektore ucky maju tendenciu rodicov hadzat na oci ako to nezvladol a stale pripominat ze toto by yz mal vediet a bla bla. Ja by som jej len odpovedala ze ci vie co je respektovanie individuality dietata ked je taka odbornicka 🙂 vrrrr normalne pri takychto zazitkoch sa mi nozik vo vrecku otvara!!!
@ruan ahoj mam rovnako staré dieťa ako ty,do škôlky chodí od septembra a tiež je tam na pol dňa..viac nechceli lebo vraj nemal tri roky,ale dievčatko mladšie o 1 deň už vzali na celý deň.u nás v malej triede je ale 17 deti....co sa tyka hygieny,aj u nás sú záchody ráno čisté,a v priebehu doobedia netuším keďže tam nie som.ale dcéra mi (ona je predskolak)často povie ze sa jej hnusi ísť cikat lebo tam sú kaky..takže skôr asi deti nemajú návyky z domu pretože z našej škôlky ráno upratovačka odíde avrati sa až poobede okolo 17.00.mydlo konci zrejme v iných kúpeľniach😃naznač to aj ostatným mamičkám a spýtajte sa na to na stretnutí zrps.
Môj syn je zasa taký že nedovolí aby mu pomáhali,nikdy s ním učiteľka cikat nebola pretože jej prvý deň oznamil že "mu v žiadnom prípade nebude chytať cikaca" a s veľkou pravdepodobnosťou,alebo takmer s istou môžem povedať že v škôlke by sa nevykakal ale radsej by presvedčil učiteľku aby mi zavolala.čo sa obliekania týka,zo začiatku pomoc odmietal,ale teraz keď je bunda,čiapka,sál tak dcéra vraví že mu pomáhajú.v zásade sa obáva sám😃 keď bol prvý deň v škôlke a chcela ho učiteľka obuť,spravil taký cirkus že zdvihol malú lavičku a hodil ju o zem.deti ktoré plakali v momente aj plakať prestali ako sa naňho pozerali čo vyvádza.
Nebrala by som tieto sťažnosti učiteliek si nejako k srdcu,asi sú pohodlné a nechce sa im zaoberať sa o niečo viac.
moje prve dieta chodilo do sukromnej skolky, druhe nam uz financne nevychadzalo tak zacalo chodit do statnej skolky ale po roku som to nezvladla a nastastie som si nasla dobru pracu, tak sme ho hned prelozili do sukromnej skolky.
Nas malý bol podobny ako tvoj, on sa zase nerad zapajal do aktivit ako ostatni, proste ho to nebavilo, cize neznamena ze ked sa nezapaja do skolkarskych aktivit ze je iny, ved kazdy sme iny a nemozu chciet ze vsetky deti to bude bavit, a toto bol jeden z dovodov preco sme ho prelozili. V statnej skolke chceli od deti aby vsetky robili to alebo to a ja som mala pocit ze v nich hlavne v tychto tzv. inych detoch chcu potlacit ich osobnost, co v sukromnej skolke bolo presne naopak. Dalsia vec co ma zarazala ze si neumyvali zubky, alebo si nesmeli nosit pitie dokonca ani v skrinke ho mat, vraj to hygiena nedovoluje, no a par krat sme mali skusenost ze skolka bola otvorena do 16, 30 a ja som pre maleho prisla o 15,30, vonku bolo asi 40 stupnov a nas maly nauceny pit vela vody mi pomaly odpadaval od smadu, vypitala som si od ucitelky nech mu da napit a jej odpoved bola, ze ona ma uz vsetko zbalene, pricom skolka mala byt este hodinu otvorena, tak ma horkotazko pustila do kuchynky po vodu, kde mi upratovacka vynadala ze co tam robim, to bola uz posledna kvapka, ktorých tam bolo este niekolko no nebudem rozpisovat, tak hned sme vymenili skolku a nakolko statne su max. plne tak sme hned na druhy den nastupili do sukromnej. Nechcem tymto povedat ze treba dat dieta do sukromnej ale urcite treba uvazovat nad inou skolkou, myslim si ze dohovor s riaditelkou alebo ucitelkami nebude mat vyznam, hlavne ak bude riaditelka taka trafena ako ta v statnej kde sme boli mi. Ja som mala skor pocit ze ak sa jej nieco povedalo hlavne ak som bola iba ja sama a zvysny rodicia tych akoze normalnych deti jej liezli do zadku, tak skor to mojemu dietatu uskodilo. Nemozem ale povedat, pani ucitelky boli velmi zlate ale museli posluchat riaditelku, ako ona povedala tak tak muselo byt aj ked som mala vela krat pocit ze ony s tym nesuhlasili.
No a este k tej tvojej skolke, nerozumiem tomu co si pisala, akoze deti nedociahnu na WC? To maju potom ake WC ked tam nedociahnu, ved v skolkach su WCka vzdy take aby aj tie najmensie deticky dociahli, mam pocit ze ta vasa skolka je este horsia ako bola ta nasa, o ktorej to ale bohuzial tvrdim asi iba ja a moooozn oby sa naslo este par jednotlivcov, nakolko som mala moznost vyskusat aj iny pristup v inej skolke :( a moj nazor na ucitelky u vas je ze jednoducho sa im nechce z lenivosti alebo pohodlnosti tym malinkim detom pomahat, lebo s takym niecim som sa teda este nestretla.
A este jedna vec, pacilo sa mi v sukromnej skolke to ze viedli starsie alebo tie sikovnejsie deti k tomu aby pomahali tym malinkim ci menej sikovnym, bolo to pekne a hlavne to deti viedlo k tomu aby pomahali aj druhym a nemysleli len na seba, co by malo fungovat podla mna vsade, a hlavne to tym detom nevadilo a niektore mali z toho radost ked mohli pomoct.
A este ma napadlo, maly maval problem s tym ze ked spali cez obed tak tak tvrdo zaspal ze sa zvikol pocikat, v tomto nam vysli vynimocne v ustrety pretoze sme priniesli papier od lekara, ze si mohol na spanie davat plienkove nohavicky, no ked sme ho prelozili do sukromnej, kde bol uplne iny pristup, tak sa nam uz viac nepocikal, takze mozno ak by isiel do inej skolky, tak sa mozno bude uplne inak spravat, ktovie co tam tie deti citia ako to tam prezivaju ked nic nepovedia?
toto su moje skusenosti so skolkou 🙂 neviem ci prospesne ale takto sme to zazili mi, a hura teraz sme uz v skole a zase riesime skolske problemy, ale to sa vas najblizsich par rokov netyka. Drzim palce nech sa Vam to upravi.
@ruan moj maly ma 3 a pol roka, je sikula velka, ale aj lenivcek velky a uplne pravidelne, ked nechcem, aby sa obliekal hodinu ho obleciem ja a v skolke pani ucitelka🙂 a doma cikat a aj na velku s nim chodim ja, alebo priatel. v skolke im utieraju zadocek ucitelky tiez a je to podla mna uplne normalne a to maju v triede deti 20 a nie su tam cely den 2 ucitelky. a to, ze nejake dieta nejde ked ho volaju s ostatnymi, alebo sa hra samo, to preco tak riesia s tebou. vsak nech maleho vezmu za rucicku a nehovoria mu to viackrat a vec je vyriesena. ved su to este malicke deti, neda sa od nich cakat, ze vsetko bude hned a tak ako si pani ucitelka predstavuje.
Ahojte, veľmi pekne Vám všetkým moc, moc ďakujem za Váš pohľad na môj problém, za každú radu a hlavne za veľké povzbudenie, ktoré ste mi tu poskytli. Dozajtra je syn doma, lebo sa doliečuje, ale od pondelka to začnem aktívne riešiť, ako ste mi radili. Veľmi Vám ďakujem za dodanie odvahy, ste fakt skvelé. Dám vedieť, ako sa to vyvíja. Vďaka!
@ruan urcite to nie je v poriadku co opisujes, ja by som dala podnet na hygienu.
a ze 3 rocnemu dietatu treba pomoct, na tom nic nie je. moje baby maju uz 5 a ked potrebuju pomoct, ci uz zips alebo nieco ine, tak ucitelky pomozu a nikdy mi za to hlavu neodtrhli. a ze nespolupracuje, ja si myslim, ze ked je dieta v skolke spokojne tak je to super. tvoj syn je vo veku, ked mu staci hrat sa pri inych detoch ale este nepotrebuje hrat sa s tymi detmi.
@lula26 ja si myslim, ze maminka tym ranom a vecer mala skor na mysli, ze idu na WC rano a aj ked ho naobed berie domov. skor by som cakala reakciu na margo jej problemov ako sa opierat do toho ako nazvala ucitelky, ci vychovavatelky. my mame v skolke tiez ucitelky ale aj rodicia aj deti im hovoria krstnymi menami a vsetci si tykaju. takze by som sa nesla hned ofucat len preto ze ma nazve niekto ucitelkou, vychovavatelkou alebo pedagogom v skolke. 😉
Moja chodi 2.tyzden do skolky..a mozem ti povedat, ze pani ucitelky ich tam krmia. 3-rocne deti a moja vie papat sama takze mi to bolo divne najprv. Pani ucitelky povedali, ze je normalne ze sa nevedia obliect..pomahaju si. Aj na wc chodia spolu. A mydla sme si my nenosili ale vzdy ma mokre ruky ked pridem po nu a bola na wc. Aj mi hovorila ze ona ma domcekovy uteracik..takze v poriadku to nie je...

čo žeeeeee?