icon

Ranné škôlkarské stresy: Sú vhodné pre menšie deti?

Včera o 06:09

Ahojte, s manželom máme syna. Momentálne začal chodiť do škôlky a ja by som sa mala vrátiť od novembra/decembra do práce, keď mi skončí rodičák. Pracovnú dobu mám od 7:00 (pracovná doba sa nedá posunúť) a škôlka ponúka od 6:30 zbernú triedu, od 7:00 už s triednymi učiteľkami. Cesta do práce mi trvá 15min autom.
Manžel nesúhlasí, aby bol syn v zbernej triede, vraj tam bude najmladší, iná učiteľka, zase zmeny atď. Nesúhlasí ani s opatrovateľkou, ktorá by ho mohla sprevádzať a rodinu poblízku nemám.
Navrhol, že mám ostať doma a neriešiť financie. Ale o to nejde, rada by som už trochu vypadla zo stereotypu. Otázka pre Vás: Zvládli menšie deti aj ranné schádzanie? Bol to pre nich stres?
Ostali ste doma, ak vie manžel dobre zarobiť? Ďakujem

Strana
z2
ja_mama
Včera o 08:44

Keď ti syncek vstáva tak skoro a nemá problém so skolkou tak predpokladám, že nebude problém ani so zbernou triedou. Keď bude už "zabehnuty" v skolkarskon režime tak to vyskúšajte a uvidíš ako bude reagovať. Možno sa obávate uplne zbytocne a bude sa mu tam praveze páčiť - menej detičiek, možno iné hracky a bude sa môcť pohrať ako sám chce. Nacvicite si to, spozná postupne pani učiteľky a určite to bude v poriadky, mate na to dosť času 🙂 k mužovi len toľko- ty máš na starosti všetko okolo dieťaťa tak máš právo si to zariadiť ako ty potrebuješ. Keď sa bude starať on nech si to zariadi podľa seba.

autor
Včera o 09:22
@anonym_7b2561

@anonym_autor jasne ze to amle dieta zvladne, som ucitelka a rano v zbernej triede nebyva neviem kolko deti. Najviac 5 - 8 ale to su vynimocne dni. Navyse tie deticky sa medzi sebou malo poznaju preto sa spolu nezvyknu hrat ale az ked su starsie. S malymi detickami som sa hrala ja ako ucitelka alebo sme si kreslili. Ked som videla ze dieta chce byt same tak sedelo pri stole a cakalo na svoju ucitelku. Nikoho sme nenutili do nicoho hlavne aby nemalo stres. A tie deticky ti krasne zvladli

@anonym_7b2561 super ďakujem, to som chcela počuť. 🙂

Manžel nechce syna odtrhnúť od kolektívu, len sa mu nepozdávalo to ranné schadzanie a zmes detí. Ale ak mu poviem, že ich tam bude minimum a bude tam pár minút, tak bude ok. Alebo ho môže vodiť on. Vôbec to nefunguje tak, že muž rozhoduje a ja tíško sedím. normálne komunikujeme, rozhodujeme spoločne, ak sa to týka najmä mňa, mám rozhodujúce slovo.
A v školskom zbore je asi jeden 60 ročný telocvikár a školník. Neviem na koho by žiarlil.

autor
Včera o 09:27

Inak ten nadpis úplne zmenili a dosť nešťastne 🙈

anonym_16f07a
Včera o 09:39

No tazke to mate,veru.Ty sama na vsetko,aj okolo maleho,aj doma.Muz by chcel jedno,ty druhe a neviete sa dohodnut ani na tom zakladnom,velmi asi chyba komunikacia kazdodenna.
Ja som od maleho isla po roku do prace,muz aj ked chcel nech zostanem doma,isla som do prace a podporil ma.Robime na opacne smeny,takze bud je jeden v praci,druhy s detmi doma alebo opacne alebo sme spolu obaja s nimi doma.Takze je plnohodnotny rodic ako aj ja.Stara sa o deti rovnako ako ja.A tento system by som nikdy nemenila.Deti maju otca,skutocneho nie len chvilkoveho a hlavne len na rodnom liste.

anonym_16f07a
Včera o 09:43
@anonym_autor

Inak ten nadpis úplne zmenili a dosť nešťastne 🙈

@anonym_autor dieta si v skolke vzdy zvykne,len rodicia robia z toho velku dramu a dieta to tiez citi.
Ja som malemu stale rozpravala o skolke ako mu tam bude dobre,chodili sme do skolky na ihrisko.Ako nastupil,si isiel po hracky a ani nezaplakal.Auticka a jeho svet.
Dieta nebude mat stres,len vy mu ho nevytvarajte.

mogaa
Včera o 10:10
@anonym_autor

Možno ešte skúsiť pohľadať inú školu, kde začínajú na 8:00 a tým by sme to stíhali. Len v priebehu roka to bude asi problém.

@anonym_autor každá škôlka začína na 8:00 , to že je otvorená skôr je len možnosť dať tam skôr dieťa, ale max.do 08:00 treba dať dieťa do škôlky, lebo sa začína edukačná časť....to že vstáva 5:30 teraz neznamená že tak bude vstávať aj keď bude dlhšie chodiť do škôlky.....počkaj aspom mesiac a uvidíš....rovnako to, že doma spáva len 1-2x do týždńa cez obed.....deti su v škôlke unavené a zaspia tam aj tie čo doma nespávajú, následne idú aj doma neskôr spať.....počkaj a uvidíš ako to bude u vás....

ivik111
Včera o 10:35

@anonym_autor ranná zberná trieda nie je žiadne zlo,detičky tam ešte ležkajú,majú taký kľudový režim,syn chodil tak 2 roky o 6.30 a aj na ZŠ do rannej družiny a v úplnej pohode.Zvládnete to ,neboj,nenechaj sa odradiť!🙂

anonym_d7ef54
Včera o 10:45

@anonym_autor navrhla by som mu, že doma môže ostať on.
Toto sú úplne hlúposti, normalne si dieta zvykne. A ked nie, môže sa realizovať on.

martinka13
Včera o 10:47

Určite by som doma neostala. Dieťa 30 minút vydrží aj v zbernej triede. Nakoniec určite tam nebude sám z jeho triedy.

lienka.7
Včera o 10:49

@anonym_autor si nesvojpravna, ze za teba rozhoduje muz? Synovi sa absolútne nič nestane, aspoň sa rýchlejšie otuka. V skolke sa bežne rôzne spájajú triedy, ti aj vtedy ho budeš mat doma? Pokial je to so synom ok, ze ti neplace a pod., normalne nech ide. Nájde si ďalších kamarátov

anonym_fd747b
Včera o 10:55

Mazel ma nejake divne predstavy o tom ako to funguje v skolkach. Deti bez problemov zvladaju rannu zbernu triedu, aj keby bol najmladsi co si mysli, ze ho tom budu starsi otlkat? Ked sa neda presunut zaciatok pracovnej doby tebe, nech si ho presunie on, a bude ho nosit do jeho triedy neskor. Myslim si, ze jemu nejde ani tak o dieta ako o jeho pohodlie, mat manzelku doma a full servis. Ale mozno sa mylim, ty ho poznas, ja nie

autor
Včera o 11:22
@anonym_fd747b

Mazel ma nejake divne predstavy o tom ako to funguje v skolkach. Deti bez problemov zvladaju rannu zbernu triedu, aj keby bol najmladsi co si mysli, ze ho tom budu starsi otlkat? Ked sa neda presunut zaciatok pracovnej doby tebe, nech si ho presunie on, a bude ho nosit do jeho triedy neskor. Myslim si, ze jemu nejde ani tak o dieta ako o jeho pohodlie, mat manzelku doma a full servis. Ale mozno sa mylim, ty ho poznas, ja nie

@anonym_fd747b ale manžel je v zahraničí, aký full servis?

autor
Včera o 11:27
@anonym_16f07a

No tazke to mate,veru.Ty sama na vsetko,aj okolo maleho,aj doma.Muz by chcel jedno,ty druhe a neviete sa dohodnut ani na tom zakladnom,velmi asi chyba komunikacia kazdodenna.
Ja som od maleho isla po roku do prace,muz aj ked chcel nech zostanem doma,isla som do prace a podporil ma.Robime na opacne smeny,takze bud je jeden v praci,druhy s detmi doma alebo opacne alebo sme spolu obaja s nimi doma.Takze je plnohodnotny rodic ako aj ja.Stara sa o deti rovnako ako ja.A tento system by som nikdy nemenila.Deti maju otca,skutocneho nie len chvilkoveho a hlavne len na rodnom liste.

@mogaa to bolo myslené na moju pracovnú dobu, keďže učím na ZŠ…niektoré školy začínajú vyučovanie na 8:00, my už 7:25 /musím byť o 7:00 v práci/ Veď okej, všetko sa môže zmeniť. Ale roky vstáva skoro, skoro aj zaspí ak vynechá obedňajší spánok. Uvidime.
@anonym_16f07a my sme bývali v zahraničí s mužom, takto sme len cca pol roka, chcela som byť nablízku mame, otec ochorel. Ale to s tým nesúvisí. Manžel je zväčša 2-3týždne mimo a 2 doma.

euka210
Včera o 14:26

@anonym_autor uplne v pohode. Ked sa tesi do skolky, tak aky problem? Plno mamiciek musi ist rano do prace, dieta do zbernej triedy a dieta beru az o 16h, 16.30. Ty ho mozes zobrat hned o 15h a este aj na prazdniny budes ako ucitelka s nim doma. Za mna uplne v pohode a manzel nech neprehana. Nech ostane doma s nim on, povedz, ze ty uz chces ist medzi ludi.

anonym_1e8654
Včera o 20:21

V zbernej triede bude rovnaká skupina detí - budú sa poznať. Učiteľky sa tam síce striedajú, ale my napr. poznáme všetky deti a deti poznajú všetky učiteľky. Ak tam bude chodiť pravidelne, zvykne si. Ťažšie je to pre deti počas prázdnin, ktoré inak do zbernej nechodia. Učím v MŠ, ale v inej, ako chodil môj syn. Cez prázdniny sme bežali ďalej, on musel do zbernej triedy, kde inak nechodil. Zvládal to veľmi ťažko, napriek tomu že tam boli aj jeho spolužiaci. Ale ustáli sme to, nebola iná možnosť.

Nikdy by som neostala doma na naliehanie manžela. Je od neho pekné, že sa postará, zabezpečí. Si ale ok s tým, že budeš od neho závislá? že si budeš na všetko pýtať peniaze? a čo ak sa časom niečo stane, pôjdete od seba. Nebudeš mať nič, ani pracovné návyky, ani skúsenosti. Z osobnej skúsenosti, za mňa nie.

Strana
z2