Ranné škôlkarské stresy: Sú vhodné pre menšie deti?
Ahojte, s manželom máme syna. Momentálne začal chodiť do škôlky a ja by som sa mala vrátiť od novembra/decembra do práce, keď mi skončí rodičák. Pracovnú dobu mám od 7:00 (pracovná doba sa nedá posunúť) a škôlka ponúka od 6:30 zbernú triedu, od 7:00 už s triednymi učiteľkami. Cesta do práce mi trvá 15min autom.
Manžel nesúhlasí, aby bol syn v zbernej triede, vraj tam bude najmladší, iná učiteľka, zase zmeny atď. Nesúhlasí ani s opatrovateľkou, ktorá by ho mohla sprevádzať a rodinu poblízku nemám.
Navrhol, že mám ostať doma a neriešiť financie. Ale o to nejde, rada by som už trochu vypadla zo stereotypu. Otázka pre Vás: Zvládli menšie deti aj ranné schádzanie? Bol to pre nich stres?
Ostali ste doma, ak vie manžel dobre zarobiť? Ďakujem
@anonym_autor mojej sestri manžel robí tiež v zahraničí chodí na 3 týždne a jeden týždeň je doma . Aj keď zarába dobre peniaze . Nemajú v pláne druhé . Tak chcela ísť do roboty , keďže študovala učiteľku a potom hneď po škole ostala tehotná a svadba hneď . Jej manžel ju podporil a ona začala učiť v základnej škole . Malá ma 3 roky a dáva ju ráno na pól 7 do škôlky. Prvej nechcela , ale jej kamarátka je učiteľka v MŠ a normálne by ste neverili ráno o pól 7 je tam už 15 deti . Čo je úplne normálne . Nie každý si môže dovoliť byť doma . O 7 prídu učiteľky a rozdelia si ich do tried .. ja mám 2 ročného syna a tiež , keď bude mať 3 roky chcem ho začať dávať takto do škôlky a ísť normálne do prace .. a môj manžel je s tým pohode a súhlasí s tým a tiež robí v zahraničí .. podľa mňa je to o vás dvoch ako sa dohodnete , ale každopádne tvoj manžel by sa mal aj trošku zamyslieť , že chodí do zahraničia a proste ty sa staráš o malého (neviem ako dlho to trvá či chodí od začiatku tam ako sa narodil , nechcem súdiť ) a keď chceš ísť do prace tak chod a on keď nesúhlasí a nedá sa tak nech si nájde prácu na Slovensku a nech snim je on doma . Držím palce hádam sa fo najlepšie rozhodneš .
Zvladli.lebo museli.Keby som mala skusenosti a rozum ako mam dnes,tak syna by som dala do skolky az v 4 r. Nebol na nu zrely a prejavilo sa to problemami s jedenim,ktore ciastocbe trvaju dodnes a to je uz dospely. Dcery v pohode.A ano.vsetci chodili do zbernej triedy. Cize zalezi od dietata a ci je v skolke aj v zbernej je jedno.Lebo sa tam urobi okruh tych skorych deti a oni sa skamaratia.
Moje deti chodili do mini jasliciek - deti od cca jedneho do troch rokov. Bolo ich max 5-6, ale vekovo naozaj vo velkom rozpati. A ziadny problem nebol. Tiez chodili do skolky skoro, medzi prvymi a vzdy boli deti v zbernej triede. To iste bolo aj poobede - tiez od istej hodiny boli deti spojene. Uplne normalna vec. Tvoj zacal chodit do skolky, do novembra vela casu - spozna deti aj z inych tried aj ine ucitelky - deti nie su predsa hermeticky uzavrete v triedach s jednou ucitelkou. Chodia na dvor, kde su vsetky deti, vsetky ucitelky. V skolke su aj ine tety, ktore s detmi pomahaju - tie bude poznat vsetky. Nebude v cudzom prostredi, nevidim dovod aby som kvoli tomu nedavala dieta do zbernej triedy.
Kazdopadne - musis sa ty dohodnut s mozom, ak tak velmi chce aby si ostala doma - navrhni mu opacne riesenie - nech on ostane doma a ty pojdes pracovat. Tiez mas svoje potreby, tiez chces pracovat a evidentne nie kvoli peniazom. Nech si zazije ten ponorkovy svet a potom nech rozkazuje, zakazuje a prikazuje.
Manželovi by som len oznámila, že takto to bude a basta. Ak sa mu nepáči, nech sa páči. Domov a môže dcéru brávať do škôlky on. Hned zrazí opätky neboj
Manželovi by som len oznámila, že takto to bude a basta. Ak sa mu nepáči, nech sa páči. Domov a môže dcéru brávať do škôlky on. Hned zrazí opätky neboj
@janinah on sa do škôlky teší, hneď od prvého dňa ani neplakal. Zatiaľ tam ešte nespal, až neskôr to skúsime.
@anonym_45427b Presne to som mu povedala, že som na všetko sama a nechcem sedieť na zadku. Nikto v okoli nemá deti a ani kamošky veľmi nemám. Celé dni sa točia okolo syna, upratovania, varenia.. Myslím, že 20min v zbernej triede nebude problém. V novembri má 3 roky, nastúpim asi až v decembri, ked vyčerpem starú dovolenku.
@anonym_e6e25a tiež učím, pracovnú dobu mám od 7-14:00, takže by som tam syna nenechávala do záverečnej. Ide len o tie ranné zberné triedy.
@anonym_autor to čo opisuješ a chcela by si, je bežný režim mnohých rodín. Ja by som určite šla do práce. Druhá vec je častá chorobnosť dieťaťa v škôlke a že na to budeš sama. Neviem čo na to zamestnávateľ a aký scénar to bude mať.
@janinah on sa do škôlky teší, hneď od prvého dňa ani neplakal. Zatiaľ tam ešte nespal, až neskôr to skúsime.
@anonym_45427b Presne to som mu povedala, že som na všetko sama a nechcem sedieť na zadku. Nikto v okoli nemá deti a ani kamošky veľmi nemám. Celé dni sa točia okolo syna, upratovania, varenia.. Myslím, že 20min v zbernej triede nebude problém. V novembri má 3 roky, nastúpim asi až v decembri, ked vyčerpem starú dovolenku.
@anonym_e6e25a tiež učím, pracovnú dobu mám od 7-14:00, takže by som tam syna nenechávala do záverečnej. Ide len o tie ranné zberné triedy.
@anonym_autor ja by som trvala na návrate manžela domov
@anonym_autor toto je ale smutne. Keby môj muž vyslovene niečo chce a keby aj zarábam milióny povedala by som mu lets go. O Tom by mala byť láska a manželstvo. Sklamalo by ma to popravde, byť s dieťaťom nonstop doma niekoľko rokov je sice krásne a ak veľmi rada že je nám to umožnené, ale po materskej je čas konečne trošku na vás, nie v zmysle že prestanete byť mama. Ale potrebujete byť chvíľu vy sama ako človek. Komunikovala by som toto lepšie s ním a viac mu dávala na oči že je to vaše želanie , vaša predstava. Priamo.
Ja sice manzela nemam v zahranici, ale z dovodu narocnejsieho dochadzania do prace syn tiez chodil do zbernej triedy. Nie kazdy den, ale 2-3x do tyzdna sme ho museli odniest do skolky skor a bol v zbernej triede. Vyjadril sa, ze radsej ma, ked moze ist rovno do svojej triedy, ale to bolo vsetko. Fungoval tam uplne normalne. Poobede boli tiez v zbernych triedach a v zime v case chripkovej sezóny boli z dovodov PN uciteliek a chorobnosti deti tiez triedy kazdu chvilku pospajane. Takze ak aj nepojde do zbernej triedy toto spajanie deti a migrovanie triedami ho neminie.
Moj syn bol vo skolke do mala od 6.30 - 15:30. Prvy a posledny odchadzal. Ja v tom nevidim problem. Jediny problem vidim (ak nemas babku, resp. niekoho ineho), budes vsetko tahat sama lekarov, OČR, presny prichod a hlavne odchod z prace, aby si stihla MS. Toto, aj ked sa teraz nezda,je celkom dost stresujuce. A dieta bude casto chore. Preto, by som mozno isla na to chytrejsie. Ostala by som doma rok, vypiplata si dieta a venovala sa SAMA sebe. Cvicenie, kruzky, zahrada. Proste si to po 3 rokoch zasluzis. A to, ze nemas ziadnych kamaratov je tvoja chyba nie tvojho muza. A nie, nezastavam sa chlapa. Je to proste deges.
Moj syn bol vo skolke do mala od 6.30 - 15:30. Prvy a posledny odchadzal. Ja v tom nevidim problem. Jediny problem vidim (ak nemas babku, resp. niekoho ineho), budes vsetko tahat sama lekarov, OČR, presny prichod a hlavne odchod z prace, aby si stihla MS. Toto, aj ked sa teraz nezda,je celkom dost stresujuce. A dieta bude casto chore. Preto, by som mozno isla na to chytrejsie. Ostala by som doma rok, vypiplata si dieta a venovala sa SAMA sebe. Cvicenie, kruzky, zahrada. Proste si to po 3 rokoch zasluzis. A to, ze nemas ziadnych kamaratov je tvoja chyba nie tvojho muza. A nie, nezastavam sa chlapa. Je to proste deges.
@anonym_67ddec on na tom netrvá, ale niekedy sa nezhodneme.
@anonym_9768cc nie je to momentálne možné. Podniká, musí byť aj tam. Niekedy je doma aj 2-3 mesiace.
@anonym_ab3f70 miesto mi tak dlho držať nebudú. Kamošky sú bezdetné a nemusia veľmi tráviť čas s malým dieťaťom. Takže sa vidíme málo, najmä keď je muž doma.
@anonym_autor pred dieťaťom ste sa tak dohodli, že ty budeš gazdinka domáca? Ak ste sa takto nedohodli, tak manžel môže ráčiť ďalej nesúhlasiť. Ty zasa nesúhlasíš s tým, aby si trčala doma ďalšie 3 roky, kým pôjde syn do školy. Urob ako cítiš v súlade s tým, ako cítiš, že to bude zvládať tvoj syn. Ak je to precitlivelé dieťa, tak by som zostala doma, ak je to hravé, zvedavé bezproblémové dieťa, nastúpila by som
Mas dieta od dietata niektore aj bez rannej skolky vstavaju okolo 5, 5:30. Ine su od malicka spachtosi a moze to byt pre nich problem, to iste plati pre ucitelky su deti citlivejsie na zmeny ale aj tie, ktore nebudu v tom vidiet problem, ze miesto 2 cez den ma 3. Ale pokial doma nebudes na dieta prenasat stres, ze nestihate a musite skoro stavat je mala sanca, ze dieta to bude vnimat negativne vela urobi energia v domacnosti aj ked je castokrat podcenovana. Alebo so zamestnavatelom sa neda dohodnut neskorsi prichod o pol hodinku a zaroven aj neskorsi odchod? Aj to by mozno bolo riesenie.
@anonym_autor ak ťa netlačia peniaze tak so zbernou triedou počkaj a ostaň doma....dieťa by to samozrejme zvládlo, veď čo iné mu ostane, ale....načo budiť dieťa o šiestej a naháňať ho hneď od rána, lebo mama musí do práce....takto si aj dlhšie pospinká aj ho nemusíš tak naháňať....dieťa bude unavené už len z toho že je celý deň v škôlke, ráno sa musí obliecť, v škôlke prezliecť, potom idú von opäť prezliekanie, obed, prezliekanie na spánok, poobede sa obliekajú a idú zase von a príde domov okolo 16tej a už je unavené. a ak musí ešte aj skoro vstávať tak je to pre dieťa brutál....iné je to pre dieťa čo ide do škôlky na 6:30 a inak to znáša dieťa čo ide do škôlky na 08:00....počkaj s rozhodnutím a sama uvidíš o taký mesiac ako bude zvládať vstávať teraz keď si môže trochu pospať a ty ho nenaháňaš.....
normálne to zvládne a ešte mu to aj prospeje, mám známu, ktorej dieťa už je na základnej škole, ale vôbec nezvládala zmenu učiteľky alebo nebodaj triedy, tak jej mama vždy vyhovela a ostala s ňou doma, neviem ako to riešia teraz v škole, ale určite je lepšie, nech si na to zvyká postupne. môj vstáva 5:40-6:00, podľa toho ako sa nám chce, teraz už si vie pospať keď môže aj do 6:30, keď začínal chodiť do škôlky vstával sám o 5 :D a ešte jedna vec, keď sú tam deti skôr sa stíhajú aj pohrať ráno, keď šiel môj s manželom napr. mesiac tak chodili, tak už sa pýtal kedy pôjde so mnou, lebo muž ho nosil na 7:50 a tým pádom hneď im začali povinnosti :D
@anonym_autor pred dieťaťom ste sa tak dohodli, že ty budeš gazdinka domáca? Ak ste sa takto nedohodli, tak manžel môže ráčiť ďalej nesúhlasiť. Ty zasa nesúhlasíš s tým, aby si trčala doma ďalšie 3 roky, kým pôjde syn do školy. Urob ako cítiš v súlade s tým, ako cítiš, že to bude zvládať tvoj syn. Ak je to precitlivelé dieťa, tak by som zostala doma, ak je to hravé, zvedavé bezproblémové dieťa, nastúpila by som
@mogaa on nie je veľký spáč. Už o pol šiestej ma budí a na obed spí asi 1-2týždenne. Nebol by v škôlke do 16:00 ale tak do 14:30-15:00.
@anonym_e1681b nedohodli, ale on má v hlave taký model, že muž rieši financie a žena deti. Čo ale neznamená, že doma nepomáha, umyje aj okná, navarí, pohrá sa so synom.
Neskorší príchod sa nedá, učím na škole kde začína 7:30 vyučovanie, možno 5 min by nevadilo ale to aj tak nevychádza.
Možno ešte skúsiť pohľadať inú školu, kde začínajú na 8:00 a tým by sme to stíhali. Len v priebehu roka to bude asi problém.
Škôlka otvárala o 6tej a 6:05 už boli obaja tam. A ti poviem, že neboli jediní,tak nech muž nepreháňa.
Možno ešte skúsiť pohľadať inú školu, kde začínajú na 8:00 a tým by sme to stíhali. Len v priebehu roka to bude asi problém.
@anonym_autor ... Prečo ustupujes mužovi? Máš istú prácu a dieťatu sa v zbernej triede nič nestane.
Ja mám trošku pocit,že u vás o všetkom rozhoduje muz
Hlavne sa z muža nepokakaj, chce ťa mať totálne pod kontrolou, možno sa boji, že sa ti zapáči dáky kolega, mne to príde, že pozerá na to, aby si doma sedela a počúvala, to nemyslíš vážne, že mu chceš ustupovať zmenou práce, jednoducho dieťa bude v rannom zbere a čo, plno deti chodí do ranného a potom bývajú do záverečnej, a ešte keď po neho chces chodí do tretej, tak absolútne nemáš čo riešiť, nedaj si skákať po hlave a byť pod papučou, inú učiteľku môže mať úplne hocikedy, nakoľko pani učiteľky zvyknú si choré bývať tak sa kadiako striedajú, alebo spájajú triedy
@anonym_autor jasne ze to amle dieta zvladne, som ucitelka a rano v zbernej triede nebyva neviem kolko deti. Najviac 5 - 8 ale to su vynimocne dni. Navyse tie deticky sa medzi sebou malo poznaju preto sa spolu nezvyknu hrat ale az ked su starsie. S malymi detickami som sa hrala ja ako ucitelka alebo sme si kreslili. Ked som videla ze dieta chce byt same tak sedelo pri stole a cakalo na svoju ucitelku. Nikoho sme nenutili do nicoho hlavne aby nemalo stres. A tie deticky ti krasne zvladli
Hlavne sa z muža nepokakaj, chce ťa mať totálne pod kontrolou, možno sa boji, že sa ti zapáči dáky kolega, mne to príde, že pozerá na to, aby si doma sedela a počúvala, to nemyslíš vážne, že mu chceš ustupovať zmenou práce, jednoducho dieťa bude v rannom zbere a čo, plno deti chodí do ranného a potom bývajú do záverečnej, a ešte keď po neho chces chodí do tretej, tak absolútne nemáš čo riešiť, nedaj si skákať po hlave a byť pod papučou, inú učiteľku môže mať úplne hocikedy, nakoľko pani učiteľky zvyknú si choré bývať tak sa kadiako striedajú, alebo spájajú triedy
@zuzubb007 ... Tiež mám pocit, že pán manžel veľmi šikovne skrýva svoju manipuláciu za akože výchovu dieťaťa.
Určite choď do práce. Veľká chyba bude zostať doma. dieťa si zvykne , bude dobre. Manž. pošli s takým názorom kdesi .
ja by som sa netrapila ak miz nesuhlasi aby chodil do zbernej triedy nech ho nosi do skolky neskor. a nie doma by som neostala nech ostane muz ak mysli ze to je taka pohodicka, navyse detom kolektiv len prospeje
od 6:30 do 7 hod tam bude velmi malo deti aspon u nas to tak je 2,3 deti max ale máme menšiu školku nie v meste
@anonym_autor no tak z tohto by som sa ozaj nebala, ze bude mat traumu. Aby mu skor neuskodilo to, ak ho bude manzel takto ofukovat a chodit okolo neho po spickach
Dieťaťu sa nič nestane, ani si nevšimne a bude vo svojej triede. Keď sa pánu manželovi nepáči môže sa o dieťa starať on a ty mu do toho nebudeš kecať.

Zvladli a neostala by som doma na zadku sediet popri jednom dietati, uz skolkarovi. A uz vobec nie z dovodu ze on je cely cas prec a este aj "nesuhlasi" so vsetkym, co sa tyka nasho rezimu doma. Za mna toto nie je cesta. (Ale tak niekomu to moze vyhovovat).