icon

Ranné škôlkarské stresy: Sú vhodné pre menšie deti?

Včera o 06:09

Ahojte, s manželom máme syna. Momentálne začal chodiť do škôlky a ja by som sa mala vrátiť od novembra/decembra do práce, keď mi skončí rodičák. Pracovnú dobu mám od 7:00 (pracovná doba sa nedá posunúť) a škôlka ponúka od 6:30 zbernú triedu, od 7:00 už s triednymi učiteľkami. Cesta do práce mi trvá 15min autom.
Manžel nesúhlasí, aby bol syn v zbernej triede, vraj tam bude najmladší, iná učiteľka, zase zmeny atď. Nesúhlasí ani s opatrovateľkou, ktorá by ho mohla sprevádzať a rodinu poblízku nemám.
Navrhol, že mám ostať doma a neriešiť financie. Ale o to nejde, rada by som už trochu vypadla zo stereotypu. Otázka pre Vás: Zvládli menšie deti aj ranné schádzanie? Bol to pre nich stres?
Ostali ste doma, ak vie manžel dobre zarobiť? Ďakujem

Strana
z2
anonym_45427b
Včera o 06:13

Zvladli a neostala by som doma na zadku sediet popri jednom dietati, uz skolkarovi. A uz vobec nie z dovodu ze on je cely cas prec a este aj "nesuhlasi" so vsetkym, co sa tyka nasho rezimu doma. Za mna toto nie je cesta. (Ale tak niekomu to moze vyhovovat).

anonym_e6e25a
Včera o 06:17

@anonym_autor mojej sestri manžel robí tiež v zahraničí chodí na 3 týždne a jeden týždeň je doma . Aj keď zarába dobre peniaze . Nemajú v pláne druhé . Tak chcela ísť do roboty , keďže študovala učiteľku a potom hneď po škole ostala tehotná a svadba hneď . Jej manžel ju podporil a ona začala učiť v základnej škole . Malá ma 3 roky a dáva ju ráno na pól 7 do škôlky. Prvej nechcela , ale jej kamarátka je učiteľka v MŠ a normálne by ste neverili ráno o pól 7 je tam už 15 deti . Čo je úplne normálne . Nie každý si môže dovoliť byť doma . O 7 prídu učiteľky a rozdelia si ich do tried .. ja mám 2 ročného syna a tiež , keď bude mať 3 roky chcem ho začať dávať takto do škôlky a ísť normálne do prace .. a môj manžel je s tým pohode a súhlasí s tým a tiež robí v zahraničí .. podľa mňa je to o vás dvoch ako sa dohodnete , ale každopádne tvoj manžel by sa mal aj trošku zamyslieť , že chodí do zahraničia a proste ty sa staráš o malého (neviem ako dlho to trvá či chodí od začiatku tam ako sa narodil , nechcem súdiť ) a keď chceš ísť do prace tak chod a on keď nesúhlasí a nedá sa tak nech si nájde prácu na Slovensku a nech snim je on doma . Držím palce hádam sa fo najlepšie rozhodneš .

janinah
Včera o 06:17

Zvladli.lebo museli.Keby som mala skusenosti a rozum ako mam dnes,tak syna by som dala do skolky az v 4 r. Nebol na nu zrely a prejavilo sa to problemami s jedenim,ktore ciastocbe trvaju dodnes a to je uz dospely. Dcery v pohode.A ano.vsetci chodili do zbernej triedy. Cize zalezi od dietata a ci je v skolke aj v zbernej je jedno.Lebo sa tam urobi okruh tych skorych deti a oni sa skamaratia.

katarinaba
Včera o 06:27

Moje deti chodili do mini jasliciek - deti od cca jedneho do troch rokov. Bolo ich max 5-6, ale vekovo naozaj vo velkom rozpati. A ziadny problem nebol. Tiez chodili do skolky skoro, medzi prvymi a vzdy boli deti v zbernej triede. To iste bolo aj poobede - tiez od istej hodiny boli deti spojene. Uplne normalna vec. Tvoj zacal chodit do skolky, do novembra vela casu - spozna deti aj z inych tried aj ine ucitelky - deti nie su predsa hermeticky uzavrete v triedach s jednou ucitelkou. Chodia na dvor, kde su vsetky deti, vsetky ucitelky. V skolke su aj ine tety, ktore s detmi pomahaju - tie bude poznat vsetky. Nebude v cudzom prostredi, nevidim dovod aby som kvoli tomu nedavala dieta do zbernej triedy.
Kazdopadne - musis sa ty dohodnut s mozom, ak tak velmi chce aby si ostala doma - navrhni mu opacne riesenie - nech on ostane doma a ty pojdes pracovat. Tiez mas svoje potreby, tiez chces pracovat a evidentne nie kvoli peniazom. Nech si zazije ten ponorkovy svet a potom nech rozkazuje, zakazuje a prikazuje.

doriiis
Včera o 06:30

Manželovi by som len oznámila, že takto to bude a basta. Ak sa mu nepáči, nech sa páči. Domov a môže dcéru brávať do škôlky on. Hned zrazí opätky neboj

autor
Včera o 06:33
@doriiis

Manželovi by som len oznámila, že takto to bude a basta. Ak sa mu nepáči, nech sa páči. Domov a môže dcéru brávať do škôlky on. Hned zrazí opätky neboj

@janinah on sa do škôlky teší, hneď od prvého dňa ani neplakal. Zatiaľ tam ešte nespal, až neskôr to skúsime.
@anonym_45427b Presne to som mu povedala, že som na všetko sama a nechcem sedieť na zadku. Nikto v okoli nemá deti a ani kamošky veľmi nemám. Celé dni sa točia okolo syna, upratovania, varenia.. Myslím, že 20min v zbernej triede nebude problém. V novembri má 3 roky, nastúpim asi až v decembri, ked vyčerpem starú dovolenku.
@anonym_e6e25a tiež učím, pracovnú dobu mám od 7-14:00, takže by som tam syna nenechávala do záverečnej. Ide len o tie ranné zberné triedy.

anonym_acbcdd
Včera o 06:36

@anonym_autor to čo opisuješ a chcela by si, je bežný režim mnohých rodín. Ja by som určite šla do práce. Druhá vec je častá chorobnosť dieťaťa v škôlke a že na to budeš sama. Neviem čo na to zamestnávateľ a aký scénar to bude mať.

anonym_9768cc
Včera o 06:39
@anonym_autor

@janinah on sa do škôlky teší, hneď od prvého dňa ani neplakal. Zatiaľ tam ešte nespal, až neskôr to skúsime.
@anonym_45427b Presne to som mu povedala, že som na všetko sama a nechcem sedieť na zadku. Nikto v okoli nemá deti a ani kamošky veľmi nemám. Celé dni sa točia okolo syna, upratovania, varenia.. Myslím, že 20min v zbernej triede nebude problém. V novembri má 3 roky, nastúpim asi až v decembri, ked vyčerpem starú dovolenku.
@anonym_e6e25a tiež učím, pracovnú dobu mám od 7-14:00, takže by som tam syna nenechávala do záverečnej. Ide len o tie ranné zberné triedy.

@anonym_autor ja by som trvala na návrate manžela domov

anonym_67ddec
Včera o 06:39

@anonym_autor toto je ale smutne. Keby môj muž vyslovene niečo chce a keby aj zarábam milióny povedala by som mu lets go. O Tom by mala byť láska a manželstvo. Sklamalo by ma to popravde, byť s dieťaťom nonstop doma niekoľko rokov je sice krásne a ak veľmi rada že je nám to umožnené, ale po materskej je čas konečne trošku na vás, nie v zmysle že prestanete byť mama. Ale potrebujete byť chvíľu vy sama ako človek. Komunikovala by som toto lepšie s ním a viac mu dávala na oči že je to vaše želanie , vaša predstava. Priamo.

titla
Včera o 06:41

Ja sice manzela nemam v zahranici, ale z dovodu narocnejsieho dochadzania do prace syn tiez chodil do zbernej triedy. Nie kazdy den, ale 2-3x do tyzdna sme ho museli odniest do skolky skor a bol v zbernej triede. Vyjadril sa, ze radsej ma, ked moze ist rovno do svojej triedy, ale to bolo vsetko. Fungoval tam uplne normalne. Poobede boli tiez v zbernych triedach a v zime v case chripkovej sezóny boli z dovodov PN uciteliek a chorobnosti deti tiez triedy kazdu chvilku pospajane. Takze ak aj nepojde do zbernej triedy toto spajanie deti a migrovanie triedami ho neminie.

anonym_ab3f70
Včera o 06:43

Moj syn bol vo skolke do mala od 6.30 - 15:30. Prvy a posledny odchadzal. Ja v tom nevidim problem. Jediny problem vidim (ak nemas babku, resp. niekoho ineho), budes vsetko tahat sama lekarov, OČR, presny prichod a hlavne odchod z prace, aby si stihla MS. Toto, aj ked sa teraz nezda,je celkom dost stresujuce. A dieta bude casto chore. Preto, by som mozno isla na to chytrejsie. Ostala by som doma rok, vypiplata si dieta a venovala sa SAMA sebe. Cvicenie, kruzky, zahrada. Proste si to po 3 rokoch zasluzis. A to, ze nemas ziadnych kamaratov je tvoja chyba nie tvojho muza. A nie, nezastavam sa chlapa. Je to proste deges.

autor
Včera o 06:49
@anonym_ab3f70

Moj syn bol vo skolke do mala od 6.30 - 15:30. Prvy a posledny odchadzal. Ja v tom nevidim problem. Jediny problem vidim (ak nemas babku, resp. niekoho ineho), budes vsetko tahat sama lekarov, OČR, presny prichod a hlavne odchod z prace, aby si stihla MS. Toto, aj ked sa teraz nezda,je celkom dost stresujuce. A dieta bude casto chore. Preto, by som mozno isla na to chytrejsie. Ostala by som doma rok, vypiplata si dieta a venovala sa SAMA sebe. Cvicenie, kruzky, zahrada. Proste si to po 3 rokoch zasluzis. A to, ze nemas ziadnych kamaratov je tvoja chyba nie tvojho muza. A nie, nezastavam sa chlapa. Je to proste deges.

@anonym_67ddec on na tom netrvá, ale niekedy sa nezhodneme.
@anonym_9768cc nie je to momentálne možné. Podniká, musí byť aj tam. Niekedy je doma aj 2-3 mesiace.
@anonym_ab3f70 miesto mi tak dlho držať nebudú. Kamošky sú bezdetné a nemusia veľmi tráviť čas s malým dieťaťom. Takže sa vidíme málo, najmä keď je muž doma.

anonym_e1681b
Včera o 06:53

@anonym_autor pred dieťaťom ste sa tak dohodli, že ty budeš gazdinka domáca? Ak ste sa takto nedohodli, tak manžel môže ráčiť ďalej nesúhlasiť. Ty zasa nesúhlasíš s tým, aby si trčala doma ďalšie 3 roky, kým pôjde syn do školy. Urob ako cítiš v súlade s tým, ako cítiš, že to bude zvládať tvoj syn. Ak je to precitlivelé dieťa, tak by som zostala doma, ak je to hravé, zvedavé bezproblémové dieťa, nastúpila by som

anonym_44163b
Včera o 07:09

Mas dieta od dietata niektore aj bez rannej skolky vstavaju okolo 5, 5:30. Ine su od malicka spachtosi a moze to byt pre nich problem, to iste plati pre ucitelky su deti citlivejsie na zmeny ale aj tie, ktore nebudu v tom vidiet problem, ze miesto 2 cez den ma 3. Ale pokial doma nebudes na dieta prenasat stres, ze nestihate a musite skoro stavat je mala sanca, ze dieta to bude vnimat negativne vela urobi energia v domacnosti aj ked je castokrat podcenovana. Alebo so zamestnavatelom sa neda dohodnut neskorsi prichod o pol hodinku a zaroven aj neskorsi odchod? Aj to by mozno bolo riesenie.

mogaa
Včera o 07:19

@anonym_autor ak ťa netlačia peniaze tak so zbernou triedou počkaj a ostaň doma....dieťa by to samozrejme zvládlo, veď čo iné mu ostane, ale....načo budiť dieťa o šiestej a naháňať ho hneď od rána, lebo mama musí do práce....takto si aj dlhšie pospinká aj ho nemusíš tak naháňať....dieťa bude unavené už len z toho že je celý deň v škôlke, ráno sa musí obliecť, v škôlke prezliecť, potom idú von opäť prezliekanie, obed, prezliekanie na spánok, poobede sa obliekajú a idú zase von a príde domov okolo 16tej a už je unavené. a ak musí ešte aj skoro vstávať tak je to pre dieťa brutál....iné je to pre dieťa čo ide do škôlky na 6:30 a inak to znáša dieťa čo ide do škôlky na 08:00....počkaj s rozhodnutím a sama uvidíš o taký mesiac ako bude zvládať vstávať teraz keď si môže trochu pospať a ty ho nenaháňaš.....

anonym_7b688e
Včera o 07:25

normálne to zvládne a ešte mu to aj prospeje, mám známu, ktorej dieťa už je na základnej škole, ale vôbec nezvládala zmenu učiteľky alebo nebodaj triedy, tak jej mama vždy vyhovela a ostala s ňou doma, neviem ako to riešia teraz v škole, ale určite je lepšie, nech si na to zvyká postupne. môj vstáva 5:40-6:00, podľa toho ako sa nám chce, teraz už si vie pospať keď môže aj do 6:30, keď začínal chodiť do škôlky vstával sám o 5 :D a ešte jedna vec, keď sú tam deti skôr sa stíhajú aj pohrať ráno, keď šiel môj s manželom napr. mesiac tak chodili, tak už sa pýtal kedy pôjde so mnou, lebo muž ho nosil na 7:50 a tým pádom hneď im začali povinnosti :D

denden77
Včera o 07:34

moja chodi od zaciatku do zbernej, ziaden stres to pre nu nie je

autor
Včera o 07:34
@anonym_e1681b

@anonym_autor pred dieťaťom ste sa tak dohodli, že ty budeš gazdinka domáca? Ak ste sa takto nedohodli, tak manžel môže ráčiť ďalej nesúhlasiť. Ty zasa nesúhlasíš s tým, aby si trčala doma ďalšie 3 roky, kým pôjde syn do školy. Urob ako cítiš v súlade s tým, ako cítiš, že to bude zvládať tvoj syn. Ak je to precitlivelé dieťa, tak by som zostala doma, ak je to hravé, zvedavé bezproblémové dieťa, nastúpila by som

@mogaa on nie je veľký spáč. Už o pol šiestej ma budí a na obed spí asi 1-2týždenne. Nebol by v škôlke do 16:00 ale tak do 14:30-15:00.
@anonym_e1681b nedohodli, ale on má v hlave taký model, že muž rieši financie a žena deti. Čo ale neznamená, že doma nepomáha, umyje aj okná, navarí, pohrá sa so synom.
Neskorší príchod sa nedá, učím na škole kde začína 7:30 vyučovanie, možno 5 min by nevadilo ale to aj tak nevychádza.

autor
Včera o 07:36

Možno ešte skúsiť pohľadať inú školu, kde začínajú na 8:00 a tým by sme to stíhali. Len v priebehu roka to bude asi problém.

anonym_08d5ed
Včera o 07:38

Škôlka otvárala o 6tej a 6:05 už boli obaja tam. A ti poviem, že neboli jediní,tak nech muž nepreháňa.

doriiis
Včera o 07:40
@anonym_autor

Možno ešte skúsiť pohľadať inú školu, kde začínajú na 8:00 a tým by sme to stíhali. Len v priebehu roka to bude asi problém.

@anonym_autor ... Prečo ustupujes mužovi? Máš istú prácu a dieťatu sa v zbernej triede nič nestane.
Ja mám trošku pocit,že u vás o všetkom rozhoduje muz

zuzubb007
Včera o 07:48

Hlavne sa z muža nepokakaj, chce ťa mať totálne pod kontrolou, možno sa boji, že sa ti zapáči dáky kolega, mne to príde, že pozerá na to, aby si doma sedela a počúvala, to nemyslíš vážne, že mu chceš ustupovať zmenou práce, jednoducho dieťa bude v rannom zbere a čo, plno deti chodí do ranného a potom bývajú do záverečnej, a ešte keď po neho chces chodí do tretej, tak absolútne nemáš čo riešiť, nedaj si skákať po hlave a byť pod papučou, inú učiteľku môže mať úplne hocikedy, nakoľko pani učiteľky zvyknú si choré bývať tak sa kadiako striedajú, alebo spájajú triedy

anonym_7b2561
Včera o 07:49

@anonym_autor jasne ze to amle dieta zvladne, som ucitelka a rano v zbernej triede nebyva neviem kolko deti. Najviac 5 - 8 ale to su vynimocne dni. Navyse tie deticky sa medzi sebou malo poznaju preto sa spolu nezvyknu hrat ale az ked su starsie. S malymi detickami som sa hrala ja ako ucitelka alebo sme si kreslili. Ked som videla ze dieta chce byt same tak sedelo pri stole a cakalo na svoju ucitelku. Nikoho sme nenutili do nicoho hlavne aby nemalo stres. A tie deticky ti krasne zvladli

beata_k
Včera o 07:54

@anonym_autor Tych deti je tam malo. Iba zopar. Rychlo si zvykne. 🙂

doriiis
Včera o 07:55
@zuzubb007

Hlavne sa z muža nepokakaj, chce ťa mať totálne pod kontrolou, možno sa boji, že sa ti zapáči dáky kolega, mne to príde, že pozerá na to, aby si doma sedela a počúvala, to nemyslíš vážne, že mu chceš ustupovať zmenou práce, jednoducho dieťa bude v rannom zbere a čo, plno deti chodí do ranného a potom bývajú do záverečnej, a ešte keď po neho chces chodí do tretej, tak absolútne nemáš čo riešiť, nedaj si skákať po hlave a byť pod papučou, inú učiteľku môže mať úplne hocikedy, nakoľko pani učiteľky zvyknú si choré bývať tak sa kadiako striedajú, alebo spájajú triedy

@zuzubb007 ... Tiež mám pocit, že pán manžel veľmi šikovne skrýva svoju manipuláciu za akože výchovu dieťaťa.

anonym_aedc9e
Včera o 08:09

Určite choď do práce. Veľká chyba bude zostať doma. dieťa si zvykne , bude dobre. Manž. pošli s takým názorom kdesi .

anonym_764168
Včera o 08:15

ja by som sa netrapila ak miz nesuhlasi aby chodil do zbernej triedy nech ho nosi do skolky neskor. a nie doma by som neostala nech ostane muz ak mysli ze to je taka pohodicka, navyse detom kolektiv len prospeje

8883340
Včera o 08:30

od 6:30 do 7 hod tam bude velmi malo deti aspon u nas to tak je 2,3 deti max ale máme menšiu školku nie v meste

lindusss2016
Včera o 08:34

@anonym_autor no tak z tohto by som sa ozaj nebala, ze bude mat traumu. Aby mu skor neuskodilo to, ak ho bude manzel takto ofukovat a chodit okolo neho po spickach

januska12323
Včera o 08:41

Dieťaťu sa nič nestane, ani si nevšimne a bude vo svojej triede. Keď sa pánu manželovi nepáči môže sa o dieťa starať on a ty mu do toho nebudeš kecať.

Strana
z2