icon

Škôlka na pól dňa verzus celý deň?

janaaaaaaaaa
12. sep 2019

Mamičky, rada by som sa spýtala, čo si myslíte, že dieťa môže získať alebo stratiť, ak chodí do škôlky na pól dňa verzus celý deň.
Naša 3,5 ročná dcéra chodí na pól dňa, podľa mňa vďaka tomu zvládla nástup do škôlky v podstate bez problémov, ranného plaču a trhania odo mňa. Učiteľka tvrdí, že kvôli tomu, že je v škôlke len pol dňa si nevytvorí také priateľstvá. Iní mi zase tvrdia, že vzťahy v tomto veku sú ešte veľmi slabé tak či tak.
Keď sa jej pýtam, či by nechcela v škôlke aj spinkať tak spustí plač, že ona tam spať nechce.
Čo si o tom myslíte?

mogaa
12. sep 2019

@iwesska opäť je to individuálne, u nás chodili po olovrante deti na dvor von sa hrať a ak bolo škaredo alebo zima tak robili aktivity - ako strihanie, kreslenie, učili sa básničky na bediedku🙂záleží to od učiteliek a koľko takýchto detí má v triede.....ak len 2-3 také deti čo chodia na obed domov - potom kludne môže robiť aktivity podobné tým čo doobeda(hlavne ak je vonku škaredo) alebo sa deti len hrajú....

janaaaaaaaaa
autor
12. sep 2019

@mogaa pýtam sa lebo v mojom okolí je len málo mamičiek, ktoré dávali deti na pol dňa do škôlky, majú s tým skúsenosti a vedia to relevantne porovnať. Preto existuje možnosť zadať otázku do diskusie, ktorú som si dovolila využiť...

rakywanda
12. sep 2019

@janaaaaaaaaa je na každom rodičovi ako sa rozhodne, ja som len napísala, že moje deti majú edukačné aktivity aj poobede. Dokonca vidím, kto sa ako dieťaťu venuje aj doma. Mám 5-6 ročne deti. Tento rok mi začali chodiť na celý deň 2 deti, ktoré doteraz 2 roky chodili na obed domov. Maminy vystresované, deti prišli s plačom lebo samotné maminy to nezvládali. Tak som ich namotivovala, že 5 krokov od dverí mali úsmev na tvári, viac krát za deň som im zopakovala, že spať nemusia, že mamina určite pre ne príde. Zvládli to, dokonca zaspali. Každým dňom je to lepšie. Ale môj názor je, že toto si mali "odskákať" ako malaci.

janaaaaaaaaa
autor
12. sep 2019

@rakywanda keď porovnáte deti ktoré chodili na celý deň verzus tie čo chodili na obed domov, bol tam podľa vás viditeľný rozdiel?
Malkáči by zmenu z poldenného pobytu v škôlke na celodenný boli podľa vás schopní zvládnuť tak ako tieto staršie deti? Po 5tich krokoch s úsmevom na tvári...?

lucia147852
12. sep 2019

@pininka1 je hlúposť nútiť byť dieťa v škôlke celý deň keď je matka doma.

sisulia
12. sep 2019

To je podla mna na vas, ked mate moznost taku, ze mozete po nu chodit na obed a uz si tak zvykla tak preco nie. Je pravda, ze deti sa hravaju skor poobede, ze doobeda nemaju tolko priestory aby sa mohli hrat lebo tam maju ine aktivity ale podla mna zase o tolko neprichadza. Pokial z nej nie je nejaka antisocialna osoba, ktora sa nevie skamratit s inymi detmi napriklad ked idete na ihrisko

janinah
12. sep 2019

Neštudovala by som hermana a neviem koho,vždy som stavila na zlatú strednú cestu,zdravý sedliacky rozum a materinský inštinkt.Som presvedčená,že som neurobila nijakú vážnejšiu chybu čo sa detí týka.Aj vy sa držte toho,že len a len vy poznáte svoje dieťa najlepšie.Ak sa však stane,že vaše dieťa bude musieť zrazu ostavať v školke celý den,tak budete mať vážny problém.Moje ostávali v školke celý den od prvého dňa chodenia.Súhlasím,s dieťaťom treba diskutovať,ale nie o všetkom,veľa vecí má rozhodnúť rodič a bez diskusie.

iwesska
12. sep 2019

@mogaa Moze,ale vacsinou nerobia,lebo po spanku je hned olovrant a potom idu alebo von,alebo su vo vnutri a uz chodia pre nich rodicia. Cize zacinat nejake hromadne aktivity nema velmi vyznam.

tatapipka
12. sep 2019

Môj malý začal len tento rok takže veľa skúseností nemáme, ale prvý týždeň bol iba doobedu a hrozne sa tešil ked som prišla..jasné...učiteľka ma tlačila do toho aby ostal na celý deň, že ona má s ním potom robotu navyše ked neostáva a pod..skúsili sme , zaspal bez problémov..chodím pre nho o pol 3. mám ešte 7 mesačného doma..ale tiež si myslím, že je to úplne jedno, to gro sa odohráva doobedu, to emočné odlúčenie sa odohráva hlavne ráno, cez obed podla mňa chce rýchlo zaspať lebo vie že ked sa zobudí už po nho prídem...ráno scény ako z USA hororového filmu, a ked vojde dnu, po pár sekundách zavládne ticho a hrá sa..do škôlky v zásade aj chce ísť, ale nie na tak dlho ako on hovorí.takže uvažujem nad tým vynechávať škôlku v stredu. ale ked bude vymýšlať a nebude chcieť jesť a spať tak sa an to vykašlem asi,lebo ono to je fajt 5 dní vkuse tam byť je sakra dlhá doba...každý si to pamätáme zo školy a z práce ako sme sa už v utorok modlili aby bol piatok..:D

jana_eyre_2
12. sep 2019

moja druha dcera chodila v 4r do cirkevneho klubika, ktory bol len do 1dnej a teda kamaratiek tam mala vela, je to divny argument.. navyse ak su deti bez poobedneho spanku v skolke medzi ostatnymi, nebyvaju take chore, blbe len je, ked zacnu potom spavat je ta chorobnost posunuta...

simca06022011
12. sep 2019

@veronikaszabova dve hodiny spia? U nás je to cca hodina, dve určite nie

Teda u nás v škole poobede kopec zábavy, tých rodičov čo chodia o 15tej po deti nebolo veľa.. čiže chodili na dvor, hrali sa .. doobeda majú hlavne edukacny program (okrem prechádzky)

gabatkoo
12. sep 2019

podľa mňa netreba hľadať odpoveď tu. Už ju máte, všetko vám funguje, malá je spokojná na pol dňa, doma spí super a naozaj by som chcela vidieť toho kreténa, čo vám povedal o tom, že nenadviaže priateľstvá za pol dňa. Každý v okolí mi tvrdil, že načo dávam malého na pol dňa, že si neoddýchnem, máme ešte ďalšieho ročného doma, ale ja si robím čo ja chcem a nie to čo mi povie okolie. Oni s vami nežijú, a v podstate ich ani nezaujímate, len to niekde počuli a už mudrujú. Náš malý je na pol dňa úplne spokojný, má tam skvelých kamarátov, aj svojho naj kamoša, na obed príde domov spinkať a všetko ide ako má. Nenechajte sa ovplyvňovať kravinami, robte to, čo si myslíte, že je pre vás najlepšie 🙂

janaaaaaaaaa
autor
12. sep 2019

@gabatkoo ďakujem, máte pravdu

mija22
12. sep 2019

Ak mas tu moznost, ze moze chodit naobed domov je to naj co pre nu mozes urobit, hlavne ak to takto dobre znasa. Vtedy je edukacna cinnost, po spanku uz su len volnocasove aktivity

veronikaszabova
12. sep 2019

@simca06022011 ano, u nas spia 2h.

rakywanda
12. sep 2019

@janaaaaaaaaa vidím určité separovanie detí medzi sebou, tie čo správajú pravidelne a tie co pravidelne chodia na obed domov. Poobede si deti začnú hru, na druhý deň sa ju hrajú znova, ten nespáč sa nezapojí lebo buď nevie, alebo ho ostatné deti neberú medzi seba lebo "ty si sa s nami včera nehral". Poobede si napr. striháme pásiky z papiera (príprava na zajtrajšiu aktivitu), nespáč si to musí potom na druhý deň dostrihať, pýta sa prečo len on a ostatní nemusia a pod.
A k tým 5 krokom a je po plači... ja už večer rozmýšľam čím ho namotivujem. Deťom stačí fakt máličko na odputanie pozornosti. "poď, dostali sme novú plastelínu, jednu skus odbaliť... Poď pozrieť čo mám na stolíku. Som zvedavá, či to poznáš... Vieš čo sa mi stalo? Ráno som videla mačiatko. Máš aj ty doma mača? (viem že má) A staráš sa oň?... A ty máš tuším sestričku. Určite by sa potešila krásnemu obrázku. Poď niečo nakresliť. Čiže na každého niečo platí 😉.

siska53
12. sep 2019

@janaaaaaaaaa to nie je pravda.. dcera mala kamosku, co chodila len na pol dna.. a na kamaratstve im to neubralo. Len tym, ze uz chodia do skoly a a kazda inde, tak sa už neuvidia.

siska53
12. sep 2019

@simca06022011 2hodiny spia ti mali.. starsi tak hodinu alebo len oddychuju cca tu hodinu.

pininka1
12. sep 2019

@lucia147852 ale my sa tu bavíme všeobecné, nie len o prípadoch že je matka doma. A keď si matka nájde zrazu prácu a zo dňa na deň musí dieťa ostať na vy deň, bude to preňho ľahšie? Asi sotva.

pininka1
12. sep 2019

@janaaaaaaaaa ja sa stotožňujem s názorom, že dnes sa všetko prudko rieši, všetko sa rozoberá. Náš sa nikto nič nepýtal, chodili sme do jaslí, do škôlky a bolo to často naozaj všelijaké a sme tu. Môj názor je,ze keď sa dieťaťu od mala vo všetkom.vyhovie a robí sa z neho neschopný tvor, tak potom taký aj bude. Ďalšia vec je samozrejmá, že každé dieťa je individualne. Ak dieťa absolútne netoleruje škôlku, nepapa, nechodí na záchod, veľmi plače a pod., Tak by som ho tam určite nenosila. Lebo to už je život ohrozujúce. Ale ak dieťa chce chodiť do škôlky, malo by si uvedomovať svoje povinnosti, lebo v škole často môžu mať hodinu aj poobede, naši tak majú napr etickú a náboženstvo aj na prvom stupni. A čo to povie, že ona chce ísť na obed domov? Ja si myslím že je to s tým spánkom len výhovorka.

uhnakova
12. sep 2019

Obe moje deti chodili (mladsia este chodi) do skolky na pol dna. O ziadne kamaratstva neprisli. Doobeda sa normalne hrali a robili predskolsku pripravu, popoludni sme kamaratov a kamaratky stretli vonku na ihrisku. Syn je uz druhak v ZS, dcerka predskolacka a stale chodime spolu pekne naobed domov. Este dodam, ze obe moje deti nespia poobede od dvoch rokov a v nasej skolke davaju deti spat na dve hodiny (prve dve triedy), resp. na hodinu a 45 min (druhe dve triedy). Deti musia celu dobu lezat, ziadny nahradny program pre nespavajucich nie je. Aj kvoli tomu tam moje deti nezostavali.

janaaaaaaaaa
autor
13. sep 2019

@pininka1 kebyže to bolo skutočne o tom či dieti mali v škôlke povinnosť spať alebo nie tak by sme tu mali šikovnú generáciu mladých samostatných ľudí, čo bohužiaľ opak je pravdou. Každej matke záleží na iných typoch povinnosti a tak sa deti potom aj správajú. Niektoré deti nemusia chodiť spat v škôlke, iné nespia cez obed doma, iné môžu jesť sladkosti od rána do večera... Naša má režim pevný aj stanovené mantinely. Spánok v školke k nim zatiaľ nepatrí, lebo sama neviem ako sa k tomu postaviť...

malasandrika
13. sep 2019

@janaaaaaaaaa dcéra má v škôlke adaptáciu, tento týždeň som po ňu chodila na obed, budúci týždeň by už mali aj spávať, no keďže moja nespáva cca od roka cez deň, vyskúšam len raz a nútiť ju nebudem. Myslím, že aj vďaka tomu, že škôlka nevyžaduje, aby tam deti strávili hneď celý deň (s čím by som ani nesúhlasila), sa dcéra ráno teší do škôlky, neplače, netrucuje. Avšak zisťovala som a počas spánku sa nebude môcť sama hrať, ale bude musieť ticho ležať, takže sa rozhodnem až keď vyskúšam, možno pri iných deťom začne spávať. Kamoške syn úplne prestal spávať, lebo jej “odporučili” ho tak nechať na celý deň hneď od začiatku, no a malý leží v posteli, plače a opakuje, že maminka príde, no ďakujem pekne za takú traumu.

eliska13
13. sep 2019

@janaaaaaaaaa povedala Ti niekedy dcéra, že tam chce zostať a hrať sa s kamarátkami?asi nie, tak to vôbec nerieš.Uzivaj si ten luxus, že máš možnosť sa rozhodnúť či pol deň či celý.Moj syn chodil na pol deň niekedy som ho nedala vôbec a mali sme svoj program.Bola by hlúposť nechať ju tam celý deň, ak ty chces tráviť čas s ňou a ona s tebou😃nedaj sa zneistiť o nič neprídeš a už vôbec sem netahajme to, že my sme chodili do jaslí skolok a nikto sa nás nič nepýtal.ked sa ideme vracať 25-30 r.nazad ženy pracovali do 14-15 hod a nie ako teraz, že deti sú v škôlke 07- 17.

eliska13
13. sep 2019

@janaaaaaaaaa a u nás poobede nerobia nič edukačné buď idú von, alebo ak je škaredo hrajú sa vo vnutri.Pytala som sa učiteľky, lebo tiež som nechcela, aby ako predskolak o niečo prišiel edukácia je u nás iba doobeda

lubina
13. sep 2019

@janaaaaaaaaa ano, nase baby uz maju 10 a 14 a na skolku stale s radostou spominaju 😉. Neprisli o ziadne kamosky, tym, ze tam boli iba na pol dna. Ked sme my odchadzali domov deticky isli spat a po spanku olovrant a niektore deticky uz po olovrante odchadzali domov...ano boli aj deti, ktore ostavali dlhsie, ale tie tiez casto aj pri okne stali a pozerali rodicov kedy uz pridu, ako sme to videli obcas z ulice, kedze sme byvali blizko skolky...a skolka mala aj aktivity mimo, ako solna jaskyna, plavanie, aj lyzovat s detmi chodili, do galerie, ale vsetko to bolo pred obedom, cize nase deto ozaj o nic neprisli...

janaaaaaaaaa
autor
13. sep 2019

Ďakujem vám za všetky názory a postrehy, jednoznačne ma posunuli ďalej!

tami2014
13. sep 2019

@janaaaaaaaaa nas syn(3r) chodi na adaptacny pobyt, t.j na 2hod. Aj dcerka tak chodila. Neskor presla na 4hod, potom pol dna, neskor cely. Sama si urcovala tempo. Cele jej to trvalo mesiac. Spokojni sme boli vsetci. Ja si myslim, ze tej vasej nic neujde. Ja by som ju nenutila spavat v skolje, ked nechce.

evkamotka
19. sep 2019

Lol a, ty si dnes v kontakte s kolkymi kamaratkami zo skolky? Argument za 100 bodov. Uplne jedno.

zaba22
30. aug 2020

@pininka1 prečo máme brat viac ohľad na cudzie deti ako na svoje? Je mi ľúto deti,ktoré nikdy nešli domov na obed. Ale prečo má kvôli tomu moje dieťa ostávať celý deň ??
Moje dieťa nemôže jesť mliecne. Ostatné deti môžu. Budú aj oni bezmliecne? Vzdajú sa čokolád, sladkosti, nanukov, zmrzlín, len preto, aby to moje nebolo smutné?