Štátna, súkromná verzus žiadna škôlka
Ahojte maminy. Možno skoro ale stále mi vŕta v hlave myšlienka či umiestniť budúci rok dieťa do škôlky. Máme druhé a ostávam na materskej. Ide o to že drobec má rád deti ale nevie si nič vybojovať. Neudrel,nestrcil nič také nerobí aj keď robia jemu zle. Keď ide na preliezky a ide tam iné dieťa uteká prec...pritom deti ma rád...na ihrisku sme denne...dávať takéto dieťa do škôlky či nechať doma? Rozmýšľala som že keď dať tak možno súkromná kde bude mať individuálny prístup...nemusíte mi písať ze za rok sa to môže zmeniť,ja viem len skôr ma zaujímajú názory hlavne tých čo majú takéto deti či dali, kam dali alebo nechali ich doma ak sú na materskej...
@mom311 noooo 😉 starsi bude musiet vypadnut z domu v 18.a mladsi este bude moct ostat doma a tam sa im to vyrovna 😀 😀 😀
@magin este mi napadla jedna vec: ty predpokladam svoje deti ucis, ze tento model rodiny je ten jediny spravny kedy maju moznost zazit pocit normalnej rodiny...
Ja moje dieta ucim akceptacii cudzich modelov, cudzich nazorov, otvorenej a diskusii, tomu, ze nie vzdy ta jeho "pravda" je ta jedina spravna aj ked si to mozno v danej chvili mysli. Ucim ho, aby si svoju pravdu branil ale bol schopny prijat aj iny nazor...
Tak a teraz kto je "lepsia" matka? No ja ti to poviem, obe... Nesudim ta za tvoje nazory, mas na ne pravo, tak ty sa nauc nesudit ciny a nazory druhych. Pekny den ti este zelam
@trevis12 naucilo by sa ale ak budete mat babo nedavala by som kvoli tomu ze zo skolky donese casto choroby angina ci hoci co co malinke nebude moct byt casto ohrozovane. blizi sa zima tak moc na ihrisku sa nebude dat riesila by som to deckymi kutikmi. mam syna ktory bol taky ako tvoje bili ho strkali a nepomozes si. aj v sukromnej skolke sato moze stat tie deti tak nenepadne a zakerne vedia ublizit... no sama som sa cudovala. no ak by som bola pred materskou dieta by som do skolky nedala ale detom by som sa nevihybala jak sa vravi pocka ho to do povinnej predskolskej. potom moze uplne omietat skolku. vela stastia 🙂 🙂 🙂 🙂
som učiteľka v materskej škole a nemyslím si, že je to niečo zlé, spievame, kreslíme, učíme sa veľa podľa rôznych tém , cvičíme , využívame veľa rôznych tvorivých metód na pozitívny rozvoj celkovej osobnosti dieťaťa, deti smerujeme k tomu, aby dokázali vedľa seba existovať v priateľskom duchu, robíme bádateľské aktivity, venujeme sa predčitateľskej gramotnosti, pripravujeme deti na to, aby prežili bezbolestný vstup do školy. Moje deti materskú školu absolvovali od 3 rokov a som rada, pretože práve tam som zistila, aké problémy má moja dcéra ( sociálnu fóbiu), aj vďaka materskej škole a správnemu vedeniu sa z tej fóbie dostala a teraz bez problémov reprezentuje školu pred davom ľudí a porotami, ja osobne materskú školu odporúčam
@mom311 pokial mas 2 alebo 3 deti s malym vekovym rozdielom, tak sa podla mna da plne venovat vsetkym detom naraz (a je to ovela lahsie ako s jednym dietatom, lebo ich vzajomne zapojis do hry a okrem prveho roka najmladsieho vyrastaju v podste ako rovesnici - robia vsetko spolu, bavis ich naraz, chcu sa hrat s rovnakymi vecami atd...).
Ja pisem o najmensom moznom vekovom rozdiely, takze pokym je prvorodene malinke si cely cas tehotna a tam su urcite obmedzenia. To znamena, ze ani to prvorodene dieta to nema uplne idealne. V tehotenstve sa rychlo vycerpas, nemozes robit to co normalne (ale v podstate je to tomu babatku jedno, kedze je take male, ze si to este ani neuvedomuje).
Cize si nemyslim, ze tym je jedno alebo druhe dieta viac ukrivdene, skratka si od malicka zvyknu na to, ze su stale spolu a vobec ako deti neriesia, kto mal v minulosti viac pozornosti (pokial nemas jedno dieta vyrazne radsej a vzdy platia pre oboch rovnake pravidla, obom sa venujes, tak nikto nema dovod sa citit odstrcene).
Skor som pocula o pripadoch kedy sa citilo odstrcene starsie dieta lebo islo do skolky (kedze vtedy uz vnima to, ze ho doma "nahradil" niekto novy) ale samozrejme to tiez nemusi platit u vsetkych deti.
Ja osobne mám dve deti 3 roky a 1 rok, staršia dcérka zbožňuje hrať sa s rovesníkmi, do štátnej školky ju nevzali, a avšak je aj náš maznáčik tak to chceme riešiť krúžkami, či maľovanie, tanec alebo šport to je jedno, ide o to aby mala kontakt s rovesníkmi ale zároveň nebola často a na celý deň od nás odlúčená 🙂
@maciatkolulu no ano to je sice pravda,ale tu sa stale pise,najdolezitejsi je pre dieta cas s mamou straveny prve 3roky,takze tam to uz nedovehne,aj ked ju bude mat len pre seba. Otazka este je,ci v tom case uz skor nebude chciet mat od rodicov "pokoj" 😁
@magin prosím ťa nepíš tu bludy. Áno je to úžasné byť s mamou doma, no nie pre každú mamu a nie pre každé dieťa. Koľko mamičiek si môže dovoliť byť s deťmi doma, najmä rozvedených, vdov? Z čoho by asi žili? Nie každé dieťa túži po tom, aby trávilo šesť rokov len s matkou a súrodencom. Aj to treba rešpektovať. Môj brat utekal za deťmi od dvoch rokov, v škôlke plakal, keď sme ho brali na obed domov. A nebolo to ani náhodou preto, že by sa mu rodičia nevenovali. Moji rodičia sa s nami hrávali, bicyklovali, lyžovali, korčuľovali, plávali s nami, chodili sme spolu na množstvo výletov, boli sme jediné vnúčatá, tak sa na nás sústreďovala pozornosť aj starých rodičov. No ja som kolektív k životu nepotrebovala, on áno. Takže ani náhodou sa nedá napísať, že je to pre každé dieťa to najlepšie.
@marcelatje absolútne s tvojimi slovami súhlasím, aj matka, ktorá nedojčí,môže mať s dieťaťom úžasný vzťah a nie všetky matky, ktoré dojčia, ho aj majú. Nie všetci súrodenci, ktorí boli do šesť rokov spolu doma, majú super vzťahy, stačí sa porozhliadnuť okolo seba. Koniec koncov len veľmi málo dnešných 60- 70 ročných ľudí do nebolo do šesť rokov doma s rodičmi a ani náhodou nemajú všetci také úžasné vzťahy. Neznášam, keď niekto prezentuje svoj názor ako jediný správny. Byť do šesť rokov s mamou doma je fajn, no nie pre každé dieťa. Nikdy by som si nedovolila tvrdiť, že to, že bude mama s dieťaťom do šesť rokov doma je tým najlepším, čo preň môže urobiť a to svoje dieťa milujem. A nikdy by som si nedovolila tvrdiť, že, že bez škôlky a kolektívu je každé dieťa stratené a to som učiteľkou v škôlke.
@trevis12 aby som nebola mimo tému, neviem, koľko má tvoje dieťatko rokov, ak má menej, ako štyri, nechala by som ho doma, ak viac, volila by som kolektív, raz sa musí naučiť v ňom presadiť. A prečo som dala tú hranicu štyroch rokov? Píšem na základe mojich dlhoročných skúseností, najľahšie sa adaptujú na MŠ deti okolo štyroch rokov, aj sa najľahšie začlenia do kolektívu a bývajú najmenej choré. Samozrejme, že sú aj výnimky, ale u väčšiny je to takto. A čo sa týka škôlky, vyberaj pozorne. Sú štátne škôlky, kde by som dieťa nedala, sú také, kde závidím deťom, že tam môžu byť. A sú úžasné súkromné škôlky s výbornými učiteľkami a sú žiaľ aj také súkromné, ktorý, by so, nezverila ani bicykel. Robila som v oboch typoch. Nevyberaj podľa množstva krúžkov a aktivít, ani náhodou to nemusí byť ukazovateľom kvality. Vyberaj škôlku, kde majú učiteľky krásny láskavý vzťah k deťom, pekný prístup k rodičom, je jedno, či sú štátne alebo súkromné. Držím palce.
@ivet37 nedavat do skolky kvoli chorobnosti a vzapati odporucit detsky kutik.....co ti ja viem......u nas v skolke hracky dezinfikuju, chore deti posielaju domov. V tych kutikoch to neodkontroluje ani Kristus. A v tych gulickovych bazenoch je bacilov az hruuuuza 🙄
@trevis12 ja by som ti odporucila prihliadat v prvom rade na tvoje dieta. Ak chces skolku vyskusat tak skus, doma ho mozes nechat kedykolvek.
Ja som si napriklad o sebe myslela ze ako ja viem svoje deti zabavit, aky program im urobit, som bola hrda na svoju fantaziu..... ahm 🙄 na skolkarske aktivity sa nechytam ani nahodou a moja dcerka urobila obrovsky pokrok. Ja by som nebola schopna jej toto vsetko vymysliet. Jednoducho na to nemam bunky. Nasa skolka je super. V triedach nie je ani plny pocet deti. Odhliadnuc od vsetkeho vyssie opisaneho ak by som videla ze ma v skolke nejaky problem (stagnacia, strach, asocialne spravanie....cokolvek) tak to riesim.
Riad sa hlavne svojim pocitom.
@mom311 ty si naozaj nepochopila, ze srandujem 😀 prepanajana, to uz riesit, ci je mladsie dieta v nevyhode, ci vo vyhode, je naozaj uplne zbytocne, lebo aj ked matka da starsie dieta do skolky, vzdy tu bude, dajme tomu, musi rano tahat so sebou aj mladsie a tym padom ho aj budit a obliekat, v zime o musi byt lahoda, musi ponho ist, musi byt proste matkou dvoch deti, alebo viacerych a status prvorodeneho ma v niecom vyhodu, v niecom ma zase druhorodeny, v niecom zase ti dalsi, zase sa neda pausalizovat.... 😉
@danii1 ako som uz pisala, nie som supermatka a mala som pri sebe svoju prvorodenu skoro do sest doma a je to 18.rocny samostatny clovek bez psychickych, ci inych problemov 😉 takze kazdeho vec ako sa rozhodne, nemusia byt zase vsetky deti, co maju matky doma, zavislaci od mterinskej hrude, ale schvalne, ked tu bude nejaka taka tema, tak ma bude zaujimat, ci maminkin syncek, dcerenka boli v skolke a ci nie, ale ver tomu, ze povacsine v skolkach ak nie v jaslach boli, lebo doba v minulosti bola ina a vacsina bola aj v jasliach, takze v tomto tento problem zahryzakov na matkach nebude 😀
@maciatkolulu priznavam bez mucenia,ze som nepochopila,ze to ma byt sranda. 😄😁 asi my uz nepali bo mame za sebou taku divokejsiu noc s malym. 🙃
@maciatkolulu ako tu bolo velakrat pisane vela zalezi od dietata - u nas napr. Sme deti nikdy neriesili kto bol ako doma - pritom moj starsi brat od 6tich mesiacov mal opatrovatelku, ja som bola viac menej doma az do predskoly ktora bola povinna ( mama studovala a bola tehotna a potom doma s mojim ml. Bratom) , moj ml. Brat od 6tich mes. V jasliach - moj st. Brat do skolky chodit nechcel a ja by som spravila cokolvek aby som mohla tam s nim - dopadlo to tak ze som tak 2-3x do tyzdna chodila s nim - skolka bola hned vedla nasho domu , mama z balkona kontrolovala, pri brane nas brala ucitelka a my pekne za ruku spolu krpci sami... ani jeden z nas nema ujmu a myslim ze sme sa vsetci pekne uchytili...
Vela ale zalezi aj od matky - ta margin ci ako sa vola pisala kl. Stylom matky s opicou laskou - organizovat detom kazdu minutu a ona je jedine dobro na svete, bez nej by boli deti stratene - tento pristup mi pride chory a pre deti nie prave najlepsi:-/
Ja osobne som mala medzi prvymi detmi rozdiel skoro 3 roky, syn mal 2 roky aj 7 mesiacov ked sa narodila dcera takze som sa mala čo ,,oháňať,, aby som den čo den poriešila skoro 3 ročneho a novorodenca od nakupov, varenia, prania po program, prechadzky atd...
Syna sme dali do školky a tento model mi vyhovuje - dieta aspon na to doobeda v MŠ kedy ,,pričuchne,, ku kolektívu a rozvoju roznych zručností, ktore MŠ ponuka. Ja som si za ten čas poriešila čo som potrebovala a vedela som ze dieta má program, a potom spokojna, som išla pre syna a boli sme ešte vonku, na ihrisku, u babky, u kamošky...takze mne to takto vyhovovalo. Nebola som nervozna, unahanana, večne nič nestihajuca a domace prostredie nikdy neda dietatu to čo kolektív, ved nemusi tam byt do zaverečnej proste par hodin stači.
matky by mali doma s deťmi ostať min. do ich 18 rokov. A to so všetkými! A neustále sa starať o všetky ich telesné aj psychické potreby, inak sú zlé matky. Veď deťom je najlepšie s matkou a súrodencami celé ich detstvo, nie? Teda až do ich 18 rokov a niektorým určite aj dlhšie 😉
@trevis12 rob tak, ako to ty citis, to je najdolezitejsie, intuicia mamicky je zvycajne spravna. nazory inych nie su najdolezitejsie. Moja starsia mala 3 roky ked sa narodila mensia. Kazdy mi hovoril, ze nech ju dam do skolky, ze si oddychnem a podobne. Ja som nemala pocit, ze je na skolku este zrela, ale vsetci ma presviedcali, nech ju dam. Tak som privolila, ze OK, ale bude tam chodit ked bude aj ona chciet. Bola tam trikrat a bola z toho taka zostresovana, ze mi plakala den aj noc, na vytvarnej som od nej nemohla odist ani na WC, tak sa na mna nalepila, ako nikdy predtym. Tak som skolku zrusila a sme doma. Dievcata sa spolu pohraju, postrazi mi mensiu, spolu sa pobavia, nemusim sa malej stale venovat. Chodi na tanecnu aj vytvarnu, takze s detmi je, ved aj kamarati maju deti a robime si spolocny program. Trvalo vyse roka, kym sa normalizovala a prestala stresovat ked ma minutu nevidela. Uz je smela, zmenila sa, jednoducho dozrela. Krasne vie komunikovat nielen s inymi detmi, ale aj s dospelymi.
Ja nezhadzujem skolky, ved ak ide mamicka do prace, tak dieta niekde byt musi. Ale v zasade dieta patri k rodicom, urcite mu najviac vedia dat ludia, ktori ho lubia najviac na svete ako sice mile ale cudzie pani ucitelky.
Ale jednoznacne odmietam postoj, ze sa dieta v skolke lepsie socializuje, ze bez skolky bude ako odlud pomaly neschopny zivota. Skolky su vynalez socializmu, mnohi z nasich rodicov a stari rodicia do ziadnej skolky nechodili, kym nesli do skoly boli s rodicmi a zapajali sa do zivota rodiny.
Ak by som to mala povedat takym tvrdym jazykom ako niektore mamicky, tak by som povedala "ano, dieta patri v porodnici na novorodenecke, potom do jasli, potom do skolky, potom do skoly s druzinou a potom sup na internat. A potom budeme plakat ako tie deti rychlo vyrastli a ako to leti a nestihli sme si ich uzit"
Toto nie je moj nazor, len som to trosku chcela zvelicit pre pochopenie.

@maciatkolulu nerozumiem uplne. Ti mladsi ostanu dlsie doma?