icon

Sú špagety s kečupom v materskej škole plnohodnotný obed?

12. nov 2025

Naše deti mavaju v MS špagety s kečupom. Ako rodič, som sa voči tomu ohradila, že to nie je jedlo, ktoré by deťom dalo nejakú výživovú hodnotu a nepovažujem ho za plnohodnotný obed. Pridali sa viacerí rodičia. Dostali sme odpoveď, vraj je toto jedlo v súlade s Vyhláškou MŠ SR č. 330/2009 - podľa nejakych receptúr schválených ministerstvom školstva. Ok, ďalej som neriešila, keďže mi to nestojí za to. A tak som sa nad tým zamyslela, že či fakt toto dakto odsúhlasil ako plnohodnotný obed deťom ...a zaujíma ma váš názor. Tiež majú vaše deti v MS také jedlo? Resp.nieco podobne?

banalu
12. nov 2025

@anonym_autor ale ved je norma, podla ktorej sa deti stravuju a ked sa do nej vosli tak sa vosli. Keby to mali kazdy den nepoviem, ale 2x za mesiac?

simona92101
12. nov 2025
@anonym_63173a

Hlavne, aby lacne bolo.tam bude pes zakopany. Spagety moje dieta zboznuje, ale s kecupom ich este nejedlo. Spravime omacku z cerstvych paradajok, alebo z paradajok z konzervy. No jedine skuste komunikovat , hladat moznosti. Su jedalne, kde ide stravovanie aj inak. A potom take, kde sa to neda. Otazne je, ci pochodis uz len medzi rodicmi. Pozri uz len diskusiu kolko ludi povazuje spagety s kecupom za plnohodnotne jedlo.

@anonym_63173a ja mam 3 deti a ani jedno este doma nejedlo spagety s kecupom,ani s grankom.za mna to nie je obed,len zalepenie/oklamanie zaludka 🙈 decka su fajn jedaci,a to teda sme sa s jedlom doma natrapili od narodenia kvoli ekzemom a alergiam,ale nikdy sa nevarilo u nas take jedlo,len preto aby daco zjedli.dcera ma ABKM a vegan svieckova omacka chutila aj dedovi masozravcovi,dcera ju doteraz zboznuje..

janka54321
12. nov 2025
@anonym_9e7f4b

@janka54321 nie, neaktualizoval sa, len tam dali nový dátum 😂. Keby sa aktualizoval, tak tam nie je 90% jedál z múky ale ovocie a zelenina, viac rýb - rýb nie najlacnejšie filé (ktoré tam bolo vlastne aj pred rokmi), chudé mäso nie 3x do týždňa bravčové a zrušili by sa sladké obedy, po ktorých sú deti beztak hladné a v 21.storočí, keď majú deti dennodenne sladké nemájúani žiadny význam - v minulom storočí sa tomu všetci veľmi tešili…

@anonym_9e7f4b tak podľa teba sa v 80.rokoch používal na varenie v SJ tofu??!!! A keď skús si prerastať množstvo múky v daných jedlách...len tá upozorním, že norma je robená na 100 porcii

anonym_9e7f4b
12. nov 2025
@janka54321

@anonym_9e7f4b tak podľa teba sa v 80.rokoch používal na varenie v SJ tofu??!!! A keď skús si prerastať množstvo múky v daných jedlách...len tá upozorním, že norma je robená na 100 porcii

@janka54321 pokiaľ si pamätám, tak aj my sme mali nejakú sóju na obed. Nič zdravé na tom v podstate nie je ani vo forme tofu.
Mám prerátať múku ? Už len chlieb na desiatu chlieb na olovrant, múka na zahustenie omáčok + cestoviny či už v polievke alebo ako príloha… ja neviem cca 100-200g múky v 3 jedlách 🤷🏼‍♀️. Proste je to bordel nad bordel a omáčka sa dá zahustiť napríklad uvarenou zeleninou, dokonca sa z toho dá urobiť celá omáčka.. nemyslím si, že to, čo deti jedia v školách je úplne ok. V ZŠ beriem, je to jedno jedlo denne ale v MŠ je to polovica dňa, je to ranné detstvo, kedy sa zbierajú návyky stravovania…

sisska96
12. nov 2025

och bože mať takéto problémy........

stanislavicenka
12. nov 2025
@anonym_100533

@anonym_autor daj svoje dieťa do súkromnej škôlky, kde budeš platiť 500 eur na mesiac. Potom ti tieto tvoje "problémy" odpadnu. Veľa detí v skolskarskom veku točia suché cestoviny, ryžu, jeden druh ovocia vo svojom domácom jedalnicku.

@anonym_100533 ale to je chyba rodica, nie dietata😉
@anonym_autor ma to byt jedno mucne jedlo za tyzden, nepamatam si to presne. Ale tiez sa vedia rozhodnut, ako bude vyzerat. Aj nasi to mali, zial. Ale po vyjadreni, ked som nechcela, aby moje deti pili ochutene mlieko na desistu a otazke od veducej jedalne, ze odkial maju moje deti vapnik, som kominikaciu s nou vzdala. Ked to uz tejto osobe treba vysvetlovat, co dodat

anonym_a63619
12. nov 2025
@viestta

@anonym_autor ja ti nechcem brat iluzie, ale spagety raz za dva tyzdne nie je ziadna tragedia. Keby si videla, co si deti kupuju na desiatu, tak by si zaplakala a pritom mamicke povedia ze si kupili jogurt a lupacku a mamka spokojna, ze sa dobre stravuju... Oproti tomu su spagety s kecupom a syrom v skolskej jedalni (ktore len tak mimochodom vacsina deti, na rozdiel od lososa s dusenou zeleninou, aj zje) este velmi zdrava strava. Tak aby si bola pripraena co pride o takych 6 - 8 rokov.

@viestta cez obed som stretol v Lidli stredoškolských študentov, kupovali kolu a sladké pečivo

maranco
12. nov 2025
@anonym_9e7f4b

@janka54321 nie, neaktualizoval sa, len tam dali nový dátum 😂. Keby sa aktualizoval, tak tam nie je 90% jedál z múky ale ovocie a zelenina, viac rýb - rýb nie najlacnejšie filé (ktoré tam bolo vlastne aj pred rokmi), chudé mäso nie 3x do týždňa bravčové a zrušili by sa sladké obedy, po ktorých sú deti beztak hladné a v 21.storočí, keď majú deti dennodenne sladké nemájúani žiadny význam - v minulom storočí sa tomu všetci veľmi tešili…

@anonym_9e7f4b prečítaj si vyhlášku

Časová štruktúra jedálnych lístkov počas piatich stravovacích dní v jednozmennej prevádzke jedálny lístok obsahuje
a) dve hlavné mäsové jedlá,
b) jedno hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa s nadstavením,
c) dve hlavné jedlá múčne a zeleninové, ktoré sa podávajú najmä v pondelok.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

lauricka
12. nov 2025

@anonym_autor a čo čakáte od tohto štátu a ministerstva školstva? Niečo normálne? Jasne, že je to chujovina, že to je vhodné jedlo.

maranco
12. nov 2025

špagetových receptov je 10

carolynka
12. nov 2025

Spagety s kecupom urcite nie su plnohodnotne jedlo, je to nieco na styl hranoliek s kecupom alebo slizov so struhankou. Mna prejavuje, ze.ich niekto takto vobec je ale tak kazdy mame ine navyky a chute. ja si neviem predstavit situaciu, ze niekedy vobec pripravim spagety s kecupom, mne to pride ako uplne sci-fi 😅

macilaci
12. nov 2025

Tak dievčatá sklameme Vás. Aj na základke ešte majú špagety s kečupom a syrom😉.

anonym_9e7f4b
12. nov 2025
@maranco

@anonym_9e7f4b prečítaj si vyhlášku

Časová štruktúra jedálnych lístkov počas piatich stravovacích dní v jednozmennej prevádzke jedálny lístok obsahuje
a) dve hlavné mäsové jedlá,
b) jedno hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa s nadstavením,
c) dve hlavné jedlá múčne a zeleninové, ktoré sa podávajú najmä v pondelok.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

@maranco no čo má vyhláška s tým, že si viem (ja, subjektívne) pre škôlkarov predstaviť výživnejšie jedlá a s tým, že majú malo ovocia a zeleniny počas dňa? 🤔 asi nič však?

maranco
12. nov 2025
@anonym_9e7f4b

@maranco no čo má vyhláška s tým, že si viem (ja, subjektívne) pre škôlkarov predstaviť výživnejšie jedlá a s tým, že majú malo ovocia a zeleniny počas dňa? 🤔 asi nič však?

@anonym_9e7f4b to že školská jedáleň sa musí riadiť vyhláškou a nie názormi rodičov, tak musí týždenne zaradiť aj jedno múčne jedlo, či už bude slané alebo sladké to je už na vedúcej

múčne hlavné jedlá sa pripravujú s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a iných vhodných prímesí. K múčnym jedlám sa podávajú výdatné strukovinové a zeleninové polievky s obsahom mäsa alebo mlieka. Výber základných potravín pre prípravu hlavných jedál závisí od výšky finančného limitu na nákup potravín, ktorý uhrádza zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka.
múčne prílohy (knedľa, halušky, cestoviny) sa podávajú jedenkrát do týždňa

anonym_ef1ed1
12. nov 2025

@anonym_autor no ja som neni žiadna bio matka, dovolím si tvrdiť, že aj výživové hodnoty sú u nás žiaľ na bode 0, malý nemá v strave režim.. Obmedzujeme nezdravé, sladké kvôli dedičnej cukrovke.. Ale teda špagety s kečupom by mi nezjedol ani keby umieral od hladu 🤣🤣🤣
A ja tiež nie veru.. Úplne ti rozumiem.. Platíš za obedy v škôlke, ktoré dieťa ani nenasytia.. Tiež by som to riešila..

simona20201309
12. nov 2025
@abbey1

Prečo to musia byť špagety s kečupom? Prečo nie špagety s paradajkovou omáčkou, s paradajkovým pestom?
Akože sorry, ale ozaj niektorým rodičom prídu špagety s kečupom ako jedlo, ktoré by sa malo setom servírovať ako plnohodnotná strava?
Mnohé tie deti sú tam od skorého rána do neskorého popoludnia a toto je ich jedine teplé jedlo dňa.
A nech mi nikto netvrdí, že financie. Lebo kečup a paradajková omáčka či pesto nie je finančne žiadny rozdiel.

@abbey1 keby si videla jedálny lístok na školách, nad spagetami by si sa nepozastavila. A áno, špagety sú úplne v poriadku, väčšinou v ten deň je sýta polievka, a preto je druhé jedlo ,,lahsie".

oblecenie99
12. nov 2025

Ano, sem tam, tak raz do mesiaca majú. Vyberám námatkovo z tohto týždňa: mali nejakú rybu so zemiakmi a s citrónovou omáčkou, bryndzové nátierky, z treščej pečene,z cíceru a k tomu zvyčajne celozrnné pečivo, kurací paprikáš a celozrnné cestoviny, jogurty (biele), tento týždeň pozerám že mali ak kašu z ovsených vločiek, majú stále mlieko a ovocie, šaláty ako prílohu, dokonca vývar, aj krémové polievky, čaje bez cukru k obedu alebo cez deň len čistú vodu. Podľa mňa popi*i obedy, v tom dobrom, dala by som si kľudne aj ja. Keď teda sem tam v tomto repertoári sa objaví kečup, či buchty, neriešim. Mestská škôlka.

anonym_9e7f4b
12. nov 2025
@maranco

@anonym_9e7f4b to že školská jedáleň sa musí riadiť vyhláškou a nie názormi rodičov, tak musí týždenne zaradiť aj jedno múčne jedlo, či už bude slané alebo sladké to je už na vedúcej

múčne hlavné jedlá sa pripravujú s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a iných vhodných prímesí. K múčnym jedlám sa podávajú výdatné strukovinové a zeleninové polievky s obsahom mäsa alebo mlieka. Výber základných potravín pre prípravu hlavných jedál závisí od výšky finančného limitu na nákup potravín, ktorý uhrádza zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka.
múčne prílohy (knedľa, halušky, cestoviny) sa podávajú jedenkrát do týždňa

@maranco však prečítaj si, čo som písala od začiatku, že by tí hore museli riešiť podstatne veci… 🤦‍♀️

abbey1
12. nov 2025
@simona20201309

@abbey1 keby si videla jedálny lístok na školách, nad spagetami by si sa nepozastavila. A áno, špagety sú úplne v poriadku, väčšinou v ten deň je sýta polievka, a preto je druhé jedlo ,,lahsie".

@simona20201309 Ja nemám problém so spagetami. Nechápem ten kečup. Cez to mi zdravý rozum ani logika nejdú.

stormie
12. nov 2025

Tie normy su z roku X tak sa nemozes cudovat. To bol jeden z dovodov preco som deti nedala do statnej skolky a nastastie v skole si mozu vyberat z dvoch obedov. Spagety + kecup je za mna vyzivova hodnota nula, ide len o zaplnenie zaludka, takisto sladke jedla - to pre nna nie je obed.

anonym_232259
12. nov 2025
@anonym_autor

😀 toto ja nechápem. Ako ste sa do mňa obuli. Rodič nerieši, pošlete ho riešiť. Rodič rieši, je premotivovany. Špagety sa dajú urobiť jednoducho, s trochu mletého mäsa, paradajkovym pretlakom. Napr. taký kečup obsahuje na 100g 20g cukru. Čo je 1/5. To len na okraj..

@anonym_autor mäso na špagety. len tie šk. jedálne majú nejaký rozpočet ktorý musia dodržať. aj oni by deťom vedeli variť mäsá od výmyslu sveta, aj veľa veľa zeleniny - ale kde nato všetko majú vziať.

anonym_86847b
12. nov 2025
@lauricka

@anonym_autor a čo čakáte od tohto štátu a ministerstva školstva? Niečo normálne? Jasne, že je to chujovina, že to je vhodné jedlo.

@lauricka ja som ročník 1976 a mali sme rovnaký jedalniček, ako teraz moje deti. Nemyslím si, že by vtedy bola táto istá vláda....len nebol internet a eko, bio, raw a kadejaký vegetariani a fruktoriani. Žijeme všetci.
Moje dieťa sa vždy, keď majú v škôlke niečo sladké napr.buchtu sťažuje, že mu to iné dieťa ukradne a zje a ro dieťa zje aj iným. Hádaj prečo? Lebo doma eko bio raw mamka a sladké je zakazané. Neviem, prečo si dieťa nedá do sukromnej škôlky. Táto malá je riešená pravidelne lebo keď majú deti narodeniny a meniny a donesú sladkost, ona kradne iným deťom lebo doma nemôže.
Viem, čo varia v škôlke a tak tomu prispôsobím jedalniček doma, kde mám nato financie. Moje dieťa zje okrem rýb a vnútornosti všetko. Ked bude dospele same si vyberie co bude jest.

beronsche
12. nov 2025
@anonym_autor

😀 toto ja nechápem. Ako ste sa do mňa obuli. Rodič nerieši, pošlete ho riešiť. Rodič rieši, je premotivovany. Špagety sa dajú urobiť jednoducho, s trochu mletého mäsa, paradajkovym pretlakom. Napr. taký kečup obsahuje na 100g 20g cukru. Čo je 1/5. To len na okraj..

@anonym_autor tu nepochodis.. slovenské mamy zdravú a vyváženú stravu v škôlkach a školách neriešia, nechcú, nemajú záujem.
Vidíš aj tie argumenty - počkaj, čo budú jesť v puberte, keby si videla, čo si deti kupujú, aj my sme to jedli a tu sme, špagety s kecupom sú fajn, to chutiiii.. a ďalšie evergreeny.

Hlavný problém je jeden a to peniaze.. a ešte normy, ale najmä peniaze a trochu aj "chcenie" personálu. Žiaľ, ostáva ti jedno, zmieriť sa s tým, mlynským kameňom nepohnes...

beronsche
12. nov 2025
@abbey1

@simona20201309 Ja nemám problém so spagetami. Nechápem ten kečup. Cez to mi zdravý rozum ani logika nejdú.

@abbey1 presne.
A ja by som ešte chcela vidieť, aký kečup.. niečo mi hovori, ze to bude ten vo veľkých plastových fľašiach, "obohatený" konzervantami...

abbey1
13. nov 2025
@beronsche

@abbey1 presne.
A ja by som ešte chcela vidieť, aký kečup.. niečo mi hovori, ze to bude ten vo veľkých plastových fľašiach, "obohatený" konzervantami...

@beronsche Ale kde! To budú predsa čisté paradajky, ako tu už niekto spomínal. 🙂

sense
13. nov 2025
@beronsche

@abbey1 presne.

@beronsche jedine taký ktorý okolo paradajok ani nechodil keďže sa odvolávajú na cenu jedla

mircalla
13. nov 2025

Nie. Nemavame ich. Mavame Bolognske spagety

lienka.7
13. nov 2025

@anonym_autor vies čo, u nás v ms tiež takéto aktívne matky mudrovali, ale iba dovtedy, kým im Vedúca jedálne nepovedala, že ok, ale stravne nebude 2,30 na deň ale 6 eur na deň. No a bolo. Myslím, že nejaké špagety s kečupom si uplne ôk, pokial viem, majú ich aj v súkromných škôlkach. Ale možno tam ich majú spaldove a bio kečup (akoze, lebo papier znesie všetko) a bola by si spokojná.

lienka.7
13. nov 2025
@viestta

@anonym_autor ja ti nechcem brat iluzie, ale spagety raz za dva tyzdne nie je ziadna tragedia. Keby si videla, co si deti kupuju na desiatu, tak by si zaplakala a pritom mamicke povedia ze si kupili jogurt a lupacku a mamka spokojna, ze sa dobre stravuju... Oproti tomu su spagety s kecupom a syrom v skolskej jedalni (ktore len tak mimochodom vacsina deti, na rozdiel od lososa s dusenou zeleninou, aj zje) este velmi zdrava strava. Tak aby si bola pripraena co pride o takych 6 - 8 rokov.

@viestta u nás v obchode energetaky a tie mrazené donuty. A to sú decká zo ZŠ! A hej presne, doma povie, že si kúpil jogurtik, maximálne bagetu a 100% fresh. A maminka celá spokojna🤣 v takom mekaci u nás po skole natresk jak hovädo, ale to je asi tiež ôk.

autor
13. nov 2025
@aurora33

@anonym_autor ,, Ok, ďalej som neriešila, keďže mi to nestojí za to.po

Takže to vlastne tiež neriešiš. Tak o čo ti vlastne ide?

@anonym_a8407d ty si fakt total mimo. Ja so podala dotaz na zdruzeni, dostala som odpoved formou bla bla...a napisala som, ze som to dalej neriesila. A spagety sa daju krasne pripravit za malo penazi
@viestta no, ty zase hodnotis na zaklade malej vzorky deti. Predpokladam, ze sa jedna o stale tie iste deti. U nas je toto presne to iste. Ale, to samozrejme piseme o starsich detoch. Diskusia je o skolkaroch....
@aurora33 pýtam sa predsa jasne...vsak si to docitaj do konca, ci co akoze nechapes vete, kde je vo vete opytovacie znamienko ....