Sú špagety s kečupom v materskej škole plnohodnotný obed?
Naše deti mavaju v MS špagety s kečupom. Ako rodič, som sa voči tomu ohradila, že to nie je jedlo, ktoré by deťom dalo nejakú výživovú hodnotu a nepovažujem ho za plnohodnotný obed. Pridali sa viacerí rodičia. Dostali sme odpoveď, vraj je toto jedlo v súlade s Vyhláškou MŠ SR č. 330/2009 - podľa nejakych receptúr schválených ministerstvom školstva. Ok, ďalej som neriešila, keďže mi to nestojí za to. A tak som sa nad tým zamyslela, že či fakt toto dakto odsúhlasil ako plnohodnotný obed deťom ...a zaujíma ma váš názor. Tiež majú vaše deti v MS také jedlo? Resp.nieco podobne?
@anonym_a8407d ak by sa do škôlky dalo nosiť vlastné jedlo, tak by som to s radosťou robila. Aspoň teda v dni, keď boli na jedálničku špagety s kečupom a pod. jedlá.
@akvi samozrejme že sa dá. To mi chceš povedať, že keď povieš, že dieťaťu budeš nosiť stravu, tak ti natlačia svoje jedlo?? Nerob z nás hlupane. Ide o to, že jedlo mu musíš pripraviť každý deň a nie iba vtedy, keď sa tebe bude páčiť to jedlo nabaliť. Lenže toto je ten problém, povyberať si len tie dobré obedy a celú zodpovednosť za prípravu a balenie a nosenie obedov na celý mesiac, to už nie, to je už príliš veľa. To radšej Ministerstvu budem vypisovať. Alebo krákať na MK o výživovej hodnote špagiet.
@akvi samozrejme že sa dá. To mi chceš povedať, že keď povieš, že dieťaťu budeš nosiť stravu, tak ti natlačia svoje jedlo?? Nerob z nás hlupane. Ide o to, že jedlo mu musíš pripraviť každý deň a nie iba vtedy, keď sa tebe bude páčiť to jedlo nabaliť. Lenže toto je ten problém, povyberať si len tie dobré obedy a celú zodpovednosť za prípravu a balenie a nosenie obedov na celý mesiac, to už nie, to je už príliš veľa. To radšej Ministerstvu budem vypisovať. Alebo krákať na MK o výživovej hodnote špagiet.
@anonym_a8407d no chcem vidieť štátnu škôlku, kde sa dá nosiť vlastné jedlo. Do našej sa nedalo dokonca ani pri špeciálnej diéte. Kamarátka nemohla mať dcéru na celý deň v škôlke, pretože jej nemohla nosiť svoje jedlo.
@aurora33 jo, sa pozri na akom si fóre. Je to normálna forma diskusie. Pretože ma zaujíma strava deti v škôlkach. Pretože mi záleží na mojich deťoch? Či čo? Ma má radšej zaujímať, či mojich 10 tehotenských testov je pozitívnych?
@anonym_autor moje deti majú lepšiu stravu, ale kebyže sa mi niečo nepáči, tak to riešim viac. A nie tu na MK.
@anonym_a8407d no chcem vidieť štátnu škôlku, kde sa dá nosiť vlastné jedlo. Do našej sa nedalo dokonca ani pri špeciálnej diéte. Kamarátka nemohla mať dcéru na celý deň v škôlke, pretože jej nemohla nosiť svoje jedlo.
@akvi tak tak, do štátnej škôlky sa nedá nosiť jedlo hygiena je na toto príliš prísna. Musí byt papier o intolerancii, alebo alergiiach, vtedy ako tak dá..
Tymto zenam so silackymi recami by som dala na jeden den nejedaka. Nejedaka od babatka nie rozmaznane dieta. Boli by ste rady ze zje aspon teple spagety s kecupom.
@akvi Dalo sa v mestskych jasliach, ja som to tak riešila, lebo syn mal v tom čase alergiu na mliečnu bielkovinu, ale ano, špeciálna diéta. Normálne dovolili, len som musela predložiť potvrdenie od lekára. Možno to závisí od riaditeľky, ako sa dohodnete, ale nebol problém.
To máte až také zle jedla v tých škôlkach celé tyzdne, že by ste radšej varili vy? Ja som kedysi od jednej súkromnej škôlky odstúpila, lebo zhodou okolností som tam išla na pohovor s riaditeľkou v čas, kedy tam vykladali jedlo z externej reštaurácie, a náhodou som videla z ktorej, a ešte ako vyzeral človek, ktorý to roznášal. Toto má vtedy viac odradilo, ako špagety s kečupom či dukátové buchtičky raz do mesiaca.
Už som zvyknutá, že na MK je tá štatistika presne naopak ako vo vonkajšom svete... Tu sa všetci stravujú zdravo a chodia vonku za každého počasia s deťmi. Skúste sa spýtať učiteliek, či kuchárok, koľko detí zje tie špagety s kečupom a koľko špagety s paradajkovou omáčkou (ideálne z novembrových mňam mňam paradajok z Lidl...) Chodím okolo Mekáča každý deň, keď idem po syna do škôlky, poobede je tam taky rád áut rodičov s deťmi na zadných sedadlach že dovidenia. Minulý rok na dovolenke v detskom hoteli jedol normálne obyčajne jedlo snáď iba náš, ináč mimoriadne vyberavy syn, väčšina sa išla roztrhať pri pizzi, zmrzline a kuracích nugetkach. Čiže sa to nezmení, lebo decká si tak zvykli. Toto zjedia. Mňa ako kuchárku by to aj urážalo, keby som videla, ako otáčajú tie dobré jedlá a vyhadzujú. Tak sa im úprimne ani nečudujem. Na druhej strane, to fakt máte tak často takéto jedlo? Nehovorím, že sa sem tam neobjaví niečo uletené aj v našej škôlke, ale tak je to raz, dvakrát do mesiaca. Ak dieťa má ináč zdravú a vyváženú stravu, tak čo také hrozne sa stane? Sú rodičia, čo sú radi, že ich dieťa žije aspoň tie špagety bez všetkého. Môj syn dnes zostane hladný, lebo budú mať ako prilohu celozrnné cestoviny. Či je fajn a znie to fajn, ibaže on celozrnné cestoviny nezje, ani keď sa postavím na mihalnice. Ani JA nezjem, lebo mi vyslovene nechutia. Ja som zostala v škôlke hladná vždy, keď bola ryba. Mňa by žiadny losos na masle neohuril, prevrátil by sa mi žalúdok už len z pachu toho jedla. Nezomrela som od hladu.
@oblecenie99 pekne zhrnute. Ja mam mix deti - super truper vyberave, trochu vyberave (ale zosrotujr na tony), a raz zjevsetko a raz zjevdetko okrem zemiakov. A normalne doma zdravo cerstvo varime, ale decka nepohrdnu ani mekacom, ale ani tymi spagetami s kecupom - ziadne zo 4🫣- vsak aj ja to mam rada( raz za mesiac-dva-tri). Moje deti stoja v hoteli vzdy pri sushi stoloch...🫣🫣🫣
Inac si mi tými špagetami s kečupom spravila takú chuť že si ich spravím na večeru 🤣
@akvi Dalo sa v mestskych jasliach, ja som to tak riešila, lebo syn mal v tom čase alergiu na mliečnu bielkovinu, ale ano, špeciálna diéta. Normálne dovolili, len som musela predložiť potvrdenie od lekára. Možno to závisí od riaditeľky, ako sa dohodnete, ale nebol problém.
To máte až také zle jedla v tých škôlkach celé tyzdne, že by ste radšej varili vy? Ja som kedysi od jednej súkromnej škôlky odstúpila, lebo zhodou okolností som tam išla na pohovor s riaditeľkou v čas, kedy tam vykladali jedlo z externej reštaurácie, a náhodou som videla z ktorej, a ešte ako vyzeral človek, ktorý to roznášal. Toto má vtedy viac odradilo, ako špagety s kečupom či dukátové buchtičky raz do mesiaca.
@oblecenie99 našťastie ja to už riešiť nemusím. Ale v škôlke mi to tiež vadilo, takže chápem autorku. A u nás v škôlke nedovolili môjmu ani napiť sa čistej vody, on nechcel piť sladký čaj, pretože ho nepil ani doma. A to mne prišlo úplne scestné, že decko nemôže mať vlastnú fľašu s vodou. Keď bol starší, chodil sa napiť do umyvarky. Znie to neuveriteľne, ale aj toto je realita škôlok. A ja som všetkými desiatimi za zmenu, nie preto, že by som sa šla zblázniť z jedných spagiet s kečupom. Ale preto, lebo viem, že sa to dá zlepšiť. Napríklad my sme v súkromnej škole mali vlastnú jedáleň, kde deti mali bufetovy štýl stravovania, takže zeleninu, ovocie a prílohu si mohli vybrať a nabrať sami. Učiteľky skonštatovali, že deti vôbec nevyhadzuju jedlo, že skúšajú ochutnať aj to, čo by inak nie, pretože si naberú len malý kúsok a ten skúsia. A vôbec celková atmosféra stolovania sa zlepšila. A platili sme len o pár centov za obed viac, ako v klasickej školskej jedálni.
@anonym_a8407d Nie, bežne sa do štátnej škôlky jedlo nosiť nedá. Musí mať dieťa potvrdene alergie a až vtedy môžeš, avšak i vtedy vedia niekde robiť problémy.
Inak do škôlky stravu nosiť nemôžeš, hygiena to nedovolí a má to i svoju logiku.
Áno, občas sa nájde škôlka, kde tie pravidla obchádzajú. Ale to sú skutočne výnimky
@anonym_a8407d vsak prave za ne preberam zodpovednost, pretoze sa zamyslam nad stravou v jedalnach. Ci toto nema akoze patrit pod moju zodpovednost?
@anonym_821377 mame a pravidelne. Deti ich maju radi.
@anonym_autor tak potom kde je problem, ak maju v ine dni nieco ine? 🤷♀️ ubudne z nich snad za ten jeden den?
Nie som nejako premotivovana bio matka. Ale nie, spagety s kecupom nieeee. My mame slusny jedalnicek v skole
@akvi s mojho syna sa tiez smeju. Lebo tiez pije iba cistu vodu. Ked sme v restauracii a objednavame si a sa ho pyta casnicka aky dzus, tak vzdy povie: pohar cistej vody 😄Nastastie, sme si rodicia presadili aspon flasku s cistou vodu. Takze, u nas toto v ms nie je.
@anonym_6c15c3 mala som aj nejedaka. A predstav si, ze sme vzdy varili normalne a zdravo
@anonym_a8407d u nas sa neda. Kamaratkin syn ma alegriu na ryby. Ak maju rybickovu natierku dostane suchy chleba a na obed suche zemiaky. Vyjadrenie skoly - vzhladom, ze sa jedna o jedno dieta, skola nedokaze zabezpecit stravu tomuto dietatu, jedlo vlastne nosit nemoze. Ver ci nie, aj toto je mozne v tomto storoci...
@akvi s mojho syna sa tiez smeju. Lebo tiez pije iba cistu vodu. Ked sme v restauracii a objednavame si a sa ho pyta casnicka aky dzus, tak vzdy povie: pohar cistej vody 😄Nastastie, sme si rodicia presadili aspon flasku s cistou vodu. Takze, u nas toto v ms nie je.
@anonym_6c15c3 mala som aj nejedaka. A predstav si, ze sme vzdy varili normalne a zdravo
@anonym_a8407d u nas sa neda. Kamaratkin syn ma alegriu na ryby. Ak maju rybickovu natierku dostane suchy chleba a na obed suche zemiaky. Vyjadrenie skoly - vzhladom, ze sa jedna o jedno dieta, skola nedokaze zabezpecit stravu tomuto dietatu, jedlo vlastne nosit nemoze. Ver ci nie, aj toto je mozne v tomto storoci...
@anonym_autor a kde máte takú škôlku? Môj si mohol nosiť svoju stravu, keď sme mali potvrdenie od alergologa. A za čistú vodu sa niekto smeje? To kde žiješ. Moje deti a vlastne aj ja pijem čistí vodu a ešte som teda výsmech nezažila.
@anonym_autor a kde máte takú škôlku? Môj si mohol nosiť svoju stravu, keď sme mali potvrdenie od alergologa. A za čistú vodu sa niekto smeje? To kde žiješ. Moje deti a vlastne aj ja pijem čistí vodu a ešte som teda výsmech nezažila.
@aurora33 že si to ty nezažila, to neznamená, že niekto iný to nemôže mať inak. S čistou vodou sme mali v škôlke problém aj my. Syn chodil piť do umyvarky, lebo "čapovali" im len sladký čaj. Museli sme nosiť kilo cukru na polrok a keď som odmietla, tak som bola "problémová" matka.
Dnes sme mali v škole na obed v ponuke aj špagety s kuracím mäsom, syrom a kečupom.
Tak som zisťovala u vedúcej koľko študentov si ich objednalo, bolo to 65%.
Tak v nasej skolke teda spagety s kecupom nemali asi nikdy. To co im davaju na obed povazujem za pestru stravu. Hovadzinu, bravcovinu, kuracinu, morcacinu, telacinu raz som si dokonca vsimla perkelt z daniela, ryby, minuly tyzden ci kedy mali pecene kacacie prsia s kapustou, tento tyzden bulgur napriklad. A piatky byvaju sladke. Takmer kazdy den cosi k obedu. Od jogurtov a nie uplne lacnych( casto coko pena Pata a podobne) ovocie maliny cucoriedky, minule doniesli parenice...ja sa vobec nestazujem, prave naopak. Platili sme okolo 36 37€ mesacne, teraz platime 6€ reziu kedze je predskolacka. Za stvrtaka platime 5€ ..obedy maju rovnake..a este som zabudla pitny rezim od cistej vody cez vsetky druhy cajov aj nejaky dzus sa objavi a este casto zeleninove salaty. V skole maju zeleninovy bufet, mozu si k obedu dat co chcu.
@anonym_autor ja by som sa zamerala na konzistenciu a zloženie kečupu. Ok cestoviny fajn ale ak ma kečup nízky obsah paradajok , čo je vo väčšine kečupov potom to nieje plnohodnotný obed, vyživovy jednoznačne.
@viestta u nás v obchode energetaky a tie mrazené donuty. A to sú decká zo ZŠ! A hej presne, doma povie, že si kúpil jogurtik, maximálne bagetu a 100% fresh. A maminka celá spokojna🤣 v takom mekaci u nás po skole natresk jak hovädo, ale to je asi tiež ôk.
Nestresuj. U nas doma sa vari kazdy den. Moje deti su zvyknute na kvalitnu pestru stravu. Ked nechce v skolke, doma vecer a cez vikend daj detom, co uznas za vhodne. Skoljarska strava im neuskodi urcite. Pockaj este co bude v skole.....☹
Este existuju sukrombe skolky, no nalokto si moze dovolit platit 300 eur a viac
@aurora33 že si to ty nezažila, to neznamená, že niekto iný to nemôže mať inak. S čistou vodou sme mali v škôlke problém aj my. Syn chodil piť do umyvarky, lebo "čapovali" im len sladký čaj. Museli sme nosiť kilo cukru na polrok a keď som odmietla, tak som bola "problémová" matka.
@akvi tak toto je väčší hnus ako špagety s kečupom. A ja sa len pýtam, kde je taká zaostala spoločnosť, kde sa smejú za čistú vodu. To sa nemôžem opytat?
Nestresuj. U nas doma sa vari kazdy den. Moje deti su zvyknute na kvalitnu pestru stravu. Ked nechce v skolke, doma vecer a cez vikend daj detom, co uznas za vhodne. Skoljarska strava im neuskodi urcite. Pockaj este co bude v skole.....☹
Este existuju sukrombe skolky, no nalokto si moze dovolit platit 300 eur a viac
@snowflakenel 300 eur nestali sukromne skolky ani pred 15mi rokmi, velmi nizka suma
áno bolo to už aj pred rokmi. cestoviny s tvarohom alebo špagety ma netrápili.
ďaleko horšie bolo keď dávali deťom filé na cesnaku. Cesnak páchol na chodbe mš ešte aj o 15 hod. poobede keď som pre dieťa prišla. Nič som neriešila s kuchárkou, ale moc sa mi to nepáčilo tak aromatickú zeleninu dávať deťom.
naša susedka bola v mš kuchárkou. každý Boží deň niesla domov 2 tašky zakryté uterákom. Tašky mala na bicykli - skoro aj ten korman otočilo z tej váhy. dúfam že to už takto kuchárky v súčasnosti nerobia.
@anonym_232259 žiaľ robia to kuchárky aj dnes
Tieto normy sa robili niekedy v 80tych rokoch s poznatkami z 80 rokov, takže môžeš sa na to hnevať a aj právom ale v podstate s tým nič nevieš urobiť, kým sa nerozhodnú tí hore riešiť konečne dôležité veci... (Tiež som to riešila dávnejšie)
@anonym_9e7f4b ak sa nemýlim, sú normy nove
@anonym_autor Robila som niekoľko rokov vedúcu ŠJ na základke. Poviem ti takto- je to jednoduché a je to ako všetko vo svete: JE TO O ĽUĎOCH. Prvá vec je, že niekto hore schvaľuje normy- ktoré sú ozaj zastarané a zaslúžili by si zmeny. Inak však variť nemôžeš, tie normy sú záväzné a keď ti dôjde hygiena a vezmú vzorky jedál uvarených pre deti, musia obsahovať iba to,čo je v norme. Za druhé- ako jedáleň máš obmedzený rozpočet čiže na špagety s pestom nebude.. ALE- za tretie a najhlavnejšie 🙂 Každá jedáleň a teda konkrétne toto je už len na vedúcej- musí zaradiť raz za istý čas JEDNO z tých jedál- bezmasitých- čiže áno, videla som že sú tam špagety s kečupom, ale stále bolo veľa iných bezmasitých jedál ktoré som dala na lístok.. 🙂
Tymto zenam so silackymi recami by som dala na jeden den nejedaka. Nejedaka od babatka nie rozmaznane dieta. Boli by ste rady ze zje aspon teple spagety s kecupom.
@anonym_6c15c3 presne moja reč...môj zje spagety...ale iba suche, keby si dal k tomu kečup tak otváram sampanske😆😆
@snowflakenel 300 eur nestali sukromne skolky ani pred 15mi rokmi, velmi nizka suma
@mircalla Ale u nas je jedna,,kde bol poplatok tusim okolo 450 eur a teraz znizili na tych 300, lebo nemali deti. Jasne, ze sa sumy menia v zavislosti od regionu. Bohuzial v nasom kraji je aj tych 300 moc.
Mala.som,prax v statnej,skolke. Ked som mala moznost zajednat si tam stravu, tak nemozem povedat, ze by bolo zlé. Polievka.bola vzdy chutna, natierky od vymyslu sveta. Maso nedochutene, jasna vec, no nikdy nie mastne..
A spagety o ktorych je tu rec vacsinou deti zjedli bez reptania. 🙂
@beronsche nie, taka logika z toho nevyplyva. Aj tie spagety s kecupom su lepsie ako lupienky a kola.
Aj tie, čo máte nejedakov, tak by ste určite ocenili zmenu a nemali by ste reči, že vďaka bohu za špagety s kečupom. Píšem vyššie, ako sme to mali v jedálni my.. Deti si vyberajú ingrediencie, resp. tým najmenším ich naberú, ale každá ingrediencia osobitne. Takto to totiž deti majú radšej, sú ochotné zjesť aspoň niečo a aj skúsiť. Ak nemám rada kečup, zjem čisté špagety a nemám rovno zmiešanú "gebuzinu", ktorú deti nezjedia vôbec. Tiež zelenina, možno niekto zje brokolicu a nezje mrkvu, ale keď to má pomiešane spolu, nezje nič. To isté mäso a omáčka. Stačilo by sa fakt len inšpirovať niekde, kde to funguje. Už existujú aj u nás školy, kde majú aspoň zeleninový bufet a má to úspech. Lenže ak rodičia nebudú tlačiť na zmenu a radšej mavnu rukou, tak tu tieto témy budú aj o ďalších 20 rokov.

Už som zvyknutá, že na MK je tá štatistika presne naopak ako vo vonkajšom svete... Tu sa všetci stravujú zdravo a chodia vonku za každého počasia s deťmi. Skúste sa spýtať učiteliek, či kuchárok, koľko detí zje tie špagety s kečupom a koľko špagety s paradajkovou omáčkou (ideálne z novembrových mňam mňam paradajok z Lidl...) Chodím okolo Mekáča každý deň, keď idem po syna do škôlky, poobede je tam taky rád áut rodičov s deťmi na zadných sedadlach že dovidenia. Minulý rok na dovolenke v detskom hoteli jedol normálne obyčajne jedlo snáď iba náš, ináč mimoriadne vyberavy syn, väčšina sa išla roztrhať pri pizzi, zmrzline a kuracích nugetkach. Čiže sa to nezmení, lebo decká si tak zvykli. Toto zjedia. Mňa ako kuchárku by to aj urážalo, keby som videla, ako otáčajú tie dobré jedlá a vyhadzujú. Tak sa im úprimne ani nečudujem. Na druhej strane, to fakt máte tak často takéto jedlo? Nehovorím, že sa sem tam neobjaví niečo uletené aj v našej škôlke, ale tak je to raz, dvakrát do mesiaca. Ak dieťa má ináč zdravú a vyváženú stravu, tak čo také hrozne sa stane? Sú rodičia, čo sú radi, že ich dieťa žije aspoň tie špagety bez všetkého. Môj syn dnes zostane hladný, lebo budú mať ako prilohu celozrnné cestoviny. Či je fajn a znie to fajn, ibaže on celozrnné cestoviny nezje, ani keď sa postavím na mihalnice. Ani JA nezjem, lebo mi vyslovene nechutia. Ja som zostala v škôlke hladná vždy, keď bola ryba. Mňa by žiadny losos na masle neohuril, prevrátil by sa mi žalúdok už len z pachu toho jedla. Nezomrela som od hladu.