Syn vyčlenený z výletu v materskej škôlke
Maminky, budete mat viac skusenosti, urcite mi date nejaky spravny pohlad na vec. Pijem kavu, a premyslam. Syna, pred nedavnom 3r, som prave odviedla do skolky, cela trieda, resp cela skolka idu o 2t na vylet. Pani ucitelka triedna si ma vzala bokom, a oznamila mi, ze sa rozhodli a dohodli, ze nas syn na vylet nepojde. Dovod, ze je divoky a vela krat nepocuva prikazy, tak sa boja, aby sa mu nieco vonku nestalo. Nemam s nim najmensi problem, co sa vyletov, prechadzok tyka, pekne spolupracuje aj u lekarov, vsade. A ze tych lekarov nemame zrovna malo. Aj Ekg vzdy vpohode natocime 🙂 von chodim s nim a s mladsim dietatkom vela krat sama, berie odrazatko, pred prechodmi ma vzdy caka, poslucha. Ano, vzdy musime stat pri fontane, pri stavbe, hentam tam, ale vzdy je to pohoda a ideme dalej tam, kam potrebujeme. Pokracujem v komentari, nezobrazuje mi dalej text
@luccija tak vela cerstvo trojrocnych je divokych a neposlucha na slovo, ine je to ale riesit v bezpecnych priestoroch skolky a ine mimo... mozno sa ani stazovat vyslovene nemusela (pokial nejaci, nebije ostatne deti, nevyvolava konflikty, pri prisnejsom napomenuti posluchne atp. ani neni dovod, beru to ako povahu a s tym si ucitelka v beznej rezii poradi).
@petamich dakujem za nazor, este som dopisovala text dalej a uz ste reagovali 🤗 nemam klapky na ociach, sama pisem, ze vidim rozdiel v spravani beznom a v spravani pri detoch. Ze je vtedy blaznivy, rehoce sa, beha dokola. No urcite nie nezvladnutelny, dostala som davnejsie spatnu vazbu na presne toto, ze je medzi detmi divoky, zaroven s poznamkou ze je to preto, ze sa z deti, a na deti, velmi tesi, ze si len musi "zvyknut" a dozriet. A vidim tu rozsantenost aj ja sama, ked sme vonku s inymi detmi. Mimo deti je v pohode, aj co sa tyka bezpecnosti, vie ze cez prechod sam nesmie, atd. A aj ma vzdy caka. Takze toho, ze by sa utrhol a bezal cez cestu sa naozaj nebojim, nikdy to nespravil ani pocas prechadzky, a ta teda trva hodinu. Ja akceptujem ich rozhodnutie, ale hneva ma sposob, oznamime, ze nejde a hotovo. Na toto by som rada nazor, ci to tak funguje aj inde, alebo sa hlada schodne riesenie
U nás niektoré ženy samé povedali, že idú ako doprovod len, keď sa dozvedeli, že je výlet.Hlavne pri menších 2,5 r.Kam idú?my sme boli v menšej Zoo autobus pred škôlku žiadne cesty, a boli všetci aj kuchárky, upratovačka, riaditeľka....každá ruka je dobrá.Praveze som mala pocit, že boli oveľa lepší ako v škôlke žiadne hádky o hračky,...
@anjelicek26 ano, presne toto by som bola rada, ist s nimi, ved to je je ziaden problem venovat tomu dve, tri hodiny. Kludne popri svojom dozriem aj na ostatne deti, nebol by to problem a presne ako pises, vlk syty, ovca cela. Co ma mrzi je, ze to oznamili ako rozhodnutie, bez akejkovlek snahy najst riesenie. Verim ti, tvoj syn ma AS, ze? Muselo to byt narocne, no u nas az taketo vyrazne "neposluchanie" nie je, nikdy mi nehlasili z prechadzky ani jeden problem, ze by odbiehal, nezastavil pred prechodom, co ja viem co.. Nikdy.
no tak si si sama odpovedala. Keď sa hrá, nevníma. Asi vidia učiteľky v škôlke, čo všetko sa môže stať. Ja by som ich rozhodnutie rešpektovala. Je to veľká zodpovednosť zobrať deti na výlet. Ak sa niečo stane, čo potom, kto bude zodpovedný? Ty lebo si si presadila svoje alebo učiteľka, ktorá upozorňovala na problém a ten problém tam asi je. Skús s a s nimi dohodnúť že pôjdeš aj ty alebo to nechaj tak. Nikdy nevieš čo sa stane. To, že ti teraz zastane pred cestou, nemusí sa stať, keď budú niekde na výlete. stačí malá nepozornosť a nešťastie je na svete. Keby som ja mala také dieťa, tak ja sama by som sa ho bála pustiť. Buď by som išla s nimi alebo mu radšej spravila iný program. A čo sa týka spôsobu, akým ti to oznámili. Tak ľudia sú rôzni. Každý rieši situácie inak, či už je to správne alebo nie. Možno ani nerátali s tým, že by si chcela ísť s nimi. Porozprávaj sa s nimi a uvidíš ako to dopadne.
Vzdy sme sa snazili brat vsetky deti, ale aj nam sa stalo ze sme raz jedno dievcatko nechali v skolke, aj ked vekovo zapadala do skupiny s ktorou sme isli do mesta, dieta boli tazko zvladatelne, bezne sa nam na prechadzke vytrhla a utekala si po svojom, z toho dovodu sme aj prestali chodit na prechadzky a ostavali sme len na skolskom dvore. Nemam nic proti inkluzii, ale aj ta sa neda robit s akymkolvek dietatom, najma ak su dve osoby na 20 deti.
@luccija neviem, kam idu, nedostala som sa po tieto informacie, kedze bolo oznamene, ze on nejde 😅 ale urcite nie daleko, kedze musia sa vratit na obedny spanok. Mam auto, nie je ziaden problem ist s nimi ako dozor, ci byt na telefone a pri naznakoch nespoluprace tam ihned ist po neho.. Neviem no, je to vyclenovanie z kolektivu, ktore sa mi nepaci. Navyse, sama by som aspon videla, ako sa sprava. Ja nemam problem povedat, ok, toto je vela, rozumiem a na dalsi vylet tento rok uz nepojde. Aj si to vydiskutujem s malym, preco. Ale sposob oznamenia sa mi nepaci, nesuhlasim s nim 🤔
Sama píšeš, že keď je s deťmi, tak nevnima nič iné. Na výlete budu väčšinou práve tie deti. Mali ti ponúknuť možnosť ísť ako doprovod, škôlka do ktorej chodil synovec si pred výletom zisťovala od rodičov, že kto by sa mohol pridať a vždy sa ich zopár našlo, alebo šiel niekto iný z rodiny. Slušne sa ich na to opýtaj, že či aj oni majú takú možnosť. Ak nie, tak bohužiaľ, nič strašné sa mu nestane. Treba myslieť aj na tu druhu stranu, ake je to pre nich
Môžeš ísť s ním?ak, áno chod...
tak to že sa ti nepáči spôsob oznámenia, si mala povedať rovno im.
Mne jedna ucitelka povedala, ze je stale jednou nohou v base. Pri niektorych detoch je to naozaj narocne a stavat ucitela pred situaciu, kedy sa v sekunde musi rozhodnut, ci necha skupinku deti same a ide nahat jedno dieta, ktore si v tom momente zmyslelo, ze musi preskumat palicu na druhej strane cesty alebo ostane strazit skupinku deti a bude dufat, ze to jedno dieta zazrakom prezije a nezrazi ho auto, je nefer voci ucitelovi. Pri niektorych detoch sa ucitel moze aj rozkrajat a pouzit najsamlepsiu metodu, tak je to narocne, kedze tam ma dalsich xy deti.
Ano syn ma diagnozy, ale prakticky sa neskutocne zlepsil od tej doby. Len vtedy mi bolo aj tych uciteliek v skolke luto, lebo non-stop ho niekto musel mat na dohlad, aby ako opica niekde nevyliezol ci niekde neodisiel... este aj v nultom rocniku ho dva krat poziarnici davali zo strechy skoly dole (dali ho dole a on tam vyliezol zas, lebo si tam zabudol pozbierane lieskovce) a odisiel autobusom s kamosom do zoo (rozumej v cudzom meste), lebo ho to "napadlo", dotiahol ho nazad autobusar, cela skola hore nohami (specialna skola s posilnenym personalom a aj tak..)...6 rocne deti... Ja alebo muz som sprevadzala na vacsine vyletov kvoli nemu. Aj do skoly v prirode buduci rok idem 😂 Maly urazeny na smrt, ci to vazne 😂 V skole ma normalne asistentku.
Ale to uz je mimo temy, to nie je vobec vas pripad. Mozno vylucili viacero deti, urcite to nie je len tvoj syncek. Urcite je to na rozhovor s ucitelkou a ponuknutie riesenia, nie je dovod im nedovolit vam dvom ist s nimi s tym, ze ty budes mat dieta v svojej zodpovednosti. Hlavne sa spytaj syna, ci vlastne on chce ist alebo si spravite pekny den doma.
Asi by ma to mrzelo, ale zrejme sa synček inak chová doma s Tebou a inak rešpektuje učiteľky. Osobne by som si vzala voľno, pokiaľ je to možné, a šla s nimi. Aspoň by si videla, aký je a vedela lepšie zhodnotiť celú situáciu. Podľa mňa je to ale zvláštne správanie učiteliek. U nás je to skôr naopak. Keď sa rodič bojí a nechce dieťa pustiť z dôvodu horšieho správania, učitelia sa prihováraju aby dieťa na výlet šlo. Potom sa nikdy poriadne nezacleni do kolektívu.
Mňa by to veľmi mrzelo keby sa to stalo, normálne by mi bolo do revu...takéto vyčlenenie sa mi vôbec nepáči...mali hľadať riešenia..a v prvom rade ti navrhnúť ist s nimi ako dozor,aby si si ho dozrela....takže by som išla za učiteľkou/riaditeľkou a dohodla sa s nimi,že tam prídeš svojím autom..on pekne s nimi autobusom...a mimo cesty autobusom si naňho dozries...
Mna by mrzel ten spôsob, akym ti to oznamili. Ideme na vylet, ale vas ostane doma. Bodka. Mohli ti navrhnut x inych riešení. A keby nakoniec aj tak nešiel, uz by som to uplne inak brala.
Ja spôsob oznámenia pokladám za správny. Nepovažujem to za vyčlenenie z kolektívu. Tvoj syn má tri roky, podľa mňa to tak ešte nevníma ( v tomto veku to žiadne moje dieťa tak nevnímalo, ani žiadne dieťa z okolia).
Je to ale pre teba výrazný signál. Skutočne si to nemaľuješ krajšími farbami, ako to je? Ja rozumiem, že keď si s ním sama, ste v pohode. Skús si ale sama uvedomiť, koľko sa pri tom svojmu synovi prispôsobujete. Je to normálne, žiaden dospelý nebude hnevať svoje dieťa a situáciu prispôsobí tak, aby predbehla v pohode. To sa ale veľmi mení, ak je detí viac, ak sa rodič musí prispôsobovať aj iným okolnostiam.
Skús proste urobiť program a dodržať ho, nebrať až tak ohľad na jeho želania. Nezastaviť sa kde chce, nerobiť čo chce. Bude spolupracovať?
Chápem aj tvoje rozhorčenie a aj postup škôlky. Byť však učiteľkou v škôlke, zavolala by som si ťa ako rodiča vopred, problém vydiskutovala a rovno ti navrhla účasť na výlete. Akurát nedávno sme sa s manželom zamýšľali nad tým, aké riziko učitelia podstupujú, keď idú na výlet s toľkými deťmi, že rodič veľakrát nezvláda svoje 1, ale očakáva, že učiteľ dá 20 besných. To neber osobne, je to len taký všeobecný pohľad. 🙂
chapem ta, ale na druhej strane chapem aj ucitelky. Ked u nas bol v skolke vylet, tak vzdy hladali, kto z rodicov by isiel s nimi, kedze dve ucitelky na celu triedu bolo zalostne malo. Ak sa nenasiel ziadny rodic, tak isli len po okoli na kopec s dekami a tam piknikovali. Ak sa nasli aj ochotni rodicia a isli s ucitelkami, tak isli aj dalej, objednali autobus a do ZOO boli. Niekto tu hore pisal, ze treba viac uciteliek. Suhlasim, ale kedze vylet je o dva tyzdne, toto asi nie je cesta, viac uciteliek, kde teraz najdu ucitelku ochotnu ist na vylet so skolkou?? Treba mozno ucitelka m navrhnut, ze pojdes aj ty ako doprovod apomozes im, urcite bysa potesili.
@zuzliq syn je vo vyvoji napred, zhodnotene pediatrickou, aj neurologickou, ukoncili sme sledovanie uz, mal spomaleny psychomotoricky rozvoj, to ma od 1,5r ok, verbalne a rozumovo je a bol vzdy popredu. Vela veci vnima a diskutuje o nich, takze viem, ako to bude vnimat, ze deticky idu na vylet, dnes tej radosti bola plna satna, pytal sa ma s radostou na aky vylet idu, hovorim mu, neviem, ale spytam sa pani ucitelky, povie nam. Rec ma ako dospely clovek, aj co sa formulacie vety tyka, aj obsahovo, samozrejme o politike a ekonomike nepokecame 😅 ale naozaj, objektivne, je popredu. Nie je ako standardne 3r dieta. Len tolko k tomu, ze si ho naozaj nemalujem krajsie, aj sama pisem, ze s detmi je iny a vidim to aj ja. Ved som to potvrdila, o co mi ide, je ten sposob oznamenia a to, ci to takto byva, alebo si oani ucitelky ochotne hladat riesenie, napriklad ze by prizvali rodica ako dozor. Nemam s tym najmensi problem. Chcela som vediet skusenosti, celkom podnetne su niektore prispevky, vedela som, ze mam napisat 🙂
pozri sa, v živote človek zažije situácie, ktoré jednoducho nebudú podľa neho. nie všetko sa dá prispôsobiť jednému človeku. Možno teda určite ti to mali oznámiť skôr, príp. si mohla ísť s nimi ale zbytočne tu uvádzať ako komunikuje tvoj syn, aký je popredu, keď nie je schopný zvládať svoje ,,emocie,, a je ako neriadená strela. uvedom si, že tie učitelky majú zodpovednosť za tie deti. Jednoducho vyhodnotili situáciu tak ako vyhodnotili (podľa mňa správne). Učitelka tam má 15-20 detí. Nie len to tvoje. Vy sa mu stále prispôsobujete. To učitelka nemôže robiť pri toľkých deťoch. Teraz tu nejde o to, nakoľko je vyspelý o akých témach je schopný diskutovať ale o jeho správanie sa a bezpečnosť.
@zuzliq a k tomu programu a dodrziavaniu - uz v uvode pisem, ze mame jasne hranice. Ked sme len tak na prechadzke, stojime pri vsetkom zaujimavom. Prave pre to, ze sme na prechadzke. Ale ak potrebujem ist niekam cielene, nevyhnutne, da sa s nim dohodnut. Boli sme kupovat topanky, cestou mame stavbu s bagrami. Uz doma som mu vysvetlila, ze na stavbe budeme stat a pozorovat panov az cestou naspat. Pri stavbe som mu to zopakovala a bolo. Ako pisem v uvodnom prispevku, nehadze sa mi na zem ani nic podobne, velmi dobre fungujeme na principe vysvetlovania a zdovodnovania. Potom sme isli okolo jeho milovanej fontany 😅 tiez iba mrkol a slubila som mu, ze cestou naspat sa tam posadime a popozerame. Cesta tam pol hodinu, domov hodinu 😅 nie som s nim vonku sama, mam este mladsie dieta. V pohode ideme domov vzdy, ked to je treba, rozumie, ze bratcek je hladny, unaveny, pokakany.. Ako pisem, mame bezne "detske rozmary" typu jogurt chcel z kelimku a nie z misky, rozok mal byt nakrajany na kolecka, jemu nechuti rozkrojeny pozdlz a podobne 🤗 bez toho by to neslo. Ked mu nechcem uvarit na obed krupicovu kasu, hneva sa, kym si to nevysvetlime, potom uz dobre.. Mam najprisnejsie hranice zo svojich kamaratiek, to som si uz viac krat uvedomila. A rozumiem aj tomu, ze tu na MK je to k neuvereniu, takze rozumiem aj komentaru vyssie, ze anonym si opise dieta len v tom dobrom a to zle zamlci. Ja otvorene pisem, ze ano, s detmi divoky je a rozumiem 🤗 riesim sposob podania a ako to byva na inych skolkach
lenže na tej prechádzke si ty s ním. Ke´d s ním pôjdu učitelky na výlet bude tam s ním ešte dalších 15 detí. Budú rozbláznené, rozbesnené. Dáš ruku do ohňa, že nemôže skočiť do cesty, že bude stáť? Ke´d píšeš že s deťmi je taký rozbláznený že nevníma? Ty si ideš stále svoje. Keď je so mnou, keď je s nami. Lenže potom si odporuješ a píšeš niečo iné, keď je v kolektívne . A na tom výlete bude v kolektíve. Takže treba sa na to pozerať z tejto stránky.
Tu musíš rozlišovať dve situácie - keď je s tebou je iný a keď je v kolektíve je iný.
@rosabel dakujem, ano, ako dozor by som urcite rada isla, uz som aj vyssie viac krat napisala, ze nie je problem. No taky navrh nezaznel, nebola ziadna otvorenost diskusii, len oznam. Takze nebudem to silit, nejde, nejde. Len ma mrzi sposob jednania. Neviem, ci som to vyjadrila tak, aby som bola spravne pochopena. Nas syn vonku poslucha, v tom je to ine, nema tendencie behat po ceste, nikdy mi na nu z chodnika nevybehol, pred prechodom sme ho naucili zist z odrazatka a cakat nas. Nemam najmensi problem ist s nim na vylet, ci sama, ci s muzom. V tom je to ine. Oni ho zase vnimaju v tej rozkokosenosti, ked je s detmi, ze vtedy sa jasi a nevnima, aj tomu rozumiem, ze maju strach.. Lebo viem, ze popri detoch sa rozblazni. Ale su presne aj ine riesenia, ako oznam, ze vsetci idu a vas nie, rozhodli sme sa tak 😥
@kvetinka75 ano, ja to takto aj vnimam, aj sama pisem, ze to tak je, len ukazujem na to, ze vie bez problemov aj tu "spravnu" variantu spravania sa, aby sme si nemysleli, ze je nezvladnutelny v "beznom zivote". Preto ma zaujima, akym sposobom je toto riesene inde, v inej skolke, inom kolektive, presne to, co viacere maminky pisu, ze by isli ako doprovod. Lebo rovnako rozmyslam aj ja, ale neviem, ci je to mozne, ci je to ok ako riesenie situacie. Ci takto niekto bol, alebo je to kontraproduktivna hlupost.
Bude doma, pojdeme na vylet sami, aby mu to nebolo luto, takze program ok, len ten uzatvoreny sposob oznamenia a ziadne navrhy, co s tym..
tak sa sťažuj u učiteliek a povedz im, že nabudúce nech ťa informujú skôr že by si chcela ísť s nimi. U nás ,,problémové,, deti zostávali doma, lebo ani ich rodičia sa nechceli trepať na výlet. Za to chodili iní, ktorých deti išli a učitelky si pochvalovali. Ale všetko je to o komunikácii. Takže smelo za nimi a vydiskutovať si problém a dohodnúť sa na riešení v budúcnosti. Držím palce
A navrhla si riaditeľke,že môžeš ísť ako rodic-dozor s nimi,keď pôjde syn?
Ako matku ťa chápem,no chápem aj učiteľky. Si zober,že berú si na starosť kopu deti,keď jedno bude výstrajat a budú ho vkuse riešiť,zbytok deti je ohrozených.
Obzvlášť,keď sú to škôlkari.
@kvetinka75 dakujem, urcite sa s pani ucitelkou este porozpravam, presne v duchu ako pises. Ale neberiem to ako staznost, ale ako diskusiu. Ja by som prave urcite isla, aj pre mna fajn, vidiet, ci je taky rozsanteni ako ho pri detoch poznam ja, alebo ci je to este horsie.. Ja ako pani ucitelka by dom tu mamu zavolala hned, v zmyle, no pod sa na to sama pozret 🤗 ak by to malo byt take vazne.
Oprava, rozsantenÝ

Vždy sme brali všetky deti aj sme mali jedno s
autizmom, ale zvladnutelne. Kam idú na výlet?
Išla by som s ním, ak sa Ti dá S nami bolo pár mamin a tie brali a platili aj za druhé menšie, väčšie dieťa, ktoré si zobrali.Ak sa doteraz nesťažovali je mi to zvláštne...