icon

Učiteľka v škôlke zbila moje dieťa

janickacrazy
31. mar 2014

Ahojte mamičky, som z toho ešte stále v šoku, malý mi dnes po príchode zo školky povedal, že pani učitelka ho zbila v školke. Najskor som si myslela, že si vymýšla, ale ked som sa ho pýtala dalej, zdalo sa mi, že to všetko znie dost presvečivo a malé deti v takýchto veciach asi ešte nezvyknú klamat si myslím. Má 3 roky. Vobec neviem čo s tým, či mám íst len za učitelkou alebo rovno sa sťažovat riaditelke na tú učitelku, ako by ste to riešili vy? Dakujem.

vejula
22. apr 2014

@0silvia0 no ja mam sice deti živé, ale napriek tomu, niesom ten autoritatívny typ rodiča a s tým som išla aj do tej škôlky. Ale priznavam decka mi velmi rychlo prerastli cez hlavu a riadne somnou cvičili. Taký ten spôsob bez nejakého uplatnenia autority by bol možný možno v nejakých 5-6 členných skupinách, kde sa skutočne môžeš venovať deťom absolutne individualne. PRi 20 deťoch je to velmi naročné. To by človek musel byť vyzbrojený nadprirodzenou charizmou aby ho dokazali rešpektovať všetky deti prirodzene, bez toho aby musel budovať v nich autoritu. Možno jak JEžiš alebo Budha, ktorého nasledovali zástupy ludí, lebo boli ohromení ich osobnosťou samou o sebe.... A na tych sa veru nehrabem 😀

zuzkat1
22. apr 2014

@nika185 take deti ako opisuje @vejula su bezne a deti s autizmom veru nicia sk.majetok;-)

mamulka211
23. apr 2014

@0silvia0 :Nemyslim si, ze sa na svet rodia normalne a mimoriadne deti, su len deti roznych druhov rodicov.Jednych hypermodernych, ktori maju nastudovane stovky modernych knih o rodicovstve a bez knihy sa dietatu neodvazia ani prihovorit, vziat ho na ruky, alebo mu dat nieco zjest a potom je ta druha skupina, ktora vychovava deti podla vzoru svojich rodicov a starych rodicov.A sama si odpovedz, ktora z tych dvoch skupin vychovava lepsie. Dnes sa rodicia deti neodvazia vystavit ziadnemu stresu zo zvyseneho hlasu, toboz nejakeho lahsieho telesneho trestu, alebo zakazu oblubenej cinnosti, lebo sa docitali, ako velmi to ich deti psychicky poznaci.Ak si pozries nejake starsie filmy o zivote deti z minulosti, ako dreli od malicka a pomahali rodicom, ako doslova same bojovali o prezitie neraz v zime o hlade s telesnymi mukami, bez moznosti vzdelania a podobne a navzdory tomu z nich vyrastli hodnotni ludia, ktori nejdu v 15 skocit z mosta, lebo zistia, ze zivot nie je taky idealny a ze ten ich sklenik, v ktorom sa ich snazili drzat ich rodicia, je len iluzia.

vejula
23. apr 2014

@zuzkat1 samozrejme, že sú. Manžel robí v pedagogicko-psychologickej poradni a problémové deti zo škôlky rieši. A sam hovorí o tom, že takéto detičky bývaju väčšinou preradené do tried s čo najnižším počtom detí, pretože, čím menej detí, tým väčšia šanca, takého šintra zvládnuť, resp. tým väčšia možnosť individualneho prístupu.

zuzkat1
23. apr 2014

@vejula ja som tu pisala par stran dozadu o dievcati z ihriska,cca 5 rocnom,kt.tam robilo zle az sme sa ja a moja 4rocna dcerka odtial zdvihli a odisli sme. Ta mala tam bola sama! A Napriek napominaniu stale robila zle. Moja dcera odvtedy to ihrisko vola: "tam Kde bolo to zle dievca". A zial realita je taka ze velmi nerada chodim na ihriska lebo taketo deti su vsade a hrozne je,ze ich rodicia sedia na lavicke a rozoberaju ktovie co,zatial co ich decko terorizuje okolie.

0silvia0
23. apr 2014

@mamulka211 no asi je aj ďaľšia kategória rodičov, lebo ja nespadám ani do jednej ani do druhej (ktoré si uviedla) 🙂 Nemám naštudované moderné knihy, ale ani nevychovávam deti podľa vzoru mojich rodičov a starých rodičov. Staršie filmy z minulosti sú fajn, ale dnešné deti porovnávať s deťmi spred 100 rokov jednoducho neexistuje - to by si dnešné deti musela presunúť do toho prostredia aby mohli zaujať adekvátny postoj. Svet je stále vo vývoji, ľudstvo je vo vývoji, nemôžeme od dnešných detí chcieť aby chápali svet tak isto ako sme ho chápali my, naši rodičia a starí rodičia. Na dnešné deti veľmi pôsobia masmédiá, oni vidia ako sa žije aj inde, porovnávajú, novými informačno-komunikačnými technológiami sa im rozvíjajú iné mozgové centrá ako sa vyvíjali nám, keďže majú úplne iné podnety ako sme mali my a naši rodičia, prarodičia... Svet zastaviť nejde! A veru z mostov sa skákalo aj pred 100 rokmi, nezvládnuteľné decká boli aj vtedy, ja by som takto nezovšeobecňovala...
Samozrejme týmto nechcem povedať, aby sme nechali naše deti bez mantinelov, bez hraníc. Práveže vychovávať deti v dnešnom svete je oveľa ťažšie ako pre rodičov, tak i pre pedagógov a nájsť tú správnu cestu je skutočne niekedy ťažké. 😒

mamulka211
23. apr 2014

@0silvia0 :Ak do triedy k ziakom posles dve ucitelky, k obom sa budu ziaci chovat rozdielne, podla toho, aka osobnost ta ucitelka je.

mamulka211
23. apr 2014

@mamulka211 :ja to vidim aj doma, ked vojdem do detskej izby ja, deti vyskocia od pc a rychlo zbieraju po zemi papieriky a odnasaju taniere z pisacich stolikov, lebo vedia, ze bude zle.Ak vojde manzel a zacne hystericit aky maju bordel, ani nezdvihnu hlavy od pc.Ak poviem ja chodte vonku so psom idu, ak povie manzel nikto sa ani nepohne...Lebo vedia co bude nasledovat , ak ma neposluchnu. 😀

0silvia0
23. apr 2014

@mamulka211 no veď jasné, dnešné decká sú tak vyspelé, že z diaľky zacítia prirodzenú autoritu a ledabolú akože autoritu. Decká dobre vedia kto to myslí vážne a kto sa na autoritu len hrá. 🙂 Dnes by taká autorita s remeňom a bičom ako bola pred 100 rokmi len tak neprešla, pretože dnešné deti vedia, že majú svoje práva - kedysi deti ani nevedeli čo je to ľudské právo. Keďže dnešné deti sú veľmi vyspelé, tak rodičia musia byť krok pred nimi aby ich dokázali dostať tam, kam potrebujú. Samozrejme sú aj rodičia takí o akých píšeš, ale ľudia sú skutočne rôznorodí tak ako deti.

vejula
23. apr 2014

@0silvia0 skôr poznaju nasledky ako pisala mamulka. Napr. ja som makkyš a nedokažem sa henvať dlhšie ako 5 minut... Jednoducho to nejde..... po 5 minutach zabudam, že som sa hnevala, neodolam tým očiskám a prihováraniu.... manžel je tvrdší, on sa zatne a koniec, dá pocitiť dieťaťu, že to prehnalo a neprejde ho to len tak behom pár minut. Takže deti velmi dobre vedia, koho sa viac oplatí neposluchnuť.

gabu_lienka
23. apr 2014

"obrat moci" alebo prečo by mali mať deti jasné hranice...
http://waldorfskaskola.sk/clanok/2013/obrat-moc...

0silvia0
23. apr 2014

@vejula ja som tiež ten tvrdší typ rodiča, zatnem sa a dám dieťaťu pocítiť že niečo prehnalo. Len ja všetko automaticky čo tu píšem aplikujem na oveľa staršie deti 10+ a vy s mamulkou mám pocit že to aplikujete skôr na predškolský vek poprípade mladší školský vek. Pretože u starších detí je to tak, že svojho rodiča si dobre poznajú a tak isto poznajú aj následky ktoré budú po neuposlúchnutí.
Mám pocit že aj tak všetky hovoríme to isté, len si to automaticky aplikujeme na tú "svoju" vekovú kategóriu ktorú máme doma a preto niekedy vidím tie odchýlky v pochopení jedna druhej. S deckami staršími sa o probléme viac komunikuje a tam dávno neplatí bac-bac po ručičke a no-no-no ako u krpcov.

0silvia0
23. apr 2014

@gabu_lienka výborný článok. Len čo teraz s tými rodičmi, ktorí len upokojujú potreby dieťaťa a je to ich priorita? Sama poznám vo svojom okolí také matky a samé sú presvedčené že robia skutočne to najlepšie pre svoje dieťa a inak to vidieť nevedia.

cobhan
23. apr 2014

@gabu_lienka ten clanok som niekde citala nedavno a zial je to pravda, rodicia obiehaju okolo svojich deti az moc, vsetko za ne riesia, davaju im vsetko pod nos a ked ma dieta spravit nieco samo tak bud to neurobi, lebo nevie ako na to alebo zareaguje totalne nevhodne

vejula
23. apr 2014

@0silvia0 ja si myslím, že to tak býva vo väčšine rodín... Že jeden z rodičov je ten makší a druhý tn prísnejší... A dokonca si aj myslím, že je to tak dobré. KEby boli obaja tvrdaci, alebo obaja primakky , asi by to nebolo najlepšie. Samozrejme dôležité je aby rodičia navzajom o sebe vedeli, pred deťmi nezhadzovali výchovu toho druhého a rešpektovali ju.

lucia466
27. apr 2014

Na moje dieťa nikto nesiahne a duplom nie učka v školke ! Ja som nervaňa ja by som narobila strašny bordel 😀

mamavera
28. apr 2014

@gabu_lienka úžasný článok, absolútny súhlas!!!!!!

judka
27. máj 2014

@janickacrazy ahoj ako ste to nakoniec doriesili mne ma cdera uz 6rokou ma posledny mesiac v skolke uz sa vselico stalo vselico sme riesili.... ale teraz prisla prvy krat zo skolky ze jej vraj spadla ceruzka pod kachle a bala sa ucitelke poveat lebo sa bude hnevat potom vysvytlo ze volaktory den dostala aj na zadok lebo ucitelka uz povedala ze si maju odkladat hracky a ona isla podat palicku chlapcekovi co tam bol na navsteve sa hrat , boli na pieskovisku

janickacrazy
autor
27. máj 2014

@judka Už som to písala niekde vyššie, bola to učitelka z inej triedy a vraj moj malý nechcel cvičit v telocvični a rušil ostatné deti tak ho dala sediet na stoličku bokom, ale samozrejme tam tiež sediet sám nechcel, tak ho vraj chytila za ruky, aby ho tam podržala na tej stoličke. A on to zobral, že ho zbila. No neviem ozaj ako to bolo, lebo malý stále tvrdí, že ho zbila pani učitelka, no kedže je z inej triedy a teda s nou neprichádza do kontaktu vačšinou, tak to už neriešim a som rada, že s našu učitelku má malý rád. Tak dúfam, že už bude všetko v pohode, zatial je všetko ok.

janka_mamka
27. máj 2014

@jadodka ano o tom dačom som už počula

luciade
Autor odpoveď zmazal
sorciera24
18. sep 2015

@luciade ist za ucitelkou a porozpravat sa s nou.....totiz, to co sa dozvies od dietata moze byt skreslene, primyslis si k tomu svoje a problem je na svete....ak chces riesit a vyriesit, treba sa porozpravat s ucitelkou! normalne, pokojne, povedat ju co ta trapi, co trapi dceru a pytaj si rady aj od nej...ako dcere mozno pomoct, aby sa nebala ci nemala zo skolky traumu....verim, ze s ucitelkou najdete spolocne riesenie...

zuzanka.zuzu
18. sep 2015

@luciade ja nechápem čo preboha riešiš ???? okamžite ju ber odtiaľ preč... či chceš, aby si aj ona pamätala v dospelosti ako dostala trsteničkou po ruke a bejzbalkou do hlavy? a to ju ešte chceš presviedčať, že jej tam bude dobre???

luciade
18. sep 2015

@zuzanka.zuzu utek nie je riesenie, nikde a nikdy v xivote nebude vsrtko 100%-ne,ide skor o to,ako sa s tym popasujeme,kludne to moze byt ako sorciera24 pise,trochu skreslene,ale kazdy ma prezivanie reality trochu ine,nechcem,aby utekala,chcem jej pomoct to vyriesit a to k spokojnosti vsetkych,hoc som z toho smutna,verim v zdravy rozum

luciade
18. sep 2015

@sorciera24 dakujem za peknu,rozumnu a prijemnu radu,dufam,ze to zvladneme,ucitelka je mladucka,vidim na nej trochu nervozitu z deti,ma 24 deti na starosti,nikdy tam nie su obe naraz,tak to da zabrat...ale strach ma dcerka riadny na to,ze je to cirkevna skolka,ja som sa tak tesila,ze tam bude krasny pristup

worker_falcon
18. sep 2015

@luciade najprv sa porozprávaj s učiteľkou, skús nenápadne zapriasť rozhovor, že ako sa dcére darí, ako sa správa, a tak. Možno dôjdeš k záveru, že sa jej na "bitku" ani pýtať nebudeš. A ak je učiteľka trošku bystrá, tak jej dopne, a vysvetlí, ako k situácii došlo a čo sa vlastne stalo. Pokojne sa to dá vyjasniť najľahšie.

Mimochodom, v škôlke sa dieťa prejavuje inak, ako doma, to je jasná vec. A sú na neho kladené iné požiadavky v kolektíve, kde sú deti v pomere 24:1, ako doma, kde sú v pomere 1:1 či 1:2. Dieťa sa inak správa, keď je centrom pozornosti, a inak, keď je stratené v kolektíve a nie je mu venovaná pozornosť 1:1.

Ak bol mierny telesný trest opodstatnený, tak jediné riešenie rozumného rodiča je vieš, aké. Postaviť sa za učiteľku, nie proti nej. Lebo to bude dieťa využívať a bude ťažiť z toho, že vás stavia voči sebe. To majú deti zmáknuté a zvládajú to veľmi dobre, keď napr. nie sú vo výchove jednotní otec s mamou. Alebo so starými rodičmi.

111alenka
18. sep 2015

@elanor učiteľka nemá právo biť dieťa,bitkou sa nikdy nič nevyrieši a ona je tá posladná,kt.by mala položiť ruku na dieťa.Tá učiteľka nepatrí medzi deti a tobôž už nie k takým malým.mala by ona vyhľadať potrebnú pomoc,ak si nevie poradiť s deťmi ináč ako bitkou.Ja by som jej to určite neuľahčila aj keby moje dieťa spravilo čokoľvek.Bitka nepatrí medzi výchovné metódy.

elanor
18. sep 2015

@111alenka ty prosim ta co riesis? vyse roka staru udalost? citala si vobeec aj tu diskusiu dalej? Maminka povodneho prispevku prehanala, ani nevedela co sa stalo alebo nestalo, a uz robila zavery a rozbehla zbytocnu diskusiu. Nakoniec z nej po par dnoch vyliezlo, ze si to jej maly cele vymyslel a nic sa nestalo.
Tak akoze naco este okolo toho mutit vodu???

libka1
18. sep 2015

ja sa cudujem ze ucitelka este v dnesnej dobe udrie dieta, myslela som ze to uz nerobia. ja mam v skolke druhe dieta a nikdy sa nic take nestalo. a to mam chlapca nezbednika poriadneho a vedia si s nim rady aj bez telesnych trestov. obcas si posedi na "mrchavej stolicke" 😅 tiez som za to rozobrat to s ucitelkou a neutekat hned inde. pridu aj horsie problemy v zivote a utekom sa nikdy nic nevyriesilo. utiect sa da tak akurat pred povodnou, pred problemami nie. co sa tyka telesnych trestov urcite by som v tom ucitelku nepodporovala ani sa nestavala na jej stranu ako radi @worker_falcon skor by som ju poprosila nech taketo situacie riesi nejak inak, ak teda vobec dceru udrela. moj syn ma velmi bujnu fantaziu a velakrat si vymysli uplne nezmysly a povie ze to mu ucitelka povedala. pritom je jasne ze taku volovinu by mu v zivote nepovedala. v kazdom pripade tvoja dcerka sa cohosi boji a treba zistit coho, aby ste jej pomohli.

alaguema
18. sep 2015

@luciade Ako je možné, že ťa tam napriek daptačnému programu učiteľka "nechce". To sú čo za spôsoby? Na tom by som trvala. Jednak poskytneš oporu maličkej a budeš mať možnosť sledovať ako to tam chodí. Pred tebou ju biť nebudú, ale mnohé sa dá vypozorovať aj tak. Pokiaľ skutočne dieťa opakovane udreli, nenechala by som ju tam. Útek nie je riešenie, ak ide o dospelého človeka, ktorý si vie poradiť a nie ak ide o bezmocné dieťa.