icon

V škôlke len doobeda - vegetarián

bouny
4. máj 2016

Ahojte,kto z vas mal dieta v skolke na doobedie, najlepsie bez stravy, ako ste to zvladali? Sme vegetariani a u nas v skolke vege nevaria. Po dohode sa da len desiata,ktoru mamicka dietatu zabali z domu. Dovod pre skolku pre mna su deti a kolektiv a jedno dieta mam aj predskolaka. Da sa to zvladnut? Niekedy si pripadam ako z Marsu - prehovaraju- "to,ze vy s manzelom ste vege,chapem,ale to,ze nutite dieta..!". Piste☺

buckeye
5. máj 2016

@jaron nespravny zaver? V com ze evolucia nie je cielena, resp ide bez hlbsieho zmyslu?

datelinka31
5. máj 2016

@buckeye ano? A ako sa meni ten cas vzhladom na teplotu, kolko sa travi teple maso a kolko studene? Predpokladam, ze drasticke odchylky tam nebudu, ale myslim, ze velmi dobre vies, co som chcela povedat..

lauricka
5. máj 2016

dovodom na specialnu stravu v skolke byva nejaka diagnoza. Nosit si vlastne jedlo, podla mna, vo vacsine skolok vobec nedovoluju, aj kvoli hygiene,to vam urcite riaditelka vysvetli. To, ze rodic vymysla, nie je dovod na nejake ustupky. Ze vy ste urobili z dietata vegana, nie je problem skolky, tak preco by to mala skolka akokolvek riesit? Maju inu pracu.

lauricka
5. máj 2016

@buckeye inak, teorie vselijake sa daju vymysliet. Treba si vzdy klast otazku A co ak nie? Napriklad male deti vedia lepsie travit mlieko, dospeli s tym mavaju problemy. Pride mi to dost logicke. Ale co sa tyka maleho dietata a vymyslania s jedlom, tam by to malo byt rozhodne pod dohladom odbornika, ktory dozrie na to, ze ma dieta vsetky ziviny a v takom zlozeni ako potrebuje. A ja osobne by som s tym nezatazovala nejake institucie ako su skolky a skoly. Preco by to mali riesit? Lebo vy mate nejake teorie? Viete,aj z druhej strany sa na to treba pozriet troska.

buckeye
5. máj 2016

@datelinka31 pozri ked budes porovnavat rastlinny vs zivocisny protein a ich dlzku travenia, je priblizne rovnaka, rozdiely v casoch travenia je protein vs tuk vs sacharidy, resp skroby, to preco som spominala kombinacie je dovod, ze rozlicne zlozky sa travia inak a v inych prostrediach, ak si das protein so skrobom travenie spomalis, ak s niecim, co obsahuje dostatok nestravitelnej vkakniny travenie, resp cas straveny v creve skratis, napr maso so zemiakovou kasou bude dlhsie, ako ked si das miesto kase salat a napr aj ta priprava, inak stravitelny je rezen na masti/kokosovom tuku ako na slnecnicovom oleji, ten na masti a kokosovom sa travi lahsie, inak sa travi maso, ktore je tucnejsie a inak ktore je chudsie, tuk travenie spomaluje

buckeye
5. máj 2016

@lauricka no ak ste citali vsetky moje prispevky, tak sa tu snazim prave vysvetlit, ze u dietata by som vegetarianstvo neriskovala 🙂 (zvlast ak jeden rodic vegetarian nie je, resp mu tato strava nevyhovuje zdravotne, nemusi totiz zdravotne vyhovovat ani jemu)
Ano deti travia mlieko lahsie, ale su populacie (a my sme nou na 70%) kde s travenim nemaju problem ani ti dospeli 🙂

adelusha
5. máj 2016

A vy ste s mužom od narodenia vegetariáni? Pýtam sa zo zvedavosti, lebo v poslednej dobe som tu zaregistrovala viac diskusii a príspevkov o vegetariánstve deti, ale nikde nikto z rodičov vegetariánov nepísal ze aj on bol od narodenia vegetarián a teda ma odskúšané a dokázané, ze je to zdravé a vhodne aj pre dieťa. Môj názor totiž je, ze ked ma človek tráviacu sústavu -počnúc zubami, pokračujúc žalúdkom a tráviacimi šťavami- vyvinutú ako všežravec, tak by sa tak mal aj stravovať...

datelinka31
6. máj 2016

@adelusha
@lauricka na to sa opytajte mamiciek, ktore tak vychovavaju deti, je tu zopar takych tem v archive. My sa na to pozerame aj z druhej strany a pochybujem, ze nejaka matka by chcela pre svoje dieta nieco zle.

adelusha
6. máj 2016

@datelinka31 ja nemám cas prehľadávať archív 🙂 pýtam sa mamičky co založila tuto diskusiu, kedze piše ze su obaja aj s mužom vegetariáni. Netvrdim ze chcú pre dieta nieco zle. Napr. žiadny rozumný človek nebude psa kŕmiť hráškom a šalátom a kravu zase mäsom, rešpektujeme ako sa vyvinuli a takú potravu im dávame. Ale aj tak sa nájdu ľudia co do svojich psov pchaju čokolády a koláče a tvrdia ako ich milujú a pritom im tým škodia. A zase kravám davaju mäsokostnu mucku a potom su z toho epidémie BSE a neviem co este. Proste prírodu netreba znasilnovat.

bouny
autor
8. máj 2016

@adelusha ahoj, prosimmta najdi si v diskusii moj prispevok a prispevky jarona. Aj WHO uz davno neriesi,ci je vegetarianstvo zle,ale ako spravne slozit veget.stravu a ano, som odmala vegetarianka☺ A chcem sa opitat ja teba, ty mas zkusenost s dietatkom v skolke len doobeda,lebo ak nie,tak nechapem,preco sa tu zapojujes. Takisto aj druhe mamicky.

adelusha
8. máj 2016

@bouny ja netvrdím ze vegetariánstvo je nieco zle, len som bola zvedavá na osobne skúsenosti. Ano, obcas je moje dieta v škôlke len doobeda, ale nie kvôli strave, práveže ja som rada ak sa tam aj naobeduje, kedze dostane čerstvo navarené teple jedlo aj s kadejakými prílohami a šalátmi a vačšinou tam zje za cely den viac zeleniny ako doma, lebo to jedia aj ine deti, tak zje aj on. Nosiť jedlo z domu do škôlky je u nas zakázané. Bývame na dedine, škôlka ma len dve triedy a jednu kuchárku, keby som vyžadovala aby robili môjmu dieťaťu nejaké extra jedla bez vážneho dôvodu, tak by mi zrejme povedali, nech si dám dieta inde. Prepáč ze som sa neoprávnene zapojila do tvojej diskusie

kubobubo
10. máj 2016

@bouny vegetarianstvo bokom. Ako doteraz fungoval v skolke? Moja dcera chodila asi 5 mesiacov iba na doobeda, hned po obede isla domov (sukromna skolka). Majitelka mi odporucila ju dat na cely den aj so spanim, aby si mohla lepsie vybudovat vztahy. Deti neberu uplne tychto doobednych medzi seba, ze lepsie kamaratsva a vztahy sa vybuduju, ked su tam na cely den. Naozaj tam viacej zapadla, aj sa tam citi uplne ako doma.
Skor by som sa skusila zamerat, ci je dobre alebo nie chodit na doobedie, alebo je lepsie ked sa chodi na cely den. Strava sa tomu da prisposobit, ak maju zaujem.

cinnamonka
Odpoveď bola odstránená
datelinka31
10. máj 2016

@cinnamonka cauko, knihu o vegetarianstve ti asi neporadim, kedze to bolo uz velmi davno, co som take veci citala, ale ak by si sa chcela inspirovat ohladom receptikov, tak ja som si nedavno kupila tuto a je super https://m.martinus.cz/detail/135574/

jaron
12. máj 2016

@cinnamonka ty si šťastná žena. 🙂 Obyčajne to býva naopak, žena vegetariánka, alebo aspoň so snahou sa stravovať zdravšie a muž na to kašle.
Variť vegetariánsky nemusí byť zase až taká veda. Je to takmer rovnaké v porovnaní so zdravo zostavenou stravou, ktorá obsahuje aj mäso. Čiže sa používa množstvo druhov ovocia a zeleniny, celozrnné obilniny (chlieb, cestoviny, ryža natural, pšeno, pohanka...), strukoviny (fazuľa, šošovica, cícer...) a tofu, mlieko a mliečne výrobky a rastlinné náhrady mlieka obohatené o vápnik, rôzne druhy orechov a olejnaté semená.

Len sme trochu mimo témy, ak chceš, môžeš pozrieť tu, alebo ti tam môžem viac napísať aj niekto iný:
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/vegetarianske-dieta-skusenosti-postrehy/

Pre úplnosť prikladám ešte pomôcku - je ladená univerzálne, čiže aj pre ľudí, ktorí jedia mäso, aj pre vegetariánov. Dôležité je si všimnúť, že každá skupina potravín nám poskytuje určité látky. Tie je potrebné zabezpečiť. Pre porovnanie tiež prikladám súhrn najnovších odporúčaní pre výživu USA 2015 - 2020:
Dietary Guidelines for Americans (2015–2020)
Zdravá strava obsahuje:
- Rôzne druhy zeleniny zo všetkých podskupín – tmavo zelené, červené a oranžové, strukoviny (fazuľa a hrach), škrobová zelenina a ďalšie
- Ovocie, najmä celé ovocie
- Obilniny, najmenej polovica z nich sú celozrnné
- Mliečne výrobky bez tuku alebo nízkotučné mliečne výrobky, vrátane mlieka, jogurtov, syrov a/alebo obohatené sójové nápoje
- Rôzne zdroje bielkovín, vrátane rýb a pod., chudé mäso a hydina, vajcia, strukoviny (fazuľa a hrach) a orechy, semená a sójové výrobky
- Oleje (zhruba 5 lyžičiek denne)
V zdravej strave je treba obmedziť spotrebu:
- Nasýtených tukov a trans-tukov, pridaných cukrov a sodíka

V podobnom duchu sú napr. aj odporúčania WHO pre školské stravovanie detí v Európe:
12 krokov k zdravému jedlu pre deti a dospievajúcich:
1. Výživa by mala byť založená na rozmanitých potravinách pochádzajúcich hlavne z rastlinných zdrojov, radšej ako živočíšnych.
2. Celozrnný chlieb, obilniny, cestoviny, ryžu alebo zemiaky jesť viac krát denne.
3. Rôzna zelenina a ovocie by mali byť jedené niekoľko krát denne, pokiaľ možno čerstvé a miestne.
4. Mastné mäso a mäsové výrobky by mali byť nahradené fazuľou, strukovinami, šošovicou, rybami, hydinou alebo chudým mäsom.
5. Preferované sú nízkotučné mlieko, nízkotučné mliečne výrobky s nízkym obsahom soli (kefír, kyslé mlieko, jogurt a syr).
6. Príjem tuku by nemal byť vyšší ako 30 % z celkovej dennej energie a väčšina nasýtených tukov by mala byť nahradená nenasýtenými (rastlinné oleje) alebo kvalitným margarínom (s minimálnym obsahom „trans“ mastných kyselín).
7. Jedlá s nízkym obsahom cukru by mali byť uprednostňované a rafinovaný (biely) cukor používať striedmo, obmedziť používanie sladených nápojov a sladkostí.
8. Výživa s nízkym obsahom soli je najlepšia. Maximálny príjem soli 2 g pre 1 - 3 ročné deti, 3 g pre 4 - 6 ročné deti a 5 g pre 7 - 18 ročné deti, vrátane soli v chlebe a v spracovaných, sušených a konzervovaných jedlách. Jodidovaná soľ by mala byť používaná v oblastiach s nedostatkom jódu.
atď.

Viac ale už naozaj asi je dobré v tej druhej diskusii, aby nebol problém, že toto nie je celkom téma o vegetariánskej strave (i keď sa to trochu sem "zvrhlo" 🙂), ale o dieťati v MŠ len doobeda.

jahodka11
12. máj 2016

@bouny napr tu vo svajciarsku je skolka len doobeda, desiatu si nosia deti z domu a obeduju uz doma.....a je to tu normalne....takze v pohode, ked si sa s nimi tak dohodla, podla mna super! 🙂 a druhych neries....

katka1981
12. máj 2016

@cinnamonka, je to uplne jednoduche, my sme sa rozhodli jest maso iba cez vikend, je to len zvyk. Napr. cestoviny s paradaj. omackou a syrom, brokolica, kariol, baklazan, cuketa..... so zemiakmi, bud na pare alebo pecene. K tomu je super jogurtovy dressing. Zemiakove placky, rozne strukovinove privarky (sosovicovy, fazulovy....), cicerovio zemiakova polievka, z cervenej sosovice, vsetko rychle, jednoduche jedla, spenat s volskym okom, zemiaky, granatiersky pochod, palacinky na sladko, na slano, bryndzove halusky alebo halusky s kvas. kapustou, pecene zemiaky k tomu dobry salat, nejaky dressing na zemiaky.... zeleninove rizoto, pseno, alebo quinoa.... dnes robim porkovy krem a pecene zemiaky a k tomu salat z cinskej kapusty. Na zemiaky jog. dressing, manzel nesmie kr. bielkovinu takze on bez dressingu, da si chilli omacku.

sisaka
12. máj 2016

@jaron s tou americkou suhlasim, ale ten obrazok so slovenskou je uz zastaraly , syn ma 8 rokov a uz minimalne tolko kedze som Kanadske odporucania stravovania dostala pri jeho ockovani, plati, ze na 1. Mieste je zelenina a ovocie a az potom obilniny, mozno treba este dalsich 10 kym sa to zmeni aj v tej slovenskej

jaron
12. máj 2016

@sisaka nie je to zastarale, hoci súhlasím s tým, že ovocie a zelenina je veľmi dôležitá. Avšak v čom to chceš merať? Objem, hmotnosť, kalórie, porcie... Pri rôznych spôsoboch dostaneš rôzne výsledky, čoho je viac. Niekde je v grafickom vyjadrení na prvom mieste ovocie zelenina, ako píšeš, pričom v praxi to môže byť totožné s iným grafickým vyjadrením.
Na znázornení "MyPlate" napr. krásne vidieť to, čo vravíš. Jednoducho objemovo bude vždy prevládať asi zelenina a ovocie. Stačí porozkladať 4 šalátové listy a zaberú pol stola 🙂. Kaloricky budú ale stále prevládať skôr obilniny, čo je pochopiteľné. Tá grafika je vždy len ako pomôcka, ktorá má svoje rezervy, treba k tomu ešte komentár. Čiže tie odporúčania, napriek rôznej grafike, si nemusia celkom protirečiť.

cinnamonka
Odpoveď bola odstránená
katka1981
12. máj 2016

@cinnamonka, to si mala hned povedat. Treba mu proteiny, idealny je konopny. A tiez mu pec chlebik z konopnej muky. Samotna sa neda, lebo je horka, ale ked urobis spaldovy s konopnou, juj mnamka, skoda ze mi nemozeme lepok. Aj razna muka je fajn. A vela strukovin. Soju nedoporucujem. A tiez syry a vajcia. Ked teda ziadne maso..... Ale u sportovca neobvykle. A na nete najdes urcite dobru literaturu, ja sa na to nechytam 🙂

jaron
12. máj 2016

@cinnamonka a kto vraví, že mu máš dať zemiaky so šalátom po trojfázovom tréningu? 🙂

isis
Odpoveď bola odstránená
jaron
18. máj 2016

@isis a to je čo? nepochopil som tvoj komentár

isis
18. máj 2016

no to je komentar za par rokov co chodim na MK a na tie tvoje prispevky

horana
18. máj 2016

@cinnamonka To nie je kontraindikacia, medzi vrcholovymi sportovcami bolo aj je vela vegetarianov:
"Maso nejí či v době vrcholné kariéry nejedli tenisté Boris Becker a Martina Navrátilová, světový rekordman v plavání Murray Rose, sprinter Carl Lewis byl dokonce vegan. Mezi námi štrekaři jich bude patrně více – například ultramaratonec a mistr světa Jaroslav Kocourek."
alebo tito a podobni fesaci: http://soucitne.cz/osobnosti/sportovci/frank-me...
http://soucitne.cz/osobnosti/sportovci/kenneth-...
http://soucitne.cz/osobnosti/sportovci/mike-tyson
http://soucitne.cz/osobnosti/sportovci/luiz-fre...
http://soucitne.cz/osobnosti/sportovci/edwin-co...
http://soucitne.cz/osobnosti/sportovci/jan-muller
http://soucitne.cz/osobnosti/sportovci/storm-ta...
...je ich dost a nevyzera ze by stradali 🙂

kllamarka
18. máj 2016

@jaron no s tymi genmi ...ono vege strava sa naozaj prejavi az po niekolkych generaciach. A neviem ci si zrovna presvedceny, o telesne pozitivnych vyvinovych dopadoch na buducich generaciach.
Ak by clovek naozaj presiel na cisto vege stravu, vieme ako sa nasa fyzicka schranka zmeni o niekolko generacii? Na sebe to nemame ako az tak vidiet, kedze sme boli odchovani na zivocisnych proteinoch a tukoch a nase geny este odovzdavame nasim detom...ale to dalsimi generaciami sa bude menit.
Rozna strava = rozne telesne/geneticke znaky, hlavne sa to da vidiet podla ludskych ras. Iny vzrast a genofond ma azijec napr oproti severoamericanovi. Nas genofond bol zalozeny na strave nasich predkov v ramci ich zivotneho prostredia, takze akekolvek 'nasilne' zmeny v strave si nemozeme byt isty ci budu mat pozitivny plyv pre buduce generacie. Vylucenie zivocisnych proteinov a tukov (na tom sa nas ludsky mozog rozvinul) na nas momentalne nebude mat pravdepodobne ziaden dopad ak ich nahradime alternativami. Ale...co by bolo o x generacii? Prestaneme fyzicky prosperovat? Zmensime rast, ubudne svalovy fond, a co nas mozog bude musiet sa inak budovat a prosperovat...atd atd? Nevieme ...prirodzene to nie je - napr v ramci evolucie - pretoze nezijeme v sulade s prirodou a menime nasilne aj svoje zivotne prostredie. Takze v skratke..teoretizovat o genetike je velmi otazne.

jaron
18. máj 2016

@isis 🙂 tým chceš asi povedať, ak tomu dobre rozumiem, že neznášaš moje príspevky, názory, mňa(?)...
to je úplne normálne. Ale zdá sa ti logické, rozumné a zmysluplné to len tak niekde v diskusii takto šplechnúť?

isis
18. máj 2016

ano zda

jaron
18. máj 2016

@kllamarka všetko potrebné som už napísal vyššie. Diskusia, či je dobre zostavená vege strava pre ľudí prospešná, je už vyriešená inde. V súčasnosti má zmysel jedine diskusia ako ju zostaviť, čo pridať, čo ubrať. To má zmysel aj pri nevegetariánskej strave.