V škôlke pije 15 detí z 3 hrnčekov
V našej škôlke pije po obede 15 detí z 3 hrnčekov. Je to podľa vas v poriadku? Poraďte ako to riešiť? Má to vobec zmysel ked to nemozem skontrolovať?
@fatima1972 Hygiena nevyžaduje umývačku riadu. Ak je nejaký problém, treba to riešiť s riaditeľkou škôlky, tá je priamo nedriadená vedúcej jedálne. Ak problém bude pretrvávať, tak hlásiť hygiene. Toto sú veci, ktoré nie sú prípustné. Mali by byť dokonca oddelené poháre z ktorých sa pilo a z ktorých ešte odpité nebolo, pretože deti to aj tak miešajú a v konečnom dôsledku aj tak pijú po sebe. Veľa záleží aj na prístupe učiteliek. Deti nechcú jesť, okukávajú jedno od druhého, opakujú po sebe. Učiteľky často povedia "aspoň zemiačky zjedz, aspoň ryžu...", namiesto toho, aby povedali aspoň polovicu zo všetkého, teda aj mäsa. Divili by ste sa, koľko detí v škôlke neje, alebo veľmi málo a to aj keď varia dobre. Učiteľky to zas pripisujú za vinu rodičom, že deti nie sú naučené jesť, nepoznajú rôznorodosť jedál, pretože sa doma málo varí. Pravda je niekde v strede. Treba ich otravovať, dennodenne sa pýtať dieťaťa aj učiteľky, koľko zjedli, čo bolo na obed... Poprosiť učiteľku o dohľad nad tým, aby dieťa zjedlo všetko... A dieťaťu prikázať, že musí zjesť všetko. Ale všeobecne platí pravidlo, ako je dieťa doma, tak je aj v škôlke.
mne napr. vadi v skolke, ze na olovrant (to jedine jedenie som videla na vlastne oci) nemaju deti na tanierikoch, ale len tak na stole. Chleby na velkom tanieri, kazdy si zoberie a polozi na stol. Ved deti sa maju ucit aj v skolke spravnemu stolovaniu.
Ale aby pili zo spolocneho pohara, to je uz totalny hnus! U nas ma kazde dieta svoj pod pisany poharik, maju ich v triede a v priebehu dna piju. V jedalni su "erarne" salky aj pohare.
Tak v našej skolke by sa toto nemohlo stať! Čiže poradím len to, že sa treba porozprávať s pani riaditeľkou. Naše deti počasdňa pijú zo svojich pohárikov každý má vlastný označený značkou akú má na skrinke a počas desiaty, obeda a olovrantu pijú z hrnčekov no určite nie tak, aby jedno dieta pilo po druhom. Bez tanierikov a obrúskov pod tanierikmi sa určite nemá jesť. Trwba to spomenúť aj na rodičovskom združení, nech vedia aj ostatí rodičia.
@fatima1972 a ta hygiena aj nariadila aby sa rodičia skladali na ňu ??? 😀 tak by to mali zabezpečiť nie??ked to vyžaduju 😉
@gaby21 u Nás majú deti na chodbe veľkú nádobu s čajom, pri ktorej sú poháriky. Určite sú tam neni tri. Sú naučené, že keď je pohárik hore dnom, už je použitý a berú si ten, ktorý je obrátený naopak. Upratovačky to chodia kontrolovať každú chvíľu, aby poháriky boli čisté až sa z nich môžu napiť. Deti si nepýtajú pitie, samé si idú zobrať vtedy, keď sú smädné.
@kvieta nesuhlasim s tym jedlom. Ja som vylozene zakazala ucitelkam nutit malu do jedla. Raz sa pozabudli a nanutili ju,to bol piatok a uz poobede jej bolo zle. Vecer ovracala 4x byt a cely vikend mala hnacku. preco by mali deti jest nasilu? tiez nemas vzdy chut a nie vsetko ti chuti. Ja malej vzdy poviem nech zje aspon nieco nech nie je hladna. A nema stresy. Nieco si vzdy da.
U nas si deti nosia vodu alebo co chcu vo flaske ma to kazdy v skrinke a ked chcu idu sa napit. A pocas obeda,desiatej atd.ma kazdy svoj pohar.
@zuzkat1 Ale moja poje aj klince. Iba sa jednoducho opičí po ostatných deťoch. Keď prišla do škôlky prvý týždeň, doma začala vyberať mäso na kraj taniera. Keby som jej to tolerovala, bola by z nej teraz vegeteriánka. Sú deti, ktoré majú problém s jedením, to je iné, ale väčšinou deti nechcú jesť, lebo ... no neviem prečo, detská logika🙂 Ja netvrdím, že za to môžu učiteľky, sila kolektívu robí svoje. Alebo chlieb... normálne jedla celý, aj kôrku. Od príchodu do škôlky začala nechávať kôrku a dlho mi trvalo, kým som ju vrátila späť. Je veľa príkladov - huby, mlieko, mäso, aj zelenina, špenát...
boze to je hrozne, hned dnes sa syna spytam ako je to u nich....ja by som to riesila sucasne s riaditelkou a so zriadovatelom skolky...u nas je teda pomocnych sil dost, aspon ja mam pocit, ze tych upratovaciek je tam dost, tak nech ich zamestnavatel prevetra ci su aj efektivne...lebo ja mam niekedy pocit, ze sa tam len tak "motkaju" no doteraz som sa nad tym nejako vaznjsie nezamyslala....a zasadne nesuhlasim s pravidlom @kvieta ako je dieťa doma, tak je aj v škôlke, moj je iba v skolke doma je to des...kolektiv robi divy aspon v nasom pripade
V našej škôlke má každý svoj hrnček s obrázkom, aký má aj na skrinke. Neexistuje, aby toľko detí malo 3 hrnčeky, fuj 🙄
@fatima1972 Škôlka, kde chodí moja dcéra je na 100% bez umývačky a hygienička nemala žiadne pripomienky ani výhrady. Ale určité zásady platia pri umývaní.
Inak, musím povedať, v našej škôlke varia skvele, sú na stole dve tácky - jedna s čistými plnými pohármi a na druhú dávajú prázdne, al. použité nedopité poháre.
@fatima1972 pracovné plochy v kuchyni sú rozdelené na pracovné zóny, platia prísne zásady, na ktorej sa čo môže spracovávať. To isté platí o umývaní bieleho riadu, inde hrnce, ruky zvlášť a aj ovocie a zelenina. Na toto si hygiena väčšinou dáva záležať.Samozrejme, okrem iného🙂
Tie hrnčeky sú problém, určite to treba riešiť, do starších detí hučať, nech si na to dávajú pozor. V škôlkach potom ešte zvykne byť problém, keď idú v lete na dvor - tam skôr dôjde pri pitnom režime k nedodržaniu hygieny, nosia im piť vonku.
K veci: Poháriky musia byť podľa počtu žiakov, neexistuje aby ich bolo menej!!! Zisťovať u vedúcej, prečo sa toto deje, je to neprípustné, ak sa bude vyhovárať, máte riaditeľku a zriaďovateľa.. Ak sa Vás nájde viac rodičov, rodičovské združenia, rady školy atď.. Nemusíte na nich hneď volať hygienu, ale oboznámiť ich s tým, že viete aj o takej možnosti 🙂
U nás sú čisté poháriky nachystané, pravdaže aj čaj, jedna učiteľka má taký zvyk, že niekoľkokrát za deň vyzve deti "Ideme sa napiť", postavia sa do radu, zoberú hrnček a použitý obrátia, takže je v tom poriadok. Skôr máme problém s inou učiteľkou, ktorá vyhlasuje, že detičky nebude povzbudzovať k pitiu, takže vedúca jedálne môže zbytočne chystať čajíky a robiť nástenky o pitnom režime.. Tiež odmieta povzbudzovať deti k jedlu, lebo jej práca to nie je. Na druhej strane, určite to nie je práca kuchárok ani vedúcej, podľa mňa učiteľka vychováva a má sa teda prihovoriť, motivovať dieťa.. Horšie, keď ako tá naša, si presadzuje osobné názory :( Vedeli by ste mi poradiť čo s ňou??
@jozkoles prepac, ale overila si si aspon ci tie pohariky neumyvaju za kazdym dietatom??? 15 deti nie je tak vela aby bol problem oplachnut poharik za kazdym.... My mame v triede 8 poharikov, a deti automaticky ked sa napiju, hadzu poharik do drezu. Poctivo za kazdym umyvame.
@bubbles no aj my mame hrnceky pre kazde dieta, ale na pitny rezim mame tiez obycajne pohariky 8ks ktore za kazdym umyvame. A s tou ucitelkou, musela mat velmi zlu skusenost, po ktorej podla mna rezignovala. Aj nam sa vela krat stalo, ze sme sa snazili dieta pekne zmotivovat a dostali sme potom od rodica zdrba ze si nepraje aby sme nutili jeho dieta jest... Mozno si povedala, ze moze doslova ,,drbat" , nebude sa rozculovat nad tym aby detom nukala jedlo ked ho nechcu, lebo potom bude zas zla ze deti nuti.... Tak to ma na haku. Ona neplati, ked nechcu nech nejedia, ona sa nad tym roculovat nebude. 🙂) Znie to strasne ja viem, ale je to tak. Cudovala by si sa, kolko krat ucitelke viac zalezi na tom aby sa dieta naobedovalo ako rodicovi. A ked sa ti to potom vrati v takej forme ze - nutite deti jest a maju z vas hrozu ... tak to potom takto dopadne. U nas z 21 deti mame asi len 3 rodicov, co vyslovene trvaju nad tym aby dieta zjedlo cely obed. Ostatni - ked nechces tak nepapkaj! Nenutte ho pani ucitelka, ked nechce nech neje! ... neporazi ta? Ked povies dietom ked nechces nejedz tak z 21 deti sa 20 postavi a cely obed odnesie. Takze je to denno denny boj s detmi o tom, aby jedli. Na kazde musis ist individualne, musis pamatat kto co naozaj neznasa, dokrmovat, prehovarat , atd... Takze ak ta pani ucitelka rezignovala a ma na haku, asi ju uz nezmenis. Jedine jej skus povedat, ze tvoje dieta je vymyselnik a nech na nho trochu dupne.
@bubbles poradit neviem, ale napadla ma jedna moznost, preco nechce aby deti pili - aby s nimi nemusela behat na zachod. Nas takto tyrali v jaslickach a napit sme sa mohli poobede az tesne pred odchodom domov, aby rodicia videli ze pijeme, tak sme sa mohli slavnostne napit. (doobeda sme mali pohar cohosi iba na desiatu, potom az mlieko na obed). Neviem, nemaju deti nejake problemy vyplyvajuce z dehydratacie? Okrem toho, je snad uz vseobecne zname, ze ak detom chybaju tekutiny,tak su nervoznejsie, nepokojnejsie, takze ta ucitelka ide sama proti sebe...
Riaditelka o zvykoch tejto ucitelky vie? co na to hovori?
moj ty boh a potom nech sa necuduju ze su detusiky chore.....jednoznacne hygienu....robim v skolke a kazde dietama svoju znacku, vlacik, auto, kocik, loptu.....na tacke aj na pohariku svoku znacku a miesto v mensich triedach napr aj plus fotku svoju aby si kazde dieta poznalo svoj hrncek....neexistuje aby pili dve deti z jedneho nieto este 5 😕 😕 😕 😠 😠 😠

@sashabb doma nemusia aspoň variť ... čo ti poviem ... pozbiera skôr ako to deti rozrýpu a majú vystarané na večeru ... otrasné volačo