Vyhodia môjho syna zo škôlky?
Mám trojročného syna začal chodiť do školky teraz od septembra.Nerozpráva,stale v školke plače a nezapaja sa do ničoho čo v triede robia len stoji pri okne a caka pokym nepridem.A este k tomu sa dvakrat denne pocika.Ked idu spat tak sa nepocika to je zaujimave.Doma chodi cikať v pohode ani sa nepocika.Pekne ide na wc sam ani sa nepyta.Este nebol nikdy v kolektíve,len na ihrisku aj to sam sa hra.Ma staršiu sestru len s nou sa hra.Uciteľka my dnes povedala,že da žiadosť riaditeľke aby maleho vylučili zo školky. ☹ Ja som teraz nastupila do práce a som v skušobnej dobe.Prosim niekoho kto my vie poradiť,a kto sa stakym pripadom stretol prosim o radu.Co mam robiť?Som zufala. 😢
hm, nepremyslala si nad tym, ze tvoj syncek moze byt neurotik, labilnejsej povahy, mozno s poruchami v socialnom spravani ? ucitelka urcite nezareagovala spravne, a tvoj syncek je tam velmi kratko aby si zvykol. ... Len popremyslaj ci ti maly nedava signaly ze potrebuje vela vela LASKY, pocitu, ze je v bezbeci, ze sa od teba este neodstrihol... Aby sa jeho problemy nevystupnovali v mutizmus a nemala si s nim v skolskom veku este vacsie trapenia .... cize s malynkim opatrne, nie kazdemu skolka sadne alebo sa nou PREREVE bez nasledkov .... niekto potrebuje maminu dlhsi cas, bohuzial, drzim palce
vylúčiť ho po takom krítkom čase je hlúposť ..... u nás to funguje tak, že ak sa dieťa neadaptuje do 2-3 týždňov tak si ho mamina berie domov na taký cca mesiac a skúša sa znova .... potom sa dá dieťa znova do škôlky a sleduje sa či sa to zmenilo alebo nie .... až potom sa dá uvažovať o neskôršom nástupe do škôlky ... ale aby ho hneď vylučovali je podľa mna neprofesionálne .... rovno nech povedia, že nemajú na neho čas a pritom sú za to platené .... možno by bolo dobre keby ste viacej chodili medzi detičky a rozpávať mu aby sa išiel hrať s deťmi, nech sa trocha ponaháňajú alebo nech si postavia na piesku autodráhu a tak .... a s tým pocikávaním by som si nerobila starosti ... je to nové prostredie a je normálne, že sa dieťatko pociká a do 5 rokov je to úplne v pohode ... predsa len prežíva nové prostredie a kým si zvykne trocha to potrvá .... držím palce
Podla mna ta ucitelka kona velmi rychlo. Ved su to este len 2 tyzdne a ona ako "profesionalka" by mala vediet, ze nie vsetky deti nabehnu s nadsenim do skolky... My sme mali toto iste, moj sa sice hral, ale sam, kazdeho ignoroval, nejedol s nimi, necvicil s nimi rano, nehral sa s nimi a ked isli spať, tak dokazal cely ten cas sediet ticho na posteli, nelahol si, ani sa len nevyzul z papučiek... Ale mali sme skvelu ucitelku, ktora sa mu venovala, vysvetlovala (samozrejme ze aj ostatnym detom) snazila sa ho zaclenit do kolektivu, ale netlacila na neho. Po case sa zacal hrat s detmi, aj jest, aj spat, akurat nikdy nerobil spolocne veci, ako cvicenie, nacvicovanie vystupenia na den matiek, mikulas a pod. Proste ostatne deti nacvicovali a on sa obok hral (ale napodiv sa vsetky tie pesnicky naucil) ani nikdy nechcel vystupovat. Takze si myslim, ze tvoj maly potrebuje len cas a trosku viac pozornosti od pani ucitelky, ale to by musela aj pani ucitelka chcieť... Nedaj sa, skus aj malemu vysvetlit, ze je tam dobre, ze tam bude kopec zabavy, pytaj sa ho, ake hracky tam su , co tam ostatne deticky robia a podobne veci, mozno tak vzdbudis zaujem a on sa aspon po tej triede pomota, aby ti vedel odpovedat a mozno ho niečo zaujme... ale hlavne by sa mala angazovat aj ta ucitelka...
Ja si tiez myslim,ze vylucit ho nemozu. Ved je tam len 2 tyzdne. Chce to cas,aby sa adaptoval. Je to nove prostredie,novy kamarati a hlavne je bez teba. Bude to dobre,uvidis. A ak sa nenahnevas, podla mna si trosku aj ty spravila chybu. Pises,ze syncek nebol pred tym v kolektive deti,iba so svojou sestrou. To nebolo moc dobre. Myslim si ze to bude tiez problem. Ale neber to odomna v zlom. :-/
u nás je adaptácia 2týždne.minulý rok mali takéto dieťatko(ale on mal 2roky) ako tvojho synčeka a ho vylúčili.v apríli mohol nastúpiť znova,ale mamička nezaplatila šek za prvý mesiac tak ho nevzali
@pj18 nedaj sa prosím ťa učiteľkou zastrašiť. moja sestra je tiež učiteľka, teraz má malé detičky 3 ročné, čo nastúpili len teraz v septembri. každý deň jej plačú a robia strašné cirkusy v triede, keď začne jeden revať, pridajú sa reťazovo aj ostatní. sestra je s kolegyňou s nimi každý deň od 6tej do 17tej, kým sa adaptujú. sú malinkí, potrebujú čas, kým si zvyknú, pretože doteraz boli celý svoj život s maminkou a zrazu šok zo dňa na deň sú od rána do poobedia vo veľkom kolektíve cudzích detí s cudzími ženami. ja by som na tvojom mieste šla za riaditeľkou a posťažovala sa na učiteľku. veď čo je to za pedagog, čo si myslí, že 3 ročné dieťa sa zadaptuje v škôlke za 2 týždne???? 😠
pj18
veľmi ma mrzí ako sa správajú a ako reagujú na Vašeho synčeka. Ja sama mám škôlkárika, a tiež sme len teraz v septembri nastúpili do škôlky. Veľmi som sa bála ako to zvládneme, pretože nebol naučený byť bezo mňa, prípadne bez manžela. Chodili sme síce von na ihrisko, aj k nás sa chodili hrávať naši kamaráti, ale vždy som bola pri ňom. Keď mal dva rôčky, tak sme ho začali dávať do detského kútika v OC Galéria (tam mohol byť od dvoch rokov sám) a všetko bolo v poriadku až kým mu nejaké dieťatko neublížilo, a od vtedy keď sme ho chceli dať do kútika (ale veľa krát aj len sám od seba doma) hovoril "deti bibi tam bum". Z toho mi vyšlo že mu tam asi ublížili. Takže keď aj šiel do kútika (v OC Optima je jeden super, tam pri panta rhei), tak musel manžel ostávať s ním. Teraz ako sme v škôlke, tak prvý týždeň poplakal (najviac prvý deň, a vraj bol jeden zo štyroch detí čo preplakali doobedie), ale musím povedať, že sme mali veľmi veľké šťastie na pani učiteľky v našej škôlke. Pritisnú si ho, pomojkajú, vezmú na ruky, dokonca mu dajú aj pusinku. Takže som názoru, že veľmi veľa závisí od učiteliek. Dostali sme sa na MŠ Palárikova22 Košice. Kam chodíte do škôlky vy? Ale myslím si že to že sa nezapája a nehrá s detičkami nie je dôvod na vylúčenie. Určite je to ešte krátka doba na to aby si zvykol. Ja by som toto určite riešila s riaditeľkou, že čo povedala učiteľka, prípadne sa poobzerala po inej škôlke. Hoc viem že s miestom v škôlke je dosť problém. Ale no a čo že má v triede 19detí? To nie je dôvod na odpoveď typu "nemám čas na vaše dieťa"... 😠
@pj18 ako môže učiteľka po 2t chodenia do škôlky navrhovať vylúčenie? to je velmi divny prístup ... Skor by sa mala pani učiteľka zamyslieť .... každé dieťa je ine ... Aj co sa adaptacie v skolke týka ....
ja by som sa skor s riaditeľkou porozpravala ... drzim palce ... neboj ... urcite sa to zlepsi 😉
po dvoch týždňoch v materskej škole takéto závery?!? To sa mi hádam sníva....som tiež učiteľka, s takou reakciou dieťaťa sa stretávam bežne, pocikávanie je volaním o pomoc, protestom proti tomu, čo dieťa prežíva. Každý drobček to v sebe musí spracovať iným spôsobom. Pani učiteľka v živote nepočula nič o integrácii?!? Dnes sú v materských školách aj detičky akýmkolvek spôsobom postihnuté, nechápem, ako po dvoch týždňoch prišla k takémuto záveru 😠 😠 . Nie je ľahké pozerať sa na to, ako dieťatko bez maminy v škôlke trpí, ale čo urobila ona, aby mu pomohla? Chápem, že tých detičiek, ktoré sú nové a plačú, pocikávajú sa, nejedia má v triede viac, každý začiatok školského roka je ťažký, aj pre deti, aj pre rodičov aj pre učiteľky. Ale vylúčiť dieťa po dvoch týždňoch?!?
Nečítala som ostatné príspevky, lebo ich je veĺa, ale určite je to vizitka učiteľky v škôlke . Ona je tam nato aby dieťatko upokojila, získala si jeho dôveru a zapájala ho do všetkých činností aj keď odmieta. Je študovaná, tak má poznať všetky páky ako na takéto dieťatko. A vylúčiť, by ti ho pre toto v žiadnom prípade nemala. byť tebou sama idem za pani riaditeľkou a porozprávam sa s ňou. kľudne jej povedz ,čo ti povedala učiteľka a možno ťa chcela len vystrašiť, i keď to nechápem. Držkaj sa a prajem veĺa síl tebe aj chlapčekovi ...
podla mna je to unahlene riesenie. navrhla by som ucitelke nech ho skusi raz dva krat napomenut nech ide cikat.teda ja ked som ucila tak som deti povinne davala cikat pred desiatou a ked sme isli von a to som mala uz 4-5 rocnych a aj medzi nimi sa mi stalo ze sa dieta zabudlo a pocikalo to sa stava a to ze tvoj maly nerozprava a co? moj syn sa este len uci po nemecky(zijeme v rakusku a chodi tu do skolky) a ucitelka s tym nema ziadny problem. skus sa este porozpravat s ucitelkou ako by sa dala jeho adaptacia vylepsit. hlavne hlavu hore a nedaj sa 😉
dnes mám už takmer 8 ročnú slečnu no pamätám si ako sme my v škôlke začínali. Ja som chcela hned na 8 hodím, poradili my skúsiť najskôr na 4 hodiny, začali sme od septembra a až na silvestra mala 3 roky . Za tie 4 mesiace si akurát zvykla. Nevedela si nájsť kamarátky a ani dodnes nevie, v kolektíve je skôr tichučká, Mali sme úžasné panie učiteľky - Mautušku / Matra / a Evišku / Evička/ a tie mali ozaj nervy zo železa. Mali ich v triede 18, ale každému bolo treba pomáhať či na wecko, či s obliekaním, či s obúvaním, ked bol čas prechádzky.To skôr ja som mala obavy ako to zvládneme a ony ma presviedčali , že tým si každé prejde a o chvíľku bude dobre.Aj tak bolo, len vydržať a stále s úsmevom. Ony pre tých drobcov úsmevom nešetrili a moja dcérka si ešte po rokoch na svoju Mautušku a Evišku rada spomína.
podla mna skus odniest ucitelke " vsimne" nejaku kavu alebo dezert a podakuj sa za jej trpezlivost s tvojim syncekom a ochotu pomoct mu. aj keby si ju urcite najradsej zabila, aspon ja urcite 😠 , lebo ona nepatri do skolky. ved toto deti robia bezne. ale mozno to pomoze a zacne si ho viac vsimat a pomoze mu zaclenit sa. ulohou ucitelky nie je deti vyradovat zo skolky ale pomoct im zaclenit sa do kolektivu a zvyknut si na nove prostredie.
Mila PJ18, tak na tvojom mieste by som osobne zaasla za riaditelkou skolky a povedala jej o neprofesionalnom a maximalne arogantnom pristupe dotycnej ucitelky...joj a co sa tyka dietata, keby to povedla mne, to by len videla...neskutocne sa ma to dotklo ako som si precitala vas problem...a to este nie je moje dieta...vtedy sa vo mne budia materinske pudy..a to by som aj vrazdila... 😠
no vyzrala by so to...ale poriadne..nech ide domov a necha miesto cloveku, ktory ma pedagogicky a aj ludsky pristup...nie kazdy je vhodny na hockaku profesiu..a k detom treba mat obzvlast laskavy pristup...lebo to sa bude s nimi viest az do dospelosti....viem ze si v skusobnej ale je to tvoje dieta, pokial nebude ono stastne bez teba treba to riesit....a zvykne si kazducke dieta..len mu treba pomoct...
@pj18 Ked vidi ako sa maly sprava, tak ona by mala byt ta co sa mu prihovori, odputa pozornost od okna, zacne sa s nim rozpravat o tom co vsetko sa da v triede robit a ze ostatne deti neplacu.....proste by sa mala prisposobit situacii,ze nie kazde dieta si hned zvykne na novu skutocnost a nie ti oznamit,ze ho vylucia....ona by mala podat vypoved ak nema spravny pristup k detom
človek až žasne, aké pedagogičky ešte fungujú. Kamoška mala podobný problém s riaditeľkou, a nakoniec vysvitlo že na malého si zasadla kvôli tomu, lebo potrebovala uvoľniť miesto pre nejakú svoju známu 😠
no ale problém tvojho malého bude asi aj inde /a neber to prosím v zlom/. Adaptácia je jedna vec a uzavretosť druhá. Na tvojom mieste by som určite zašla k psychologičke. Dieťa rastie a možno jeho správanie pramení z niečoho úplne iného. Nechodil do kolektívu, kamarátov nemá, bojí sa komunikácie.... .
A ešte na margo tej riaditeľky. Kľudne tam pošli manžela, aby jej odporučil zmenu zamestnania, inak na ňu pošle sťažnosť ako hrom, kde poukáže na jej "vysoko profesionálne" kvality.
neviem preco si myslite, ze by ho nemohli vylucit. samozrejme, ze mozu. dieta ma problem sa prisposobit, pocikava sa, nevie si zvyknut na kolektiv. ved je to trapenie toho dietata. ja na vasom mieste by som ho sama odtial zobrala. urcite riaditelka moze dieta vylucit a ponuknut miesto dalsiemu dietatu. dietatko zrejme nie je mentalne pripravene na skolku. zvazte situaciu a nenechajte ho tam sa trapit. ved uz je toto 3 tyzden, tak to by uz mal byt adaptovany.
velmi zla učitelka,ved oni su tam na to aby deti usmernovali a učili,ved su učitelky
My mame tiez problem,maly uz 3ti tyzden place ,chodi stale len na 2 hodky,ale chvalabohu ucitelky zatial nereagovali takto ako vase...ja by som asi skusila riesit inu skolku,ked ti ho chce vyhodit,lebo ked ho tam nechas ,moze sa k nemu tak deprimujuco spravat,ze bude mat z nej len stres.Samozrejme,ze nema pravo ,aby kvoli placu ,mala dovod na vyhodenie.Ani nas sa nezapaja do hry s detmi a to je starsi od vasho,potrebuje cas ☹ ved nemozu hned vsetky deti byt aktivne ,bez placu-aj ked by sme si to casto zelali,vsak? je citovo naviazany,su to pre velmi stresujuce situacie ,nas by bol v pohode keby moze byt v MS s bratom...pracu asi potrebujes ,nemozes ostat doma,ale napriek tomu skus inu volbu skolky,a takyto pristup mozes riesit aj ty s riaditelkou,a ked by si nepochodila,ries to aj medialne,ju by mali vyhodit ,nie dieta...ked nema nervy s deckami roznej povahy,nema tam co robit!!!drzim palce!!
to je nielen o dietati, ale hlavne o učitelke. ono sa to lahko povie, ale asi by som vymenila učitelku. syn chodí do školky rád, tak ja takýto problém neriešim, no videla som, že majú v triede aj "plačkošov" a učitelky su vpoho. v synovej triede je chlapček, čo sa od učitelky nepohne a plače skoro vkuse od rána až kým neprídu pre neho a ani papat tam nechce, ale dávajú ho tam a učitelka to berie s nadhladom. jej komentár bol, že jej vlastné deti sú už pubertáci, tak si to takto každý rok užíva, že malých "plačkošov" pre potešenie. je to fakt o prístupe učiteliek. také malé deti sa ešte nevedia dobre hrat v kolektíve, to sa práve majú naučit v školke, ale postupne a s milým prístupom. ale detská psychologička by možno tiež pomohla.
žiadaj presné vysvetlenie prečo a dôvod..učitelka by ti mala vysvetliť ako mu pomohla zvládnuť zaradenie do kolektívu a či sa vôbec snaží nejak ho zaujat hrou alebo niečim aby neplakal..brán sa ....fakt je to aj o pristupe učitelky...na to pocikanie, ak sa nepýta ale ona ho ani raz neposadi tak jasné že sa pociká daj mu odvykacie plienky....
ja sa toho tiež bojím, môj malý má 2,5 roka, do škôlky nechce chodiť, robí hrozné cirkusy, plače ráno a aj cez deň, je jediný taký urevaný a už mi bolo učiteľkami naznačené že tým ruší ostatné deti, bojím sa čo bude, ja robím a malého nemám kde inde dať. Syn je na mňa naviazaný, je precitlivelý, s deťmi sa nechce hrať ani na ihrisku, a nemá sa mi kto o neho postarať cez deň aby si odo mňa odvykol- mama mi robí a svokra býva ďaleko. Môžeš mi do IP napísať do ktorej škôlky chodí tvoj malý?
je tu mnoho odpovedí, niektoré mamičky - psychologičky amatérky tvojmu malému už aj stanovili diagnózu ako som si všimla. Isto si aj zlá matka lebo tvoj malý nebol v kolektíve a v škôlke nerozpráva dokonca priam vytápa triedu močom. zamysli sa nad sebou.
PS: pre menej chápavé - to bola irónia. Podľa mňa ak sa dá zmeň škôlku, lebo ak to učiteľka nemá v hlave v poriadku tak sa s tým nič nedá robiť.
Kazde dieta je ine, moja tiez kolektiv odmieta, skolka u nas preplnena a ani som ju este davat nechcela, ked nemusim a mozem pracovat z domu. Ja jej len skolku spomeniem ze raz tam pojde a zacne plakat ze nechce, takze sa tesim na predskolsku ked uz bude musiet. Mne doteraz suseda hovori ako som stala na moste pri ich dome a dupala ze "nepojdem a nepojdem a nepojdem", je to zmena pre dieta, tak treba na to cas a nie riesit to vyhadzovom po tak kratkej dobe. Skutocne psychologicka jak lusk.
Bol na adaptačnej ? najprv. 1-2 hod s tebou v škôlke potom doobeda a po 2 týždňoch spať............ja som bola na rodičku v Mš a učiteľka prave toto povedala že môžu okrem predškoláka dieťa vylúčiť............ak by boli problémy s neakým dieťaťom....ak sa teda neadaptuje a nespolupracuje..............to že plače a sem tam má nehodu nie je dôvod na vylúčenie.........poznám deti čo plakali za mamou 3 roky v škôlke a v pohode..............takže aký majú dôvod-vážny dôvod.............alebo by som uvažovala o inej škôlke........videla som aj veľmi bojazlivé 3 roč.detičky......s nikým sa nehrali.....učiteliek sa báli no zvykli si.............a teraz sa aspoň trošku tešia do škôlky..........
@pj18 ahoj...niektoré mamičky sa mýlia...môžu dieťatko vylúčiť už po dvoch týždňoch, ak to majú stanovené v školskom poriadku (organizačnom...), ktorý ste si mali prečítať a podpisovali ste, že ste sa s ním oboznámili (aspoň, takto sme to mali u nás...)...a to presne z toho dôvodu, ako ti povedala pani učiteľka... je to sprcha pre mamičky, keď toto zahlási niekto práve o jej dieťatku, ale je to možné...
a tvoj synček je úplne v poriadku, neviem prečo ťa hneď posielajú niektoré mamičky za psychológom 😅 ...
aj náš synček má staršiu sestričku, s ktorou sa hráva, do kolektívu sme ho síce vodili (veď na ihrisku a vdetských centrách sa tomu človek nevyhne) ...ale on patrí k tým deťom, ktoré sa radi zahrajú samé...nerobí mu to problém, lebo skrátka nepotrebuje kolektív (dcérka na rozdiel od neho musí mať spoločnosť - čím viac detí, tým lepšie)...a keď, tak vyhľadáva starších... a čo sa týka komunikácie do dvoch rokov priemer, po treťom roku sa rozhovoril, ale ...jeho komunikácia je vecná, používa odborné výrazy a "neobkecáva"😉...
Ja by som postupovala najskôr rozhovorom s učiteľkou - nie medzi dverami, ale normálne, nech si na teba nájde čas a potom spolu nájdete nejaké riešenie...možno sa jej zdá, že neprejavuješ dostatočný záujem o syna...a nechala by som ju, nech ti teda poradí, čo robiť...presne ako my tu😉... určite zareaguje...a podľa toho sa rozhodni...tiež sa prikláňam k názoru, že treba synčeka na určitú dobu odhlásiť a pokúsiť sa opäť (neviem, aká dlhá doba by to mala byť...možno mesiac, dva...)...a možno aj zmeniť učiteľku... vždy lepšie ako riskovať, že mu spôsobíte nejakú fóbiu, alebo traumu...ak to nezaberie, tak zmeniť škôlku...
viem, písala si, že máš nové zamestnanie, ale hádam môže pomôcť rodina, manžel...je to predsa len krízová situácia...
ale toto je naozaj len môj osobný názor, možno ste to už medzitým vyriešili...a rada by som vedela ako ste sa rozhodli, ako to celé dopadlo...lebo je to naozaj veľmi zaujímavá téma...nemohla by si to zmeniť u admina na diskusiu?...
Velmi divna pani ucitelka. Moja starsia dcera teraz uz chodi do skoly ale ako skolkarka sa prvy rok skoro snikoym nerozpravala a ani nehrala, do nicoho sa nechcela zapajat. Ucitelky ju vzdy pekne do vsetkeho zapajali, ale ona nechcela spolupracovat. To trvalo prvy rok. Potom sa uz do skolky tesila. Tri roky mala tesne pred nastupom do skolky.Teraz aj sama povie, ze ona bola hlupa a stala medzi stolikmi a pozerala ako sa deti hraju namiesto toho aby sa s nimi hrala tiez. Nedaj sa vobec odradit.Nemaju ho preco vylucit. Niektore deti si tazsie zvykaju na kolektiv. Ved preto maju skolky triedy pre malickych, co tam prisli prvy rok. Ak by aj taky navrh dala povedz jej, ze sa budes na nu stazovat, ze sa ani nesnazi tvoje dieta nejako prijat a zapajat do skolky. Ja som uz prisla na to, ze sa nesmiem ucitelliek bat. Su tam predsa pre moje dieta a beru za to plat. ved keby povyhadzovali vsetky deti, tak co, zavru skolku ci co? Absolutne sa nedaj. Su tam pre tvoje dieta a ze mu trva dlhsie si zvyknut to nie je dovod na vyhadzov!! Drzim palceky.

Ta ucitelka nemala byt ucitelkou. Kazde dieta si na skolku zvyka inak. Tazko sa mi k tomu vyjadruje, lebo mi normalne zviera hrdlo a idu slzy. Chvalabohu za ucitelky ake ma moja dcerka. Tiez predtym nebola nikdy bez rodicov a az prekvapivo si krasne rychlo zvykla, ale podla mna vdaka pristupu uciteliek. Bezne si dieta zvyka 2-3 tyzdne, ale moze to byt aj dlhsie. Este je tam prilis kratko na taketo sproste zavery, nechcem nadavat....