icon

Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky

lilly0812
18. okt 2016

Dobrý deň,

prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.

Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.

Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.

mimca20
20. okt 2016

@lienka1987 Presne zdielam tento nazor, treba skusit. My sme v takej skolke este len 2mesiac, ale logopediu maju 2x tyzdenne, maju aj arteterapiu, bazalnu stimulaciu, budeme chodit na plavecky vycvik (ale skor zamerany na cvicenie vo vode, nie ucenie plavat), rozne aktivity, akcie. Aspon v nasej MS pre deti s NKS maju deti velmi dost toho. Aj domace ulohy uz dostavame na vikend, co sa mne rata - nic vynimocne, len papier na grafomotoriku + logopedicky list na cvicenie konkretneho pismenka.
Napadli ma este tieto MS http://www.zsibrezolupy.biznisweb.sk/specialna-.... Urcite sa nakontaktovat pytat ci niekde v okoli nie je MS pre deti s NKS.
Mne vyhodilo teraz aj tento subor, mozno tam nieco pani najde http://www.uips.sk/sub/uips.sk/images/JH/statne...

lilly0812
autor
24. okt 2016

@esther03 chodíme aj k psychiatricke. Neurológiu navštevujeme od narodenia. Ide o to, že posudok mal napísať pediater, kde mal napísať všetko, zrejme bol posudok napísaný zle

lilly0812
autor
24. okt 2016

@spuntikmathiasko ahoj, som z Považskej Bystrice. Posudzoval to jeden mladý pediater z detského oddelenia nemocnice. Posudok si ani neprečítal, žiadal doniesť zdravotný záznam, ani sa do neho nepozrel. Na asistenta nárok syn nemá

lilly0812
autor
24. okt 2016

@katarina644 ahoj, môj malý sa tiež pekné pýta na záchod. Ide aj sám keď potrebuje. Naje sa sám bez pomoci, oblečie sa s pomocou ale na to pracujeme (niečo si oblečie úplne sám). Problém je len to, že nerozpráva, ale rozumie čo sa mu povie. A odkiaľ ste? My sme nemali diagnostický pobyt ani tie 3 mesiace ale 2.

esther03
24. okt 2016

@lilly0812 nebor moje slova ako utok, ale pediater pise zaznam pre posudenie na zaklade zaverov psychiatricky a neurologicky a tie sa prikladaju z ziadosti. Takze ad 1 ak to pediater zle napisal, posudok by som neprevzala a ziadala napisat podla vyjadreni odbornikov. Respektive by som ziadala opätovne posudenie veci nakolko zavery odbornikov su ine ako zaver pediatra. Ad2 zvazila by som zotrvanie u daneho pediatra ad3 opakujem este raz, problem u vas ja nevidim len v tom, ze nerozprava (ale ano chapem, ze to tak z roznych dovodov vidiet chces). Problem je aj v tom, ze potrebuje npr. pomoc pri obliekani atd. 5 rocne dieta toto musi mat zvladnute bez pomoci, ved by sa ucotelky v skolke zblaznili. Nehorovim 3 rocne deti, ktore cerstvo nastupili, ale nie 5 rocne.

katarina644
24. okt 2016

@lilly0812 ahoj, my sme zo ziliny. A mali sme ho problem dostat do skolky medzi zdrave deti. pritom mama je ucitelka na dochodku, tetku mam ucitelku skolkarov na dochodku, obidve povedali, ze v pohode zvladne skolku. Problem u nas bol ten, ze ked riaditelka pocula kvantum diagnoz, jedna lepsia od druhej, tak sa zlakla, ze ake dieta chceme dat medzi zdrave deti. muz sa nedal vystrasit a je tam druhy mesiac a mame ten pobyt na tri mesiace a uz teraz nam povedala, ze v pohode pokracujeme dalej. nas misko rozprava, vsetko robi sam, okrem toho, ze obcas mu pomozu s obliekanim bundy, alebo zapinanim, ale inak je velmi samostatny. tak sme ho naucili samostatnosti. takze asi tak.

katarina644
24. okt 2016

@lilly0812 a este dopoviem, co povedala nam pani riaditelka, ked ho prijimala. ona musi podla zakona zobrat dieta do predskolskej. len je na nej a na tych ucitelkach, ci si zoberu taketo dieta na starost. Ako matka im verim, ze nie je lahke mat v kolektive dieta, ktore sa adaptuje medzi zdrave deti. ja som mala nervy ho tam davat, ci to vydrzi alebo nie. ale to nase uzasne dieta, je to najuzasnejsie, perfektne, aj ked sme si pri nom odzili. ale nemozes im to zazlievat, ze ho vyclenili z kolektivu, my sme mali dohodu z pani riaditelkou, ze ak to nepojde, ze ho stiahneme aj sami zo skolky. ucitelky tam maju bez tvojho dietatka este 23 deti, ak si v meste. je to dost na jednu ucitelku a este, ak ma mu pomahat obliekat, alebo on nerozprava a ona mu nerozumie co chce. neber to v zlom. skusili ste, mozno niekde v inom kolektive mu bude lepsie. nehnevaj sa na mna.

spuntikmathiasko
24. okt 2016

@lilly0812 to je strasne, sami prajni ludia su okolo tebe ☹

alexandraalexandrova
24. okt 2016

@lilly0812 tiez sa nam stalo to iste, len islo a vypisanie ineho formulara, ale pediater tam mal napisat presne suhrn vsetkych odbornych lekarskych sprav vratane diagnoz a odporucani. Sprav sme mali 6, ona tam doslova odpisala par viet iba zjednej jedinej spravy ( ktora bola podotykma uplne odveci, lebo sa tam uvadzali bludy, ktore vobec nevystihli stav dietata), hlavnu a najzavaznejsiu diagnozu tam ani nespomenula. Vratila som sa a ziadala ju to prepisat. Zazerala samozrejme, ale nemohla mi to odmietnut. Takisto posudkova lekarka nam napisala to iste co pediatricka do posudku, hlavnu diagnozu ani len nespomenula. Ziadala som o napravu a pre istotu som to doplnila sama ako doporuceny list, napisala som ze posudok je neuplny a treba to presetrit. A ano, stoji to vela energie a namahy, ale netreba sa nechat odbit ked natrafis na lajdakov, co toto robi ako na beziacom pase a ani ich vlastne nezaujima to dieta o ktorom tymto sposobom rozhoduju, nic o nom nevedia, ale tym posudkom ovplyvnia jeho cely zivot a to je nepripustne. Dieta ma pravo na specialnu logopedicku starostlivost a specialnu skolku a isla by som za to bojovat, lebo som videla na vlastne oci ako to tym detickam neskutocne pomoze, ten iny pristup, to ze na ne maju ucitelky vic casu a priestoru, ked ich je menej v triede a respektuju sa ich individualne potreby.
Neviem teda kto ti to posudil ale trvala by som na novom posudku, kde bude uvedene vsetko do bodky, tak ako to mate v lekarskych spravach. Drzim palce

katarina644
24. okt 2016

@spuntikmathiasko ahoj, ak myslis aj mna, bohuzial beriem to tak ako to bolo povedane aj mne. ja som sa tiez zrutila, ked mi ho nechceli vziat. je to realita. ako chod si vypocut vsetky kriteria ake maju skolky a hlavne ti kompetentni co tam ucia deticky. mne ked to v maji pani riaditelka vsetko hovorila, vsak to bolo neskutocne. ale na druhej strane, ked sa nad tym clovek zamysli, my ako rodicia takychto integrovanych deti by sme sa mali tiez zamysliet, ci to dieta zvladne medzi zdravymi detmi. Ja poviem len za seba, ja sama som povedala riaditelke, ze sa bojim o syna. Pretoze viem s cim sme si s nim preskakali. A mali sme aj nejake vlastne kriteria, ze chceme, aby sa ucitelky ku nemu spravali normalne. moj muz sam povedal riaditelke, ze si nepraje, aby sa ku nemu spravali ako ku dementovi. Clovek si musi sam zhodnotit na co to dieta ma alebo nema. Ja poviem za svojho syna, kym nesiel do skolky cikal ako dievca, pred dvoma tyzdnami sa to naucil, ze cika ako chlapec. Naucil sa pekne vsetko papat, naucil sa kakat a dalsie veci, aj rozpravanie mu ide lepsie a lepsie. Viem, integrovat deti treba, vsak sme normalna spolocnost, co sa tyka, preco to nechcu robit ucitelky, treba sa ich spytat, preco to nechcu pri jeho dietati.

lilly0812
autor
24. okt 2016

Tak, dnes mi riaditeľka skolky navrhla, že by syn mohol ostať v kolektíve aj v novembri ale iba za podmienky, že budem s nim celý deň v škôlke, že bez mojej prítomnosti tam byť nemôže. Vážim si tento návrh ale to môže byť syn aj doma, už mu to viac predĺžiť odmieta. Ja nemám problém byť v škôlke so synom ale k čomu to je dobré? Ani zamestnať sa nebudem môcť.

lilly0812
autor
24. okt 2016

Nikdy som nepočula, že by matka bola spolu s dieťaťom v škôlke celý deň. Prvý návrh bol 3 dní v týždni na 3 hodiny, druhý že kľudne aj každý deň ale, že dieťa nemôže chodiť bezo mňa, buď budem s nim v triede aj ja a lebo dieťa v škôlke nebude. A čo ostatné deti? Nebude im vadiť pritomnost ďalšej cudzej osobe? Čo na to ich rodičia?

belasy_motylik
24. okt 2016

@lilly0812 skús sa objednať sem http://www.scsppza.sk/ Žilina mám s nimi viac krát skúsenosť ohľadom diagnostiky, keď som chcela komplexnú diagnostiku nepotrebovala som odporúčanie lekára a neplatilo sa nič. Tiež odporúčam vybaviť si konzultáciu u Mudr. Orvanovej neurológia Žilina

janickacrazy
24. okt 2016

@lilly0812 Podľa mna by si to mala využiť, v prvom rade by ti malo ísť predsa o syna, aby napredoval a kedže mu školka prospieva, tak tam bud s ním, doma mu ty nedáš také podnety ako v kolektíve. On potrebuje počuť aj zažiť iné deti, nielen byť doma s mamou. Viem, že to nerieši tvoj problém s financiami, ale skús si vybaviť aspon tú predlženú RD. Daj si opatovnú žiadosť a dolož tam, že dieťa je prijaté do školky len za prítomnosti matky, čiže ty nemožeš ísť pracovať. Držím palce.

timea7
24. okt 2016

@esther03 to, že sa dieťa nedokáže obliecť, nie je žiadnym problémom. Učiteľka pomôže tak trojročnému, ako päťročnému. Je to ten istý úkon, na veku dieťaťa nezáleží. Tak sa nezblázni v triede trojročných, kde sa obliekať vie málokto,ako aj v triede päťročných. Rozdiel v počte detí v oboch triedach je zanedbateľný.

esther03
24. okt 2016

@timea7 viem, ale toto nie je jediny problem zakladatelky, je rozdiel pomoct sem tam iba s oblecenim a iny, ze toto konkretne dieta potrebuje toho ovela viac. 5 rocne dieta by malo zvladat samoobsluzne cinnosti ovela lepsie ako 3 rocne. Preto som napisala napriklad, lebo dietatko podla mna potrebuje aspon docasu inu starostlivost ako bezna skolka. Mam dieta s NKS, 2 roky chodil do speci skolky (len do 12.00), keby nie, sme teraz psychomotoricky aj recovo niekde inde.

spuntikmathiasko
24. okt 2016

@katarina644 tvoj pribeh som si cely necitala, ale tiez ste si zrejme uzili. Ja zase nie som za to aby sa dieta za kazdu silu integrovalo, niekedy to fakt nejde. Proste ucitelka ma na starosti 20 deti a nie jedno, ale preco sa nepokusit, alebo zabezpecit asistenta? Na vsetko peniaze su, ale na to na co treba nie.

timea7
24. okt 2016

@esther03 viem, čítala som celú diskusiu, som učiteľkou v škôlke, to, či sa dieťa vie obliecť, alebo nie, je nepodstatné. Prešli dva mesiace od začiatku školského roka, nevie sa ešte obliecť kopa detí v jeho veku.

timea7
24. okt 2016

@lilly0812 v každom prípade by som na tvojom mieste s týmto súhlasila. Je rozdiel mať dieťa doma a mať ho v škôlke, aj keď za tvojej prítomnosti. Nehnevaj sa, ale stále mám pocit, že tu píšeš A, ale nepíšeš B. Opakujem, že ak dieťa v MŠ nerozpráva, ale rozumie, nemôže to byť prekážkou pre jeho zaškolenie. Sú predsa deti, ktoré doma rozprávajú plynule, ale v škôlke nevydajú hláska. Písala si v iných témach o iných problémoch tvojho dieťaťa, píšeš, že navštevujete odborníkov - psychiatra, neurológa, prečo? Ja ťa chápem, že už musíš byť unavená, na všetko sama, bojuješ s nedostatkom financií, s ľudskou hlúposťou a povrchnosťou, ale troška mám z teba pocit, že sa necháš uchlácholiť čímkoľvek, kto ti čo povie a napíše. Tak, ako ti tu radili, ak posudok nezodpovedá stavu dieťaťa, dám ho prerobiť. Riaditeľka nechce dieťaťu predĺžiť diagnostický pobyt, ak by to bolo len kvôli tomu, že nerozpráva, tak to riešim cez médiá, inšpekciu, detského ombudsmana, aj čerta rohatého, ale neuspokojím sa s tým, čo mi kto povie. Nechce ma poslať pediater logopédovi? Čo je riaditeľ vesmíru? Zmením pediatra. Teraz ti riaditeľka ponúkla, aby si bola v MŠ s ním. Aký máš s tým problém? Že sa nemôžeš zamestnať? Veď to si sa nemohla ani doteraz, keď tam bol na štyri hodiny. Hľadaj špeciálnu materskú školu, aj keď internátnu. Chápem, že by ti bolo nesmierne ťažko, keby tvoje dieťa bolo päť dní bez teba a ty bez neho, ale posunulo by vás to oboch vpred. Ty by si sa zamestnala, dieťa by špeciálna materská škola posunula inam, ako táto, ktorú navštevuje. Inak, ako sa v materskej škole prejavuje? Nemusí sa do ničoho zapájať, ale dokáže počúvať, keď deti niečo s učiteľkou robia? Prepáč, ale neverím tomu, že je problémom to, že nerozpráva. Nie je to nič výnimočné.A ak máš možnosť v novembri tam byť s ním, tak ju využi. Ani rodič v škôlke nie je takou raritou, akosi myslíš.

timea7
24. okt 2016

@lilly0812 ešte som chcela dodať, že deťom v triede, päťročným deťom sa, dá už vysvetliť, prečo jedno dieťa má v škôlke aj mamičku, rodičom tiež.

esther03
24. okt 2016

@timea7 uplny suhlas s poslednymi prispevkami, len dodam, ze ja mam pocit, ze v tomto pripade nie je vola a tym padom ani cesta.... Mamicka vidi jedinu moznost pacnut dieta do normalnej skolky bez ohladu na prospech alebo neprospech dietata.

lilly0812
autor
24. okt 2016

@esther03 ahoj. Ja sa snažím dieťa dostať do normálnej skolky? Patrí tam. Viac krát som bola v špeciálnej škôlke, tam syna odmietajú prijať. Nemám žiadny problém s takouto možnosťou, určite by mu v špeciálnej škôlke pomohli. Tento týždeň máme sedenie u stacionára , výbornej pedo psychiatricky. Moje dieťa nie je postihnuté, nemá právo byť v bežnej škôlke? Škôlka mu pomáha.

lilly0812
autor
24. okt 2016

@esther03 žiadam ťa, nesud. Nepoznáš všetky podrobnosti. Ide mi hlavne o dobro syna. Po odbornikoch cchodíme už dlhšiu dobu. Škôlku sa snažím vybaviť odkedy syn dovŕšil 3 roky, neúspešne. Prešla som každú škôlku v meste. Na súkromnú nemam peniaze, môj príjem je 100,72 eur mesačne. Internatna škôlka, je isto finančne náročná. Syn nemôže byť niekde týždeň sam, na to nie je ešte zrelý. Nemám najmenší problém byť s malým v škôlke no nepozdáva sa to mojej mame. Pokiaľ to odporučí aj pedo psychiater idem do toho

timea7
24. okt 2016

@lilly0812 nerozumiem, čo má čo do toho hovoriť tvoja mama? Ve´d pre ňu nenastane žiadna zmena, ak ty budeš s dieťaťom v škôlke. Ak máš tú možnosť, tak ju využi, možno ho začneš vidieť v inom svetle. Dieťa nemusí byť postihnuté, aby potrebovalo špeciálneho pedagóga. Písala si vo viacerých témach, že je synček hyperaktívny, má poruchu pozornosti, že nedokáže doma obsedieť ani chvíľu, podľa mňa je toto oveľa závažnejší problém preto, ako to, že nerozpráva a nevie sa obliecť. Prečo ti ho nezobrali do iných materských škôl? Na základe posudku lekárky?

katarina644
25. okt 2016

@spuntikmathiasko dobry vecer, ja som svoje dieta integrovala medzi zdrave deti. a vidim velke pokroky. a co sa tyka asistentov, bohuzial stat ich nechce platit a povedzme si kto chce ist do skolstva robit? asi iba ten moj muz, v 37 rokoch je bakalar na pedagogickej fakulte a chodi este dva roky, aby mohol ucit deticky v skole. lebo vidi, co sa deje aj pri dcere v skole a ako sa uci. ide ho roztrhat. co sa tyka integrovania, robil prax na zs, kde mal pat integrovanych deti a povedal, ze ucitelka ma dost s tymi piatimi, ktori jej lezali po stoloch a podobne. a moj muz ich vedel zaujat, kedze ma skusenosti s nasim synom, ako sme museli s nim robit. bohuzial, a co ma rozculuje, tak stat nielen nechce platit asistentov pre taketo deti, ale najhorsie, ze ani rodicia takychto deti poriadne nedostavaju peniazky na tieto deticky.

spuntikmathiasko
25. okt 2016

@katarina644 tak to zase poznam, znami maju syna autistu a asistentku musia doplacat vysse 300 eur mesacne z vlastneho inak im to nik nechcel robit za tie peniaze co im dava stat. A z obycajnej skolky im ho vylucili hned ako sa dozvedeli jeho diagnozu hoci dovtedy ho vylucit vobec nechceli, ldbo s nim nemali ziadne problemy bol svojsky a to bolo vsetko. Ale jedol, spal vsetko ako ostatne, nebil deti. Len ked sa dozvedeli diagnozu hned ze vylucit, lebo, ze oni nevedia akk sa takym detickam venovat. Aj ked na druhej strane potom ho vozili do speci skolky a mozno tam dali tomu dietatku viac kto vie, lebo on ma lahky stupen autizmu bez mentalneho poskodenia. Dokonca im uz dovolil zmenit aj cestu co s nou chodia domov.

esther03
26. okt 2016

@spuntikmathiasko ved to je hadam normalne, ze autistu vylucili z beznej skolky, ved by mu mohli ublizit, aj ked nechtiac a navyse tomu dietatu by pobyt v takejto skolke nic nedal...

lilly0812
autor
26. okt 2016

@timea7 ahoj. V prvom rade nenapísala som, že sa nevie, nedokáže obliecť sám, vie sa obliecť aj sám, ale nie všetko, niečo s pomocou. Vie sa večer napr. prezliecť po pyžamka, ráno sa prezlečie, pančušky obliekame s pomocou, ponožky si dať vie.Budnu si vie obliecť a na zapnutí ešte pracujeme, vie si obuť topánky, aj vyzuť.

To správanie sa zlepšilo, áno, je trochu živší ale už je to lepšie. To sústredenie sa je už tiež o niečo lepšie, už aj vydrží dlhšie sedieť, aj pri nejakej činnosti, zlepšuje sa to. Včera sme boli na sedení, vyšetrenie mu robili pedagogička aj psychologička, syn normálne spolupracoval, rozumel čo od necho chceli, vyšetrenie prebehlo v poriadku. Oni nevidia žiadny problém prečo by nemal byť v bežnej MŠ.

Mojej mame, Lukyho babke na vnukovy záleží, chce pre neho to najlepšie, ako ja, ako celá rodina. Vyjadrila som názor.

Do iných MŠ syna neprijali kvôli plnému stavu, mali veľa žiadostí. V našom meste je problém dostať dieťa do škôlky, niekedy rodičia bežne čakajú aj 2 roky.

Čo sa týka toho pobytu na 1 mesiac ani špeciálna pedagogička ani špeciálna psychologička toto neodporúčajú. Riaditeľka už nemá záujem predĺžiť pobyt syna v ich škôlke, podľa jej slov by bol toto posledný mesiac a dosť, ani neuvažuje o zmene rozhodnutia. Dve učiteľky jej odišli na MD, možno aj to je dôvod nakoľko ukončila pobyt viacerým deťom s triedy.

timea7
26. okt 2016

@lilly0812 teraz nerozumiem. Včera si písala, že ti navrhla, že môže tvoj syn chodiť ďalší mesiac do materskej školy, ak tam budeš s ním. Dnes píšeš, že mu pobyt nepredĺži. Učiteľky, ktoré odišli na MD na tom nič nemenia, nahradia ich iné.Včera si písala, že tvoja mama nesúhlasí s tým, aby si bola so synom v materskej škole. Dnes píšeš, že chce pre neho to najlepšie. Má pocit, že to, že je s tebou doma a nemáte čo do úst, je pre neho to najlepšie? Je pre teba zložité ju presvedčiť o opaku? Trochu sa v tom strácam.

lilly0812
autor
26. okt 2016

@timea7 Ahoj, áno, napísala som včera, že riaditeľka navrhla takúto možnosť no iba na 1 mesiac a dosť, bez možnosti ďalšieho predĺženia dochádzky do ich MŠ. Jej nárvh som predložila aj CŠPP, ani jedna pedagogička nám toto neodporúča, podľa nich by to malo zmysel len v tom prípade keby riaditeľka uvažovala o možnosti predĺženia po tomto jednom mesiaci, no o tomto neuvažuje.

Moja mama s tým síce nesúhlasila ale rozhodnutie bolo aj tak na mne. Po rozhovore s pedagogičkami z CŠPP sa rozhodlo, že takto to bude pre syna najlepšie.

To, že nemáme čo do úst nie je až tak pravda, napr. v pondelok mi odovzdali 2 potravinové balíky takže určite máme čo jesť, mama dostáva v práci stravné listky, potraviny sa kupujú za to, vždy je doma teplý obed, aj pečivo, malý má čo potrebuje, hladný rozhodne nie je.

Radila som sa s oboma rodičmi (keďže u nich bývam) o tejto možnosti no zhodli sme sa aj po rade pedagogičky a psychologičky na tom, že tam ten jeden mesiac nebude. Je to v záujme dieťaťa. Pedagogičky osobne hovorili s riaditeľkou škôlky. Bola som sa poradiť aj inde, bude to pre dieťa najlepšie.