icon

Vyrovnanosť matky s tým, že dieťa nastúpi do škôlky

ivakat248
13. mar 2022

Baby, som tehotna s druhym babatkom, prva dcerka ma 3.roky na konci marca. Na zaciatku aprila by mala nastupit do skolky. Avsak mne uz len pri pomysleni na to zviera zaludok.... Je pravda, ze niekedy by mi skolka bodla si oddychnut alebo ked mam ist k lekarovi a nema kto pri nej ostat. Ale zas na druhej strane uz teraz sa mi slzy tlacia do oci, ze mi ma ist do skolky. Mne je s nou doma dobre... Snazim sa jej aj hocijaky program robit. Cele 3roky som nou zila, vsetok volny cas som venovala dcerka. Zaroven som na nu naviazana, kedze je to moje vsetko. Ona je len 4hodky u babky a mne to uz ako vecnost pride. Ale mozno by jej aj skolka pomohla, kedze teraz sa ako keby troska zneuzivala, mama nakrm ma, mama hento a tamto i ked to vie sama robit.....

Strana
z4
marzuz89
14. mar 2022

@martyzpp vies co, nas syn v zime prave vyzadoval "nocne" prechadzky, strasne sa tesil, vsade svetielka v decembri, januari, uplne ina atmosfera ako cez den, on vyslovene cakal na 17tu, ked uz bola tma. Neviem, preco je zimne sero strasiak, to vnimam dost, citala som tu plno komentarov, ako sa v zime neda ist poobede von. Preco by sa nedalo? A to mame rezim, o 20 spi. Hodinova vecerna prechadzka, vecera, sprcha, a spinka o 20 ako keby vecer vonku nebol.

V lete ist von o 17 je uplne top. Treba zahodit vyhovorky a ist so zdravym aspon kazdy druhy den von, nedrzat ho 7 dni doma len preto, ze surodenec je chory.

A uprimne, vacsinou su aj tak chore deti vsetky.

anickal
14. mar 2022

@luuubik maximálne súhlasím, pekne si to vystihla 🙂

anickal
14. mar 2022

@eeffka 🙈

vilma7
14. mar 2022

@marzuz89 jeeej aj my sme pravidelne vonku, obzeráme ozdobené domy, záhrady a behajú s baterkou. Väčšej radosti niet.

oblecenie99
14. mar 2022

@zuzahajdulka Som trošku zmätená teraz, videla si tu, napr. teraz v tejto diskusii sebecké a bezohľadné vyjadrenie "mamičiek"?

lucinka1988
14. mar 2022

@chances nádherne si to vystihla✌️🤗🤗

magg424
14. mar 2022

Ked tak citam tuto diskusiu, zistujem ze moje dve deti su asi z inej planety a ja pravdepodobne tiez... oboch som dala do skolky hned po dovrseni 2r.
Ani jeden neplakal ani len prvy den a zvladli cely den s usmevom na tvari, mladsi to aktualne zaziva ( jeho prvy mesiac v skolke) a stale sa len o skolke musime rozpravat,na skolku doma hrat...
Nemyslim si ze deti v skolke trpia, ani si nemyslim ze ide o nejaky komunisticky prezitok....
Ani si nemyslim ze skolka im ma nahradit rodinu, ved v tej rodine su stale,formuje ich... my s nasimi detmi travime vsetok cas,ktory nam po praci a ich skolke zostava.... cele vikendy sme spolu, naozaj aktivne .... nase deti su nasou sucastou...
Ale tak ako my s manzelom obaja patrime do prace tak nase deti do skolky a skoly... je to proste tak, ale nemyslim si ze tam trpia, prave naopak ...
Nase deti su v skolke stastne, maju tam svojich kamarstov,rovesnikov ,svoje zazitky....
Ja som sa vzdy do skolky tesila,a to iste bolo aj ked som chodila do skoly a musim sa priznat ze rada chodim aj do prace.. a naozaj mi je luto ak niekto v tychto zariadeniach cely zivot len preziva a trpi.... neviem si ani len predstavit ake strasne to musi byt a tak isto su aj deti co vyslovene zariadenia neznasaju ale urcite to nieje 80percent 3rocnych deti...

janeinka
14. mar 2022

@ivakat248 ja som mala medzi najstarsou a mladsim 2,5 roka rozdiel. u nas je problem dostat do skolky aj 4 rocne dieta, a skolku mame daleko. vychadzaju jej zle roky, takze isla do skolky az ako takmer 5rocna. chodila do skolky 2 roky. uplne to stacilo pred skolou. ja som si to s nimi tiez uzivala byt doma. do casu, kym chodili obaja spavat iba poobede, to bolo ako hovoris, take na striedacku, ale nelutujem. mne to aj organizacne viac vyhovovalo nedavat ju do skolky, kedze ju mame daleko a ja bez auta. teraz je prvacka, mladsi zacal od septembra chodit do skolky, ale viacej vymeskal ako tam bol doteraz. a mam este tretie babo a tento rozvoz a vyzdvihovanie zo skoly a skolky ma zabija..... zlate casy, ked som bola s detmi len doma :D urcite sa nenechaj prehovorit druhymi, vyber si podla seba :}

zuzahajdulka
14. mar 2022

@oblecenie99 , ano, vela.

krekerce
14. mar 2022

@ivakat248 necitala som vsetke komentare, mozno nieco zopakujem. My sme mali presne tu istu dilemu, este sme dcerku do skolky aj prihlasili. Nastastie sme este pred nastupom zhodou okolnosti stretli dalsie dve rodiny, ktore uplne prirodzene povedali nieco v zmysle "naco budem davat dieta do skolky, ked som ja doma. Ved pre take male dieta nie je nic lepsie nez jeho mama". U nas to velmi zarezonovalo, dcerku sme do skolky nedali a bolo to asi nase najlepsie rozhodnutie. Aj tak sme uz rozmyslali ze ake to spravanie zo skolky donesie a naco vlastne ma travit 8 hodin denne s nejakou neznamou tetou, ked moze byt v klude doma a tesit sa z mamy a zo surodenca. Nehovoriac o to, ze co mame znamych s detmi v skolke, oni v podstate pol roka uz riesia tyzden placu ze sa ide do skolky, dva tyzdne alebo aj dlhsie choroba...stale dookola. Nastup do skolky je obrovsky stres pre dieta a to ci je tam alebo nie nema nic spolocne s tym ci sa bude vediet socializovat.
Ak si potrebujes nejako oddychnut, su kruzky, alebo aj sukromne centra kde dcera moze chodit 2 dni v tyzdni na par hodin. Je to podla mna ovela lepsi riesenie. Navyse ak dcerka bude z teba citit ze nie si presvedcena ze tam ma chodit, ani ona tam nebude chciet byt.
Pocuvaj svoju intuiciu a nenechaj sa okecat. Ty uz vies ze pre tvoje dieta je lepsie aby doma zostala, mozno len hladas argumenty k tomu. V nasej spolocnosti je tak zauzivane ze v 3 rokoch sup do skolky, ze nikto sa ani nezamysla preco sa to vlastne zacalo robit....aby mohla mama ist spat do roboty, nie na to aby sa socializovalo. Ked je mama doma, naozaj nemyslim ze ma vyznam tam dieta davat.

janulkaa82
14. mar 2022

Ja som mala 3 deti behom 3rokov. Bolo to veelmi náročné obdobie, no zároveň i najkrajšie. Aj keď to tak hodnotím až odstupom času. No najstarší syn išiel do škôlky aj to len na 4hod tesne pred predškolskou triedou. Aj to len aby sme si "odbili" detské choroby nakoľko dovtedy nebol chorý ani raz. V škôlke každý mesiac..a doma potom tým vybudoval imunitu i mladším súrodencom . Druhé i tretie dieťa som dávala tiez len na 4h len ako 4-5rocne a v predškolskej povinnej aj občas spali.
Každy nástup som doma preplakala viac než deti. Je to zmena i pre detičky no hlavne pre mamy. Nevieme si predstaviť, že na naše poklady aj niekto iný vie dať pozor.. Je to normálne, veď sme mamy.
Ja som prvé týždne cakavala a šmirovala normálne za oknom..
Niektoré mamy na výber nemajú a v 3.ťom veku dieťaťa musia dať deti do škôlky.
No neodsudzujem ani tie, ktoré so školkou trošku počkajú keď sa im dá. Ale samozrejme že sa doma aspoň trochu tým deťom venujú! A tým že sú doma dlhšie nemyslim že by sa z detí stali nejaké oneskorené,nekolektivne alebo zaostalé deti.
Žiaden čas sa nedá vrátiť a ani ten ktorý s láskou prežijeme so svojimi deťmi.
Veď sme ich mamy a užime si ich koľko sa dá.

miadi
15. mar 2022

@martyzpp to nie je zas uplne pravidlo ze su vsetky deti stale chore zo skolky. Moja dcera chodila od 4r ked mala 5r nevynechala jediny den a to uz bol Covid ., az do lockdownu a az ako prvacka bola raz chora jeden vecer mala teplotu a kasel tyzden tak bola doma tyzden. A maly mal 2r cely ten cas bol tiez zdravy hoci ho od novorodenca kazdy den vybozkavala ked dosla domov. Takze sopel mal prvy x az teraz v 2r + kasel par dni. My sme snou od malicka vela cestovali po svete nikdy Nebola chora ale vsetci ze to nic nie je pockaj ked pride do skolky tak az potom zazije virusi ., nezazila az ako prvacka 😊takze ak mas zdrave deti s dobrou imunitou este pred skolkou tak sa nemusis dopredu bat. Ak mas chorlave deti tak treba otuzovat a pridat do stravy viac ovocia zeleniny ( u nas frci brokolica non stop 🤣ze vraj ju vacsina ostatnych deti nema rado)

miadi
15. mar 2022

Kazde dieta je velmi naviazane na mamu. Ale treba si aj v tomto najst rovnovahu. Rob ako ty chces daj ju do skolky alebo nedaj .. ale mala by byt zdravo naviazana aj ty nie prehnane. Lebo ked sa narodi druhe tak budes mat mega problem. Ono ked dieta chodi do skolky pred prichodom surodenca vnima to inak nie akoze si ju tam odsunula ked sa babo narodi. Takze minimalne na pol dna alebo par dni v tyzdni ju daj nech nema sok, skolka zas nie je ako tu baby pisali trapna ekonomicka vec aby mohli ist zeny robit a kam odlozit deti. Nie je to vobec to iste ako ked sa dieta hra s kamosmi ci pribuznymi ci cudzimi v parku. Dieta sa tam nejde len socialne vyzit. Dieta sa tam pripravuje na skolu, ( u nas je od 4r ale niektore deti su zrele uz v 3) Ja ti Neviem ako na slovensku ale u nas deti skolku a skolu miluju . Mozes urobit super program zobrat na oblubene miesta kupit kopec tvorivych darcekou mlsky aj tak sa pyta ze kolko dnu do konca jarnych prazdnin Lebo sa nevie dockat ze budu konecne bez face mask 😷 a budu mat lavice prisunute po 2 a ona bude mat vedla seba Vivien!!! Jedine zeby sme boli na dovci pri mori tak by sa nepytala na skolu 😅 kym je vacsie dieta v skolke/skole aspon sa mensie dieta cez den vyspi .. niektore deti su spave zaspia hocikedy hocikde Akoby ich vypli. Ine deti to chvilku trva uspat ak budes kojit atd. Bude to tak podobne ako s prvorodenou. A Hlavne ju pripravuj na surodenca. Vela jej to opisuj ake to bude s babom na zaciatku ze bude vela stebou babatko ze snim treba jemne ze ich lubis rovnako ze babo prve mesiece Hlavne papa spi smeje sa place ,. Ale o par mesiacov zacne lozit a hrat sa..

martyzpp
15. mar 2022

@marzuz89 cize vlastne dam starsie dieta do skolky, aby som potom s oboma sedela zavreta doma kazdy druhy tyzden. Viem, ze to zavisi od imunity dietata, starsi bol zatial len raz chory a raz mal soplik lenze neviem ako to bude ked pojde do skolky.

katka0123
15. mar 2022

@ivakat248 nedávaj ju do škôlky. Más čas. Uzite si spoločne chvíle s bábätkom bez skolkarskych chorob

marzuz89
15. mar 2022

@martyzpp no v zasade si to vystihla 🙈

Strana
z4