Vyrovnanosť matky s tým, že dieťa nastúpi do škôlky
Baby, som tehotna s druhym babatkom, prva dcerka ma 3.roky na konci marca. Na zaciatku aprila by mala nastupit do skolky. Avsak mne uz len pri pomysleni na to zviera zaludok.... Je pravda, ze niekedy by mi skolka bodla si oddychnut alebo ked mam ist k lekarovi a nema kto pri nej ostat. Ale zas na druhej strane uz teraz sa mi slzy tlacia do oci, ze mi ma ist do skolky. Mne je s nou doma dobre... Snazim sa jej aj hocijaky program robit. Cele 3roky som nou zila, vsetok volny cas som venovala dcerka. Zaroven som na nu naviazana, kedze je to moje vsetko. Ona je len 4hodky u babky a mne to uz ako vecnost pride. Ale mozno by jej aj skolka pomohla, kedze teraz sa ako keby troska zneuzivala, mama nakrm ma, mama hento a tamto i ked to vie sama robit.....
@ivakat248 ja mam nazor taky, ze urob podla seba. Nikdo iny ti nepovie ako sa citis ty alebo dcerka. Moja mala ist kvoli babatku tiez v troch a vobec som si to nedokazal predstavit, nakolko sa ludi aj deticek boji. Teraz ma vyse 3,5 a maly 1, je nam spolu dobre a dcerka uz sa zacina hrat aj s cudzimi detmi na ihrisku atd. Lutujem ze som sa nechala prehovorit (hlavne to ze to sama a dvoma nezvladnem) a dala som ju a ona mesiac 4 hodiny proplakala a nejevila znamky ze by sa v skolce co len zapojila. Na druhu stranu keby bola spolocenska a do skolky chcela, dam ju.
A ohladom toho, ze dieta potrebuje kolektiv asi takto: https://erikabistrovic.sk/prilis-precenovana-so... 🙂
Kebyže som tehotná, tak tiež by sa mi dcérka dávala veľmi ťažko do škôlky ale týmto, čo sa deje v rámci zdražovania potravín a pohonných hmôt, tak stále viac a viac pociťujeme, že nám ten 1 príjem chýba v domácnosti a nemôžeme si ani dovoliť zamyslieť sa, či ju nechať ešte chvíľku doma ale skôr dúfať aby ju od septembra vôbec do škôlky zobrali ( keďže je augustová). A druhá vec jej to aj určite prospeje, v poslednej dobe keď sme na ihrisku, tak si stále viac všímam, že my rodičia sa až moc staráme do deju a nenechávame tie deti sa rozhodovať ( samozrejme bezpečnostný dozor je potrebný), napríklad dieťa ma hračku a chce si ju iné požičať a rodič hneď zasiahne a nenechá tie deti sa dohodnúť... a takýchto situácii je veľmi veľa a veľakrát aj ja sa pristihnem, že sa až moc starám :/ :D
@sandra49 veď ale tým že má matka druhé dieťa prvé neodklada. Ja mám dve deti a obe ľúbim rovnako. A ľúbia sa aj oni navzájom. Nechápem tomu,že čo by si neurobila dcérke ?mala druhé dieťa ? Lebo by to nezvládla?
@annamurco 👏
@ivakat248 na mňa tiež každý tlačil, lebo veď starší potrebuje deti, kolektív, doma vymysla, atď. Tak som ho tam dala
. Ano, skolka je super co sa socializácie týka, robia deťom program atď ale prvý krát bol chorý v skolke a samozrejme všetko od neho chytá mladší. A aj ja. 3dni v skolke, 2 týždne doma.
A preco ju tam musis davat? Ja mam doma dve deti. Teraz maju 4 a 2 roky. A rok este doma isto budu. Na starsiu nie som az tak naviazana, ako pises ty, ale som rada, ze ju mam doma a aj ona je rada. Neziarli na sestru, hraju sa spolu, pekne sa hra a rozvija, ma zaujem o rukodielne aktivity, pohybove aktivity, kresli, citame milion knih, teraz sa zaujima o pismenka. O nic neprichadza. S detmi sa stretavame, s kamaratkami a aj na ihrisku s cudzimi, prihovara sa im...
Ja som si napisala plusy a minusy skolky a vyslo mi z toho celkom jasne, ze skolka NIE. Stretla som pri stanku dve pani dochodkyne, starsia sla mat vtedy 3 roky. A ony sa pytali Ty uz pojdes do skolky... a ja ze o 3 mesiace ma 3 roky, ale necham si ju asi doma, aj tak som doma. A ony jednohlasne: "Nedavajte ju. Keby sme my mohli, nedali by sme. Su to najkrajsie roky a nikdy sa nevratia." Rozhodni sa mudro ...
@annamurco Super clanok, teme sa venuje aj Zuzana Mihalechova tu:
Objavujte svet spolocne. Co najdlhsie. 4 falosne dovody, preco davat dieta do skolky
https://zuzanamihalechova.sk/ebooky/
@lucia147852 amen 👍👍👍
@basska_b suhlasim uuuuplne so všetkým..👍👍👍
Asi mám vypnuté všetky matersko-empatické pudy alebo čo, ale ja sa čudujem, že to až tak...? Nemyslím to v zlom, ale naozaj ma to prekvapuje. Nemyslím argumenty typu dieťa potrebuje kolektív a socializácia a pod., ale (napíšem to na surovo a úprimne to nemyslím tak, že by som sa zbavovala vlastného dieťaťa) ale že vás dokáže tak napĺňať to materstvo? Byť len s dieťaťom, dokonca nástup staršieho dieťaťa do škôlky vnímať ako zradu voči nemu a odkladanie..? Ja som po roku materskej musela robiť aspoň z domu, ináč by som scvokla. Ale tak sme všelijaké, niektoré mamy sú viac naviazané na deti, niektoré nie, sú ženy, ktoré materstvo dokonale napĺňa, niektoré nie.
ja potom chápem prečo 90% deti pri nastupe do škôlky plače prvý polrok,keď ako tu čítam to tu matky extrémne prežívajú.. mnohé tu robíte zo škôlky strašiaka a dusujete sa ako lepšie sa dokážete venovať decku doma.. chcem vás vidieť ako po neprespatej noci a pri malom bábätku budete mať každý deň super program,super náladu a navarené 🤦 keď je matka extra závislá na decku,tak jasné,že aj ono potom na nej.. dajte deťom dýchať.. @autorka škôlka nie je povinná jazda v danom veku a keď ty už teraz stresujes dávaš tomu základ dosť nedobry, máš vlastný rozum snáď a poznáš svoje možnosti.. ja som sa s oboma deťmi na škôlku tešila,že budú mať nové zážitky,kolektív,obe išli ako 2 ročne a boli tam šťastné.. ale musím povedať,že potreba nastaviť spánok bábätká podľa času vyzdvihnutia a zanesenia staršej do a zo škôlky bola často dosť náročná..
@ivakat248 ahojky, ked malu prihlasis do skolky, tak neviem ako to je presne, ale kym neni predskolacka, tak to povinne neni...takze nemusi tam byt kazdy den...a kedze budes na materskej, tak uz ako si urobite, tak budete mat. Neviem ako to mate ci mala byva aspon obcas v solocnosti inych deti...nasa bola malo a bolo mi to luto...aj ked ja som s nou tiez bola doma velmi rada, ale z toho hladiska aby sa vedela socialozovat a zaclenit sa do kolektivu som ju dala...bola to sukromna MS, sice dost draha, ale chodila rada, oblubila si pani ucitelku a mali uzasny program 🤗 chodievala nadsena domov ❤️ aj tak vacsinou deticky prvy rok su viacej doma ako v skolke, kvoli chorobam, cest vynimkam. Mozno, ze ten jej nastup z jari, bude vyhodnejsi aj kvoli tej nizsej chorobnosti...nasa začala od Septembra, ako cerstvo 3rocna kedze je 25.8. ale chodila stylom max tyzden v skolke a min 2tyzdne doma 🙊🙉🙈
Prečítala som si lepšie celú diskusiu, dovolím si to ešte trochu doplniť.. súhlasím samozrejme s tým, prečo boli škôlky zriaďované, a potreby trhu a pod., a kedysi to tak nebolo, na druhej strane si treba uvedomiť, že jednak to zidealizované "kedysi" v praxi také romantické nebolo.. Čo som sa napočúvala historiek od prababky, babky, dedka, tak áno, deti do škôlky síce nechodili (žiadne ani neboli) a tie ženy - mamky (najmä na vidieku) nechodili do práce, ale makali. Doslova makali, fyzicky, celý deň. Nemali čas na výchovu, venovať sa tým deťom, staršie vychovávali mladšie (rozumej 6, 7 ročné strážili tie najmenšie). Urobila sa provizórna kolíska niekde v tieni pre bábätká a makalo sa na poli od vidím do nevidím. Kravu bolo treba podojiť, keď žena chcela variť, tak musela založiť oheň v piecke, museli napiecť chlieb na celý týždeň.. To, čo mi dnes voláme "venujem sa dieťaťu" vtedy v takej podobe neexistovalo. A deti od útleho veku makali tiež. AK ste niekto z okolia Moldavy nad Bodvou a pod., tak ako príklad, nepoznám presne slovenský ekvivalent, ale tam žijúci Maďari hovorovo stále volajú deti - chlapcov ako "inaš" - sluha, paholok a dievčatá ako "slúžka". Asi sa netreba veľmi zamyslieť, prečo sa tak tie deti v rodinách označovali... Každý mal svoju úlohu, funkciu. Čiže ja by som to zase až tak neromantizovala. My už žijeme v inom svete, máme iné problémy, iné potreby, iné povinnosti, aj my sme iní, aj naše deti sú iné. Staré veci sa nedajú aplikovať do súčasnej doby, možno v tomto svete už nefungujú, aj keď by boli užitočné.. Je preto zbytočné riešiť, čo je dobré pre dieťa, či škôlka, či si zvykne, či sa tam bude tešiť, alebo sa len zlomí, čo je pre dieťa prirodzenejšie - ak chceš, daj, ak nechceš, nedaj, ale zbytočne nerieš, neprežívaj.. Osobne si myslím, že nikdy neboli také dobré podmienky pre mamy a deti, ako sú teraz. Ak chcete a máte na to podmienky, môžete zostať doma s dieťaťom, môžete sa mu venovať, rozvíjať ho. Máte pocit, že tie deti sú šťastnejšie? Vyrovnanejšie? Spokojnejšie? Ja neviem.
Dcera bude mat tiez koncom marca 3 roky. Do skolky nastupila v novembri. Tiez som pre to ani nespala. Prve 2 tyzdne boli najtazsie. Dni bez nej boli nekonecne, ale potom sme si obe zvykli aj ked je pravda,ze je viac doma ako v skolke (chora kazdy druhy tyzden)
@ivakat248 aj na mňa veľa ľudí tlacilo. Syn mal necelý rok a pol, keď sa nám narodil druhý. Ked mal 3 roky, nedala som ho aj tak do skolky, aj keď veľa ľudí sa ma pýtalo, prečo ho mam doma, čo ho nedám do skolky...Mne to tak vyhovovalo, ráno žiaden stres, žiadne nahlenie, boli sme spolu doma, aj keď začiatky boli ťažké, bolo to super obdobie, chlapci si vytvorili pekný vzťah, ktorý stále trvá (už majú 10 a 9). A mame na to obdobie pekne spomienky. Až keď mal druhý syn 3 roky, potom išli spolu do skolky. U nás je v škôlke malo deti, takže aj tam boli stále spolu. 🙂
Bože, ja som bola na nervy, v prvý deň ho niesol muž, ja som revala v aute cestou do práce 🤣 a moje dieťa, ktoré sa odomňa na ihrisku ani nepohlo si úplne zvykol, našiel si kamarátov. Samozrejme, bol občas ráno plač, trhalo mi to srdce, ale zase som si porevala v aute a poobede mi hovoril, ako bolo dobre 😀
Teraz keď boli týždeň v karanténe, on po JEDNOM dní doma zahlásil "Tu je nuda, ja chcem ísť do škôlky." 😄
@ivakat248 mne 1.3 nastupoval 2rocny syn do skolky, samozrejme som mala stres,ale on ho nemal, prisiel do skolky a fungoval, ani slzicka .. ucitelka povedala ze zapadol tak ze nechapali... verim, ze tvoj 3 rocny to zvladne rovnako....
Dokonca minuly tyzden mali prazdniny a tak bol v zmiesanej triede. Dnes zacal treti tyzden v skolke a to nam da len pusu pred triedou a bezi dnu .
@oblecenie99 , ono to bude tym, ze empaticke matky nehladia na to, co naplna ich same, ale je pre nich dolezitejsie to, co naplna ich dieta. Alebo jednoduchsie - miluju svoje deti viac ako seba. Donedavna som si myslela, ze to predsa musi byt automaticke, vsak este aj hormonalna sustava to zenam zabezpecuje. Ale som zdesena, ake sebecke a bezohladne vyjadrenia citam od niektorych "mamiciek" na MK.
ja mam doma takmer 3 rocnu s ktorou odprevadzame brata do skolky. A stale sa ma pyta, ze kedy uz aj ona pojde, ze je uz velka 😀.
Tu kde zijeme je skolka zial az od 4 rokov a aj to len od 08.-12.00. Dieta si uzije skolku, kamaratov a poobede aj rodinu doma. Zlata stredna cesta.
@ivakat248 kazdy rok tisice matiek presviedčajú same seba, ze robia spravnu vec, ked 3-rocne (!!!) dieta na x hodin denne odkladaju k cudzim učiteľkám, k náhodne a umelo poskladanému kolektívu detí v zaujme akejsi "socializacie". Maličké dieťa, ktoré často nevie vyhodnotiť a pomenovať svoje pocity a potreby, je tak vystavené posobeniu a formovaniu ľudmi, o ktorých matky nič nevedia. Tieto maminky idu proti vlastnemu rozumu a vsetkym svojim pocitom, casto pod tlakom okolia. Zo všetkých strán počúvajú reči, ako si dieťa po čase ľahko zvykne (väčšinou len rezignuje, nezvykne). V prípade, že maminky čo len trochu vybočia z obvyklých koľají a dieťa dajú do škôlky až o rok neskôr alebo nedajbože až v predškolskom ročníku alebo ho vzdelávajú doma, musia svoje rozhodnutie do nemoty obhajovať. No a reči typu "už som sa nevedela dočkať, kým dám dieťa do školky" sú veľmi smutné.
Rozhodni sa podľa toho, čo myslíš, že bude najlepšie pre dcérku, pre teba a pre vašu rodinu. Tiež dávam do pozornosti českého psychológa Milana Studničku.

@ivakat248 ja si doteraz pamätám a to už mám prvacku, keď išla prvýkrát do škôlky 🤦♀️ prisam vačku celého pol dna som presedela na gauči a kukala na mobil, či mi nebudú volať až si po ňu prídem 😂 ani kávu som si neuvarila 😅 tiež som bola prakticky celé tri roky len s ňou, spolu sme robili všetko a naraz som sa cítila ako bez ruky alebo nohy, ale mala bola spokojná, každý deň išla s úsmevom, detičky mala aj ma rada doteraz kolektív a ľudí okolo seba! A ty si zvykneš, budeš sa mať zasa o koho starať, keď bude v školke! Ja mam školacku a skoro dvojročného drobca a je to super! Doobeda si užijem malého, cez obed staršiu a poobede sme spolu všetci 😉