Zaostávanie v reči
Ahojte prosím je tu niekto kto má dieťa ktoré zaostáva v reči , máme 3roky a stále mu to nejde.Mame vylúčený autizmus,ale je hyperaktivny,ako mu pomôcť.dakujem
@lenicka6697 ambulancia je v Ziline v BA je sanatorium + ambulancie logopedie a psychologie. Preto su v BA tie cakacky- caka sa na tie mesacne pobyty.
@esther03 ahoj, spomenula som si, ze v Dialogu padla otazka ci by sme mali u koho 1 mesiac v BA byvat. Napadlo ma, ze mohla myslet ich sanatorium. Spominali sa tu mesacne pobyty, oni by vedeli zabezpecit (samozrejme za poplatok) aj ubytovanie so stravou ? Teraz mame vela kontrol u nas + ZA a TN. Klinickeho logopeda mame ale iba raz za mesiac-dva co je podla mna malo, chodime aj k specialnej pedagogicke, psychologicke v ramci CŠPPP, psychiatricke. Do buducna ak to bude (hlavne financne) mozne zvazila by som aj tu Bratislavu.
len pre zaujimavost tu je skupinka dialogu v ba https://www.modrykonik.sk/group/8701/
zienky co ste mi poslala maily materialy vam poslem ale asi az cez vikend budem stihat mam to na druhom pc a je toho viac, nebojte myslim na vas 🙂
@lenicka6697 myslim, ze to asi nebude v ich moznostiach zabezpecit byvanie a stravu nakolko sidlia v poliklinike a je to denne sanatorium. Preto sa ta asi pytali ci mas kde mesiac v BA byvat. Ale skus sa popytat kociek co dochadzali.
@esther03 denne dochadzanie z PB do BA si neviem predstavit, Blava je daleko od nas
@lenicka6697 ved to je pochopitelne, preto si budete musiet najst nejake ubytko na mesiac.
@iluviel neboj sa..tvoje dievčatko je úplne v pohode..môj má 20 m a povie asi 5 slov a je úplne ok a vôbec ma.to neznepokojuje..u nás v ulici a v rodine do 2 r rozpráva máloktoré dieťatko..takže neboj..dokonca by som povedala, že je šikovná..
Môj názor..neuraz sa..ale také malé dieťa nemá z detského folklóriku a podobných krúžkov nič..správa sa prirodzene svojmu veku, to znamena, že sa nesústredí dlho, že ju zaujímajú iné veci..
Fakt..
@asocial Moj syn má 19 mesiacov a vie povedať len kde je?, bác, mama, baba a nejaké tie zvuky zvierat a auta napodobniť. Tiež sa mi zdá, že už by sa mohol viac rozrozprávať, ale zatiaľ nestresujem. Presne tak súhlasím s asocial s tým folklorikom, ked ju to nezaujíma, tak ju tam neber. Ja dávam deti na krúžok až od 4 rokov. Vedy to má nejaký zmysel.
@esther03 vsat to, financne momentalne v nedohlade. Inak dnes som mala mat stretnutie s riaditelkou skolky ohladom dochadzky po prazdninach, ze ona nemoze, nema cas, ze jej neprisli 2 ucitelky, tak prelozila na 16teho
@dominika2000 môj syn má 4 roky a tiež má problémy, chodí do škôlky. Od augusta na mesiac nastúpi do logop. škôlky Asobi, je to súkromná škôlka, menší kolektív. Tak uvidíme, či mu to pomôže. Bohužiaľ všade sú dlhé čakačky.
@lenicka6697 tu máš stránku kde sa dá v BA lacno ubytovať v ubytovniach, hosteli ceny sú závislé od vybavenia a počet ubytovacích nocí http://www.megaubytovanie.sk/bratislava-a-okoli.... Sú tam veľmi prijateľné ceny od 6 do 15 eur na noc.
podla mna na to treba len trening alebo to jednoducho zverit niekomu, kto ma ako take skusenosti a hlavne vie ako na to. logopedia podla mna vie spravit dost, nebolo by teda na skodu vyhladat takuto pomoc. ja si myslim, ze by hodiny u logopeda spravili svoje
@kacena4 Katka dobrý večer, ak by sa Vám dalo, môžem požiadať aj ja o tie materiály pre dieťatko s NKS ? Dcérka ma o mesiac 5 rokov a povie max. 10 slov, aj to nejasne. Už 2,5 roka roka beháme po lekároch a odborníkoch, ktorým hovorím, že moje dieťa nie je v poriadku a každý by len čakal a čakal, takže som iniciatívu vzala do rúk sama a neuro, logo, psycho, psychia... atď. Tiež nám nedávno podali prihlášku do Dialógu v BA s tým, že reálne to vidia tak o pol roka, ak teda vôbec ... vraj je veľa záujemcov. Posledné, čo chceme je poľaviť a vzdať sa ! Ďakujem
@lenicka6697. Prosim podla toho co pisete mame presne to iste co vy. Moj syn bude mat ochvilud7r problem so skolskym . prosim vas ako to ?my tabletky od psychiatrocky odmietame mate nejake typy?ospravedlnujem sa za pisanie ale robi mi problem klavesbica len na tejto stranke . dakujem za radu
Žienky, keď sa pozriete na prvú stranu tejto diskusie, písala som tam aj ja. Moja dcérka podľa mňa objektívne zaostávala v reči a ešte bola aj predčasne narodená, takže mala výrazne zvýšené riziko rôznych rečových a kognitívnych porúch. My sme to ale úplne otočili a zvládli! Ale dovoľte mi začať od začiatku, aby ste k tomu mali kontext:
Volám sa Veronika a som maminou dvoch predčasne narodených dievčatiek (33tt a 29tt). Dcérky sú našťastie zdravé, no v lete 2022 som si všimla, že tá mladšia - vtedy dvojročná - nejako nerozpráva. Len zvuky, ukazovanie prštekom, ale slovká žiadne. Začalo ma to dosť trápiť, obávala som sa rôznych porúch, výrazného zaostávania v reči, ba dokonca aj autizmu. Žila som v neustálom strachu z toho “čo z toho bude” a ako budeme fungovať ďalej s dieťaťom, ktoré nerozpráva a bude potrebovať odbornú pomoc. Lenže strach mi vôbec nepomohol, po nejakej dobe som si všimla, že som len depresívna, ale dcérkin stav sa mojím strachom nezlepšuje. Takže som sa oklepala, hlboký nádych-výdych a vrhla som sa do štúdia všetkého o detskej reči. Prečítala som slovenskú aj zahraničnú literatúru, pýtala som sa na skúsenosti a rady logopedičky, psychologičky aj fyzioterapeutky a vďaka všetkým týmto informáciám som postupne začala dávať dokopy množinu aktivít, ktoré mali dcérke pomôcť naštartovať reč aj bez vyšetrení a terapií. Bola som veľmi prekvapená, keď po mesiaci aktivít zameraných na cielený tréning jemnej a hrubej motoriky, som u dcérky badala veľký progres. S potešením môžem konštatovať, že dnes - o rok neskôr - moje trojročné dietko plynule rozpráva všetko. Má bohatú slovnú zásobu a rozpráva dokonca čistejšie, ako staršia dcérka v jej veku, ktorá vydržala v brušku o mesiac dlhšie, a predsa…
Preto som sa nakoniec rozhodla, že naše aktivity spíšem do “smartphone - friendly” ebooku, ktorý pomôže aj vám. Nemusíte nič študovať, nič vymýšľať, všetko som to urobila za vás. Ebook si jednoducho stiahnete do svojho mobilného telefónu a otvoríte kedykoľvek počas dňa, keď sa naskytne príležitosť urobiť s vaším dieťatkom aktivitu na podporu rozvoja reči.
Ak máte nejaké otázky, neváhajte ma kontaktovať do správy 🙂 Ak máte rovno záujem o ebook, tu je odkaz na kontaktný formulár https://forms.gle/JTf7GuV4eKsjJptS7 Budem sa tešiť na vaše správy a pokroky a držím vám všetkým palce! Nezabudnite, keď dokázalo reč rozbehnúť pôvodne 1535 gramové bábätko narodené v 29. týždni, tak to dokáže aj vaše dieťatko! Stačí ho správne stimulovať a nevzdávať to 💪

@esther03 nevedela som, ze je Dialog ambulancia aj v Bratislave