Pijú vaši školáci mlieko?
Pijú vaši školáci mlieko? Nemajú problém vypiť pol litra čistého mlieka denne alebo ich musíte doslova presviedčať, aby do seba dostali aspoň kvapku mlieka a všemožne ho maskovať Grankom či inými „vylepšovadlami“?

My doma nepijeme mlieko ani nekunzumujeme mliecne vyrobky a nevidime ani dovod ho pit, kravske mlieko patri teliatku 🙂 Paradoxne napriklad takmer vsetky studie ohladne osteoporozy poukazuju na to, ze najvacsi vyskut osteoporozy je v krajinach kde je najvyssia konzumacia mlieka a mliecnych vyrobkov a naopak najnizsi vyskyt je v azijskych krajinach kde ludia mlieko a mliecne vyrobky nekonzumuju vobec, cize si nemyslim ze je materske mlieko (navyse kravske materske mlieko) pre dospeleho alebo dospievajuceho cloveka take vhodne ..
@zuzana32 Od lekara by som ani inu reakciu necakala. Sama mlieko uz roky nepijem (zahlienuje ma) - neziada sa mi, ale do kavy si davam smotanu a obcas vypijem acidko, sem-tam zjem jogurt + pri vareni pouzivam namiesto mlieka radsej kyslu alebo sladku smotanu. Nedavno som uvarila len jemne osladenu ryzovu kasu a veru moje telo take mnozstvo mlieka neuvitalo - zacala som sa citit malatne a nedobre. To mi len potvrdilo, ze mlieko skratka nie je pre mna zdrave.
Dcerku dojcila 5 rokov a preto logicky v skolke nechcela pit kravske mlieko a dodnes samotne mlieko neoblubuje (len kakaove alebo jahodove a pod.) a tak to ma zrejme byt. No ak by si ho pytala v buducnosti viac, radsej jej dam acidko alebo jogurt.
@twiggi_veggie Asi celkom nerozumiem vasim slovam - citujem: "cize si nemyslim ze je materske mlieko (navyse kravske materske mlieko) pre dospeleho alebo dospievajuceho cloveka take vhodne .. " ??
Materske mlieko (MM) predsa piju len dojcata a je pre ne nenahraditelne a velmi dolezite. MM je jedinecne mlieko a neda sa rovnocenne nahradit ziadnym Sunarom, Nutrillonom a pod.
@bianca kto sa za co povazuje, je jeho problém a samozrejme aj to, čím kŕmi seba, svoje telo a aj deti.....ja som len vyjadrila svoj názor,ku ktorému som dospela, ale stále je to len môj názor, nikomu ho neprikazujem nasledovať a kto sa ako zariadi a čo bude piť a jesť a čomu a komu verí, je jeho problém 🙂
A ešte len tak naokraj 🙂 to čo sa predáva v našich obchodoch podľa mňa nič s mliekom spoločné nemá, môj známy, ktorý má vyštudovanu poľnohospodársku školu a pracoval aj na druzstve, čiže o mlieku a aj o jeho výrobe čo - to vie ( to ako poznámka pre niektoré mamičky), hovorí, že to, čo sa ako mlieko predáva v obchodoch, išlo len mlieko okolo
náš mlieko pije ako kedy, keď naň dostane chuť. do školy si kupuje krabičkové ako je aj brejky. veľmi mu chutí. nato, že mlieko u nás doma nepije surové nikto, tak som rada. len si musí vziať nepriehľadný pohár, inak mne je špatne.
@andynaty myslela som tym ze kravske mlieko je materske kedze krava je matka a vytvara ho pre svoje dieta (pre teliatko) .. samozrejme ze pre ludske mlada je ludske materske mlieko najvhodnejsia strava 🙂
@miriam11 jedavame jogurty ale kokosove, ryzove, sojove, ovsene a syry tiez len rastlinne 🙂
@twiggi_veggie plne suhlasim aj u nas je to tak ako u vas ..
u nas starsi skolak ma rad mlieko, klasicke kravske pije a mensi si da obcas. Bol dlho kojeny, tak mu klasicke mlieko ani nechutilo, v poslednej dobe ale jahodove brejky, alebo dracik su jeho oblubene 🙂
@stvura ahoj, len na vyjasnenie, pocitas dobre 🙂 ale pridaneho cukru je v tom mliecku iba 4%, co su 4g a 100ml - zvysok je prirodzene sa vyskytujuci ´cukor´- mliecna laktoza - ta je aj v klasickom mliecku 🙂
Pije velmi malo a sme radi. Dnes sme si dali spolu kakao, ale mlieko pije minimalne a syry sa snazime kupovat ovcie a kozie. Ucime ju ze kr. mlieko nie je zdrave. Asi nevhodny pripsevok, sorry 🙂
@stvura na to je uplne jednoducha odpoved a to, ze zial vacsina deticiek je na sladku chut zvyknuta prave z domu.
Starsia je sportovec...vypije cca 400 ml denne ale s grankom🙂
@janka_rajo mladšia každé ráno kakao a obdeň mlieko...sem tam ochutené vanilkou,jahodou, banan, čokoláda...
Nie, nepijú. Nemali by problém, ale to ani zjesť 2 kilá čokolády na ex 🙂 Dávam im hlavne to, čo prospieva ich zdraviu 🙂
@katka1981 nevhodný nielen na Slovenskú, ale aj v Európe, kde silná mliečna lobby robí všetko možné aby pretlačila zvýšený odbyt mlieka (štátom hradené kampane), aj napriek tomu, čo sa o vplyve mlieka na organizmus už dávno vie, ale len tíško šepká 😉
@papricka33 davno vie a tisko sepka? 🙂 Praveze je toho na internete az prilis a clovek potom nevie, co si ma mysliet, podobne ako je to napriklad s ockovanim 🙂
Je mnoho mytov o mlieku, ktore odbornici vyvratili, ale je samozrejme na kazdom z nas, aku cestu si vyberie. Ak mas cas a chut, tak popozeraj: http://brejky.sk/myty-o-mlieku
Na tie otazky odpoveda MUDr. Minarik - viac o nom najdes tu: http://www.onlife.sk/
@janka_rajo na mýty o mlieku si nájdem čas vždy. Ak mas čas, vyhľadaj si štúdiu o tzv. Osteoporotickom paradoxe. Link ti nedám, čítala som to v printovej verzii 😉 Ale spomína to vo svojich knihách aj dlhoročný odborník na klinickú výživu MUDr. Bukovský. Pre tých čo neradi čítajú dlhé traktaty, zaver štúdie je takýto: V krajinách s najvyšším príjmom mlieka vo výžive, je aj najvyšší výskyt osteoporózy. Ale presne ako píšeš, je na každom z nas, čo si vyberie... 🙂
@papricka33 Presne tak 🙂 BUkovskeho poznam a dokonca viem, ze sam zastava nazor Vsetko s mierou.
@janka_rajo veď práve. Vieš koľko mlieka sa používa pri príprave jedál v školských jedálňach? ... no a to už je tak tesne za tou mierou. Ak si priratas mlieko použité pri výrobe hotových výrobkov (pečivo, sušienky, a kto vie kde všade...)... to je "miera" aj na dva ľudské zivoty 😉

Jasne, kazde rano, ale ryžové, nie klasické kravské 🙂