icon

Pijú vaši školáci mlieko?

janka_rajo
17. okt 2016

Pijú vaši školáci mlieko? Nemajú problém vypiť pol litra čistého mlieka denne alebo ich musíte doslova presviedčať, aby do seba dostali aspoň kvapku mlieka a všemožne ho maskovať Grankom či inými „vylepšovadlami“?

Pijú vaši školáci mlieko?
janettan
17. okt 2016

My máme doma predškoláčku a s pitím mlieka už problémy nemáme ... Čisté, ochutené, acidko - každé z nich má miesto v našej chladničke

elen83j
17. okt 2016

Môj školák a predškolák pijú aj do cereálií si dajú takže u nás mín.liter na deň.Ja preferujem skôr 3,5% a 1,5% do varenia.O ni sú však zvyknutí od malička na čisté,ak chce ochutené kupujeme brejky.

monikapalo
17. okt 2016

Syn nepije, nechce....nenutim ho, ale chcela by som, aby zacal, len neviem ako nanho. Ked prestal pit z flase, prestal uplne. Ostali sme iba pri jogurtoch. Neviete nejaku fintu, ako to zmenit?

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@monikapalo u nas pomohlo, ze si adelka sama vybrala v obchode novu flasku, ale taku dospelacku 🙂 sklenenu s uzaverom, v ktorom je slamka 🙂

monikapalo
17. okt 2016

@janka_rajo hmmm....zeby som vyskusala? Kde v obchode? Skusala som ochutene, teple, studene, granko, kysle.....nic.

janka_rajo
autor
17. okt 2016

@monikapalo no u nás mliečko zostalo, toto vanilkove Rajo, pol na pol s klasickym, len flasku sme zrusili a isli sme vybrat novu. Ani vo sne by mi nenapadlo, ze to pojde tak lahko 🙂 Alebo mozno nejaku salku s oblubenou rozpravkou?

monikapalo
17. okt 2016

@janka_rajo nie, nezabralo to.

katka211
17. okt 2016

Dcerka maju v skole mliecny automat a tam si kazdy den kupi jedno mliecko 🙂

katrinka8
17. okt 2016

Ja mám otázku - aký je to ten odborník, ktorý odpovedá na tie otázky v Mýtoch o mlieku? Odborník na čo? Kto to je konkrétne? Lebo vyznieva to dosť že neprofesionálne, takých "odborníkov" si vie nájsť kvôli reklame teda naozaj ktokoľvek a nevzbudzuje to príliš dôveru.
Naše deti mlieko pijú, ale nie veľa, dokopy to vyjde možno na šálku denne. Mliečne výrobky jedia, dcérka si v škole sem-tam kúpi brejky. Avšak nie kvôli tomu, že by jej to neprekonateľne chutilo alebo by to potrebovala, ale kvôli tomu, že sa jej pozdáva, že je už samostatná prváčka a môže si sama ísť "zobrať brejky do automatu"... Za mňa je to lepšia voľba ako sladkosti z bufetu (ktorý v škole zrušili minulý rok údajne), ale na pravidelnú konzumáciu to určite nie je.

1bambulka1
17. okt 2016

Môj nepije mlieko vôbec,jeden čas som skúšala maskovať grankom ale ani to nezabralo.Jednoducho mu nechutí takže ho nenútim.

tinkaw
18. okt 2016

Syn miluje mlieko, keby to bolo na nom tak ho ma kazde rano s cerealiami 🙂

kvetinka75
18. okt 2016

občas, keďže nám robí mlieko problémy, tak si ho dáme vtedy, keď máme naň chuť, po niekoľkých dňoch. Potom máme zase nejaký čas pauzu.

martina1305
18. okt 2016

moja dcera nepije mlieko a ma hodnotu vapnika uplne idealnu. zaciatkom septembra sme robili krvny rozbor

zuzana32
18. okt 2016

Máme tri deti a mlieko milujú + manžel a ja a denne u nás ide aj 5 l mlieka. Vždy poviem, že krava pod oknom by sa nám vyplatila asi najviac.
Ak majú na raňajky sladké, vianočka + mlieko tak 4 dajú 2 litre, aj cereálie detto, na obed špagety každý k nim pohár mlieka chlapci aj 2 poháre. Na večeru krupica + pohár mlieka.
Naša rodina mlieko a mliečne výrobky miluje.

lubike
18. okt 2016

Ja pijem mlieko, kakao, acidko hocikedy. Dcérka ho pije čisté, alebo ochutené grankom, vanilkovým, jahodovým frapkom, alebo si doň dá cereálie. Syn jedine brejky, iné do neho nedostanem.

ixayxa
18. okt 2016

Syn-školák nemá problém vypiť čisté mliečko, dcéra- predškoláčka tá občas kakao, ale fičí na čoko jogurtoch. Dcéra má veľmi dobrú hladinu vit. D, tak ju do mlieka nenútim.

iwesska
18. okt 2016

@janka_rajo No ja som tak zvyknuta z domu pit nesladeny caj.Pijem len bylinkove a pokazilo by mi to tu chut bylinky.Ale zas viem,ze tie ovocne caje su priserne kysle niektore,tak to chapem,ze deti potom nechcu.Syn mava v skolke sladeny caj,ale doma ten nesladeny nema problem vypit..
asi je najlepsie ponukat detom rozne alternativy,aby im nic nerobilo neskor problem skonzumovat.

janka_rajo
autor
18. okt 2016

@katrinka8 ahojky, máš úplnú pravdu, meno odborníka by malo byť na webe, za upozornenie veľmi pekne ďakujeme a na tvoj podnet doplnime aj informacie o tom, ze autorom odpovedi je MUDr. Minarik na web brejky.sk =)

Odpovede su teda od gastroenterologa MUDr. Petra Minarika. Je to znamy slovensky gastroenterolog, casto byva aj v Telerane, kde hovori o vyzive. Tu je o nom viac info: http://www.onlife.sk/

andynaty
19. okt 2016

Mame jednu dcerku, bola dlllho dojcena a kym som bola na MD/RD do 3 rokov, tak na sladkosti som sa ju snazila nenaucit - mali sme radi horku cokoladu a ona sem-tam aj piskotky alebo detske susienky z nemenovanej drogerie. Zrejme vdaka dlhemu dojceniu vobec nechcela jest kase a dost dlho ani kakao nepila. Na toto + rozne sladkosti sa naucila hlavne v skolke (aj babky tomu dopomohli) a potom uz rodic tazko dietatu vysvetli, ze tolko sladkosti nie je zdrave pre nikoho.
Moj nazor na konzumaciu mlieka je, ze mlieko je predsa POTRAVINA, nie nápoj a podla toho by sa mal brat ohlad na jeho prijate mnozstvo za den. Nerozumiem tomu, ako moze niekto vypit 1l alebo aj viac mlieka za den. Podla mna to je nezdrave, priam chore a som zastancom nazoru, ze zahlienuje, hoci malokto z nasich lekarov vam to potvrdi. Ine je to, samozrejme, s konzumaciou acidka, kyslej smotany, zakvasu, kvalitneho smotanoveho jogurtu a pod. Myslim si, ze toto je ovela prospesnejsie pre nas organizmus, ale zas nie na litre.
Dcerka je druhacka a tiez zobroni, ze chce brejk kartu - ja zatial odolavam a mam na to dva dovody:
1. nepaci sa mi, ze ma pit taky studeny napoj - studene je na konzumaciu nezdrave pre kohokolvek;
2. nechcem, aby si prilis zvykla na pitie mlieka - preferujem acidko alebo jogurt.
A este pozn. na zaver - veruze mam tiez overene z viacerych zdrojov, ze nie je mlieko ako mlieko - skuste porovnat mliecne vyrobky napr. z Lidl v SR a Rakusku a pocitite rozdiel.

jarka207
20. okt 2016

Tak u nas mliecko je neoddelitelnou sucastou dna.Deti radi piju mliecko,aj ciste,aj s grankom,aj s cerealiami a taktiez krupicu.Takze u nas sa mliecko kupuje na kartony

dudlisatky
20. okt 2016

Chodia iba do skolky ale mlieko nepiju a v zivote ani nepili. Ked ho vidia natahuje ich. Jedine co vypiju je acidko, kefir alebo ine kysle mlieko. Ale normalne sladke mlieko ani kakao no way.

ajka006
20. okt 2016

nepijú, alebo len občas a málo, a presviedčať ich vôbec nebudem a ani nemienim, a už vôbec nie niečím maskovať, pretože kravské mlieko pre človeka je nonsens, človek je totiž jediný tvor, ktorý pije mlieko aj v dospelosti a ešte aj od iného živočíšneho druhu, v kravskom mlieku sa nachádza kazeín, ktorý kravy potrebujú na rast rohov a má človek rohy? nie nemá, potom ale načo má piť človek kravské mlieko?

andynaty
21. okt 2016

@zuzana32 Myslim si, ze by ste to mnozstvo mlieka mali prehodnotit, ak nechcete mat v buducnosti zdrav.problemy. Mlieko je potravina, nie napoj a podla toho by sme sa k nemu mali stavat. Pozdravujem a vsetko dobre 🙂

bianca
21. okt 2016

u nas bez mlieka nejestvuje den.Kazde rano musi byt.Chuti celej rodine

a to ze jedavame med neznamena ze som vcela,takze ked pijem kravske mlieko nepovazujem sa za kravu.Niektore matky by mali fakt prehodnotit co dokazu napisat . Smutna doba

zuzana32
21. okt 2016

@andynaty - prehodnotiť môžem, ale mám 2 synov vo veku 13 a 15 majú výšku 186 cm, a mlieko majú radi. Boli dojčený 2,5 roka a 3 roky. Sú športovci, a dr. nám povedala, že radšej mlieko a mliečné výrobky, ako umelé vitamíny.

bianca
21. okt 2016

@ajka006 Kazein nieje ziaden hormon na rast rohov.Je to mliecna bielkovina ktora napomáha zrazaniu mlieka a pridava sa don pri vyrobe syrov,tvarohov a pod.

ejuska2586
21. okt 2016

U nás sa mlieko pije stále. Ráno s Grankom, v skole bezne Brejky, k obedu v skole majú tak 2x do tyzdna ciste studene, alebo vlazne mlieco a tiez tak 2-3x do tyzdna si zvykneme dat vecer pred spanim vlazne mliecko - len tak, ciste. A bezne robim mliecne dobroty - puding, krupicu, mliecnu ryzu a tak....